Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 21 Май 2018, 22:16 Дата и час: 21 Май 2018, 22:16

Часова зона: Европа/София [DST]

 [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2015, 18:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 690
Местожителство: Пловдив
Отварям тази тема, след някои скорошни коментари от ръководните лица на АДПБ. Отговорите им са меко казано изумителни, ето защо се чувствам длъжен да изясня някои малко известни факти на членовете на този форум, не малка част от която считам за добри колеги и приятели.
В последните години станах свидетел на невероятни изопачавания и скриване на факти, относно това хоби в България, присвояване на заслуги и т.н. Считам себе си за един от основоположниците на това хоби у нас и не мога и няма да подмина всеки заблуждаващ коментар, касаещ пивоварството.

Колкото и да съм се опитвал, трудно могат да се съберат достоверни данни кога и как е възникнало домашното пивоварене у нас. Приблизителните ми данни са отпреди около 30 години, но все пак не са сигурни. Някои то тях се базират просто на спомени на колеги.

Защо се считам за един от основоположниците? Ами защото аз направих възможно съвременното домашно пивоварство. Някой ще каже, хайде де ... Ще спомена някои факти за себе си, пък който иска може да направи своите изводи.
Моето висше образование с строго специализирано в областта на питейните технологии - производство на вино, пиво, високоалкохолни и безалкохолни напитки. Впоследствие се случи така, че тясно специализирах производство на пиво и вино. В тези области имам степени Бакалавър, Магистър и Доктор. Специализирах в няколко предприятия в България, Европа, САЩ и Китай - пивоварни и винарски изби. И до ден днешен с колеги си помагаме в тези области, макар че глобализацията на този бизнес промени съществено хората, технологиите и целите на компаниите.
В зората на интернет ми се налагаше да търся информация относно специфични технологии при производството на пиво. Оттам попадах на какви ли не от странни до откровено грешни технологии. На български език информацията беше повече от оскъдна. Амбицирах се да понауча писането на HTML и един вид да опитам с WEB дизайн. Същевременно се беше появил сайта birata.net. На пръв поглед интересен сайт, но с много малка, частично объркана и сгрешена информация, на всичкото отгоре с лош превод от английски. Така, преди около 9 години създадох първият изцяло специализиран и достоверен източник на информация за пивопроизводството - http://pivovari.com Този сайт съществува и до днес, макар че вече е официален сайт на Съюза на пивоварите в България. Все още го поддържам аз.
Успоредно със създаването на сайта, с някои колеги направихме и форум към него. В него за първи път сме коментирали производството на пиво, вино, коли и какво ли още не. Нормално за един форум. Чрез него се запознахме с няколко човека, решили сами да си произвеждат пивото. Така че beer-bg изобщо не е първият по рода си, ама изобщо. Тогава и промишленото си беше доста добро.
Липсваха основните суровини обаче. Нямаше малц, нямаше хмел, нито специални дрожи. Трябваше да експериментираме. Помагахме си и чрез колега, много добре известен като изключително добър пивовар в София.
След слабия интерес към форума, както и след трансформацията на сайта, реших създадената от мен база данни с информация да остане публична, безплатна и лесно достъпна за мераклии. По тази причина през 2009г. създадох и http://bulgariandrinks.com Чрез него много хора успяват да придобият основни сведения за някои технологии, справочни материали, схеми, режими и много други. Всички са правени от мен и съм ги предоставил на всеки желаещ.
През 2011г. в съавторство издадохме книгата "Технология на пивото". Най-съвременното специализирано издание до момента. Старите книги, има ги доста вече не бяха толкова актуални. По късно, с помощта на СПБ се появи и "Езикът на бирата" на Людмил Фотев, която е само справочник за пивата произвождани в редица страни. Същата тази книга в последствие невярно бе представена като единствената едва ли не.
Неведнъж дори в този форум, колеги са били подвеждани че нямало книги за пивото. Има колкото човек иска, но нищо не е лесно.
Лично аз направих първата си бира още преди 15 години, но знам че така не става както трябва.
Впоследствие направих възможен достъпа до хмел и пивни дрожди. Дотогогава чрез лични контакти по заводите се снабдявах с малц за мен или някой приятел. Малко по малко нещата се промениха. Техниката стана по-достъпна и немалко хора автоматизираха майшуването, варенето и най-вече създадоха възможност за контрол на ферментацията.
Снабдявал съм и същите тези хора, които днес така леко плюят срещу мен, единият от тях даже не ме и познава :)
На другият от тях съм обяснявал с подробности, какво точно означава озахаряване, защото не знаеше. Помогнах му и с това. Впоследствие бързо забрави някои неща.
Така или иначе с тези колеги, с които продължихме да си правим пиво за удоволствие правим това и до днес, без да е необходимо учредяване на каквото и да било. В тази връзка, в последствие възникналата асоциация гръмко тръбеше за законови и какво ли още не. Та законите в България са най-либералните в цяла Европа. Позволиха си да правят неверни коментари относно редица пива, начини на пивоварене и други. Всичко е документирано.
При самото създаване на асоциацията бях поканен от колеги да участвам в създаването й. Предвид ръководните лица обаче отказах. Те двамата не са и правили опит, знаят кой съм много добре. Затова съм и неудобен. Подозирах, че публично тиражираните цели не са точно това за което се представят. Не исках да имам нищо общо. Бях се зарекъл да не коментирам работата на тази асоциация, но някои неща минават границата.
Любопитно ми е с какво очи дори председателят е председател на домашни пивовари, предвид факта че планира създаването на промишлена пивоварна? За тяхно щастие не съм член, иначе щях да задавам много неудобни въпроси. Липсата да квалификация доведе и до раздаването на безпредметни сертификати. Склонен съм да споря за това. Всеки е свободен да прави каквото сметне за добре. С небивалиците обаче ще си имат работа с мен.
Помогнах с много домашното пивоварство да се развие, улесни и придобие популярност. Помагам с каквото мога и на много други хора. Неведнъж оправям последствията от съветите на същите лица. Но това вече не прилича на домашно пивоварство. Прилича все повече на търговско дружество обвързано чрез асоциация.
Знам че пак ще бъда оплют, но никога няма да се примиря с изкривяването на хоби, към което съм дълбоко съпричастен.
Надявам се истинските любители пивовари да се вземат в ръце и да не позволят опорочаването на домашното пивоварство.
Сигурно съм бил досаден, но предвид фактите, нека всеки прецени дали мога да коментирам изказвания по темата.
Съжалявам, че излязох от стила на форума, но истината за мен е по-важна.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2015, 20:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 543
"Сигурно съм бил досаден, но предвид фактите, нека всеки прецени дали мога да коментирам изказвания по темата.
Съжалявам, че излязох от стила на форума, но истината за мен е по-важна."
Това и за мен е най-важно, а не че някъде сме имали различни мнения.
Едно е някой любител да ти дава съвети, друго е професионалист.Който желае да отсява нещата.
В края на краищата всички сме професионалисти в някаква област. Иначе ще ходим гладни.Всичките. Ценя хората ,които отделят време и на такива като нас дето това " не им е работа". Признавам , че нямам нерви да обяснявам очевидни неща според мен ,там дето знам за какво става дума.
Един който знаеше и даде много на форума ,отдавна не пише...ако и Фланкер не пише, с кой ще си сверяваме часовниците?!

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2015, 22:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 369
Местожителство: София
:2thumbs: В България е така, всяка добра идея много бързо се обсебва от хора с "търговски нюх" и всичко отива на ........ си.
:prost:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2015, 23:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Иване, не сме лоши хора. Не ядем деца за закуска.
Аз лично към теб изпитвам респект и признателност. Сядали сме на една маса у нас и сме пили от моите алкохолни продукти, включително и бира газирана със захар. :)
Всеки може да види развитието на интереса към домашната бира в този форум. Опити за такава са правени преди мен от няколко човека. Темите се виждат, виждат се и датите на постовете.
Аз знам много добре че не съм първия пробвал, но съм един от първите които се запалиха и успяха да направят приемлив продукт.
Разбира се, не търся някакво първенство. Да, вярно е, че първите си бири съм правил с дрожди и хмел от теб, за което съм благодарен.
Малцът обаче си го правих сам.
Другото каквото имам да кажа , ще го кажа в ЛС.
Мисля че не е нужно да се конфронтираме. Асоциацията е създадена, ръководните органи се сменят периодично. Който желае да се изяви - е добре дошъл.
Аз лично нямам никакви амбиции за първенство.
Даже напротив.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2015, 23:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 690
Местожителство: Пловдив
Домашно пивоварство е имало, има го и според мен дълго ще го има, на пук на много хора.
Добре е обаче да се помисли, къде е смисълът му ако се дирижира от световни, европейски, български или каквито и да е организации. Не веднъж съм казвал, че свободата която дава това изкуство не може и не бива да се ограничава от правила, програми и т.н. А пивоварството е доста особен вид изкуство и заставам зад думите си.
Едва ли някой може да се пребори с мощни организации, налагащи основни категоризации, стилове и подстилове, но обикновената история показва, че не може да се сложи юзда на хора, ценящи своя вкус, труд и ентусиазъм. Това е разнообразие в разнообразието и то не може да бъде спряно, нито ограничено. Оценяването на вина отдавна е дискредитирано ...

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2015, 11:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2787
Местожителство: ''Survivor'' България
Искам да попитам тук знаещите нещо?
Вярно ли е че големите пивоварни ни продават разтворими прахчета(степчета)
вместо бира.Питането ми произтича от един разговор наскоро със служител на НАП,
който ми каза че при проверка на голяма пивоварна не са установили наличие на
съоръжения за ферментация,също така не са установили и наличие на суровина за производство
на бирата, а линията за бутилиране е работила на пълни обороти в момента на проверката.....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2015, 12:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 543
Това си е редовна практика да се използва само бутилиращата линия. Има 30 тонни цистерни за превоз на бира.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2015, 13:33 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6890
Местожителство: София
MONI BARONA написа:
Искам да попитам тук знаещите нещо?
Вярно ли е че големите пивоварни ни продават разтворими прахчета(степчета)
вместо бира.

Градски легенди...от същите хора идва и легендата ,че се добавя спирт в бирата...щот видяли цистерни със спирт-ама не мислят ,че може да са за охладителни системи...
баджо написа:
Това си е редовна практика да се използва само бутилиращата линия. Има 30 тонни цистерни за превоз на бира.

Това пък са пълни глупости.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2015, 13:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 543
Глупостите най-редовно ги ръсиш ти. Има един известен сръбски филм дето изпиха една цистерна с бира. Тя беше 22 тона. Ето ти малко за ограмотяване:
http://kritokomers.com/transport_cistern.html

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2015, 14:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 690
Местожителство: Пловдив
:lachtot: Този служител май се е повъртял повечко около бутилиращата линия :megagrin:
Няма такова нещо. Такова животно няма, без съоръжения за ферментация и суровини. Ако са ги пуснали да ходят като телета, нормално е да не знаят кое къде е. :lol: Голям майтап са си направили с тях.
Такива разтворими бири няма, освен в малки комплекти за домашни пивовари със сух или течен малцов екстракт. Няма и да има, иначе цената на пивото щеше да е доста по висока.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2015, 15:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Май 2015, 10:37
Мнения: 74
Преди време по новините дадоха пример как правят "вино", без дори да има ферментация на грозде - накисвали стафиди в спирт и не знам си още какво.. Това за спирта в бирата не знам дали е легенда, но имам чувството че сегашната бира няма нищо общо с бирата в близкото минало. Сега просто на бирата й се губи вкуса.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2015, 16:03 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6890
Местожителство: София
баджо написа:
Глупостите най-редовно ги ръсиш ти. Има един известен сръбски филм дето изпиха една цистерна с бира. Тя беше 22 тона. Ето ти малко за ограмотяване:
http://kritokomers.com/transport_cistern.html

:lachtot: :lachtot: :lachtot:
Под глупости имах предвид ,че се ползва само бутилиращата линия в завода.
Ама като си... :drunk: ))))))Имало цистерни :lachtot: :lachtot: ми много ясно ,че има ....чак и линк пуснал.
Не мога да повярвам ,че не си от северозапада...
То и при нас преди време един пожарникар от министерски ранг като видя горещата камера,попита колко градуса вдига.... :lol: :lol: :lol:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2015, 16:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 543
Много време ти трябваше да зацепиш, ама пак си недоразбрал. Когато се приватизираха бирените предприятия , някои от тях престанаха да произвеждат , но използваха техните бутилиращи линии. Възможно е тази практика да продължава. Такива неща ставаха и по времето на соца. Може да се поинтересуваш за Русе например.Ако още не си паднал под масата де...
А относно пожарникаря - " Търкулнало се гърнето, намерило си похлупака" :lachtot:

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2015, 17:42 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6890
Местожителство: София
баджо написа:
Много време

Не е истина...... :lol:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2015, 19:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 690
Местожителство: Пловдив
Заглавието на темата е друго ...
Днешното промишлено пиво в никакъв случай не е същото, както "едно време". Това е факт за съжаление от гледна точка на вкусово-ароматичните качества. От икономическа гледна точка обаче, ползите са съществени, въпреки че винаги се намират и приемливи изключения. Естествено има и много добри марки и асортименти, както и ilu6a каза от всеки ценови клас.
баджо, пък и не само той веднага обвинява технолозите. На пръв поглед нормално, те са лошите. В интерес на истината, точно технолозите са най-потърпевши от алчността на началниците си. Да, технолозите пряко произвеждат, но когато началника те е хванал за гушата, нямаш особен избор. Това е една от основните причини да има сериозно текучество на кадри в цялата хранителна индустрия. Огромна част от колегите не се съгласяват и сменят работата, понякога от трън та на глог. Други работят при липса на алтернатива. Трети работят, защото толкова им е акъла. Във всяка сфера е така според мен.
Който не е бил технолог, той не знае как е всъщност.
Има немалко "чорбаджии" които знаят тези факти и се опитват да яхнат вълната. Немалка част от тях обаче ще усетят вкуса на подводните камъни.
Всеки, който няма капаци на очите е забелязал сериозното развитие на домашните производства на какво ли не. Ами съвсем нормално е. Като ти предлагат ниско качество, стремиш се към високото, стига разбира се цената да те устройва. Домашното обаче крие много сериозни рискове!

Навремето действително е имало изнесено бутилиране и то буквално. Бутилиращи цехове в малки населени места, тук и там, в полза на логистиката. Естествено, пивото е стигало до там с цистерни. Това обаче мнооого отдавна е история. В момента всички големи и не толкова големи пивоварни имат не една, а няколко пакетиращи линии.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
 [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: dimm44 и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима