Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 00:42

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2011, 13:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Нека тук да пишем и коментираме рецептите, че другата тема да е по-свободна.

За всяко варене се попълва т.нар. "Бирен протокол", където се описва всичко, което се е случило по време на варенето на бирата. По принцип там си слагам всичката информация, която ми трябва, за да реализирам рецептата - вода, хмел, температури, продължителност.

За съжаление моят е на немски, та ще трябва да го превеждам тези дни :)
Все пак можете да добиете представа за какво иде реч


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2011, 13:41 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Мдам... 7 вида малц... :(

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2011, 13:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
По принцип се ползват 3-4, но за съжаление е така.
Сега ще пусна и една рецепта с два вида. По-малко от това май нямам :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2011, 13:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
SiteAdmin написа:
Мдам... 7 вида малц... :(

а има още доста видове то оттам идват и различните типове бира и асортименти.
Мисля че без проблем вайс може да се направи и само със светъл малц (Пилзенски) и пшеничен. Вярно, може и да не е "изпипана" ама ... Ако някой не е опитвал, горещо препоръчвам първо да експериментира с класическа светла бира само от светъл малц. По-лесно е, а и от опита впоследствие може да се борави и с другите малцове.
I_Vsichki_Goli 20-те грама ароматичен хмел и 10-те забелязвал ли си дали имат разлика в аромата и той на гранули ли е или на шишарки?

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2011, 13:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Flanker написа:
I_Vsichki_Goli 20-те грама ароматичен хмел и 10-те забелязвал ли си дали имат разлика в аромата и той на гранули ли е или на шишарки?


Аз имам 4-5-6 вида хмел и обикновено слагам по два ралични, за да стане по-богат аромата. В рецептите давам грамажа и алфа-% както са по рецепта, всеки може да сметне колко да сложи в зависимост от това какъв хмел има. Знам, че в България едва ли може да се купят 10 вида хмел като тук, затова сигурно ще сложите еднакъв хмел и двата пъти.

Използвам хмел на гранули (пелети). Мисля, че четох някъде, че е по-траен, освен това се съхранява чудесно в хладилника. Успях да си отвоювам едно "чекмедже" в единия хладилник и сега там е пълно с хмел и мая :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2011, 14:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Аха ясно :) Чак толкова вида хмел наистина ще е трудно да се намерят, но в България също има горчив и ароматичен.
Пробвал съм да охмелявам само с ароматичен, обаче трябва и по-висока доза (нормално е с по-ниско алфа).
Ако можеш опитай след завирането да сложиш първо горчивия. На неговите алфа-горчиви киселини им трябва време за да изомеризират. Тогава и горчивината е по-мека и приятна. Ароматичния се слага малко преди края на варенето (10-15 минути) като така губиш по-малко от аромата при изпарението.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2011, 14:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Ясно. Ще опитам следващия път.. Който уж щеше да е в петък, но нещо мега ме мързи и ще отложа за другата седмица явно :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2011, 10:41 
Offline

Регистриран на: 24 Авг 2011, 21:03
Мнения: 2
някой да знае как се прави картофена бира мисля че трябва да може до колкото знам картофите са богати на нишесте....
мисля че на времето бургаската бира я правеха от картофи


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2011, 21:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Е стига де :datz: От подобни постове ще излезе, че с "Бургаско пиво" сме си пили мезето и бирата в едно. Чудя се в коя ли бира има и сиренце :-? Мислете малко преди да пишете!

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2011, 13:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
Mumy написа:
някой да знае как се прави картофена бира мисля че трябва да може до колкото знам картофите са богати на нишесте....
мисля че на времето бургаската бира я правеха от картофи

Чувал съм за картофена яхния с бира , ама за бира от картофи(яхния) не.
Може би слагат картофи като допълнителен продукт към ечемика и хмела, за да постигнат някакъв по спецефичен вкус на бирата- :? :? незнам..........

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2011, 13:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Аз знам само, че правят водка от картофи, защото излиза много евтина. Мисля, че в Полша е доста популярна.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2011, 15:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Ное 2011, 13:45
Мнения: 5
Картофена бира има. Тя е изцяло от картофи не като добавка към ечемика http://www.firehow.com/2010062816465/ho ... -home.html проблема е ,че ми се иска да заместя малцовия сироп с нещо. И ми е чудно дали хмела който се продава по аптеките става за направата на бира ако не отде? :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2011, 17:37 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
http://www.shop.bulgariandrinks.com/mag ... -pivovaren

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2012, 16:00 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
http://www.kissrockdrinks.com/beer.html

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Май 2013, 12:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Май 2013, 12:23
Мнения: 5
Местожителство: Сливен
Здравейте.
От дълго време чета тука и беше голяма помощ вашия опит. Направих няколко партиди от all grain и от китове. Скоро се преместих да живея във Норвегия и открих че точно до мене има ужасно голям и пълен home brew shop. Въпроса ми е със малца който продават тука и със температури от около 20 градуса цяло лято и есен към какви опити да се насоча. Ето го и списъка с малцове:

Maris Otter Pale Ale 5.5-7 EBC (TF)
Mild Malt 8 EBC (TF)
Golden Promise 5.5 EBC 20 (TF)
Pilsner Malt 3-4 EBC (BM)
Pale Malt 4-6 EBC (BM)
Carapils 2,5-6,5 EBC (W)
Caramalt 31 EBC (TF)
Pale Crystal 75 EBC (TF)
Crystal 150 EBC (TF)
Crystal 120 EBC (W)
Dark Crystal 300 EBC (TF)
Special B 350 EBC (BF)

Amber Malt 50 EBC (BF)
Abbey Malt 40-50 EBC (W)
Biscuit Malt 50 EBC (BF)
Melanoidin Malt 60-80 EBC (BM)
Amber Malt 110 EBC (TF)
Aroma Malt 150 EBC (W)

Brown Malt 200 EBC (TF)
Pale Chocolate 625 EBC (TF)
Chocolate 1175 EBC (TF)
Black Malt 1450-1500 EBC (TF)
Roasted Barley 1450 EBC (TF)

Flaked Barley 3.8 EBC (TF)
Flaked Maize 2.8 EBC (TF)
Flaked Wheat
Flaked Oat
Flaked Rice

Hvetemalt 4 EBC (TF)
Torrified Wheat (TF)
Munich Malt 23-28 EBC (TF)
Rye/Rugmalt 10 EBC (TF)
Havremalt 4.4 EBC (TF)
Vienna 14 EBC (TF)
Smoked Malt 5.2 EBC (TF)
Rauchmalz 4-8 EBC (BestMaltz)
Peated Medium 5.3 EBC (TF)


Буквите във скобките е марката на малца Thomas Fawcett (TF), Best Maltz (BM), Weyermann (W)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима