Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 00:29

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 349 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 24  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2011, 12:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
pH или dH?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2011, 12:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
victoryvt написа:
Моето пеха би трябвало да е 7.3 - 7.6 по данни на в. и к.
Май ще си карам така както е, а за уискито - и досега ползвам остатъка от предно дестилиране. А за коректност ще трябва да си купя лакмусови лентички, поне да видя колко точно да оставям от старото.


Купи си лентички, а пък аз ще ти дам една идея за проба. 1% натриевият фосфат Е-339 би трябвало, да понижи РН на водата с 0.1%.Предполагам млечната и ортофосфорната киселини - също. Но не това е идеята.
Млечно кисели бактерии - S. thermophilus, L. collinoides и L. curvatus се намират естествено в пивоварния ечемик. Ако забъркаш малко количество малцова каша, охладиш я до 26-27 градуса и добавиш малко суров(необработван термично или химично) ечемичен малц, до няколко часа трябва да започне естествена млечно кисела ферментация. Следи процеса, за да не започне и някаква друга ферментация(примерно алкохолна). Замери РН на кашата преди добавяне ма малца и след примерно 8-12-16 часа. После ще смятаме, колко такава каша да добавяш, към основното количество ( ако изобщо се получи ;) .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2011, 14:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Хмм, млечна киселина, може да се купи от аптеките. 100 мл. 3% разтвор на мл.кис. струва 45-50 ст.... няма да казвам за какво се използва :) .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2011, 18:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
@ И_всички_голи : pH : 7.3-7.6, dH : 7.14
просто и двете стойности си приличат, затова не си ги забелязал - бях ги цитирал малко по-назад.
Но пак казвам - не съм мерил, а съм питал водоснабдителното дружество.

А относно светлата бира - днес я прехвърлих за отлежаване (нещо не мога да му кажа бутилиране понеже една бутилка само използвах 2.2 л.) :)
Та ето какво се получи :
Прикачени файлове:
svetla-bira-1.jpg

Прикачени файлове:
svetla-bira-2.jpg


А на вкус си е точно както трябва да е една негазирана все още бира, ще видим накрая какво ще стане.
Цветът търпи критики засега, но нека изчакаме да отлежи 2-3 седмици.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Дек 2011, 19:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Колеги, днес реших да си пробвам първата бира, сварена на 01.12.2011 , макар че още една седмица ми се щеше да я почакам.
Отворих една бутилка 500 мл. и ето резултата :
Прикачени файлове:
PIC657-1.jpg


Цветът не е точно такъв - по-скоро е кафяв, тъмно-кафяв.
На вкус е добре, малко в повече е хмела, но си е съвсем в реда на бирите.
Усеща се един определен малцов вкус и аромат.
Съжалявам че не мога да ви го покажа.
:)
Следващата ще я отворя на нова година и след това пускам един казан с 30 л.
Весели празници от мен !


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Дек 2011, 20:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Мммм, изглежда мннооого вкусно! Явно трудът си е заслужавал.
Весела Коледа и щастлива Нова Година на теб, и на всички съфорумници !
Наздраве :prost: и за много години!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Яну 2012, 11:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Дойде време и за светлата да бъде изпита :

Прикачени файлове:
svetla_bira.jpg


Забележките след еуфорията са :
По-слаба газировка (държах я по-дълго време за главна ферментация и после сложих по-малко % неферментирала мъст за газировка),
и тая не беше достатъчно избистрена - малко мътнее, без да е нарочна мътна бира.
На дъното на бутилката (2.2 л.) имаше един пръст утайка.

Вземам си поука и за следващия опит в казана този път, ще се поправя доколкото може - по-фино прецеждане на утайките след варенето, по-бързо охлаждане, по-голям процент мъст за газировка, ако трабва и малко захар ще се добави в някои бутилки за проба.

На вкус е съвсем добре, е няма да се сравнявам с баш пивоварите, но като за първи опит - екстра. Изпих си две халби с кеф.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2012, 20:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
За много години и от мен! :prost2:

victoryvt, според мен си се справил много добре, не бъди толкова скромен ;) Цветът е много добре запазен и е типичен. За бистрота въобще се се бори - не можеш да я постигнеш, а и не е необходимо. Живата бира по начало си е мътна, а това е един от чаровете й. Дрождите в живата бира са основния фактор, който я право толкова полезна и приятна. Ако толкова държиш да е по-бистра и да няма чак толкова утайки, може веднага след варене да я охладиш рязко до около 10-15 градуса, да изчакаш малко и да декантираш бистрата пивна мъст и тогава да посяваш и ферментираш.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2012, 16:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
victoryvt Браво !! Искам само да те попитам малцовият вкус при кафявата дали е коренно различен с този на светлата? :)
Още веднъж браво !
п.п. май нищо не ми се разбира :megagrin: та мисълта ми е за вкусът на светла не казваш особенно много..... има ли коренна разлика между двете . (би трябвало да има съществена) :prost2:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2012, 17:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Разбрах аз какво питаш :)
Който се е мъчил знае !
Има разлика, но чак коренна няма - значи ето какво съм направил накратко и къде е разликата :
1. За тъмната пекох някаква част от малца при някакви условия ... т.е. пробвах - та следващата проба за тъмна ще се подобри в следната насока : карамалц = накисване на малца в топла вода 2 часа на 45 гр. и после печене 2 часа на 150 или подобна температура. Така поради започващите процеси на озахаряване при 45 гр. ще има какво да се карамелизира при печенето и ще се появи характерния карамелен вкус на тъмните бири. При мен сега го нямаше толкова , а имаше един лек на кафе. И още - една съвсем малка част ще изпека много - да стане черна - това ще е малца за оцветяване.
2. Има разлика в температурните схеми за тъмна и светла и от там и различни неща се появяват в състава и вкуса.

Ще видим кога ще ме избие сачмата да врътна един казан с поне 30 л. бира ... ама ще е светла, пък после ще пробвам и тъмна на казана.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2012, 07:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Аз може и да не пиша, и влизам редовно, но чета :) Би трябвало да сполучиш при това с рискът да не се оттървеш от гости-дегустатори.. След прочита на темата отново ме жегна да подновявам опитите та и аз да постигна що годе задоволителен вкус :? но трябва да си купя хмел и ечемик :) както и да е.. Мерси много и успехи в начинанието !

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2012, 14:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
И аз днес направих малко проба за бира, обаче... Хора, как я мерите температурата? Като разкарам малко термометъра из тенджерата и ми показва доста различни стойности и то с големи разлики. Понеже имах тензух, при мерене в кашата температурата една, при мерене зад тензуха-друга с разлика 10градуса, при мерене близо до дъното -трета, при мерене на повърхността- четвърта.
Изображение

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2012, 10:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
hellreiser написа:
И аз днес направих малко проба за бира, обаче... Хора, как я мерите температурата? Като разкарам малко термометъра из тенджерата и ми показва доста различни стойности и то с големи разлики. Понеже имах тензух, при мерене в кашата температурата една, при мерене зад тензуха-друга с разлика 10градуса, при мерене близо до дъното -трета, при мерене на повърхността- четвърта.
Изображение


Мойте термометри ги слагам близо до дъното и меря там каква е температурата. При загряване, бъркаш честичко и интензивно, за да е горе-долу еднаква температурата. Когато е достигната определената температура, гледам да я поддържам в рамките на +/- 2 градуса, без много бъркане.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2012, 12:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Ето този отговор ми трябваше, чисто практичен. Благодаря.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2012, 14:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
И като мериш клати хубаво термометъра че като постои малко на едно място и показва с няколко градуса надолу.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 349 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 24  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима