Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 04:43

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 107 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Домашната бира
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2011, 22:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Сега малко по темата как, защо и какво. Даже със снимков материал.

Откъде да започна? Може би от единицата за продукция - казана. Ето това е казана, който използвам:

Прикачени файлове:
IMG_8513.jpg


Това, което е важно да се отбележи е, че казанът е с термостат и канелка за източване на бирата. Другите работи, които се виждат се сакче за малц, бъркалка и електронен термометър (направи ми го съседа с подръчни материали :)

Малцът си го меля с миниатюрна фуражомелка (един вид):

Прикачени файлове:
IMG_8514.jpg


Тук се виждат необходимите съставки за производството на 20 литра бира:

Прикачени файлове:
IMG_8516.jpg


Пълната ми "мощност" от 80 литра в действие:

Прикачени файлове:
IMG_8518.jpg


В началото мътната ми бира беше много газирана (това се регулира доста лесно) и я пълнех в буренца, които трябваше да се консумират в рамките на един-два дни, иначе не става за пиене:

Прикачени файлове:
IMG_8123.jpg


Тук се вижда "отмиването" на остатъчната захар от "майшето" - загряваният на различни температури малц се полива с гореща (78 градуса) вода, за да се отмият захарите:

Прикачени файлове:
IMG_9842.jpg

Прикачени файлове:
IMG_9844.jpg


Вряща бира с хмел:

Прикачени файлове:
IMG_9845.jpg


Системата ми за охлаждане. Много е важно бирата да бъде охладена от 100 до 20 градуса за максимално бързо време, защото тогава е най-уязвима.

Прикачени файлове:
IMG_9854.jpg


"Остатъкът" от варенето на бира. Това е пресечен белтък, който се събира на дъното. Не ми се мисли колко калории щеше да има една бира, ако и този белтък оставаше вътре.

Прикачени файлове:
IMG_9862.jpg


Така втасва бирата. Жълтите писания върху кофите са "бирени протоколи". Повярвайте ми, варене на бира без тях е почти невъзможно.

Прикачени файлове:
IMG_9863.jpg


Мерене на остатъчната захарност. Според рецепта, когато захарността падне до 3-3.5%, бирата се налива в бурета, бутилки или каквото сте си харесали.

Прикачени файлове:
IMG_9865.jpg


Системата ми за наливане в бутилки. В началото пълнех в буренца, но тогава не можеш на някой да му подариш една бира да опита, трябва да му подариш едно буренце за проба. Сега мога да затварям в утилки с нормални капачки или в такива с капачки за многократна употреба, каквито са на снимката.

Прикачени файлове:
IMG_9866.jpg


Какво остава след като младата бира е налята. Тази субстанция е абсолютно годна за пиене... ако някой обича да пие топла, негазирана бира :))

Прикачени файлове:
IMG_9867.jpg


Готовата продукция :klatsch:

Прикачени файлове:
IMG_0005.jpg

Прикачени файлове:
IMG_0010.jpg


Давайта с въпросите и питанията :)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2011, 22:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Що не преместиш пивоварната оттатък океана....има всичко и хмел и ..избор


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2011, 22:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Naskohondata1 написа:
Що не преместиш пивоварната оттатък океана....има всичко и хмел и ..избор


Оттатък кой океан? България на три океана? :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2011, 22:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Е какво да кажа освен БРАВО :klatsch:
Какво съотношение използваш вода малц, каква температурна схема за озахаряване и след озахаряването каква е захарноста.
При варенето на малцовата каша постоянно ли бъркаш материала.
Каква закваска използваш /мая, дрожди/ за ферментацията.
Хмела кога го добавяш и по колко.
За тъмната бира прпичш малца или използваш карамел.
След затварянето на бирата в бутилки след колко време е готова и при каква температура ги държиш да се газира бирата.
Мини ярмомелката мелачка за месо ли е или специална такава.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2011, 22:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
I_Vsichki_Goli написа:
Naskohondata1 написа:
Що не преместиш пивоварната оттатък океана....има всичко и хмел и ..избор


Оттатък кой океан? България на три океана? :2thumbs:

...няма предвид Индийският? :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2011, 22:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
petiomalchev написа:
Е какво да кажа освен БРАВО :klatsch:

:prost: Честно казано бирата е по-хубава от купешката, а я сравнявам не със Загорка :)

Цитат:
Какво съотношение използваш вода малц, каква температурна схема за озахаряване и след озахаряването каква е захарноста.

Мислех да сложа отделна тема с рецепти, да не се изгубят някъде. Захарността преди да сложа маята е около 12-13%, зависи от сорта.

Цитат:
При варенето на малцовата каша постоянно ли бъркаш материала.

По принцип бъркам доста често когато загрявам материала и по-радко, когато е достигнал необходимата температура. Например ако трябва сместта да стои 60 минути на 65 градуса, бъркам на всеки 4-5 минути и гледам отклонението да не е повече от градус-два. В момента мисля някакъв вариант с малка помпичка, която да ми спести бъркането. Ако измисля нещо ще споделя.

Цитат:
Каква закваска използваш /мая, дрожди/ за ферментацията.

Мая, купувам си я от интернет. Струва около 1 евро пакетчето за 20 литра.

Цитат:
Хмела кога го добавяш и по колко.

По рецепта. Различните рецепти имат различно количество хмел (както грамаж, така и различен вид/тип хмел според алфа киселините им (?))

Цитат:
За тъмната бира прпичш малца или използваш карамел.

Всичкият малц, който използвам в момента го купувам от интернет, не произвеждам сам малц.

Цитат:
След затварянето на бирата в бутилки след колко време е готова и при каква температура ги държиш да се газира бирата.

Аз правя САМО бира с високо втасване. 2-3 седмици на 17-20 градуса (в мазето) или малко по-дълго през зимата и е готова бирата. Трябва също да добавя, че се чувствам лично обиден от бирата на Загорка, която втасва "цели" 21 дни. Защо? Загорка произвеждат бира с "ниско" втасване. По време на ферментацията на бирата се отделя диацетил, който не се преработва от черния дроб, а отива директно в главата и оттам се получава главоболие. Този диацетил се разгражда по естествен начин в бирата, след като тя отлежи 8 седмици, след което напълно го няма. Затова пивоварите в Германия и Чехия, например, казват, че през лятото може да те заболи глава, ако пиеш бира, защото не е успяла да отлежи 8 седмици (поради по-голямата консумация, когато е топло). Какво да кажем за бирата в България....

Цитат:
Мини ярмомелката мелачка за месо ли е или специална такава.

Специална си я купих, с регулиране на големината на меленето. Има малцове, които се мелят по-едро и други, по-дребно. Неудобство беше, че се ползва на ръка, но вече и затова има направена врътка и малца се мели с мотор.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2011, 22:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Naskohondata1 написа:
I_Vsichki_Goli написа:
Naskohondata1 написа:
Що не преместиш пивоварната оттатък океана....има всичко и хмел и ..избор


Оттатък кой океан? България на три океана? :2thumbs:

...няма предвид Индийският? :lachtot:


Нямам какво да правя у Хамериката. Освен това там не знаете какво е добрата бира ;-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2011, 23:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
С последното няма как да се съглася...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2011, 23:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Не знам в Америката как сте с бирата, но аз черпя вдъхновение, опит, рецепти и прочее от Бавария и Чехия. Ако отвъд океана се справяте по-добре от тези две места....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2011, 00:35 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2010, 00:54
Мнения: 29
браво :klatsch: на автора на темата наистина много ми харесва как сте представил всички моменти при прозводството на бирата бъдете така добър и продължаваите да споделяте своя опит :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2011, 04:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
I_Vsichki_Goli написа:
Мислех да сложа отделна тема с рецепти, да не се изгубят някъде.

Да наистина темата ще е много полезна, особенно написана от човек който е пробвал рецептите и даде коментар за крайният резултат /вкусовите качества/.
Интересно ми е какво представлява мелачката за малц, можели някоя снимка да я видим разглобена.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2011, 07:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2011, 06:50
Мнения: 9
Разкажи по-подробно за набавянето на малца, количества, цени, доставка, щото отнякъде трябва да се започне :help:

Иначе ще търсим пивоварен ечемик и ще караме по утвърдената технология на Петьо_Малцов :wallbash:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2011, 07:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2011, 06:50
Мнения: 9
И друг въпрос, към всички: Има ли някакъв проблем да се използва хмелът който е диворастящ, като гледам колчествата които са необходими въобще не са големи, а див хмел около мен има "на корем"? :datz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2011, 09:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Става, но не можеш да очакваш същите вкусови качества като специално селектирания ;) , имам такъв набран, но остана с набирането . Между другото отглеждането,брането и съхраняването на хмелът си е цяла отделна "наука" .

Един въпрос имам само, каква е левовата равностойност на 1 бира? 3-4 лв ? И естествено $$$ не са фактор :megagrin:

Поздрави !

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2011, 10:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Спиртник написа:
Разкажи по-подробно за набавянето на малца, количества, цени, доставка, щото отнякъде трябва да се започне :help:

Иначе ще търсим пивоварен ечемик и ще караме по утвърдената технология на Петьо_Малцов :wallbash:


Добро утро на всички!

Аз си набавям продуктите (и част от оборудването) от този сайт: http://www.hobbybrauerversand.de/. Обикновено си купувам чували по 25 кг, за най-използваните (пилсов малц, пшеничен малц и мюнхенски малц) и по 5 кг за по-малко използваните. Хмелът го има в разфасовки по 100 и 500 грама, а от маята предпочитам сухата. В началото ползвах и "жива" мая, но тя трябва да се захрани 2-3 дни предварително и си има допълнително занимавка, която със сухата мая си спестявам.

Ако няма откъде да си набавите различните видове малц, поне мога да ви дам рецепти как да си приготвите карамелен малц например. Или "кисел" малц.

Цитат:
Има ли някакъв проблем да се използва хмелът който е диворастящ

Според мен няма проблем. Трябва само да успееш да му измериш процентното съдържание на алфа киселините. Има два вида хмел - ароматен и горчив. Първият вид има алфа киселини до около 10%, от втория съм слагал и над 20%. Само внимателно с хмела, че не искам да ти казвам колко е гадно като прекалиш. Бирата става с вкус на лепило и язък за суровините и работата.

Цитат:
Един въпрос имам само, каква е левовата равностойност на 1 бира? 3-4 лв ? И естествено $$$ не са фактор


50 стотинки :shock:
без работата


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 107 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима