Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 05:34

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 349 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 24  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2011, 13:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Тез дългите обяснения ги попрегледах отгоре отгоре, ама като цяло този метод прилича целия на калпазански вариант. Не знам дали някой е пробвал и какво е получил, ама малко прилича на калпазанска работа :roll:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2011, 12:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Дек 2010, 08:48
Мнения: 42
Здравейте колеги! Преди около два месеца направих опит да си произведа домашна бира и искам да споделя случая с вас.
Преди да опиша всичко искам да отбележа, че ползвах рецептата/описана по-напред в темата/ и препоръките на съфорумеца petiomalchev, на когото много му благодаря.
1.Производство на малц-Тъй като такъв не може да се намери лесно в БГ се наложи аз да си го произведа. За целта закупих три килограма ечемик от "Женски пазар" и го накиснах в една кофа със студена вода. След 48 ч. и редовна смяна на водата/през 12 ч./ зърната бяха набъбнал. Извадих ги от водата и разтлах в пластмасови щайги/на пласт ото около 5-6 см./, на чийто дъна бях сложил мрежа против комари.По този начин се получи добра циркулация на въздуха около зърното. Посредством климатика, подържах температура около 16-18 градуса в продължени на около 48 часа. През това време от зърната прораснаха коренчета/които не ни интересуват/ и когато достигнаха дължина по около 2-3 см кълна, който трябва да се гледа беше станал 3/4 от зърното. Сигурен показател, че е време зърното да си изсуши. Разтлах зърното на много тънък пласт на сенчесто място. Времето беше топло и за около 4-5 дни зърното изсъхна перфектно. Според мен беше изсъхнало и по-рано, но реших да се застраховам, като го оставих по дълго време. Сложих зърното в една платнена торба и сериозно я заудрях с тоягата. По този начин голяма част от коренчетата се отделиха от зърната.
2. Озахаряване-Като за първи път реших да пробвам с по-малко количество и за това съм използвал половината на пропорциите, описани в рецептата на petiomalchev. Килограм и половина зърно смлях с електрическа кафемелачка. Започнах подгряването на водата и малца по дадената температурна схема. Бях много стриктен, почти непрекъснато бърках и следях температурата. След това направих йодната проба и останах изключително доволен от резултата. Захаромера показа захарност 16. Тук се получи нещо неприятно, което според мен упорачи цялостното по нататъшно приготвяне на бирата. При измиването на съдовете, с които работех, жената не беше изплакнала хубаво от почистващия препарат купата в която сложих изваденото вече зърно, готово за преплакване. Когато сипах допълнителната вода за изплакването на остатъчната захар се надигна пяната от препарата. Стана ми лошо.Малко оставаше до семеен скандал. Поради тази причина в готовата вече"боза" добавих чиста водица. Отделно добавих и вода, в която бях сварил лъжица и половина хмел./хмелът го закупих от билкова аптека в гр.София, находяща се в близост до "Лъвов мост"-50 гр. струват 1,50лв./.В крайна сметка, преди да сложа бозата за ферментация беше станала на 10 захарност.
3.ферментация-в така получената смес/след преццеждането в крайна сметка остана около 3 л. течност/ сложих, по-малко от половин пакетче мая на д-р Йоткер.Затворих бозата в бутилка от минерална вода и сложих воден клапан. За 24 ч. ферментацията беше свършила своята работа и захарността беше паднала на 2-3.
4.Бутилиране- бутилирах бирата в стъклени бирени бутилки като в половината от тях сложих допълнително по 2 гр. захар. Всички бутилки отлежаха по един месец.

В крайна сметка резултата се получи незадоволителен. Бирата беше добре газирана/особено тези бутилки с допълнителната захар/. Имаши много утайка, много бледа на цвят и кисела на вкус. Предполагам, че основната причина за недостатъците /или поне част от тях/ е следствието от вмешателството на жена ми.
Всичко това ме амбицира да направя повторен опит.Имам останал килограм и половина малц. Натрупах минимален опит и втория път няма да допусна същите грешки.
Предполагам, че утайката е от повечето мая, тъй че другия път ще сложа по малко. Бледия цвят и киселия вкус,сигурно, са от факта, че не можах да отплакна остатъчната захар и тя не попадна в "бозата". Предполагам, че с тези корекции следващия път ще се получи нещо по-добро.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2011, 21:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
firevint, мога да ти изкажа поздравления за старанието :thumbs1:
Има обаче няколко места на които според мен си допуснал съществени грешки. А май жената не е била много виновна тоя път (чак не е за вярване :megagrin: ) Ще си позволя един откос от въпроси, че да се разбере кое може да се подобри ;)
Би ли разяснил малко повече схемата по която си правил озахаряването?
Как отдели течността (пивната мъст) от триците, промивал ли си ги с вода?
Варил ли си пивната мъст? Това засяга много и хмела, който си ползвал и който за съжаление не е за тази цел.
След това как охлади мъстта (ако си охлаждал) и колко изчака преди да сложиш дрождите на Йоткер?
Ферментацията на топло ли протече?
Нещо правил ли си предварително с бутилките за вторична ферментация?

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2011, 23:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Дек 2010, 08:48
Мнения: 42
Flanker написа:
firevint, мога да ти изкажа поздравления за старанието :thumbs1:
Има обаче няколко места на които според мен си допуснал съществени грешки. А май жената не е била много виновна тоя път (чак не е за вярване :megagrin: ) Ще си позволя един откос от въпроси, че да се разбере кое може да се подобри ;)
Би ли разяснил малко повече схемата по която си правил озахаряването?
Как отдели течността (пивната мъст) от триците, промивал ли си ги с вода?
Варил ли си пивната мъст? Това засяга много и хмела, който си ползвал и който за съжаление не е за тази цел.
След това как охлади мъстта (ако си охлаждал) и колко изчака преди да сложиш дрождите на Йоткер?
Ферментацията на топло ли протече?
Нещо правил ли си предварително с бутилките за вторична ферментация?

Стриктно съм спазвал технологията на petiomalchev,описана на предишната страница в тази тема.
4,5л вода загрях на 55 градуса и сложих 1,5 кг малц, такава температура подържах 30 мин при непрекъснато бъркане.След това зягрях до 65 градуса и ги подържах отново 30 мин. при здраво бъркане. Последва загряване на 72 градуса и пак задържане за 30 мин и бъркане.След това загрях до 85-90 градуса за кратко.
След това с бутилки с лед бързо охладих до 35 градуса.Последва прецеждане през тензух, като триците останаха в съда, за който писах,че беше замърсен с почистващ препарат.Следователно не съм промивал триците.
Не съм варил мъстта. Към нея добавих 1,5л вода, с която трябваше да промия триците .В 0,5 л варих хмела в продължение на 20 мин и след това изсипах отварата в мъстта. При температура от 37 гр на мъстта добавих маята(не си спомням точно, но маята я сложих скоро след като охладих). Ферментацията протече много добре,на стайна температура, и за 24 ч захарността падна до 2-3.
Не разбирам какво точно имаш предвид с въпроса за бутилките за вторична ферментация, но същите бяха много добре измити.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2011, 00:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Без да ви развалям рахатлъка, ще отбележа само, че сместта, преди да е филтрирана, НЕ ТРЯБВА да се загрява на повече от 78 градуса. НЕ, НЕ и НЕ. Стигне ли 78, сваляйте от котлона, вадете бързоварите и препикавайте огъня.

Освен това си пропуснал да свариш майшето поне 90 минути, демек сигурно вътре си имал още белтъци най-вероятно, а те прокисват бързичко. Направил си кафяв цвик. Хмелът се вари със бирата, а не с вода. На какво ще даде вкус, след като и без това го филтрираш.

Някъде тук сложих описание как аз правя нещата, погледни, може другия път да го докараш поне без утайка, белтъци и с малко вкус. Пълен напред!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2011, 07:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ето я и темата на I_Vsichki_Goli viewtopic.php?p=9393#p9393
Да в моята рецептата съм пропуснал варенето на бирата, отчитам го като грешка.
Промяната която може да се направи е след озахаряването и последно загряване на 72*С следва изцеждане промиване на малца с гореща вода и варене само на течността с хмела. :datz:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2011, 08:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Еее супер, колегите са ми спестили малко писане :lol: Както каза I_Vsichki_Goli - никога след като кашата е озахарена не вдигайте повече от 77-78 градуса. Настъпва клайстеризиране на остатъчната скорбяла и филтруването на кашата става мъка. Най-съществения пропуск е именно варенето на пивната мъст с хмела. Варенето има няколко основни цели, като главните са:
- постигане на практическа стерилност на мъстта, като по този начин се избягват проблеми от микробиологично естество
- достигане на желаната концентрация на мъстта чрез изпарението на водата
- пресичане на термонестабилните белтъци
- изомеризиранен на хмеловите горчиви вещества като по този начин горчивината става по-мека и приятна. Който е хапвал пресен хмел знае за какво става въпрос :D
След варене и охлаждане ще започнат да се утаяват т.нар. Горещи утайки. Задължително отделяй сварената мъст от тях.
Иначе за обработка на бутилките си ме разбрал правилно. Имах предвид дали са били добре измити и евентуално поне подложени на пастьоризация (поне 60 градуса). Вкисване може да се получи дори от лошо измити капачки. Изобщо бирата си изисква много стриктна чистота. Известни волности в това отношение може да има само в съдовете за озахаряване и варене заради високите температури.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2011, 14:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Дек 2010, 08:48
Мнения: 42
Следващия път ще направя описаните от вас корекции на технологията и дано се получи нещо по-сносно. В такива случаи е важен ентусиазма, а при мен го има за подобни начинанияТо иначе е ясно, че бирата ще си я купуваме от магазина, поне за сега :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2011, 08:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Ное 2010, 06:47
Мнения: 13
Една статийка за един важен продукт хмела. http://birata.blogspot.com/2011/11/blog-post_27.html :prost2:

_________________
http://birata.blogspot.com/


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2011, 11:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Снощи започнах един експеримент за бира с горна ферментация, с използване на любителски малц от ечемик.
За малцуването смятам че вече имам някакъв опит, а последната партида малц стана при доста ниски температури, така че дано да е натрупала каквото трябва.
Не съм правил снимки, защото исках да видя първо кое как и защо, а после като добия някакъв опит ще се пробвам пак и пак и пак, докато ме задоволи резултата.
Знам че не може да се очакват чудеса от малц направен с фуражен ечемик, но за съжаление друг вариант нямам.
Как процедирах :
1. Иновацията - направих си мини мелница за малца от модула кафемелачка на големите кафе-машини дето ви вземат стотинките и ви пускат кафе :) - ще я покажа после и нея. Доста компакно стана, а включва в себе си моторче, редуктор, мелачка с фино регулиране на едрината на меленето, бункер и тръба за изкарване на смляното. Всичко това на размер около 20/20/10 см. Скоростта на мелене не е голяма - 500 гр. за 2-3 мин., но не е като да го мъча на ръка с машинката за месо. Отделно работя върху валцова мелница задвижвана с верига от ангренажа на жигула и съответните зъбни колела и двигател, който още не съм намерил :)
2. Малца - понеже имам само един вид малц, трябваше да опека някаква малка част от него във фурната, за да имам нещо като тъмен малц и малц за оцветяване. Тука мисля че имам променлив успех и открих някои грешки - трябва да се пече покрит с нещо, защото иначе пука и бяга като пуканки, освен това е по-добре да се пече на по-ниска температура дълго време отколкото на висока за кратко - почерняват му люспите, а вътре си е бял. Сега го пекох 45мин. на 180 гр. и се получи много интересен аромат на кафе :o
3. Рецепта : Заимствах от рецептата на колегата от Германия с интересния ник :megagrin: дето е наречена тъмна старобаварска, като я сметнах приблизително за да влезе в една 5-литрова тенджера. А именно :
100 гр. малц печен във фурната на 180 гр. 45. мин.
600 гр. малц без обработка
2.1 л. вода за озахаряване (1:3)
2.8 л. вода за промиване (1:4)
5 гр. ароматен хмел "Перла"
2 гр. бирени дрожди Safbrew S 33 от сайта на Фланкер

4. Процедура :
В тенджера 5 л. с поставени на дъното няколко дървени шишчета против залепване, вода по рецептата, тензух на два ката хванат с щипки за пране по ръба и при температура на водата 38 гр. слагам малца и бъркам с дървена лъжица да се намокри и хомогенизира.
Загрявам до 50 гр. с бъркане. Следва малтозена пауза 20 мин., загряване до 66 гр. и поддържане на температурата 70 мин.
Йодна проба, загряване до 78 гр. и спиране на котлона.
Прецеждане с помощта на тензуха , дървена щипка за скара и дървена лъжица в друг съд.
През това време е подготвена водата за промиване в чиста кофа с помощта на бързовар (температура 78 гр.).
Промиване с мерене на водата (използвам халба за бира 500 мл.)
Изцеждане колкото може по същия начин, както и с жертване на пръстите поради паренето :)
Зареждане на материала в тенджерата , добавяне на хмела, варене 90 мин. с полуотворен капак .
Охлаждане на водна баня, прецеждане, отделяне на 10 % за бутилирането, заквасване с хидрираните дрожди, наливане в съд за ферментация (в моя случай две бутилки по 2 л.)

И сега чакам да ферментира.
Доста работа и време изисква, но пък си заслужава. Да видим и крайния продукт дали ще става за пиене, а и не само.
Засега цвета не е такъв какъвто го очаквах, но и не е лош - нещо средно между тъмно кафяво и леко черно. Дано само след ферментацията да не изсветлее много.
За следващия опит ще си поиграя с печенето на малца , за да докарам черен цвят без да е препечен и изгорял, както и някакъв среден кафяв за вкус.
Вчера започнах в 19 без 10 и финиширах след полунощ.

Ето и снимки на мелачката :


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Последна промяна victoryvt на 03 Дек 2011, 11:27, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2011, 13:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Прекланям се пред неспирният ти ентусиазъм :gott:
Надявам се и в бъдеще, да продължиш с експериментите, както и с подробните описания!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2011, 14:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Тъмната вече е бутилирана, макар и малко рано, но да видим. Направих още един опит тоя път с непечен малц, да стане светла бира, и по рецепта взаимствана като за светла бира с горна ферментация :
1. Малц без обработка 700гр.
2. Вода за озахаряване 2.1 л. (на 55 гр.)
3. Вода за промиване 2.8 л. (на 78 гр.)
4. Хмел ароматичен "Перла" 1.5 гр. (половината на 3 гр. според везната)
5. Хмел горчив 1.5 гр. (половината на 3 гр. според везната)
6. Дрожди бирени за горна ферментация Safbrew S33 - 1-2 gr.

Процедура :
1. Мелене на малца :
Прикачени файлове:
melene.jpg


2. Смесване с водата при 55 гр. и задържане 10 мин.
Прикачени файлове:
einmeischen.jpg


3.Озахаряване 45 мин. на 62 гр., йодна проба за справка:
Прикачени файлове:
jodna-proba-1.jpg


4. Озахаряване 45 мин. на 71 гр., втора йодна проба и дозадържане ако е нужно (при мен така стана)
Прикачени файлове:
jodna-proba-2.jpg


5. Прецеждане и промиване:
Прикачени файлове:
precezdane-promiwane.jpg


6.Врене 90 мин. с хмела (ароматичния се слага в началото, а горчивия след 10 мин. врене)
Прикачени файлове:
vrene-s-hmel.jpg


Тук се вижда колко е намаляло поради изпарение, макар и с полузатворен капак
Прикачени файлове:
kolko-e-izpareno.jpg


7. Охлаждане на водна баня:
Прикачени файлове:
ohlazdane.jpg


Ето защо е нужно да се вари много и да се охлади бързо - това в средата са коагулирали белтъци и т.н. горещи утайки.
Прикачени файлове:
zashto-precezdame.jpg


8. Прецеждане през тензух, отделяне на 10 % за добавяне при бутилирането, заквасване с дрождите, затваряне с воден клапан.

Сега чакам да свърши ферментацията и тоя път ще бутилирам след 4 денонощия от заквасването, пък да видим колко ще се газира.
Жалко че за крайния резултат ще трябва да се чака до Нова Година :(
Тъмната при бутилирането на вкус си беше като истинска леко газирана бира и си изпих половин чашка с удоволствие, дано и след отлежаването ми хареса вече като истинска бира. А за тази дето ще я наричам светла имам сериозни съмнения относно цвета, за вкуса ще докладвам след два дни при бутилирането.
А след нова година ако е живот и здраве и резултатите са добри - казана ми събира 100 л. така че ... да се готвят бутилки за 50 л. бира, дотогава 10 кг малц все ще събера и опазя.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2011, 14:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Колко литра остана за ферментация, след всички манипулации?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2011, 15:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
700 гр. малц + общо 4.9 л. вода , хмела и дрождите няма да ги броим в грамажа са около 2.5 л. материал за ферментация, от който ще излезе около 2 л. бира.
Просто правя пробите в тенджера 5 л. и не мога повече да събера.
Истинското действие ще се проведе в казана - там не ме бърка и 50 л. да забъркам, даже по-лесно се поддържат температурите понеже системата е много инертна - загрее ли веднъж до 65 гр. - поддържането им 70 мин. е лесно - завивам с вата и го оставям.
Там проблем ще ми е цеденето на майшето, защото трябва да става при 78 гр. , а това много пари мамка му. Мисля да се обзаведа с някакви гумени ръкавици или нещо подобно, ще видим. А имам и една стара центрофуга за мед, ще й дойде и на нея реда, ама ще иска голямо миене.
6 часа готвене за 2 литра бира след един месец чакане ... :) това е само за науката, виж - един казан от 70 л. материал за 50 л. бира по си заслужава 6-те часа време и труд.
Но засега ми е рано за него.

Да не пускам нов пост - сетих се друго - Абе много утайка прави това чудо ,пфууу уж го прецеждах два пъти, през двоен тензух, а сега има 2 пръста утайка на дъното, а тъмната след като я отделих от утайката вече е пуснала още един пръст утайка. Чак се чудя това като го отворя и излезе с пяна, дали няма да размъти утайката. А първичната утайка не я изхвърлих, а си я запазих в хладилника в едно шишенце, мисля да я ползвам за проба вместо дрожди за друга бира, или за ферментиране на озахарен материал за уиски. Чудя се само как да я активизирам и да я размножа преди заквасването на материала - примерно смес от вода, захар, активатор и самата утайка от шишето. Ама в какви пропорции ... който знае да каже.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2011, 15:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Питах само за сравнение. Аз също, експериментирам в 5 литрова тенджера, но с малко повече малц.
Вчера бях по работа в Джъмбо и видях, да продават малко по-големи..."цедилки" със стойка. Може би, ще вършат някаква работа,за грубо прецеждане, но не и за 50 л., поне не на един път.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 349 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 24  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима