Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 22:35

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 349 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 24  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2011, 18:07 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
I_Vsichki_Goli написа:
нито една бира, произведена в България не става за пиене :roll:

Неприятно ми е да го призная, но за жалост си абсолютно прав. Качеството и на най-превзетите марки е под всякаква критика. Явно причината не е само липсата на Reinheitsgebot, но и заплетените като свински черва интереси за поддържане на безкритично потребителско отношение, което в случая с бирата е довело до производство на по-скоро опасни за здравето продукти, отколкото до нещо, кото да заслужава да се нарече бира :explode:

ПП
За който не знае, Reinheitsgebot е най-старият закон, действащ в Европа, приет още през 1516 година. В превод би трябвало да звучи като Закон за чистота на бирата. Заради този закон чиста индустриално произведена бира може да се пие единствено в Германия. Това не важи за немската експортна бира, която си е химически продукт, както навсякъде по света.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2011, 18:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Да добавя няколко неща за закона. Приет е на 23 април 1516 година в Бавария. Затова тази дата е приета за ден на бирата (да знаете кога да се напивате с повод :))

Законът е имал две функции - едната е била да си съхранят част от пшеницата, за да има за хляб (по онова време е била изключително популярна мътната бира, в която повече от половината малц е пшеничен малц), а другата причина е била, че в пивоварните са слагали какви ли не боклуци в бирата - всевъзможни билки, корени, гъби и какво ли още не, и са се тровили доволно. Затова са приели закона, според който, в бирата може да има единствено вода, малц и хмел. В Бавария е останала една-единствена фамилия, която е имала правото да произвежда от мътната бира, която се е консумирала от аристокрацията.

Преди няколко години немците предложиха този закон да стане европейски, но останалите се възпротивиха, да могат да си слагат боклуците в бирата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2011, 21:39 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
I_Vsichki_Goli написа:
ilu6a написа:
е хайде не бъди така краен...едно карлсбергче 330млл А???Сигурно е боклук???


Незнам какво си се прехласнал по Карлсберг-а, но, вервай ми ;) , нито една бира, произведена в България не става за пиене :roll:

Дрънкаш невъобразими глупости...!!!
Тоя закон е бил постановен поради беладоната ,която е почнала да се употребява в направата на бира!....Малко бързо си се погерманчил...
Кой от всички е бил за последно в пивоварен завод последните 12години...в някоя от лабораториите?
.............
Апропо Карлсберг не се прави в България...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2011, 22:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
I_Vsichki_Goli написа:
Незнам какво си се прехласнал по Карлсберг-а, но, вервай ми ;) , нито една бира, произведена в България не става за пиене


Би ли се обосновал защо?

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2011, 22:43 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
ilu6aaaa, пак си яхнал метлата... Всеки има право да не харесва Карлсберг, без непременно това да е повод да ставаш персонален.

И аз не я харесвам... Без значение откъде е. Много реклама - малко хмел. Въпрос на вкус...

А моята лаборатория е отокът в краката - още докато пия българска бира, без значение от марка, краката ми отичат като диреци и болезнения оток не спада десетина дни. А това никога не става в Германия, колкото и да се веселя там и колкото и нови бири да дегустирам. Няма да говоря за вкуса изобщо, не се наемам и да тълкувам причината или да си слагам диагноза - фактът е достатъчен, за да квалифицирам за себе си българските бири като отрова и да не кусвам повече от тях.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2011, 23:08 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Ама тя не е българска бре!!!
Нито се прави тук нито се бутилира тук...-смени краката ЛЪЖАТ :lol:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2011, 11:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Имам заведение в Плевен- открита лятна градина с 200 места и продавам по 150-200 литра наливна бира средно на хубав ден.Проблема на Българската бира е че не се прави по класическата технология а по някаква сакратена " печелбарска" процедура,например: бирата не отлежава достатачно за да се газира естествено а се газира с ваглероден двуокис, слагат се примеси за по-дълго сахранение , много технологични боклуци и овкусители. Едно време имаше БДС за бирата а сега няма и производителите се вазползват от това. Пробутват ни савсем законно и на добра цена пикнята си. :x

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2011, 11:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Само ще споделя, че аз не слагам абсолютно никакви консерванти, химии и прочее боклуци (забранява ми го закона за честотата на бирата :anonym: ), но скоро пих една бира от мойте, която беше произведена преди 9 месеца и си беше чудесна.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2011, 19:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2011, 15:50
Мнения: 5
аз може и да се заблуждавам, обаче тъй като съм голям любител на бирата, съм пил всичко що го има на пазара в бг и някои от нещата, които съм пил закупени от тук нямат нищо общо като вкус със същата марка бира, която ми е донесена от чужбина (редовно карам приятелите като си идват да носят по някоя биричка армаган:) ) Явно има разлика между за износ и за вътрешна употреба. Честно казано, въпреки че вносните са в пъти по-добри, пак няма как да ги предпочета пред домашното. Да, това което правя е от "консерви", но на мен лично ми харесва много повече. Даже по чуждите форуми съм гледал и там оценяват произведени по подобен начин бири повече от прехвалени марки.

Онзи ден си отворих две 9 % домашни и дори и не ме завъртя главата. А ако изпия две от нашите по-силнички и ефекта е веднага налице.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2011, 21:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
чудно как се измери този процент...9%..?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2011, 22:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
ilu6a написа:
чудно как се измери този процент...9%..?


Да си чувал за спиртомер например :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2011, 22:50 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Ами за измерване на 9% НЕ!!!
Подобни проценти се измерват с точност само чрез изпарение...
Това чувал ли си?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2011, 23:01 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
http://www.valerus-bg.com/details/chem- ... eter/4012/

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2011, 23:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
да съгласен съм...но за спиртни разтвори...не за разтвори с гъстота на бози с алкохолно съдържание.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Последна промяна ilu6a на 19 Яну 2011, 23:16, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2011, 23:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
ilu6a написа:
Ами за измерване на 9% НЕ!!!
Подобни проценти се измерват с точност само чрез изпарение...
Това чувал ли си?


Щом ти не си чувал, значи наистина не може да има такова нещо (око да види, ръка да пипне)

Изображение

моят е подобен, мери от 0 до 100 ргадуса


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 349 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 24  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: angelsashov, lhristov и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима