Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 27 Юни 2017, 15:49 Дата и час: 27 Юни 2017, 15:49

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 20 Юни 2014, 12:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 546
Местожителство: г. Русе
Здраве желаем, дружина!
Отново имам време за любимото си хоби :) ПУКНИЦА :megagrin:

Ще нося вода за изследване във ВиК.
Набихме сонда и вадим вода от 16 метра дълбочина. Кристална и излиза на 12-13 градуса по Целзий, та си викам, аджаба 'що да не я видя дали не става за биричка :skeptisch:
И ето го казуса.. За какво да платя за да я проверя далие годна за консумация.. Ето и ценоразписа в прикачен файл.
Трябва да пусна твърдост и бактерийки (да не е заразена с :furz: микроби), но отеа другите какво да избера?
Ако има някой от Русе може да си пуснем заедно тест и на русенската чешмяна водица.

Поздрави!


Прикачени файлове:
Коментар на файл: ВиК ценички
ViK.jpg
ViK.jpg [ 253.04 KiB | Прегледано 811 пъти ]

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юни 2014, 14:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Юли 2013, 16:12
Мнения: 15
За тежки метали,последните три от таблицата.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юни 2014, 12:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1651
Местожителство: В.Търново
1. Обща твърдост.
2. ПЕХА - ако нямаш собствен пехаметър.
3. Калций
4.Магнезий
5. Сулфати
6. Сулфити
7. Хлориди

това е програма максимум,
а програма минимум е само - обща твърдост, а пеха - по желание.
Биологично изследване за бир не е важно, защото тя така или иначе се вари час и половина и всичко живо умира.

Ако занапред решиш да си въздействаш на водата за да я приведеш в някакъв познат профил (примерно Пилзен) ще са нужни и другите сведения - от 3 до 7, но ако ли пък решиш да си купиш осмозна инсталация - няма да ти трябват. За омекотяване с йонообменни смоли може и да потрябват, макар че пак ще е с опити и проби.
И още нещо - след всеки голям дъжд или топене на снегове - тези параметри се променят.

А, забравих - за желязо само информационно, освен ако не е далеч над нормата.
Тежките метали - пак само информативно, дали не са превишени.
Иначе на стиловете бира влияят само изброените от 1 до 7. Желязото е по-добре да го няма изобщо. Разтворен хлор няма откъде да дойде в кладенеца ти, тъй че е безмислено да я изследваш за него.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юни 2014, 16:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Фев 2013, 21:31
Мнения: 148
Местожителство: Горно Кирково
Попитай и в ХЕИ (РИОКОЗ) за цените,щото ВиК пращат там пробите. :)

_________________
Ракия се пие: с вода,без вода,като вода и вместо вода.Наздраве!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2014, 11:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1651
Местожителство: В.Търново
Бланката му е от РИОКОЗ, доколкото виждам, а цените са следните :
1. пеха - 3 лв.
2. обща твърдост - 4лв.
3. Калций -3
4. Магнезий - 2
5. сулфати - 5
6. хлориди - 5
и т.н.

най-скъпи са микробиологичните 25 лв. за един вид бактерии.
Но не са нужни (за бира).

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2014, 16:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 546
Местожителство: г. Русе
Това са цените от на ВиК сайта.
За бактериите се чудех, защото загряването е до 78 градуса, ако се не лъжа, и се чудех дали ще изпукат гадовете.
Иначе намерих 2 пакета дрожди в хладилника :? бях ги забравил.. "True bottom fermenting lager yeast...bla-bla-bla sufficient for 23 liters".

Това е. Благодарско. Другата седмица ще мъкна пробите. До тогава ако някой се сети нещо друго- да пише :)

П.П. За лагера обаче ще чакам зимата :afraid: сега прочетох..

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2014, 16:51 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 753
Местожителство: около Пловдив
При озахаряване е до 78, при варенето с хмела е около 100 градуса целзий

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Юни 2014, 08:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 546
Местожителство: г. Русе
:shock: оле, колко смотан съм станал :drunk: Кой да се сети за варенето след това...

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
  
 
 [ 8 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима