Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 05:49

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 349 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 24  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Мар 2008, 22:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
добър вечер...
от около половин месец чета и гледам всякакви материали за правене на домашна бира обаче имам един проблем....
за да направя бира се нуждая от малцов екстракт,който струва около 25-30 лв.. започнах да търся как да си направя сам малцов екстракт но за жалост никъде не можах да открия. значи малц е покълнал ечемик който е би изсушен в пещ.
а за мацовия екстракт: по късно този изсушен ечемик бива натрошават на едро,киснат го във гореща вода и добавят глицерин и като се махне водата се получава мног гъст сироп,подобен на маджун. на едно място пишеше че във вакуумна камера по някакъв начин изпаряват водата и така захаридите не се карамелизирали но никъде не открих точно как. възможно ли е някой да ми помогне... благодаря много!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Мар 2008, 10:33 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Малцовия екстракт ти трябва единствено за вкус и аромат. За първите проби можеш да минеш и без него :D Ако резултата от пробите е положителен за теб и те задоволява, можеш да се замислиш как да го правиш или от къде да си го доставяш. Ползват вакуум, за да могат да изпарят водата по-бързо и при по-ниска температура.
Това, което съм чел по нет-а е, в общия случай се предлага малцов екстракт на по-специални видове малц - кристал, Виена и т.н., които са запечени при по-висока температура. В тоя смисъл, малцовия екстракт (това го пише и по нета) не ти добавя необходимата амилаза.
И пак се връщаме в началото - направи си (купи си) жив малц, прави експерименти до тогава, до когато постигнеш някакъв приличен резултат. След което ще ти се наложи да си направиш mash tun, да се снабдяваш с хмел. Да усвоиш и отработиш най-вече вторичната ферментация и най-накрая като видиш колко труд, време и усилия влагаш във всичко това да решиш, че е по-добре да си доставяш малцов екстракт срещу 20лв :D
Не се опитвам да те разколебавам. Труда и средствата нямат значение, при положение, че всичко това ти носи удоволствие.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Мар 2008, 13:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Аз написа:
Труда и средствата нямат значение, при положение, че всичко това ти носи удоволствие.

точно това ме кара да продължавам да чета и да се мъча. аз току що разбрах за старомодния начин на правене на бира а именно с The Mashing Process. смесване на малц с гореща вода и сега чета именно тази "рецепта" http://www.homebrewmart.com/mashing.html
и смятам другата седмица да се захващам с малцоването... :) благодаря за мнението

Изпратено след 30 минути 43 секунди:
ако някой се интересува как се прави Mash
http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=59872 :lol:


Последна промяна wufan на 30 Мар 2008, 13:13, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Мар 2008, 13:09 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Тук процеса е описан много хубаво:
http://www.howtobrew.com/section3/chapter18.html

Като цяло сайта е хубав и може да се научат много неща.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Мар 2008, 18:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
та значи ако някой някога реши да си прави бира сам самичък ето го видеото направо "от семката (ечемик) до шишето"
http://www.youtube.com/watch?v=Zk6d1dy9 ... re=related
и втората част е
http://www.youtube.com/watch?v=-1Kjo8aE ... re=related

малц се прави по начина описан от Аз ето тук
viewtopic.php?t=90

а също така и един американски сайт за малцоването отново
http://www.bodensatz.com/upage/index.ph ... er_malting

обаче тези дрожди yeast си остават важен фактор...
тук е описано как да си ги отгледаме от не филтрирана бира
http://www.byo.com/departments/1361.html
но аз си мисля че от самия малц при повторното му накисване ще се появят диви дрожди както при виното... предстои да експериментирам

аз от петък започвам да се занимавам с пивоварство :lol: ще пиша тук за бъдещи си успехи и неуспехи :wink:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Мар 2008, 20:49 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Действай и споделяй :D и най-важното: не се отчайвай от неуспеха. Каквото и да стане да знаеш, че си има обяснение. Ако знаеш колко неуспешни опита съм имал... В България сме малко онеправдани защото няма специализирани магазини за малц, дрожди... Има ги, но за промишлено производство. Освен това нямаме традиции и дето се казва трябва да откриваме топлата вода.

Успех!

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2008, 09:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
така е. за повечето неща трябва да ползваме принципът "опит-грешка" и "направи си сам". все пак сме изобретателен народ,смятам ще се справя 8)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2008, 22:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
и да потвърдим старите думи "невъзможни неща няма" :lol: ето ви и как да отгледате диви дрожди :lol: http://ourworld.cs.com/omsapphire/beer/wildyeast.html покъсно ше го преведа на български за ваше олеснение
...
Ако имате кутия сок забравена от няколко месеца в дъното на хладилника ви, то тя може и да се е газирала. Причината за това са дивите дрожди.
Смесете половин чаша топла вода (120 мл.) с 4 супени лъжици захар,добавете половин лъжица брашно и капка лимон. Добавете и сокът. Покрийте и оставете на топло място за 2-3 дни като разбърквате често.

Още един начин да развъдите тези диви дрожди.

Сложете една шепа стафиди или други сушени плодове в чаша топла вода (236 мл) с 4 супени лъжици кафява захар,1/2 супена лъжица брашно и 2-3 капки лимон. Покрийте На всеки 2-3 дни добавяйте 1/4 чаени лъжички кафява захар и 2 супени лъжици топла вода докато микстурата се разпене...

Аз лично ще пробвам вторият начин и вместо кафява ще използвам нормална захар. И дори ще използвам добрата стара мярка 1:3 все едно правя материал за ракия само че в буркан :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2008, 15:48 
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2008, 19:28
Мнения: 77
Местожителство: разград
3 към 1 ли тук малко не съм съгласен :roll:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2008, 17:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
да речем 100 гр захар 300 мл вода... Абе предстои да опитвам. Лошото е че нямам ечемик и сега ще ходя по пазарите и тържищата за едни 5 кг.,а хмелът се бере лятно време та ще търся рецепта без хмел :roll: .. сега първият ми опит е с подръчни средства и няма да очаквам кой знае какво :wink:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2008, 18:15 
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2008, 19:28
Мнения: 77
Местожителство: разград
тук в нашия краи все още има аз скоро купих 10 кг по 0.60 лв за кг


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2008, 20:52 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Какво стана с бирата? :D

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2008, 17:21 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Хайде, че ни се изчака чакането :P

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Апр 2008, 12:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Здравейте колеги! Случайно открих тази тема, но все пак тя е интерсна и за мен. Поздравявам желаещите да си направят сами бира в домашни условия, но нека знаят че това никак не е лесно, а това което все пак се получи по всяка вероятност ще е доста далеч от истинската бира. Няма никакъв смисъл от малцови екстракти, това което ви трябва е МАЛЦ и само МАЛЦ. Дрождите (маята) е най-малкия проблем за ферментацията. Дори хлебна мая ще ви свърши работа като за начало :D По-големия проблем е температурата. Бира се прави с доста високи и доста ниски температури в зависимост от технологичния етап.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Апр 2008, 13:33 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Здравей Flanker,
и добре дошъл!
Ще се радваме да споделиш опит и знания за процесите при производство на бира :D

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 349 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 24  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима