Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 23:55

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Bock
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2013, 14:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
И пак е неделя и пак е време за бира. Този път реших да се пробвам да направя бира, която като стил ми допада най-много, а именно Bock. Стилът се характеризира с плътно тяло, висок екстракт, съответно висок % алкохол, силен малцов аромат, карамел, шоколад и всякакви сладости :) , ниско охмеляване и тъмно кафяв цвят
Малцовете, които използвах са:
светъл малц-600гр
Мюнхенски - 3000гр
Карамюних тип 2-560гр
Карафа тип 2- 50гр
вода за озахаряване - 12,5л
за промиване- 13л ( следващия път мисля да е 12л)
Майшуване:
смесване при 50 градуса,(белтъчната пауза е пропуснах, заради Мюнхенския малц, който е модифициран и позволява това предвид голямото му количество) 30мин пауза при 67-68 градуса, 15мин пауза при 72-73 градуса
След майшуването прецеждането ми беше песен с новата ми с-ма с няколко неръждаеми диска на разстояние 2см един от друг, раздупчени и допълнени с мрежа с око 0,8мм.
Плътността която излезе след озахаряването

Изображение
което го отчитам около 1,077 или 18,63 брикс 8-)

Варенето беше 90мин, на 15 мин след завирането добавих хмел Халертау по 1гр/л
Плътността след варене и охлаждане показа

Изображение
1,066 или 16,11 брикс, с което хващам долната граница на бока, но все пак съм вътре :megagrin:
Плътността може би щеше да е по-висока, ако не се бях заблял и бях усетил по-рано, че маркуча към серпентината за охлаждане капе обилно и то в бирата, ама нейсе.
Мъстта е охладена до около 12-13 градуса и са посяти дрожди Saflager S-S23 , които са долно ферментиращи. Температурата на ферментация ще бъде около 9-10градуса.
Следва...

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Bock
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2013, 11:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Една седмица след старта на ферментацията, плътността е спаднала до 1,026 при 9 градуса, което към 20 градуса е 1,025 или 6,32 брикс. Аромата на бирата е чудесен, а пяната която се е образувала по повърхността е уникално мека. Още една седмица ще ферментира така и другата седмица в бутилки.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Bock
МнениеПубликувано на: 18 Фев 2013, 20:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
На коя от снимките цветът е по-реален? А как протече ферментацията дотук, в смисъл бързо ли започна и затихна или имаше сравнително равномерен ход?
Ааа и още един въпрос, къде е бирата и кога си в командировка? :megagrin:

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Bock
МнениеПубликувано на: 19 Фев 2013, 10:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Цвета е по-реален на първата снимката, на втората беше изгряло слънце и затова светлее. Ферментацията започна доста бързо. Дрождите започнах да ги рехидратирам със сладка мъст (без вода) към 14:30, към 15:00 вече бяха шупнали доволно и ги изсипах. На сутринта вече бълбукаше доста сериозно. Очаквах да са по лениви, ама не. През цялата седмица клапанът бълбукаше равномерно и доста скоростно, вече към събота омаля. Сега не се чува вече. Тази неделя мисля да бутилирам.
Бирата се намира на 3 метра по права линия от леглото ми :) , не съм въоръжен, но съм много опасен. Не чувам ли водния клапан през 3-4 секунди не мога да спя. Затова сега понеже тоя вече не се чува съм сложил една пшенична до нея да бълбука. Няма командировки вече 8-)

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Bock
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2013, 16:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
След още една седмица резултата е същия- 1,025 плътност. Бутилирано и чакаме резулатат след 3 седмици

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Bock
МнениеПубликувано на: 26 Фев 2013, 20:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Щом си опасен ще те изкараме от вкъщи, я с гадже, ако не помогне - с две ... :megagrin:
Иначе как я бутилира, добавял ли си захар или замразена мъст?

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Bock
МнениеПубликувано на: 27 Фев 2013, 11:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Захар кристална не ползвам никога. Добавям по 10% неферментирала мъст на бутилка. Мъстта е само охладена, не е замразена.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Bock
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2013, 11:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Изображение

НА 17/03 отворих първата бира и впечатленията са ми чудесни с изключение донякъде на цвета. Исках да е малко в по-червеникавата гама (dark copper) . Вкусът на бирата е много мек, плътен,балансиран и след отпиване оставя послевкус на кафе. Ароматът е лек карамел и още нещо сладко и вкусно, ама не мога да се сетя какво е, но ми е познато ( въртя се около боровинка ама...). Общо взето съм много доволен от бирата.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Bock
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2013, 15:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Пак стана студено и дойде време да правим тежки бири с лагерни дрожди. Миналата зима се получи хубав бок на границите на стила, тази година сполучих за т,нар двоен бок( doppelbock).
Малцовете са:
обикновен светъл 6%(200гр)
Мюнхен тип 1 - 68% (2600гр)
Карамюнхен тип 1 - 26%(1000гр)
Водата е 12л за майшуване + 11л за промивка
Схемата за майшуване беше:
смесване и задържане за 10мин на 52 градуса
68-70 градуса - 30минути
70-72 градуса-20 минути
78 градуса-0мин
охмеляването е характерно за бок стила, колкото плътността е по-висока , толкова хмела е по-малко. Дозата алфа горчиви киселини е 60мг/л, използвах ароматичен хмел Tettnanger(5%-алфа -горчиви к-ни), добавен на двайстата минута от завиране. Общо врене на мъстта 90минути.
След охлаждане до 30градуса
се получи следното , което към 20градуса дава 1,088 плътност( или 21,10 брикс)



http://prikachi.com/images.php?images/279/6853279N.jpg

Изплозваната мая за ферментация е Saflager S-23
Остава да почакам около 2 месеца, за да видя крайният резултат :)

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Bock
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2013, 12:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
А дано,
Ами на каква температура ти върви ферментацията ?
Аз се мъча с един раух на 10-11 гр. ама стигна до 6% и се закучи. Та стоплих до 13гр. и сега ще видя има ли резултат или ще има резил :)
Ама и дрождите са ми малко по-високотемпературни (щото имам много от тях)
"Маури-брю Лагер" - австралийски.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Bock
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2013, 12:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Започна на 17 , но в момента е 12 и ще си остане такава. Аз също очаквам да зацикли на висок неферментирал екстракт, но при мен е една от целите.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Bock
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2013, 10:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Една седмица ферментация на 11 градуса и плътността спадна до 1,040 ( което към 20 градуса е 9,94 brix) :)

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Bock
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2013, 14:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Още една седмица мина и плътността закова на 1,034 (8,53 брикс) към 20 градуса.По- надолу няма да слезне.
Изферментиралия екстракт е около 12,57 брикс, потенциален алкохол около 7,04%, а може и повечко да е.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Bock
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2014, 15:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Ето го резултата след близо 4 седмици,

http://prikachi.com/images.php?images/460/6966460E.jpg

http://prikachi.com/images.php?images/463/6966463P.jpg

Бирата е чудесна, вкусът е изключително плътен, газировката е перфектна, пяната е много добре структурирана, хмелът се усеща само леко като горчивина, ароматът е силно карамелен, вкусът е на карамел и леко към кафе, оставя един приятен сладък послевкус.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Bock
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2014, 06:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Леле ,това не се издържа. :motz: Цял живот си мечтая за такава бира :cry: Да знаеш ставам и тръгвам, като се събудиш вече ще съм в Пловдив и ще точа лиги...
Браво Жорка, реши, потруди се, направи я и сега заслужено и се радваш. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима