Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 19:30

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Пшенична бира
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2013, 12:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Последният месец се боря с едни пшенични бири, които се опитвам да ми харесат, но нещо не се получава както искам.
Направих две бири по еднаква температурна схема
40гр-10мин, 50гр-20мин, 62гр-30мин, 72гр-20мин, 78гр-0мин;
като промених само % пшеничен малц и малко хидромодула. Едната е пшеничен 67%/ечемичен 33% ще я нарека ПБ1, а другата е 50/50, тя ще е ПБ2. ФЕрментацията беше с Safbrew WB-06 при температура около 15-17 градуса и при двете.
Охмеляването и на двете е само с ароматичен хмел CFJ-8 . Като на ПБ2 използвах 30% по-малко хмел.
Та като изключим процеса на прецеждането, което си беше кошмар и нерви, заради по-големия вискозитет на пшеничния малц, всичко останало беше нормално.
ПБ1- плътност преди посяване - 1,056 ( 13,79%)
плътност след 1 седмица ферментация 1,014 (3,82% брикс).
Бутилиране с 10% неферментирала мъст.
След 2 седмици бутилково доферментиране отворих една и бях стресиран от аромата, очаквах дъвки и банани, а то нещо странно дето го опроличавам на един гаден сироп за кашлица и нещо като пушек, може би заради по-ниската температура на ферментация. Вкусът беше особен, непознат за мен, вероятно заради високото съдържание на пшеничен малц, цвета беше като на швепс. Оставаше доста дълъг горчив послевкус, което ме накара да намаля хмела при ПБ2. В продължение на 1 седмица бират беше нормална при отваренето. Изненадата дойде на 4 седмица след бутилирането. Всяка бира при отварянето си буквално изкипяваше. Вкусът не се беше променил, явно е имало неизферментирал екстракт, които при затоплянето е изферментирал и допълнително напомпи бирата.
ПБ1
Изображение

ПБ2
плътност преди посяване - 1,062 ( 15,19%)
плътност след 1 седмица - 1,019 (4,83%)
след недоразумението с ПБ1 тук бутилирането бе с 5% неферментирала мъст
Резултатът е определено по-добър. Обаче ароматът е все така странен за мен. Иначе определено това е по-добрата бира. По-балансиран вкус има, на цвят е почти същата като ПБ1, няма го дългия горчив послевкус, има повече киселинност, която я прави много свежа. И най-важното е, че не кипи като се отвори :D

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пшенична бира
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2013, 09:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Дек 2012, 21:35
Мнения: 10
Моето скромно мнение:Имам доста опит в приготвянето на Hefeweizen (мътна пшенична бира),тъй като това е един от любимите ми стилове,температурният режим ,който ползвам e:слагам малца при 35*С,вдигам до 45* за пауза 10 мин,52* за 10 мин,62* за 30 мин,72*за 30 мин,източване на 78*.Позвам съотношение 60:40 пшеничен :ечемичен малц.Дрожди WB-06,ферментира при минимум 18-20 *С,ферментирал съм и при 24*,успешно.Несъм имал проблеми с аромата и газировката (за която ползвал декстроза).Стремежа ми е началната плътност да не надвишава 1,055(13,55*Брикс).
С какъв малц си работил?Ако е домашен -има вероятност да е заразен и да предизвиква гашинг ефект при отварянето на бутилките (имал съм такъв случай с домашен малц).
Ароматите определено се влияят от температурата на ферментация.Аз бих се придържал около 20-те градуса.Такава е препоръката и на Fermentis за този щам.
Установих,че 7 дни е достатъчно време за ферментацията и една седмица за отлежаване и карбонизация при около 20*С е достаъчно за да се консумира,но определено е по-добра след поне 15 дни отлежаване.
Наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пшенична бира
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2013, 09:14 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Какво е "гашинг ефект"?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пшенична бира
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2013, 10:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Гашинг е когато отвориш бирата и да не можеш да свариш да си пийнеш от нея. Започва да извира и изкипява. Обикновено се получава при микробиална зараза но се случва и при прегазиране.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пшенична бира
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2013, 09:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Гошо, на ниските температури няма да излязат бананите. Обаче и високите температури са опасни.
Аз миналата година само вайцени перках при 50/50 пшеница/ечемик обаче го започнах края на април, началото на май. Юли месец вече излезе неприятния мирис.
Още втория вайцен беше идеален, и със затоплянето започнаха да се развалят.
Сегашните температури по мазета и гаражи са все още за лагери, рано е за вайцен. Но ако го ферментираш горе на топло, имаш шанса да го отлежиш долу на студено.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пшенична бира
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2013, 10:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Аз от втория вайцен съм доволен, даже все по-доволен след всяка изпита бира. От първия не съм и то от аромата, мирише ми странно не е като от малцова бира. А пък аз не търся бананите, защото ми несвойствено бира да ми мирише на банан, греипфрут, грозде и всякви буламачи дето ги напускаха. Според специалистите другата крайност на ароматите при вайцените е карамфил, ама като не се сещам как мирише карамфила и го оприличавам на лекарство. При мен температурата в гаража в момента е 15 градуса, а преди валежите беше 18.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пшенична бира
МнениеПубликувано на: 24 Юни 2013, 12:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Авг 2012, 14:32
Мнения: 5
Уважаеми колеги ,домашни пивовари,в интернет пространството има доста рецепти за бира заедно с пояснение как се изпълняват.Топлата вода е открита отдавна.Въпроса е как да я доставим до себе си.Голямо облекчение е програмата BEERSMIT1 и 2.Тези температурни режими са доста странни.Когато се ползва немалцувано зърно ,винаги се прави загряване да 90гр с премалцване или добавяне на амилаза.След това се добавя към малца и се работи по почти стандартните температури,в зависимост от това какво тяло и какъв алкохол търсим.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Пшенична бира
МнениеПубликувано на: 05 Юли 2013, 13:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ей го моя вайцен на месец и нещо след бутилиране.
13% екстракт , 5.4% алкохол
Типичен вкус и аромат.

Прикачени файлове:
weizen-munich.jpg

С него ще участвам в едната категория на конкурса.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима