Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 20 Юни 2018, 09:15 Дата и час: 20 Юни 2018, 09:15

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2017, 13:00 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6936
Местожителство: София
Такааа...реших,че и аз мога с мъжете.Но незнанието съчетано с хитреене,не води до добри резултати.
Ще изложа в последователност грешките си:
1."оборудване"-котлон,тенджера 9л,сито за брашно
2.Малц 1,3кг ,вода 7л
3.Бързо покачване на темп между различните фази от майшуването
4.След приключване на майшуването,прецеждане през ситото,доливане вода 2л на 82-4-6 градуса във кашата бъркане 3-4 мин и отново прецеждане-фракциите ги смесих за варенето.
5.Бъркане по време на охлаждането и не отделяне на горещи утайки.

Въпросите:
Та ,сега имам нещо, което ферментира бурно 2ри ден(едното е 3ти ден и не отделя вече бурно) със ясно изразена утайка,да я махна ли?
Това свареното ще напомня ли леееко на бира или предвид грешките да го засиля в канала?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2017, 18:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 140
Браво!
Като цяло има доста неизвестни, като температури на майшуването, използвани дрожди, постигнато Плато, темп.на ферментация, но както и да е.
Ако разбирам правилно не си отделил изобщо горещите утайки. В такъв случай декантирай и изхвърли студените утайки. След като си го отделил има няколко варианта:
Премерваш плътността и ако е дошло време бутилирай за газиране и дотлежаване.
Друг вариант декантираш като гледаш да "гребнеш"някаква мая (ЧКПД ),добавяш 6-7 гр.захар на литър при тотално изферментиране и бутилираш.
Трети вариант без да отделяш нищо включително и студени утайки,когато изферментира всичко декантирай и карбонизирай с СО2.
Ако си промивал при 82 гр.другия път не промивай с по- топла вода от 75-78 гр.,защото иначе много се бави филтрацията. Горещите утайки не се бъркат, а като се охлади мъстта се декентират.
Другия път като вариш и ако нямаш серпентина имам една свободна. Може да я ползваш.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2017, 22:13 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6936
Местожителство: София
sasho написа:
Браво!
Като цяло има доста неизвестни, като температури на майшуването, използвани дрожди,

Тези неща си ми ги дал ти и съм ги спазил като температури...но скороста на скачане от една на друга е бързичка.
Едната "бира" преди да започне ферментацията ...захаромера показа 17...
За серпентината ще се разберем!
Мерси,че вече се бях подготвил да ги засиля...едната днес не ври и утре ще бутилирам.Имат ясни утайки.
Как се карбонизира с СО2?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2017, 06:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 140
Дрожди май не съм ти давал, но мисля беше споменал за някакви лагерни си закупил.
Ако е действително 17 преди ферментация можеш да отделяш за газировка при 4-4.5. Финалът би трябвало да е при около 3.
С СО2 се карбонизирай в кег, канта и т.н. подаваш СО2 с определено налягане за определено време при дадена темп.В общи линии ти трябва бутилка, хладилник, канта, накрайници и някакъв кран за бира.
За 17 Плато си се справил чудно!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2017, 09:09 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6936
Местожителство: София
Дрождите са за горна фермнтация
Мда, 17 е днес премерих количеството което бях замразил за газировка...Вчера късно отделих от утайката,за момент ми се стори да има гаден мирис...после не.Довечера го бутилирам и каквото сабя покаже!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2017, 09:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 691
Местожителство: Пловдив
За 1,3 кг малц и 7 литра вода наистина добър екстракт си получил. Вероятно не си промивал след филтрация на кашата? Измери ли екстракта на пивната мъст преди варене? При варенето явно изпаряваш доста вода. Хубаво е да си водиш записки за тези неща за да знаеш с това оборудване и методи какво да предприемаш.
Според мен обаче, при 17% начален екстракт малко трудно ще падне до 3%. По-скоро до около 4%, но това до голяма степен зависи и как е майшувано.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2017, 09:51 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6936
Местожителство: София
Всъщност аз "майшувах" два пъти по 1,2 светъл малц+100гр Carafa Special I..Тоест общо 2,6-2,5кг малц,като крайния
Резултата след късното откаляване е 8л...Вероятно малко съм промивал, повече изпарил...Тук напъните са да не замирише на тор))))поне първите 20 дена...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2017, 10:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 140
Прикачени файлове:
21f1821eb1557fd26d9b8981ce4d3c8d.jpg
21f1821eb1557fd26d9b8981ce4d3c8d.jpg [ 162.93 KiB | Прегледано 616 пъти ]

В таблицата има темп.във Фаренхайт и налягане в psi. Чрез нея може да се ориентираш за карбонизация в кег.
В такъв случай рандемана е малко, но като вземем на предвид, че този малц седи смлян почти 6 месеца е добре.
Само гледай да не прегазираш с добавянето на мъстта.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2017, 10:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 675
Местожителство: София
Браво на Илюшата! И според мен много добре се е справил! Това защото и аз му давах акъл по телефона! 8-)
А в т.4 е написал, че все пак нещо е промивал там, през ситото:"4.След приключване на майшуването,прецеждане през ситото,доливане вода 2л на 82-4-6 градуса във кашата бъркане 3-4 мин и отново прецеждане-фракциите ги смесих за варенето"

А Илия ще карбонизира в бутилките със 1/10та неферментирала мъст. Уточнихме го и това.

За утайките: аз в началото дърпах бистрото, а другото наливах в 10 л. туба и оставях през нощта да се утай. След това взимах пак само бистрото. Сега използвам торба. Дърпам си бистрото, а всичко друго в торбата и провесвам. Докато засявам, мия, то си се прецежда. И го вливам във ферментора. Дори я оставям торбата за през нощта. Естествено, торбата преди това я щопвам в кипяща вода. Изстисквам и топя във финк окорон. Изобщо всичко, след охлаждане на бъдещото пиво, което се докосва до него го третирам с окорона.

Между другото, Илиика, що не минеш да ти дам окорон и две кофи, правени за лаутерн тюн. За прецеждане, де. Само една мрежа за комари от три лева ще си вземеш тук от Баумакса. А и бирка ще ти дам. Онази черната, стаута, дето си топи главата във ферментора и я пробва от цилиндъра е готова. Имам току що газирана светла, виенска да кажем, газираща се англииска ИПА и чакаща бутилиране една плодова, белгииска да я наречем варена със смокини и фурми. И нямам празни бутилки... :shock:

Той и Илия пише...
"...Тук напъните са да не замирише на тор))))поне първите 20 дена..."

След 20 дни ще е свършила!
Нали снощи си откалил? Премери ли плътността? Ако си на нулата или под, всъщност ти знаеш де, бутилирай. За целта налей неферментиралата мъст в нова туба, върху нея откалената още веднъж ферментирала такава. Не се притеснявай, дрожди ще са останали за газировка. Първите 2 дни рзклащай, за да вдигаш дрождите, на 5-тия ден би трябвало да си готов. В хладилника за още... колкото устискаш! Какви 20 дни...

_________________
Aз набих достатъчно пари и време в Бг производители...за да стигна до извода ,че е въпрос на много голям късмет да вземеш нещо с качество.
Ама,който има излишни пари и време...нека се опитва, то и онези хора...


_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2017, 10:51 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6936
Местожителство: София
Лъчо снощи не я премерих,но опитах на вкус...на нула е.
А за другите неща ще мина задължително!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Апр 2017, 10:03 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6936
Местожителство: София
Вчера бутилирах в 330 и 500мл почти бистра течност....ще споделя какво е станало след седмица.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2017, 15:22 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6936
Местожителство: София
10 дена по-късно:
Прикачени файлове:
Снимка0395.jpg
Снимка0395.jpg [ 76.49 KiB | Прегледано 501 пъти ]


Доволен съм...такъв вкус исках,но иска да постои малко още))))))))
Че и е бистра!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Май 2017, 23:31 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6936
Местожителство: София
Направих още 6-7 варки по 10тина литра...мии бира не си купувам,аи отзивите са добри.Който му се пие плътна и ароматна бира,да се захваща...не е философия -що касае правенето на 8-12л на варка,щот може да ги вметнеш в канала винаги))))
Големите варки...да ги оставим на профитата.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Май 2017, 08:41 
Offline

Регистриран на: 15 Апр 2014, 07:39
Мнения: 100
Местожителство: Чавдар
Браво ilu6a значи си хванал цаката :)
И аз направих 6 варки,и сега всяка седмица ми се вари биричка.
Тази работа се оказа голяма краста,и все повече се запалвам!
Апък относно обемите -за себе си установих ,че ме устройват 30 литрови варки.
Така се получава в месеца веднъж да варя,и следващата седмица да бутилирам-трябва си свободно време,пък при мене е кът :cry:
Даже сега се замислям да вдигна обема на 40литра,понеже се оказа ,че имам ортаци на домашното пиво :D
А относно лискането в канала /да ни пази господ/ си мисля ,че ако се внимава с хигиената -няма даима проблеми особенно внимавам с ферментора!
Наздраве и успех :2thumbs:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Май 2017, 23:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:36
Мнения: 244
Местожителство: София
От чисто финансова старана колко излиза примерно литър стаут ?


Върнете се в началото
  
 
 [ 34 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима