Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 17:56

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 107 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2011, 13:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2011, 19:33
Мнения: 24
MONI BARONA написа:
wufan написа:
Тва не е интересно Монка ;)

Точно така. .. Нарочно не пуснах линк за бъркоча в кофата, чиста химия. :furz:

Ето ви саита....http://www.birata.net/index.php?page=sh ... &Itemid=26 ... Но мисля че е боклук....

_________________
Еди толку колку шо може да излази от тебе


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2011, 14:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Това вече е дискутирано по-рано :shock: дали е боклук, дали не е... На кратко, а и за последно повтарям- улеснява ти живота и е по-добро от голям брой бири които си купуваме тук в България ! В този сайт сме :? хора с общо хоби ! Т.е. крастата да изкараш продукт който е екстра качество и ти прави кеф да си го пиеш ! Защото кефът няма цена.
Този продукт осакатява цялата наслада от процеса т.е. спестява малцоването, варенето по определен температурен график и ако щете спестява изработката на дадения инвентар необходим за по-горните дейности. Също така риска да прецакаш нещо е сведен до минимум=> няма я тръпката. Така разсъждавам аз, ако щете луд ме наричайте! НО Моля Ви.. Изчитайте темите в които пишете от самото им начало преди да поствате. Най-малкото този раздел не е обемен ... Говорим едно и също общо взето !
Поздрави ! :2thumbs:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2011, 19:17 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
То вярно-кеф цена няма...ама простите сметки показват,че направено с тези материали пивото излиза по-скъпо от високия клас бира ....примерно холстен или шуменско.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Май 2011, 15:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Май 2011, 14:59
Мнения: 4
Здравейте и от мен,отдавна Ви чета но ме мързеше да се регистрирам
Респект на Господин Гол за темата и търпението да отговаря на въпросите
Заради него започвам да разчиствам работилницата за да се превърне в пововарна
Та въпросът ми е доставят ли до България от посочения от Г-н Гол сайт ,че нищо не разбрах от немския ,а и не видях да се превключва на английски

Наздраве на всички


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Май 2011, 16:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
nikolay_v написа:
Здравейте и от мен,отдавна Ви чета но ме мързеше да се регистрирам
Респект на Господин Гол за темата и търпението да отговаря на въпросите
Заради него започвам да разчиствам работилницата за да се превърне в пововарна
Та въпросът ми е доставят ли до България от посочения от Г-н Гол сайт ,че нищо не разбрах от немския ,а и не видях да се превключва на английски

Наздраве на всички


Сайтове за доставка има много, но цените за доставяне до България не са никак малки. Някой ден като ми остане време ще сложа някой от сайтовете тук...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Май 2011, 23:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Май 2011, 22:38
Мнения: 4
Здравейте,
Много ме заинтересува темата и реших да се включа.
Имам въпроси
1. какво означава следното - 2.)Алкалност: типичното светло пиво се получава от вода с остатъчна алкалност не по-голяма от 1,7 – 2  Н.
Когато мерим рН се съобразяваме с това, че 7 е неутрален разтвор т.е. дестилирана вода
7,1;7,2 и т.н. е алкален разтвор; 6,9; 6,8 и т.н. е киселинен.
2. Какво трябва да бъде рН на използваната вода?

Поздрави


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Май 2011, 00:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Здравей ! Това което те обърква е тоа странен символ  който фактически е обикновеният знак за градус а именно ° . Идеята е че това е немска мерна единица °H или по-разпространеното dH (чете се “немски градус”). Това е единица за твърдост на водата. Ph-to е киселинност. Теб те вълнува ph-то на самата джибра. Т.е. на водата смесена с малцът. Пише че ние се целим за киселинност на разтвора от 5.1-5.5 pH . А пък вече твърдостта на водата ти определя каква бира да правиш.
:)
Успех !

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Май 2011, 10:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Май 2011, 22:38
Мнения: 4
wufan написа:
Здравей ! Това което те обърква е тоа странен символ  който фактически е обикновеният знак за градус а именно ° . Идеята е че това е немска мерна единица °H или по-разпространеното dH (чете се “немски градус”). Това е единица за твърдост на водата. Ph-to е киселинност. Теб те вълнува ph-то на самата джибра. Т.е. на водата смесена с малцът. Пише че ние се целим за киселинност на разтвора от 5.1-5.5 pH . А пък вече твърдостта на водата ти определя каква бира да правиш.
:)
Успех !


Мерси Wufan!
Имам още един въпрос.
От къде да си намеря реактив или лакмус за тези немски градуси?
Поздрави


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Май 2011, 11:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Не бъркайте киселинността на водата с нейната твърдост!
Според твърдостта на водата могат да се варят различни видове бира - пилс (0 dH), светла (5 dH), тъмна (10 dH) или мътна (10 dH).
Според киселинността - Кола (2-3 pH), оцет (2.5 pH), портокалов сок (3.5 pH), вино (4 pH), бира (4.5-5 pH), кафе (5 pH), чай (5.5 pH), дъжд (5.6 pH), минерална вода (6 pH), мляко (6.5 pH), вода (6-8.5 pH според твърдостта), морска вода (7.5-8.4 pH) и т.н.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Май 2011, 12:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
I_Vsichki_Goli написа:
Не бъркайте киселинността на водата с нейната твърдост!

Точно така ! Това казвам и аз. Също така киселинност на водата особено не ни вълнува, а киселинност на джибрата ;)
I_Vsichki_Goli написа:
бира (4.5-5 pH)

Извинявам се, но съм чел един американски сайт, че за бира целим в 5.1-5.5 pH на самата джибра. Ти замервал ли си ph-то някога ? Все пак ти си човекът с най-много опит тук така че каквото кажеш това ще е :)
Простак написа:
От къде да си намеря реактив или лакмус за тези немски градуси?


Не знам. Казват, че ВиК трябва да знаят. В София примерно била около 2-3 dH . Аз лично мисля направо в лаборатория да нося проби с вода че ми е интересно. По моят край има много подпочвена вода аз вадя от 18 метра дълбочина и искам да я видя годна ли е за пиене и каква и е твърдостта .
Също така има и формула за пресмятане, но отново трябва ВиК да ти кажат какво е съдържанието на Ca и Мg в milliequivalents (тва е умалено от molar equivalent което за мен е 1 мол вещество ама съм скаран с химията и вероятността да греша тук е голяма) в литър вода (mEq/l) умножено по 50 .
Общо взето и идея си нямам. Трябва да звъннеш на ВиК преди всичко ...

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Май 2011, 13:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Софийска Вода правят изследвания на вода срещу заплащане. Чакам един авер от 4 месеца да им занесе проба да видим за какво става въпрос и още си чакам. Краят на тази седмица ще варим бира в български условия, да видим какво ще се получи. Най-много да се продрискаме или да изхвърлим полученото :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Май 2011, 13:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
В Уикипедия бях чел за тези "меки" градуси в София. Иначе дано сполучите. С купешки малц ли ще работите ?

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Май 2011, 13:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Нося си продуктите от немско - малц, хмел, мая, захаромер и термометър. Там съм дал поръчка да ми намерят казан, кофа за ферментация, голяма цедка, охладител, мелница за зърно и твърда вода. Да видим....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Май 2011, 13:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
:2thumbs: Успех !!После да пишеш кво е станало.
Извинявай последно искам да те питам.. някога замервал ли си ph-то на джибрата ?
Да/не .

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Май 2011, 13:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Не съм. Не ми е попадал лакмус под ръка. По случайност се уредих с измервател на гъстота и евентуално алкохолно съдържание (не мери колко градуса е, а показва колко градуса ще бъде, базирано на захарността), но за pH не ми е попадал засега.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 107 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима