Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 16 Авг 2018, 06:09 Дата и час: 16 Авг 2018, 06:09

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 107 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2017, 15:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 678
Местожителство: София
Винаги си е бил ЯК!
Ти къде се загуби бе, човече? Не помня откога не съм те чел...

А аз спрях да пиша в темата си, не защото съм се изчерпал или съм спрял да варя. Просто трябва да отворя нова тема. Защото вече имам към 17 варки и спирам да броя. Естествено експериментирам и се уча още.

Онзи ден, в петък варих Амбър Ейл с хмел жатец. Нещо като Старопремен, но по-хубава. :megagrin:
Работя вече с 10 кг малц и вкарвам 50 литра пиво в бутилки. И за първи път майшувах еднотемпературно на 67 *С за 50 мин. На 72*С за 20 мин и на 78*С аут. Доста по-лесно и бързо е. И се изпарява по-малко вода така от майша. Постигнах 22 Р на майша. Промиване за 30 мин. в същата тенджера (монтирал съм на дъното прорязана медна тръба ф20). Събиране за варене около 62 литра на 12 Р, след варене и за ферментация 13Р. Засяване с много промити Нотингам и след два дни захарността е на 2-3Р. При темп. вътре 25 *С. Не успях да сваля повече. Още три дни в 10 литрови туби за доферментация и избистряне и де факто на 5-тия ден бутилиране. След 3 дни газиравка ще гръмна първата бутилка. Та... от зърното да чашата - 8 дни. Няма какво да се церемоним. Това е лятна бира Я!

Та, в неделя, като я опитам, и ако ми хареса, ще сложа цялата рецепта. Макар че, :) , при разливането в бутилки имах помощтник, съседско момче на 10-тина години. Та той разливаше и се заля с малко бира и си облиза пръстите и докладва: Оуу, много хубава бира. Горчива...

И да попитам нещо знаешите: Срещам писания, че 80% от алфа горчивите киселини се вкарват с горчивия хмел и само 20% с ароматния. Това като закон ли е и защо така? Аз не съм се съобразявал досега с това. Използвам калкулатора и просто наглясявам ИБУто.

_________________
Aз набих достатъчно пари и време в Бг производители...за да стигна до извода ,че е въпрос на много голям късмет да вземеш нещо с качество.
Ама,който има излишни пари и време...нека се опитва, то и онези хора...


_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2017, 21:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 552
Местожителство: г. Русе
оффтопик- викторе *** сплескан, не се прави на ощипана мома. кво си седиш у твоя си форум .. последно влизал 23 Юни 2017, 18:05 :lachtot:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
  
 
 [ 107 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима