Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 17:22

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 71 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2015, 11:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
@ Илюша : Даже мислех да ти звъня, обаче ме грабна работата и така докъм 19 ч. вечерта ... Но както виждаш - Баларев не спи, всичко знае и всичко вижда !

Ето и още две снимки :
Награждаването - както се вижда, не само мъже пивоварят :)
Изображение

Ето и плаката със стиловете в конкурса :
Изображение

Ето и какво табло бяха спретнали колегите от срещата на колекционерите - етикети от БГ бири от сегашно и минало време.
Изображение

Варненската група :
Прикачени файлове:
1463145_435546906620001_7369951292428406041_n.jpg


Бъдеща домашна пивоварка с брошура в ръка. (Раздадохме доста малки брошурки със синтезирано описание на процесите, както подложки за чаши с логото на АДПБ от едната страна и на колекционерите от другата).
Прикачени файлове:
17920_435553529952672_4270768721164370438_n.jpg


(Последните две снимки са правени от Розали Стоянова и има голямо количество от тях на страницата на Бирария Халбите във ВБ)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2015, 15:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
На провелия се миналата седмица конкурс за домашна бира в Загреб имаме престижно второ място в категория "силни ейлове".
Завоюва го председателят на Асоциацията на домашните пивовари в България - Темелко Пампов със своята бира "RISk" в стил Руски имперски стаут (RIS).
Бирата му е с над 10% алкохол, 24% екстракт , на 6м. отлежаване с потенциал за още доста време.
На състезанието бяха регистрирани 280 бири от Хърватска, Словения, Унгария, Словакия, Полша, Босна и Херцеговина, Сърбия, Австрия, Израел и Великобритания. И 11 бири от български домашни пивовари.
Заради големия брой записани бири, журирането продължи три дни, а в съботния ден бе награждаването, съчетано с подобаващо парти – от наливните кранове са точени 20 домашни бири и 12 крафт, общо 1500 литра.

Прикачени файлове:
11391449_885201598194130_3484903335576016320_n.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2015, 08:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Гледах репортаж по БНТ за домашната бира...малко смешно беше...добавяне на захар при бутилиране :megagrin:
Ама не това ми е въпроса.
На въпросния младеж Христо Цочев някой е издал сертификат за завършен курс по пивоварство???Акцентираше се постоянно на този "диплом"
Та кой издава подобни "удостоверения"....освен УХТ-Пловдив разбира се?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2015, 11:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Апр 2014, 14:07
Мнения: 44
Със захар бутилковата карбонизация става по-лесно, не че не знаем (домашните пивовари) как е по-добре.
Купешката (BG) няма захар, ама и за пиене не става :D, затова се мъча с един Pale ale с хмел Citra още от преди обед - жега, простено е толкова рано.
:prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2015, 12:28 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Bojo написа:
Купешката (BG) няма захар, ама и за пиене не става :D,

EE никак не съм съгласен...има си добри български бири,при това от всеки ценови клас.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2015, 19:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Ето това е въпросният Репортаж! Даже водещият си няма представа за какво иде реч.
На сбирката около Коледа стана на въпрос какво е мързеливо пивоварство и какво е истинско. Тези, които присъстваха и опитаха ще си спомнят и разликите. Ето и онагледен пример за мързеливо пивоварство. Някой съществени грешки в коментара оставям настрана, все пак става въпрос за домашно пивопроизводство. Христо Цочев си го прави както си е решил, негова работа. Нека всеки си слага захар колкото и когато поиска, пък да ми разправя че знаел как трябва ;)
Това подобие на "сертификат" обаче е пълна подигравка с това хоби. "Сомелиерски курс за оценяване на домашно краф пиво" :shock: Подписът се вижда чий е.
От ръководството на въпросната асоциация май съвсем са изтрещели :? Раздават и сертификати без абсолютно никаква стойност, а за какво??? За оценка на пиво, което не могат да преведат и на български??? Смехория ...
Вие, господа от ръководството ( cervesa и vicrtoryvt ) имате ли и капка представа какво означава обучение по оценяване? Очевидно никаква, предвид раздадените хартийки! Не се подигравайте с хората и не ги излагайте публично !!!

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2015, 09:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Не ми се влиза обяснителен режим, обаче тая омраза никак не ми хресва.
Въпросният Христо Цочев има няколко награди от международни конкури за домшна бира. За някои от тях и тук съм споменавал.
Може би трябваше да снимат тях, а не спорното свидетелство за курс за оценяване на вкусове и аромати в бирата. Проведен беше в началото на април сред над 20 домашни пивовари. Съдържаше няколко етапа - запознаване с класификацията на видовете пиво според BJCP-версия 2015г (международна сертификационна програма за бирени съдии) със всички техни характеристики като цвят, пяна, газировка, вкус, аромат, алкохолно съдържание и т.н. , след това беше отворен специален кит с аромати и вкусове, които са най-често срещани - както добри и търсени, така и лоши (диацетил, ДМС, ацеталдехид и т.н.). Участниците в курса имаха възможност всеки индивидуално да тества всеки от ароматите, за да се запознае кое как мирише в пивоварството.
Тъй като цената на този кит е доста висока, тя беше разделена по равно между всички участници.
Целта на подобни курсове е да подготвят домашните пивовари за последваща сертификация в системата на BJCP, тъй като все още в България нямаме такива съдии. (За разлика от колегите в Полша, Словакия, Хърватска, Унгария и т.н.)
Нямаме за цел да изместваме никого от даването на хартийки без стойност.
Нямаме и за цел да хулим и промишлената бира в България. Аз лично и в момента си купувам най-различни марки българска бира, пия ги с удоволствие според съдържанието им.
Жалко че журналистите не могат да оценят какво да снимат и показват, а акцентират на общо взето маловажни неща.
Например, винаги питат - "Каква е цената на домашната бира", "Може ли да се напием с нея", "Скъпо хоби ли е домашното пивоварсто" и т.н.
А относно това дали сме изтрещели ... Нека админът да се самосезира.
Ми не сме, живи и здрави сме.
И не постулираме някакви правила и догми как точно да се прави домашна бира - има доста източници и световни сайтове и форуми.
Който желае да си я прави от "консерви" (охмелени малцови екстракти), който желае да си я прави от зърно - малц, пък ако ще и сам да си го малцова.
Да газира както му харесва - с бутилкова газировка чрез захар или малцов екстракт или пивна мъст, запазена в хладилник, или с остатъчен екстракт, или принудително с налягане от бутилка ЦО2.
Важен е крайният резултат - все пак той ще си я пие лично.
А който желае да му бъде оценена бирата - да заповяда на съответното състезание. Например в Полша паралелно се провеждат както за домашна бира, така и за крафт бира от комерсиални пивоварни.
А тук в България проведените досега 3 конкурса за домашна бира бяха журирани винаги с участието на сертифицирани международни съдии, които каним и им плащаме пътуването. Затова и търсим начини да подготвим и изпратим за сертифициране българи.
(Аз лично нито веднъж не съм се цанил да съдийствам и нямам такова желание. А Темелко съдийства само в чужди състезания, не и в нашето.)
А между другото - въпросният репортаж е по повод на т.н. международен ден на бирата, който журналистите веднъж го писаха на 5-ти, веднъж на 7-ми. А причината е че миналата година се е паднал на 5-ти август (първия петък на август) и механично е било пренесено с копи-пейст и за тзи година.
Прикачени файлове:
11102704_856769074370716_2163986191223719426_n.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2015, 12:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Дек 2012, 21:35
Мнения: 10
Моето име е Темелко Пампов ! В този форум,а и в този http://forum.beer-bg.com/,съм cervesa.Flanker не знам кой е !Но Д.....
! С Виктор научихме СТОТИЦИ хора как да си правят бира в къщи.И сертификатите ги раздавам аз .Щото имам квалификация и съм пил толкова бири дето фланкер не е е и сънувАл!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2015, 16:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
cervesa написа:
Flanker не знам кой е !Но Д.....

ДГД си беше по-добре от многоточието, пасва на стила...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2015, 17:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Танасе, нямам нищо против пловдивчани - напротив, даже в казармата двамата ми стари пушки бяха от там, и имам най-добри спомени.Как се любеха "майни" и "кестени" тогава сам знаеш.
Пловдив е образователното средище относно хранителната индустрия. Кой може да отрече , че там са се учили най- добрите ни специалисти? Обаче се стигна до там, като видя нещо за хапване и пийване произведено при вас да го отбягвам. Защото способностите на тези хора са впрегнати в нечисти цели.Съжалявам , но това е моето мнение. :prost:

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2015, 17:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
И кой точно е с нечисти цели? Виж си ЛС преди да отговориш!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 71 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима