Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 20:30

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Рецепти за бира
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2011, 13:12 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Тази тема е единствено за рецепти.

Моля, коментирайте в други теми, нека тук бъде само рецептурник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2011, 13:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Вид: Светла Вайсбира

Количество готов продукт: 20 л

Пилсов малц: 0.850 кг
Пшеничен малц: 3.000 кг
Мюнхенски малц: 1.100 кг
Карамалц (светъл): 0.150 кг

Вода:
основно варене - 20.4 л
за отмиване - 15.3 л

Твърдост на водата - 10 dH

Хмел:
20 г ароматизиращ хмел (7,5%) се слагат след като започне да ври
10 г ароматизиращ хмел (7,5%) се слагат преди края на варенето

Малко с термините не съм много запознат на български, ще ги сложа на немски и после ще ги оправяме :)

Процедура - Температура - Продължителност
-----------------------------------------------------
Einmaischen - 40 градуса - 0 минути
Maltoserast - 50 градуса - 20 минути
1. Verzuckerungsrast - 65 градуса - 60 минути
2. Verzuckerungsrast - 73 градуса - 10 минути
Abmaischen - 76 градуса - 0 минути
Варене - 95-100 градуса - 90 минути

Мая - горно втасване (има и специална мая за вайсбира)

Пълни се в бутилки/бурета при 3.5%


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2011, 13:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Вид: Светла бира с горно втасване

Количество готов продукт: 50 л

Пилсов малц: 9.700 кг
Кисел малц (Sauermalz): 0.300 kg

Вода:
основно варене - 34 л
за отмиване - 37 л

Твърдост на водата - 5 dH

Хмел:
20 г ароматизиращ хмел (4,2%) се слагат в началото на варенето
24 г горчив хмел (13,7%) се слагат след отделянето на белтъка (около 20 минути след като започне да ври)

Процедура - Температура - Продължителност
-----------------------------------------------------
Einmaischen - 55 градуса - 10 минути
1. Verzuckerungsrast - 62 градуса - 45 минути
2. Verzuckerungsrast - 71 градуса - 45 минути
Abmaischen - 78 градуса - 10 минути
Варене - 95-100 градуса - 90 минути

Мая - горно втасване

Пълни се в бутилки/бурета при 3.3%

ВНИМАНИЕ!!! Рецептата е за 50 литра. Намалете суровините пропорционално


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2012, 22:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Дек 2012, 21:35
Мнения: 10
http://beersmithrecipes.com/

За английско четящите - горният линк за един от най-богатите ресурси за рецепти.
Става и с ентусиазъм :prost2:

Cheers!

Пият се: Alt bier,Pilsener,English stout.
Ферментира:Porter
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2015, 22:55 
Offline

Регистриран на: 30 Ное 2015, 22:34
Мнения: 1
Я да пусна един линк за рецепти като новопостъпил член. Рецептите са от един форум на английски, но не ми се вярва някой да се затрудни в разчитането им. http://www.homebrewtalk.com/forumdisplay.php?f=82
До сега от този форум съм направил 10-15 различни вида бира и съм много доволен. Тук има много рецепти за различните видове бира. А ето и един калкулатор за пресмятане на температурата на водата за началото на майшуването и количеството малц. http://www.brewersfriend.com/mash/
Ако се поразровите из този сайт ще намерите много полезна информация свързана с правенето на бира.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима