Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 20:58

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2015, 16:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Авг 2015, 12:34
Мнения: 11
Имам някакъв поглед за пивопроизводството.
Преди години като фирма бях основен доставчик на всички бирени фабрики на някои консумативи- витамин С , калциев хлорид...други...Разработихме и успешно аналози на ензимни препарати.....НО дойде приватизацията....и се разтури всичко.....
На повечето места остана само остана бутилирането...процента на сурогатите се увеличи....даже са ми казвали, че карат и без малц

Каква е тази Жива бира......ще се радвам да разясниш


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2015, 16:53 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
А да са ти казвали,че фалшива бира няма?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2015, 17:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Авг 2015, 12:34
Мнения: 11
Предполагам, че няма фалшива бира, а само лоша.
Може да съм прост, ама да не искаш да ми кажеш, че българската бира има нещо общо с белгийската....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2015, 17:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
А'ве има фалшива кайма,кренвирши,вино, алкохол да не ги изреждам всичките.
Не може да няма и фалшива бира, като знам ситуацията в България- не ми се говори.
П.С. оная вечер си развалих настроението с една ''Не фалшива Ариана'' е'гати пикнята..

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2015, 17:42 
Online
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
Просто е била стара. Вземам бира от "Метро", където обикновено е прясна, и след 1 седмица престой в хладилника, не става за нищо. Тия срокове на годност са пълна глупост. Може да са верни технологично, но много преди да изтекат, дори за марината не става.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2015, 18:11 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
nanco написа:
Предполагам, че няма фалшива бира, а само лоша.
Може да съм прост, ама да не искаш да ми кажеш, че българската бира има нещо общо с белгийската....

Точно така.
Има български бири,които не отстъпват.
А съм пил белгийски бири,които не са ми допадали никак.
Нещо като със сиренето примерно...не може да се сравнява със френските... :)

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2015, 19:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Дек 2012, 21:35
Мнения: 10
Радвам се ,че се получава нова тема,която вероятно ще задържи (за съжаление) тона на форума .
В този форум не влизам често и освен Виктор не знам кой с какъв "ник" е тук.
Сега разбрах,че зад "Flanker"стои,гл,асистент Ив.Игнатиев,от УХТ .С него се запознах преди години,мисля, преди основаването на Асоциацията.
Държа да му се извиня публично, ако съм го засегнал лично.
Канил съм го да се включи в нашата дейност,няколко пъти.Канил съм го да ми гостува неофициално.Уви не се е отзовавал,за да можем да пообщуваме неформално.Отдавам това негово нежелание за контакт с нашата организация и лично с мен,с неговата обвързаност със Съюза на пивоварите.Ако не съм прав-извинявай Иване.
Дали нашата Асоциация е търговско дружество!-нека всеки да прецени:за 3години съм похарчил хиляди,(не е грешка-хиляди) левове лични средства ,за да пропагандирам домашното и крафт (нека някой предложи превод!) пивоварство в България,и за популяризирането на българското зад граница.Научихме стотици любители да си варят пиво в къщи.
За две години,за българско домашно пивоварство се говори и знае в всички източноевропейски страни.
Какви бизнес намерения имам,си е моя работа.А естественият път на един крафт пивовар,минава през домашното пивоварство.А когато стане необходимо ще пратим хора да получат специалното образование в УХТ,Пловдив.А още по-добре в Мюнхен,Берлин ,a защо не и в Чикаго!
Наздраве на всички форумци и любители на пивото-домашно или не!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2015, 22:14 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 266
Flanker е прав. Едно време имаше такива бутилиращи линии. В Силистра бирата се караше от пивоварната във Варна с цистерни и се бутилираше на место.

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2015, 21:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Лично аз съм чувал само за един г-н Игнатиев, но той е живял около 19-ти век и не знам да имам нещо общо с него.

Тонът в този форум е почти непостижим другаде и е една от основните причини да пиша само и единствено тук, що се отнася до личните ми предпочитания. При добро желание тук може да се помага и без да е необходимо нещо в замяна или особен вид медийно изтъкване. Тук няма личностно изявяване на един или двама или трима.

Относно домашното пивоварство, съм особено любопитен какво има за пропагандиране и популяризиране, че дори и зад граница? Това е един от не малкото въпроси, които е редно да възникнат при така повдигнатата тема.
Да популяризираме какво? Българското домашно пиво ли? Добре, нека го популяризираме!
Веднага някой ще попита с какво е по-различно от това на чужденците и какво ще се случи след като стане популярно? Суровините са почти едни и същи. Въпрос на майсторлък и късмет е да постигнеш нещо изключително. Трудно се повтаря обаче.
В крайна сметка нито нашите домашни пива са по-лоши, нито чуждите са по-добри. Въпрос на вкус и жури.
Чарът на домашното е в неговата неограниченост, както казах, а подобни "организации" поставят само граници.

Би било чудесно ако неговите производители биха имали и полза от това. Те обаче нямат! Домашно пиво не може и не трябва да се продава! И така е по цял свят.

Да пропагандираме какво? Да си правим домашно пиво ли? Ами добре, няма лошо, стига тези които го пропагандират да са наясно и с рисковете, защото те чукат на вратата ...
Никой никога не е ограничавал да си прави свое пиво, поне досега.
Въпрос на време е обаче издънките да станат факт.
Либералните закони може и да не бъдат дълго такива, ако на умните глави непрекъснато им се напомня и навира в лицата къде са новите ниши за акциз. Силно развитите пивоварни държави май отдавна са минали по този път, а ние?

За медиите темите периодично са интересни, това е безспорен факт. Както и Виктор вярно каза, те не знаят какво и как да отразят. Те си търсят своя "сеир" и го намират, макар че вече се изтърква.
И не мога да разбера, коя би била нормалната причина да се пилеят лични или каквото и да е било средства в нещо, което няма никакъв пряк смисъл?
В нормалния свят се пропагандира и популяризират предимно неща, които имат и своята възвращаемост, дори морална да е. Тук обаче не виждам пряка такава. Хайде да не е просто така от добра душа ...
Е, ако става въпрос само за мерене на ... бутилките, може би.

Иначе и аз за съжаление през това лято и аз попадах на ужасни пива. Толкова диацетил не бях усещал и в моделирани проби. Докато има такива, ще има и домашни.

Т. нар. срок за годност си има пряк смисъл и то не случайно. Говорим за "най-добър до", а не "годен до", има съществена разлика.
Има няколко типа дестабилизиране при пивото. Микробиологичното е най-нежеланото и то на практика е почти невъзможно с индустриални условия. Онези "лошите" отдавна си знаят урока и не спят. В домашни условия обаче ... е напълно възможно с всички евентуални последствия.
Другите два типа дестабилизиране са колоидното и вкусовото.
Производителят оказва датата на възможното колоидно дестабилизиране, т.е. от кога е възможно да се очакват помътнявания в пивото над определена граница.
Вкусовото дестабилизиране обаче почти винаги настъпва по-рано от колоидното и е необратимо. Този тип дестабилизиране е донякъде предвидим и може да се усети, но само от хора с опит. И затова често хората казват: уж е в срок ама ... не става.
Тук е и особеният елемент с домашното пиво, чакане, чакане уж да стане по-добро и накрая ... мед.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима