Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 20 Юни 2018, 09:23 Дата и час: 20 Юни 2018, 09:23

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 107 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 15 Фев 2017, 20:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 675
Местожителство: София
"...Смятам по формулата: литрите във ферментора ПО градусите Плато и това число, РАЗДЕЛЕНО на килограмите малц. Другите да не смятат по друг начин, или просто лъжат, както каза и Жорката?"

_________________
Aз набих достатъчно пари и време в Бг производители...за да стигна до извода ,че е въпрос на много голям късмет да вземеш нещо с качество.
Ама,който има излишни пари и време...нека се опитва, то и онези хора...


_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Фев 2017, 20:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 691
Местожителство: Пловдив
Може и някой да послъгва, особено ако е рибар :lol: Всеки може да ползва различна методика, аз и за това питам. Пък и не е една. За да е вярна тази обаче, малцът трябва да дава 100% екстракт, което е ... невъзможно т.е. Жорката може да има право. С мнооого грубо приближение приеми, че малцът отдава 60-75% Иначе казано, твоята би трябвало да е доста по-висока. Между другото във всеки метод има доста истина, но е много важно как и спрямо какво е изразена екстрактивността.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Фев 2017, 21:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 675
Местожителство: София
Ясно какво искаш да ми кажеш. За да бъде най-точно трябва по рецептата с малцовете и тяхното %-но участие да се отнесе към конкретно ACB. Нали тава е? Или това е нещо друго?

Срещал съм и термина ефективност. Екстрактивността се дели на 80. Ма що точно на 80? Така сметнато имам 75% ефективност. И кво от това?

А нещо по този въпрос:
"Всъщност имам един генерален въпрос. Никъде не намирам отговор на него. След майшуване колко е макс. захарността? Колко сте постигали? За майша питам. Аз постигам 20 плато/брикс. Възможно ли е 24 да се достигне? ..."

Той Акиро ми отговори със снимка, де, ма аз пак да питам. НЕ че не му вярвам. Снощи даже говорихме с него 10-тина минути.
Поздрави! :prost:

_________________
Aз набих достатъчно пари и време в Бг производители...за да стигна до извода ,че е въпрос на много голям късмет да вземеш нещо с качество.
Ама,който има излишни пари и време...нека се опитва, то и онези хора...


_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Фев 2017, 21:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 691
Местожителство: Пловдив
Правилно се ориентираш ;) АСВ обаче е невъзможна величина (абсолютно сухо вещество) и се използва само за сравнения. Тук съществено влияе влагата на малца, а тя оказва много сериозно отражение върху реалната екстрактивност. За съжаление трудно може да се измери точно без подходящо оборудване. Оттам идват и големите разминавания.
Ефективност е друго.
По последния въпрос, аз поне не съм водил статистика и не съм записвал максималните достигнати стойности защото не ми е толкова важно и не ми е било цел. Но 20-25 Brix e нещо напълно постижимо (дали сладка пивна мъст или мъст след варене). Естествено зависи от доста неща.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2017, 00:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2015, 09:51
Мнения: 619
Местожителство: Берлин
В едни други снимки показвах,как първата бира беше 19 втората 22 и чак на края 25 процента захарност...Промивката преди последната беше 12 процента- като основа за следващата...( по-голяма част от водата) и при хидромодул1:3 се получи това което показах.....Промивката,Лъче,промивката и ръчицата,милата, дето въртя 40 минути всичко, докато изкара и последната захар....

_________________
Кеф цена няма....Нещата трябва да са "пипнати"....!!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2017, 17:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Фев 2017, 11:42
Мнения: 4
Здравейте алкохолици :) . Извинявам се, ако нарушавам следобедното ви спокойствие, но понеже съм абсолютен новак, реших, че мога и да нахалствам /все пак малките, неуките, малцинствените и т.н сме с предимство/. Както се казва на опашката е на ред не този на когото е реда, а на най-нахалния. Та да си питам, понеже не го прочетох никъде: кой ви казва колко време варите след майшуването или дори, както би се изразил може би "някой", след озахаряването? Гледам един вари 60 мин., друг 80. Това само за да изпарите част от водата ли го правите / защо тогава сипвате толкова много, промйте с по-малко/? Или за да става по-горчиво питието, но едва ли е за това, след като добавяте хмел известно време след завирането, а не веднага. Извинявам се още веднъж, ако го пише някъде, или е твърде очевидно, пък аз не съм го схванал.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2017, 17:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 773
Местожителство: около Пловдив
Тук няма алкохолици :( .
Здрасти,
колко да варим казват учебниците. Аз варя винаги поне 90 мин. Варенето има няколко функции:
1) най-яката - изомеризиране и утилизиране на хмеловите горчиви вещества
2) да се концентрира пивната мъст
3) да се постигне практическа стерилност на пивната мъст преди посяване с дрожди
4)да коагулират белтъчните вещества

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2017, 18:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Фев 2017, 11:42
Мнения: 4
Благодаря за бързият отговор. Още не се бях прибрал. Това за алкохолиците беше шега, дано никой не се е засегнал. И аз съм въздържател :) . Не искам да изпадам в някакви спорове просто заради самият спор, но...позволи ми да не се съглася, поне до някъде с тези точки. Първо защото вече го писах и по горе, виждам, че много хора добавят хмела не в самото начало на варене. Ако варя 90 мин. някой горчив хмел, той ще стане ултра горчив. И защо например да не добавя още 5 грама, като с това намаля времето и постигна същото IBU? За концентацията също /само предположение, сигурно си има причини, които за мен са тайна/, по- добре да промия с половин литър по-малко вода,/ дори може с част от вече промитото количество с подходяща температура/ отколкото да я чакам 1 час да се изпарява. За постигане на стерилност не смятам, че е необходимо това чудо да ври с часове. За белтъците също. Просто при тази температура те се пресичат за минути. Като в яйцето. Не твърдя, че съм прав, просто търся смисъла на тази операция.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2017, 19:19 
Offline
Модератор

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1428
Местожителство: Дупница
Как го търсиш - четейки специализирана литература или просто задавайки въпроси?!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2017, 19:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 773
Местожителство: около Пловдив
Не знам какво се хващате за това IBU и какво Ви носи то, освен да се категоризира една бира в някакъв стил. Написал съм основното, което се случва като първа позиция.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2017, 20:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 675
Местожителство: София
hellreiser много хубаво и синтезирано си го написал за варенето. Благодаря!
И да те питам: Как да майшувам утре БОКа?
Смятам да смеся при 55*С и да държа 10-тина минути, след това 30 мин. на 65*С и 20 мин. на 68*С. Или след 55 директно на 68*С, както и ти си го правил и както си била за този тип.
Не знам колко е важно това, но така чета, така мисля... Или да си карам по дългата схема, дето с Фланкера уточнихме вече?

А за ИБУ-то... за мен е ориентир за моя вкус. Изработих си определени усещания и се движа около 30-35 или около 40. Това не значи, разбира се, че няма да направя брутално горчива бира, ако реша.

Акиро, мааалко не схващам схемата ти на майшуване и промиване, но да знаеш - чакам те да се прибереш.

_________________
Aз набих достатъчно пари и време в Бг производители...за да стигна до извода ,че е въпрос на много голям късмет да вземеш нещо с качество.
Ама,който има излишни пари и време...нека се опитва, то и онези хора...


_________________
Два дебила,ето сила!!!


Последна промяна lhristov на 18 Фев 2017, 16:07, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2017, 20:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Фев 2017, 11:42
Мнения: 4
Ако имах литературата нямаше да питам тук. Мислех, че форумът е за това, който не знае да задава въпроси и който знае да отговаря. Отговор на въпрос с въпрос, не е отговор. Знам, че тука има хора и с опит и със знания. А това, че никъде не видях, как се определя това време мене лично ме смущава. Джуркането ей така на око не ми се нрави. Извинявам се, ако не питам на правилното място. Вярно е, че се интерусувам повече от процесите които протичат, а не от практическото значение. Всъщност hellreiser почти ми отговори, но, ако беше добавил, че ако времето от 30 мин. ще е недостатъчно поради някакви си причини, 60 мин. поради други и са необходими 90 за да се извърши това и това, нямаше да питам повече. Щях да попитам още нещо, но вече ми е неудобно, а и Григор Димитров започна. Приятна вечер и успех на всички.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2017, 21:01 
Offline
Модератор

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1428
Местожителство: Дупница
Ами в такъв случай по-добре да беше попитал от къде можеш да попрочетеш, а не да задаваш въпроси от които си личи че не си чел нищо от написаното във форума...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2017, 21:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 160
За "брутално горчивата бира" изобщо не съм съгласен. На една от последните ми варки обърках хмеловете (така е, като не ги надписвам) и на 20 литрова варка, вместо хмел с 3,5 ИБУ съм вкарал някакъв американски с близо 12 ИБУ. Не стига това, ами на половината от варката вкарах и 20 грама жатец с около 3,5 ИБУ и накрая още 20 грама кристал!!! Стана нещо убийствено, с около 103 ИБУ, как ще се пие, не знам. Впрочем, вече имам идея: Като свърши отлежаването и евентуалното газиране, да пробвам чешкия метод за "рязана бира" Купувам си някаква светла бърканица от магазина, смесвам я три към едно с моята и си я пия със кеф :megagrin: Като опитам, ще напиша за какво става дума. Другият вариант е по-лесен, ама ако я излея в канала дали няма да изтровя рибата в Янтра? Ще видим.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2017, 21:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 160
И сега, напълно сериозно: Варката от 90 минути е необходима по много причини: Първо, за да "препениш" бирата. Т.Е. за да махнеш пяната от белтъци, която се образува като кипне материала. Второ: за да се разтвори горчивината от хмела, което става в процеса на варене, затова си има калкулатори. Трето, за да се стерилизира пивната мъст и четвърто, за да се утаи останалата маса белтъчини. Има и други причини, но тези са основните. Без варене ще се получи квас, боза, материал за ракия или уиски, но в никакъв случай БИРА! Това е (според мен), а ако искаш опитай без някои подробности, накрая ще стигнеш сам до същите изводи, само че по трудния начин. Желая ти успех.


Върнете се в началото
  
 
 [ 107 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима