Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 02:36

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 349 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 24  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2011, 23:17 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
аха ..но спиртни разтвори ...бози ,обаче не!
Подобен мога да го накарам да показва 0 в 30%алк....просто ще е доста гъст...и кво правим тогава?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2011, 23:21 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Да, но ако е боза и ебулиометърът греши... И рефрактометърът също...

Всички уреди, които познавам реагират не само на етанола и не само на захарозата и т.н :?

При липса на достатъчно лесна възможност за оценка на грешката и аз стискам очи и казвам 9% ;)

За вино има таблици за коригиране на методичната грешка на ареометъра, изхождайки от първоначалната захарност. Вероятно нещо подобно има и за бирата...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2011, 23:37 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
може ...не знам -аз за това питам.
Знам методи но не и с такива уреди...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2011, 07:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Екстракта на пивната мъст може да се измери с ареометър, но за алкохола едва ли спиртомера ще даде точно показание. Методите които аз знам са два. Единия е пикнометричен - дестилира се бирата и на дестилата пикнометрично се определя относителната плътност и по таблица - алкохола. Отнема около 2 часа работа. Другия е най-лесен и отнема 2 минути. Проблема е че апаратурата е на Anton Paar и комплекта струва около 60 000 лв :megagrin:

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2011, 11:15 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Току що Anton Paar регистрираха загуби в оборота от 60000лв. :irre3: Ще издялкаме един ИЧ спектроскоп от дърво - трябва ти крушка, дифракционна решетка за 5$ и светломер :lol:

Ако трябва по-точно да се измери "боза", според мен оптималното любителско решение е, с бучка лед и чрез загряване да се кондензира капка от парите й в затворена дълга епруветка и да се измери с рефрактометър за етанол. От съотношението вода-етанол в кондензата се изчислява концентрацията на етанола в "бозата". Voilà!

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2011, 12:37 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Така съм съгласен,аз и това писах в началото общо взето.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2011, 19:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Ами както гледам, малко по малко ще стане ясно защо правенето на прилична бира в домашни условия си е по-трудно от това на вино и ракия. Между другото не знам, може и да съм останал с грешно впечатление (четене сутрин преди кафе), но въпросните 9% май не са алкохол, а първоначалния екстракт на пивната мъст. Колегата може да каже по-точно какво и с какво е измерил.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2011, 20:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2011, 15:50
Мнения: 5
Flanker написа:
Ами както гледам, малко по малко ще стане ясно защо правенето на прилична бира в домашни условия си е по-трудно от това на вино и ракия. Между другото не знам, може и да съм останал с грешно впечатление (четене сутрин преди кафе), но въпросните 9% май не са алкохол, а първоначалния екстракт на пивната мъст. Колегата може да каже по-точно какво и с какво е измерил.



мери се с хидрометър. Първо се мери преди дапочне ферментацията, плътноста е малко над единица (тази на водата) после се пробва като спре бурната ферментация и се изчислява по следната формула = Alcohol by Volume = (Initial Gravity - Final Gravity) / 0.75 . По принцип тези заготовки с които съм запознат дават колко е препоръчителната крайна плътност при която да сеобточи бирата, тоест те ти казват и на колко процента алкохол ако им следваш инструкциите ще ти стане бирата. И от там тези 9 процента, които всъщност в техните упътвания бяха 8, аз ги постигнах с малко повечко захар...а може и да съм сгрешил с изчисленията.. абе при всички случаи там някъде варира. Все пак от значение са и много други неща и захар и добавяне на допълнителен малц и т.н., аз лично все още се уча да експериментирам.
Но след като меря първоначалната плътност на мъста и тя е близка до тази вода, значи в тия заготовки не би трябвало д аима спиртаж... или аз бъркам? я ми кажете, че съм малко бос


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2011, 20:39 
Offline

Регистриран на: 01 Авг 2010, 12:31
Мнения: 89
Интересно къде може да се намери малко бирена мая,преди години продаваха в бутилки в бирената фабрика на бул Сливница в София,но вече май отдавна е затворена,а по билковите аптеки би трябвало да има хмел,някой дали знае нещо по въпроса


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2011, 20:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Добре защо трябва да си мъчем главите с крайният алкохолен градус. След озахаряване и охлаждане на малцовата каша се прецежда сироп и се мери захарноста след това умножаваме по коефициент 0,54 /минималният за преобразуване на захарта в алкохол, варира от 0,54 до 0,62/ и получаваме приблизително какъв ще е алкохола. За да го намерим после трябва да се превърнем в лаборанти.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2011, 20:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2011, 15:50
Мнения: 5
еле сбърках, значи вади се крайната от началната плътност и се умножава по 129. В крайна сметка това не е от толкова голямо значение, важно е удоволствието при консумацията :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2011, 21:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
agent_orange това горното не го схванах разликата от плътност в какви еденици се умножава с 129 и измерено с какво.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2011, 21:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2011, 15:50
Мнения: 5
значи хидрометъра показва начална плътност 1.075 и крайна 1.043 : 1.075 - 1.043 = 0.032 * 129 ( някъде даватт по 131) = 4,128 %


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2011, 22:09 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
petiomalchev написа:
Добре защо трябва да си мъчем главите с крайният алкохолен градус. След озахаряване и охлаждане на малцовата каша се прецежда сироп и се мери захарноста след това умножаваме по коефициент 0,54 /минималният за преобразуване на захарта в алкохол, варира от 0,54 до 0,62/ и получаваме приблизително какъв ще е алкохола. За да го намерим после трябва да се превърнем в лаборанти.

Даа ама не е точно така...Тази формула важи за винените дрожди..а те са нежелателни или вредни при правенето на бира...тук говорим за Sacch.serevisiae и техните разновидности..
Има и още...принципно дрождите за горна, са различни от дрождите за долна ферментация(при която пък се делят на два основни вида по начина на размножаване)...имат и различен коефициент на превръщана на захарта в алкохол по между си едните правят по-бистра бира но с по-нисък алкохолен градус и обратно... ...и коренно различен от винените.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2011, 22:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Това май и аз не го разбрах :datz: Хидрометър, захаромер, спиртомер, млекомер, ареометър и каквото се сетя си е едно и също - стъклена гьостерица с хартийка дето струва ... една вечер с добра компания например :) Разликата е в скалата - на какви единици е разграфена. Естествено и производителите си имат доста повече понятие от нас. Принципно наистина е възможно да се постигнат 9 об.% алкохол, но с подсилване със захар. agent_orange май точно за това говори. Само от малц това ми се струва трудно :nixweiss: Пък и пивни дрожди трябва да се намесят, тогава и коефициента на преръщане на захари в алкохол се променя. По зависимостта на Балинг - от 2,0665 г. екстракт се получава 1 гр. алкохол. Проверил съм го и в повечето случаи е вярно, но тук идват доста неизвестни. Все пак за да се измери екстракта трябва ареометър за пивна мъст, т.е. разграфен за % екстракт или градус Плато или поне таблица за превръщане. Последната поне я има.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 349 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 24  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима