Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 24 Сеп 2017, 21:15 Дата и час: 24 Сеп 2017, 21:15

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2013, 12:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1651
Местожителство: В.Търново
В събота вечерта забърках адската смес - тъмна бира с голям екстракт 21% след охлаждането мерена както с хидрометър, така и с рефрактомер.
Това е около 1.083 по SG.
Целех се в т.н. Russian Imperial Stout, обаче май уцелих направо Barley Wine - много силна и плътна бира с горна ферментация достигаща до 24-25% екстракт и алкохол 10-12%.

Ето и съставките :

1.Царевичен грис 750гр. (с предварителна обработка с термостабилна алфа амилаза и разваряване 30 мин.)
2. Светъл Пилс-малц Вайерман - 2кг.
3. Мюнхенски - 700гр.
4. Карамюних тип 2 - 300гр.
5. Карафа тип 2 - 200гр.
6. Вода 11 + 8 л.
7. Хмел Халертау 2 пъти по 28 гр. (90мин. , 15 мин.)
8. Дрожди Нотингам ейл , стартер от 10 гр. + останала утайка от предишна тъмна + 1 лъж. глюкоза, + 100мл. останала небутилирана тъмна бира + 100мл. мъст след варенето.

Процедура :
1. Кипнах 3 л. от водата за озахаряване.
2. Добавих царевичният грис, разбърках и капнах 10-тина капки ензим - термостабилна алфа-амилаза.
3. След 10 мин. на 75 гр. започнах да загрявам с бъркане до завиране, вместо да се сгъсти, сместта се разреди (алфа-амилазата втечнява нишестето), варих 30 мин. и след това добавих 8л. студена вода.
4. При температура под 40 гр. размесих малцовете с течността в тенджерата.
5. След кратка кисела пауза (фитинова) , загрях до 52 и там дърбах 20 мин., следва качване до 67гр.
6. Главно озахаряване - 45 мин. , йодна проба не съм правил защото цветът не позволява (тъмна бира - почти черна на цвят)
7. 72гр. за 15 мин. и после 78 за прецеждане.
8. Прецеждането беше кошмарно - струйка като от казан за ракия на ток :) , по едно време влях всичката вода за прецеждане в съда и след като се разреди сякаш тръгна по-добре , но с болкуци. Филтрирах ги през тензуха и така събрах около 14л. мъст с екстракт 18% .
9. Час и половина врене , първа добавка хмел 10 мин. след завирането (28гр. /1 унция/ Халертау със 7% алфа ), втора - същото на 15 мин. преди края.

Накрая имах 10л. мъст на 21% охмелена доста (IBU 48 пункта)

Сега ферментира мощно вече второ денонощие.
Смятам да я оставя 1 седмица за главна, 2 седмици за вторична. После ще видим доколко ще издържат дрождите Нотингам на тия високи алкохолни нива (9-10% алкохол)
Ще я бутилирам с по-малко от нормалното захар и ще я отлежавам поне 2 месеца, така че към края на март, началото на април - ще я тестваме.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2013, 13:00 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6276
Местожителство: София
АДРЕС НА лични :megagrin:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2013, 14:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1651
Местожителство: В.Търново
3.5 дена след заквасването - 6% екстракт !
От 21 !
Надявам се след още седмица две да падне до 3 и да изчисля алкохол 9.2%
Дали ще им стигнат силите да газират бутилките после , кой знай, ще пробваме.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2013, 15:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1651
Местожителство: В.Търново
1 седмица ферментация - 5.6 Брикс/Плато.
За последните 4 дни почти нищо не е изядено.
Прелях я за вторична ферментация и след седмица ще меря пак. Но не вярвам да слезе под 5%
Обаче как мирише ...
Ще добавя сега и 28 гр. Халертау за сухо охмеляване Dry hopping.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 28 Яну 2013, 08:36 
Online
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Ехаа, това стана с лъжица да го кусаш. :klatsch:
Да оставиш малко за проба (в шишенцето от Наско)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2013, 11:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1651
Местожителство: В.Търново
След 3 седмици ферментация, от които само първите 3 дена имаше видими признаци - 5.1% крайна плътност (от 21% начална)
Алкохол по изчисления - малко над 8%
Снощи я бутилирах и останах възхитен от вкуса и аромата. Да добавя и че последната седмица имаше сухо охмеляване с 28гр. Халертау сложени в торбичка във ферментора.

Ще чакам още 2-3 седмици за бутилково отлежаване и газировка и я почвам.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2013, 18:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
След 2-3 седмици очаквай атака от бирени терористи! :lachtot:
:prost: :prost2: :prost:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2013, 20:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1651
Местожителство: В.Търново
Днес отворих един барлиуайн за проба. Макар че иска още време за отлежаване.
Екстра е - плътна, горчива, силна ...
Едвам изпих 300мл. :)
Определено това не е бира да си утолиш жаждата !
Иска сериозно мезе.
Усеща се и сухото охмеляване - още като преглътнеш или помиришеш.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Мар 2013, 16:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1651
Местожителство: В.Търново
Прикачени файлове:
Коментар на файл: Barley Wine - 21%, 45 IBU, 9% alc.
barley-wine-21.jpg
barley-wine-21.jpg [ 156.23 KiB | Прегледано 1370 пъти ]


Това е и крайния резултат след месец отлежаване в бутилки.
Вкусът се е подобрил драстично.
Малцовият вкус е подчертан, горчивината е силна, но не е дразнеща, влиза меко и се усеща алкохола.
Сладникава е, но си иска дебелото мезе.

Като грешка отчитам прекалено тъмният цвят.
За ледващ опит бих намалил малко карафа-та за сметка на карамюних.
Да речем вместо 200гр. карафа - 100
а карамюних се увеличава с 100гр.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
 [ 9 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима