Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 22:39

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 107 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2011, 22:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Хубав ентусиазъм наистина, обаче много от нещата които са казани извън "рецептите" са много грешни. Сори!

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2011, 22:51 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Flanker написа:
Хубав ентусиазъм наистина, обаче много от нещата които са казани извън "рецептите" са много грешни. Сори!

Ами сливи ли имаш в устата - поправи ги :)

Аз само чакам да се насъбере достатъчно теоретичен материал тук, за да подхвана експериментите :lab:

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2011, 22:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Flanker написа:
Ами сливи ли имаш в устата - поправи ги

Бравос, много достойно!
Материал има колкото искаш и е писан много дълго време и повярвай ми вади очите ако иска човек да го намери и прочете, при това на български!
Мога да поправя грубите грешки, но не знам дали има интерес, май е по-лесно да се кара на рецепта.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2011, 23:03 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
опппп паааа ...става топлооо...
Май всички употребяваме повече това за което пишем, отколкото до пишем.....
и за мен важи същото
Искам да кажа-Спрете бирата и да почнете да пишете за нея...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2011, 23:07 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Flanker, не зная на какво се възмущаваш... ОК. Имаш опит, имаш знания... Намекнах ти само, че да стоиш отстрани и да критикуваш не е правилната позиция в един форум, където добродетел е взаимопомощта. Със сигурност всеки може да си чете и да си прави каквото желае, за да се образова. Но Ракията.com служи за споделяне на наученото, а не за критикарство... Сори...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2011, 23:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Май има начин и да заговорим на един език. Не критикувам, дори напротив.
Мисълта ми е че се залитна много емоционално по една очевидно добра и проверена рецепта. За това най-искрено поздравявам I_Vsichki_Goli (абе откъде тоя ник :? ) Малко хора биха успели да се справят с домашната бира и това съм го казвал вече. Причината е основно в липсата на добри суровини, студ и до голяма степен в теорията на ензимните процеси при майшуването. Всичко си е ОК, но ако се придържаш към комплекта. Не мога да се съглася обаче с някои от обясненията.
И пак казвам, мога да помогна, но когато става въпрос за конкретен проблем, а не за общи приказки. Като за начало - никога не "омекотявай" вода с кисел малц. Идеята му е да понижи рН на майша без използването на ортофосфорна или млечна киселина. Там е и разликата с немските бири и останалите.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2011, 23:26 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
:thumbs1:

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2011, 23:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2011, 06:50
Мнения: 9
Flanker, нали се сещаш, че мащабът има ОГРОМНО значение, много от нас като професионалисти боравят с тонове, мегавати, терабайтове и т.н., но идеята за домашна бира е един задоволителен компромис м/у наука, практика, занаятчийство, приспособяване и накратко - дилетантство, за което не бива да се срамуваме.

Мисля, че пробивът на Голия в домашната бирица идва точно навреме - отсега трябва да се подготвим за пролетта и лятото, винаги е необходимо някакво начало, а за него като и в Природните процеси е нужен някакъв катализатор. Освен това човекът си го казва - ако не беше в Германия, едва ли би се захванал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2011, 23:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Абсолютно прав си :) Хубавото на бирата е че можеш да си я правиш по всяко време на годината, ама пак суровината е проблем че се намира трудно. Мащабите и за промишленото и за домашното производство в случая не влияят особено. Принципите са си едни и същи, както и за виното (с малки подробности разбира се) За горната ферментация например - защо е предпочитана за домашното производство - ами просто вкъщи няма студ за да се поддържат 10-14 градуса на ферментация, както е при долната (при около 20 за горна ферментация). И за другите неща е така.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2011, 00:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2011, 06:50
Мнения: 9
Цитат:
ама пак суровината е проблем че се намира трудно.



Ей това точно ми се струва парадоксално - България въпреки комунизми/капитализми и други експерименти е с отлични предпоставки за земеделие, има читав ечемик, традиционен износител на пшеница, супер разнообразие на води, достъпност, мая има във всяка бакалия, електричество и всякакви съдове всеки има у тях си... :wallbash:

Одеве прегледах набързо различни оферти за ечемици - има предлагане от 0.4 лв./кг, няма държавен монопол както при тютюните, просто се разчита, че нямаме традиции в производството при домашни условия, за разлика от чехи и други централноевропейци.

Ти като си запознат, предполагам знаеш, че себестойността в бълг. фабрики е от порядъка на няколко стотинки/литър, вероятно под 10 стотинки. Останалото са акцизи, данъци, такси, логистики, опаковки, търговски отстъпки и т.н. и т.н. :sauf:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2011, 07:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
:? много приказки малко информация :nixweiss:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2011, 08:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Спиртник написа:
Цитат:
Ей това точно ми се струва парадоксално - България въпреки комунизми/капитализми и други експерименти е с отлични предпоставки за земеделие, има читав ечемик, традиционен износител на пшеница, супер разнообразие на води, достъпност, мая има във всяка бакалия, електричество и всякакви съдове всеки има у тях си...

Толкова си прав, че чак ме е яд да го казвам. Ечемик слава богу произвеждаме и то не лош и въпреки това има внос на малц. Хмел също произвеждаме, но все по-малко - резултата е хайде на вноса.
Мисля си че най-лесно би било да се опита да се вземе малц директно от малцераите, а не от самите пивоварни. Работещите малцераи са в Хасково, Чирпан, Плевен, Велико Търново, гара Елин Пелин. За този във Варна не съм сигурен, ама и собственика му нещо често го споменават :megagrin:
Хмелов гранулат се произвежда само във Велинград.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2011, 09:22 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Лично нямам впечатления, но от трети лица съм чувал, че в Елин Пелин отказват да продават на частни лица :(

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2011, 09:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Ммм, кофти :? За вас около София това е най-удобния вариант. Ако някой проявява интерес мога да разпитам откъде може да се вземе със сигурност.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2011, 09:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Стана дума как се смята твърдостта на водата. Ето моята формула:

Взимат се стойностите на Калция и Магнезия, както също Серния капацитет до pH 4.3 (нещо специфично явно е това, но явно присъства в анализа на водата).

Калция се умножава по 0.14 и се получават калциевите твърди частици (CaH). Магнезият се умножава по 0.23 (MgH). Серният капацитет се умножава по 2.8 и се получават карбонатните твърди частици (CarbH).

Остатъчният алкалитет на водата (твърдостта) се получава по формулата:

CarbH - CaH/3.5 - MnH/7

Слагам и едно екселче, което смята всичко (филенцето е на немски :roll: )
Щях да го сложа ако бяха разрешени xls/xlsx филета...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 107 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: angelsashov и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима