Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 02:44

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2013, 14:28 
Offline

Регистриран на: 04 Дек 2013, 13:59
Мнения: 2
Здравейте! :prost2:

Искам да понауча нещо повече за бирата. И като съвсем заначало си купих едно "оборудване за бира" (без хидрометърът). То като цяло е една пластмасова кофа, ама нейсе. Купих си и кит на muntons.

Преди да накисна кита, бих искал да ви попитам няколко неща, които не са ми много ясни:

1. Каква вода да ползвам? Предполагам чешмяната хлорирана е крайно неудачна, затова може би трябва да намеря изворна?
2. На кита пише, че първата ферментация трябва да става при температури 18-20 градуса. Интересно ми е какво ще се случи ако има отклонения в температурата нагоре или надолу?
3. Как да стерилизирам кофата, а по-късно може би и бутилките? В т.нар. оборудване има "стерилизиращ препарат" на който пише хим. формула от сорта Na2S2C3 (последното не се чете). 2 чаени лъжици са за 1 литър. Колко разтвор ми е необходим, и трябва ли да стерилизирам и бутилките в последствие?
4. Кофата трябва да е добре затворена, нали? Тази е малко китайска и ме е леко яд, ама ще измисля нещо... Ако влиза незначително въздух как ще повлияе?. И въобще може ли да поглеждам от време на време какво става вътре :)
5. (Последен) При разливането в бутилки прочетох, че се слага малко захар. Колко е "малко" за бутилка от 0.5 l?

Благодаря за търпението и съжалявам за тъпите въпроси, обаче съм съвсем начинаещ. :help:

:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2013, 20:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Здравей Void,

Като цяло си допуснал грешка, че си се доверил на подобни комплекти, още повече че явно не знаеш какво и как да направиш. Първо проучи технологията и тогава прави първите варки, че е твърде възможно да имаш разочарования още от началото ;)
Подобни комплекти съдържат предимно обработени суровини под формата на сиропи, които не се нуждаят от познания, а от готварски умения и нищо повече. Това обаче далеч не са истинските суровини за производство на пиво. Има върху какво да помислиш, но ако караме поред:

1. Чешмяната вода може да се окаже крайно подходяща, зависи от състава й и от това какво искаш да получиш. Изворната вода, освен ако не е с доказан и изследван произход може да е по-лош избор. Важи и обратното ако не знаеш какви са водите. 99,99% от хората не са наясно каква вода използват, не са и длъжни и ние не знаем каква вода имаш на разположение. Не се плаши, а експериментирай. Провалите водят и до напредък.
2. При посочените температури на ферментация, явно се касае за горна ферментация. Простичка и изпълнима е. Малко колебания не биха дали съществено отражение. За големи разлики в температа обаче, може да стигнеш или до спиране на ферментацията или дори до вкисване. Това са крайни варианти. Достатъчно е ферментацията да бъде на стайна температура.
3. Въпросният препарат едва ли стерилизира, по скоро дезинфекцира (какъвто и да е той). Изпарване с вряла вода върши добра работа.
4. Ясно е че ще поглеждаш вътре, аз поне бих :megagrin: Не е страшно, стига да не прекаляваш.
5. Под малко разбирай около 2-3% захари. Глупаво е да се слага директно захар по микробиологични причини. Ползвай захарен сироп, получен с гореща вода така че да увеличиш захарите с около 2 до 3%. Не е страшно и да са малко повече, но там се иска повече опит. Може изобщо да се елиминират каквито и да е сиропи и захари, но се иска още повече опит.

Ще получиш нещо, но това нещо далеч няма да е истинската бира, която би получил с малц, хмел и пивни дрожди.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2013, 16:27 
Offline

Регистриран на: 04 Дек 2013, 13:59
Мнения: 2
Здрасти!

Наистина са ми първите опити, и за това си взех два кита. Знам, че не е като "истинска" бира, но пък шансът да оплескам всичко от самото начало и да се поразочаровам е по-малък :-) Това е само за загрявка, да видя дали ще ми хареса и дали ще се запаля. Иначе чета, и гледам че не е невъзможно туй нещо с истинската бира.

Та така: купих си изворна вода, тъй като тази в нас определено не ме кефи, има някакъв... кофти вкус и не ми е особено приятна :warn: . Интересно ми е с минерална дали може да се получи? Вече забърках сместта, завих я с едно одеало и я оставих на пода в един ъгъл. Температурата там е около 19 градуса. Този кит е с повърхностна ферментация, да. В петък ще бутилирам. В рецептата пише - 1/2ч.л. захар на бутилка за газировката.

Друг въпрос - какви дрожди (или какво друго?) слагат в китовете?

Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2013, 19:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
"Void" когато имаш време прегледай тези клипчета-ще добиеш представа на практика как стават нещата, покрай многото "плява" има и добри съвети:
http://www.youtube.com/watch?v=sAJKWCdaPq4
Това е първа серия има доста още след нея, стига да ти е интересно и да имаш време.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2013, 16:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Колега Void,
Китовете обикновено съдържат малцов екстракт в консерва (течен) или в пликче (сух).
Единственото което трябва да се направи е да се разтвори екстракта в някакво количество вода и :
1. Скъпите китове (50 лв. и нагоре за 20л. бира) искат само екстракта + вода.
2. Евтините китове (30-40лв. за 20л. бира) искат екстракта + захар + вода.

След разтварянето на сместта и получаване на течност с нужната захарност (10-12% или около 1.040 и нагоре плътност) следва посяване с дрожди от пакетче което го има в самия комплект, но най-вероятно е стоял на витрина и дрождите са умрели.
Ето ти много видове бирени дрожди (избери тези с горна ферментация) : http://beer-bg.com/index.php?main_page=index&cPath=1_42_43
Трябват ти 11гр. за 20-30л. бира с горна ферментация.

Има и друг тип комплекти в които малцовият екстракт не е охмелен, тогава вече ще трябва към получената течност да се приложи варене 1.5 часа с добавяне на хмел по някаква рецепта - примерно 1гр./литър от някой от горчивите хмелове в началото на вренето и пак 1 до 2 гр. от ароматните в края на вренето.
Следва охлаждане и посяване на дрождите.

Ферментацията е една седмица, следва разливане в бутилки на младата бира и добавяне на захар за газировка - дозата е 5гр. на литър бира, или за 0.5 л. бутилка - 2-3гр. (едно или две пакетчета захар за кафе).
Над 10гр. на литър вече води до гашинг (самоизкипяване при отваряне).

Една седмица държиш на стайна температура за газировката и след това местиш на студено за отлежаване и след още седмица - пиеш.

За съжаление от китовете (изключая скъпите) не се получава добър вкус, макар че са много разпространени по света.

Истинското пивоварство е от зърно - малц. Преминава през още няколко етапа - озахаряване, промиване, варене с хмел, охлаждане, прецеждане и чак тогава следва ферментация и т.н.
Но бирата е с истински вкус и може да бъде пресъздаден всеки стил познат в света.
Ако имаш желание да се научиш - с удоволствие ще ти помогнем.
Имаме и асоциация на домашните пивовари в България (АДПБ), провеждаме срещи, обменяме опит, правим и състезания за най-добра домашна бира.

Наздраве и успех !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Май 2014, 11:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Май 2014, 11:06
Мнения: 4
Здравейте, като новак и аз бих искал да пусна един въпрос в темата - също мисля да пробвам някои от нещата в бирата.нет, поне за първоначален опит. Не мога да намеря обаче материали, които коментират доколко читава е тази фирма и мога ли да й се доверя за нещата, които предлага. Някой тук има ли повече опит с техни неща?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Май 2014, 18:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 15:48
Мнения: 108
Местожителство: Варна
Аз бих препоръчал http://beer-bg.com/ на Виктор или http://vinarko.com/ на Фланкер.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Май 2014, 01:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Май 2014, 11:06
Мнения: 4
Добре де, но стандартния инвентар не е ли така или иначе горе-долу аналогичен? И без това нещо по-трудно от чай не съм правил :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Май 2014, 14:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
За варене на бира от зърно ти трябва :
1. Голяма тенджера - 10л и нагоре. (Стандартната кухненска тенджера от 5л. също става, но ще имаш малко бира после)
2. Тензух или гевгир или сито за брашно или съд за прецеждане от тип (кофа в кофа).
3. По желание можеш да си направиш серпентина за охлажнане или да си я купиш (35лв.) или да охлаждаш на водна баня като цопнеш горещата тенджера в мивката и запушиш дупката за изтичане, след това пускаш студената вода и като се напълни тя ще прелива през преливника и от там в канала. При студено време зимата - просто оставяш тенджерата на терасата на студено. Има и още един вариант - подготвяш си бутилки с вода които са минали през фризер и са станали на лед. Или си купуваш лед в пликче от магазина (1кг. = 1лв.)
5. Кофа с капак, бидонче, бутилка от мин.вода 10л. , галон от мин.вода 19л. - все нещо ще намериш за ферментатор.
6. Маркуч за преливане и сифониране. Може да е силиконов, гумен, всякакъв.
7. Бутилки, капачки, затварачка, или пък ПЕТ (поливинил-терафталат) бутилки от бира.

Кое от тези неща го няма у вас ?

Другото е малц,хмел,дрожди и желание + 5-6 свободни часа в които няма да си вързан за тенджерата, а може да си зяпаш и телевизора или да си чатиш в интернет.
Ферментацията е една седмица, газировката още една и след това - колкото отлежи - отлежи (в хладилник).

А това е резултата :

Прикачени файлове:
amber-ale-last.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Май 2014, 14:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Май 2014, 11:06
Мнения: 4
Предвид че съм на квартира, няколко, но разбирам идеята ;) . А спиртометър и затварачка? Че ми бяха казвали, че не става с ПЕТ бутилки с пластмасова капачка за завъртане.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Май 2014, 15:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Стават всякакви бутилки.
Спиртомер не ти трябва, а ти трябва захаромер.
И най-вече термометър.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Юни 2014, 14:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Май 2013, 12:23
Мнения: 5
Местожителство: Сливен
Здравейте,

В понеделник си купих това чудо за да го ползвам за озахаряване и варене:
http://www.lidl.bg/cps/rde/SID-3B28E5C0 ... il&id=7351

Виждал съм същите устройства масово из германия и норвегия да се използват за това. Някакви съвети преди да го сефтосам? Уредчето се настройва от 30 до 100 градуса със 1 градус стъпка и е със таймер до 120мин.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Юни 2014, 17:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
Като натиснеш десния бутон още веднъж се появява знак за безкрайност. Тогава нямаш ограничение във времето. Перфектен уред и за правене на домашно кисело мляко. Наглася се температурата на 45 градуса и за 6 часа е готово. Перфектно става.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юни 2014, 10:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
За озахаряване става, стига да не е с голям хистерезис (ако си задал 65гр. да мериш ту 60 ту 70 в зависимост от терморелето)
За варене обаче може да се наложи да се отвори и да се извади ключ, който шунтира терморелето - така нагревателят бачка нон-стоп и може да се достигне до врене.
Иначе е направено да вдига до около 90 гр.
По принцип е за правене на сладко и конфитюри и т.н. , но става и за други цели.
Ще ти трябва и съд за прецеждане освен тоя, освен ако не решиш да ползваш я гевгир, я сито за брашно или пък тензух. Но класиката е съд за прецеждане - предствалява две еднакви кофи, които влизат една в друга и вътрешната е раздъпчена на решето с бургия 2-3 мм. А на външната е монтирана канелка за бидон.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юни 2014, 14:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Май 2013, 12:23
Мнения: 5
Местожителство: Сливен
Ами вчера го сефтосах, перфектно стана. Наистина температурата на екрана уж вдигаше на моменти 4-5 градуса над нагласената, но аз пъхнах моя стъклен живачен термометър вътре и показваше точно колкото му бях задал и не мърдаше. Много съм доволен от резултата, забърках 3.8кг малц, 12л вода за озахаряване и 12л за промиване, изкарах накрая след варенето 17л на 1.046 плътност.
А за кофите в момента даже го правя този дивайс! :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима