Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 18:42

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Хидрометър
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2012, 16:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2012, 14:33
Мнения: 5
Или densimeter както го срещнах в английски източници. Въпросът ми е, може ли някой да ми обясни като на лаик, как да разбирам резултатите отчетени с него? Доколкото разбрах, със стойностите отчетени преди ферментацията може да се определи(с доста сложни формули) приблизително алкохолното съдържание след това. Проблемът е ,че срещам стойности от сорта на 1,050 или 1,010 а самия хидрометър е разграфен от 0 до 20. Как се получават тези стойности като 1,010?


Последна промяна ka_dent на 18 Авг 2012, 23:34, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Хидрометър
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2012, 17:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Я го покажи този хидрометър, че май с тия стойности 0-20 ще излезе захаромер и показва градуси Brix. Ако е така потърси в нета конвертори
http://www.fermsoft.com/gravbrix.php

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Хидрометър
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2012, 23:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2012, 14:33
Мнения: 5
Започнах по калпазанския начин с консервите, щото съм начинаещ. Въпросното оборудване е от тук http://www.birata.net/index.php?page=sh ... ufacturer_
Само дето моя не изглежда съвсем като на тази картинка. Ще се опитам да му направя снимки и да ги кача.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Хидрометър
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2012, 00:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2012, 14:33
Мнения: 5
http://media.snimka.bg/s1/0954/028152101-big.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0954/028152103-big.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0954/028152105-big.jpg?r=0


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Хидрометър
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2012, 07:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Напълни една чаша чиста вода и сложи хидрометъра вътре - сигурно ще покаже "0".
Разтвори точно 100гр захар в 400мл вода(това ще ти даде 20% захарност) и постави хидрометъра - ако покаже "20" може спокойно да си мериш захарността на материала директно от скалата. Хубаво е при този елементарен опит да спазваш температура на водата 20 градуса, най-вероятно някъде трябва да е указана температурата по която е тариран-обикновенно 15 или 20 градуса. Успех :) и напиши какво си измерил, ако е различно ще помагаме пак :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Хидрометър
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2012, 20:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
plamm има право, като за начало си направо теста. Иначе при пивоварите се ползва % екстракт, съответно градус Плато (градус Р). На практика са много близки с градус Brix, така че едва според мен може да си го ползваш директно. Таблици има много, но при положение че захаромерът ти е градиран директно в желаните едниници, няма особен смисъл да ползваш стойностите за плътност. Скоро ползвах същия захаромер при пивна мъст (ако не бъркам) и си отчита коректно още повече че го сравнявах и с такъв по Brix.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Хидрометър
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2012, 21:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
На втората от трите снимки ясно си пише какво е :
А именно - от 0 до 20 % екстракт !
Т.е. мери проценти Плато, което в общия случай почти няма разлика от захарност по Брикс и т.н.
Според мен може да се ползва спокойно като захаромер до 20%, за над 20 не става.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Хидрометър
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2012, 00:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2012, 14:33
Мнения: 5
Благодаря за отговорите. Днес не ми остана време, може утре да направя теста със захарта и ще пиша. Пък и бирата като стане може да пиша, ако имате интререс - нали е от консерва :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Хидрометър
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2012, 15:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ние от консерва не ядем, пардон - не пием !
:megagrin:
Шегувам се.
Но ако си мераклия и имаш условия - ще ти помогнем да я направиш от зърно до халба.
Погледни другите теми в раздел бира , особенно моята - All grain brewing по български.
Само да те предупредя - в момента са високи температурите и както и да се прави бирата - става с малко неестествен вкус. Освен ако не си намериш някоя студена маза или климатизирано помещение с под 25, да не казвам 20 гр. температура поне в първите 3 дена на ферментацията.
После и за газирането още 3-4 дена да е пак така. След това може и около 25 гр.
Отлежи ли веднъж - не е проблем вече температурата. Но най-добре в хладилник.
Аз затова и спрях сега да варя.
Ще чакам да захладнее, че иначе ... малко на пластмаса удря.
Успех !
И веднага докладвай каквото и да стане.

(Има едно просто охлаждане - ферменторът е в някакъв леген с вода, завит е с нещо памучно старо което влиза във водата в легена и е постоянно мокро - един вентилатор го обдухва постоянно и така се охлажда с няколко градуса ферментора, и все пак - ако в стаята е 30 гр. спасение няма)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Хидрометър
МнениеПубликувано на: 21 Авг 2012, 00:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2012, 14:33
Мнения: 5
Да, да victoryvt прочетох темата ти ,а и не само твоята и съм доста впечатлен. Всъщност как започнаха нещата при мен? Преди около 2 седмици по време на последните жеги се присетих за една реклама на малка машина създанеда от някакви скандинавци май, с която в домашни условия можеш да си произведеш бира. Та така, от сайт на сайт, от форум на форум и на rakiata.com. Просто не вярвах ,че мои сънародници са стигнали толкова напред в домашното производство на бира. До сега си мислих, че нямаме познания и традиции в тази област и до там.
Междувременно попаднах и на консервите. За мен най важното сега е че ще пия бира без консерванти. Това е едно от проклятията на нашето време. Те са ни докарали, а и все още ни докарват много болести.
Радвам се ,че сега вече имам избор- да пия газирана вода със спирт и вкус на бира или естествоно ферментирала с живи дрожди, без консерванти, па макар и от консерва бира. От зърното до халбата ми е малко рано още. Поне да имаше от къде да си купя малц. Можеби догодина.

Отклоних се от темета, та сега и на нея. Тествах хидрометъра както plamm предложи и наистина в чиста вода показва 0 а в разтвора със захар около 20. От конвертора ,за който hellreiser помогна разбрах, че когато имам рецепта със стойност 1.010 това съответства на около 2.5 на моя хидрометър.
Благодаря ви пак и се надявам да обменяме опит и за напред. Най вече аз от вас :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима