Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 00:20

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 349 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 24  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2012, 14:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
За клатенето, клатя го :lol: , обаче ако го допреш без да усетиш до дъното температурата се качва стремглаво.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2012, 15:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Ааааа, и още нещо.Ако е спиртен или живачен (мързи ме да ровя може и да си казал) му гледай белязките ако има до къде да го потапяш понеже има значение.Ако го навреш по-дълбоко докато го клатиш и го задържиш повече време вътре на топло и мокро :D също може да те подлъже защото освен нагряването на спирта или живака тук вече започва да играе и разширението на стъклото което при толкова фин канал дава отражение.Само за справка във фурна нагласена на 60 градуса и електронен показващ 56 градуса, като оставя вътре спиртния за повече време и показва 90 градуса :shock:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2012, 11:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Така, този път озахаряването беше чудесно, обаче не е истина как се изпари водата. При варенето с хмела (90 мин на около 87-92градуса) на почти затворен капак, от близо 3 л течност останаха 300-350мл :cry: . Стигам до извода, че с малко к-во малц нищо не става. Трябва да се действа на едро. Малко съм разочарован, но продължавам, докато се получи нещо. :lol: Този път поне замириса на позната миризма. Така преди миришеше около бирената фабрика като минавах покрай нея.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2012, 12:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Колега, нещо не е наред. Как от 3 л. са останали 300-400 мл. ? Че ти си изпарил 90% ??!!
Аз като правих пробните бири в тенджера 5 л.-ва варих около 4 л. течност и накрая имах около 3, а след прецеждането - 2.5л. щото ферментирах в една голяма бутилка от 2.5л.
Значи загубата от изпарение ми е била 25 %, но пък захарността се вдигна и преди заквасване беше 8-9% , в единия случай 10 даже. А захарността на сладката пивна мъст (тази дето е преди промивката) беше 16-17%. След промивката не съм я мерил точно понеже беше под 6 някъде.
Всъщност му викаме захарност, а правилното е - екстракт.
Понеже не всичко е захари в мъстта.
Я дай точни данни - с колко малц, колко вода стартира, колко вода използва за промивка на триците, колко л. мъст вари с хмел, колко ти остана и колко закваси.
И да не забравиш да отделиш 10% незаквасено за газировката после. А главната ферментация гледай да не е нито малко, нито много - 48 часа според мен при 20 гр. температура стигат, най-много 36 часа.
Тука номера е за избистрянето - ако оставиш по-дълго ще е бистра, но недостатъчно газирана, ако ли пък я бутилираш по-рано - ще е мътна но по-газирана.
Аз не направих голям казан защото много паднаха температурите, но май ще взема да се понапъна на едни 30 литра за ферментиране :)
То сега можем и с долна ферментация да пробваме, в гаража ми е точно 1 гр. температурата :lachtot:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2012, 13:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Пробата беше със 500гр малц, за озахаряването 1500мл вода, за промивка 2000мл вода на 78 градуса. Варене с хмел на около 3000-3250мл не повече. Горед долу се е изпарило 2700-2900мл. Това което остана е толкова сладко и концентрирано, че още го чувствам в устата си :lol: , обаче в същото време горчи приятно заради хмеловете. Захарност не съм мерил, но е доста. Ферментацията сега не ме интерисува, по-важно е да намаля тези загуби на вода. Мисля да ползвам по-голям съд, които да не позволи водата да не прелее като му затворя капака, защото на тая тенджера само да я похлупя плътно и кипва веднага.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2012, 14:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
hellreiser написа:
Пробата беше със 500гр малц, за озахаряването 1500мл вода, за промивка 2000мл вода на 78 градуса. Варене с хмел на около 3000-3250мл не повече. Горед долу се е изпарило 2700-2900мл. Това което остана е толкова сладко и концентрирано, че още го чувствам в устата си :lol: , обаче в същото време горчи приятно заради хмеловете. Захарност не съм мерил, но е доста. Ферментацията сега не ме интерисува, по-важно е да намаля тези загуби на вода. Мисля да ползвам по-голям съд, които да не позволи водата да не прелее като му затворя капака, защото на тая тенджера само да я похлупя плътно и кипва веднага.


Да не вземеш, да го изхвърлиш! Затваряй в бурканчета от бебешка храна и като се посъберат повечко - вода и мая! :megagrin: Казвам го на майтап, майтап-майтап ама ти направо отвори нова тема за размисъл - бирен концентрат! Може би само хмела, ще е добре да се добавя, след това.

Апропо, ако нямаш други идеи, защо не го поразредиш, да видим с каква захарност е. Пък после можеш и да си го ферментираш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2012, 17:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Аз бях качил снимки от моето варене - тенджерата е съвсем обикновена.
Капака и аз не го бях сложил плътно, но все пак почти затворен беше.
Котлонът ти е много силен явно, освен това моя е стъклокерамичен с плавно регулиране, и можех да го наглася съвсем слабо да ври, даже ври , ама ако отворя капака и спира.
Иначе ...
Ако си варил дърта кокошка ще знаеш как е :megagrin: , отвреме на време се долива вода. За бирата не знам дали е целесъобразно да се долива, но мисля че няма да е голямо нарушение на технологията.
Иначе с голямото количество пак няма да е лесно, но поне за там котлонът ти ще е тъкмо както трябва.
Абе най-добре е да си направим казан като на колегата от Германия - специализирана тенджера 20 л. с котлон с терморегулатор , както и кранче за източване.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2012, 18:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
И аз си мисля,че котлона е силен. Използвах за озахаряването електрически, само за загряването на определените температури местех на газов. Варенето беше изцяло на газов, на най-слабо горене, обаче пак е силен. Именно за това скачам директно на 5кг малц.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2012, 09:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
А 35 литрова тенджера имаш ли ?
(5*3 + 5*4) = 35 л. вода
Златната формула на бираджията :lachtot:
Аз мисля да да си направя едно улеснение с алуминиева мрежа и дебел меден кабел :
нещо като кош цилиндричен , който да може да се вдига нагоре за цеденето и промиването.
Да не си играя с тензух, а може и тензух и коша. Ще видим !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2012, 14:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Имам една, незнам дали е 35 л, довечера ще я меря, ама е там някъде. Това с тензуха е много убито, той се запрята, по краищата вечно има конци да стърчат, дъното се набръчква. Идеята за някакъв кош и на мен ми мина през акъла и е чудесна, заглеждах фритюрника и ме налегна мисъл да си направя такъв кош. Ще е полезен за варенето и промиването и няма да позволява загаряне. Обаче толкова ситна мрежа нещо не намирам лесно.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2012, 14:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Тук съм виждал да го правят ц цилиндър от нераждавейка, целият на дупки и с макара го "изкарват" от казана и направо вътре си се оттича. Нелошо изобретение, но според мен трябва да му направят малко по-едри дупките, че иначе ще се чака с часове да се филтрира.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2012, 15:01 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
двойна тефлонова за комарници?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2012, 15:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
В Практикер има както комарска, така и същата но алуминиева - цената е малко соленичка 10-12 лв. на метър , обаче то ще трябва не повече от 2 кв. м.
аз дъното го направих и ползвах при озахаряване на материал за алкохол, обаче пак загоря. Най-големия проблем ми е разваряването на немалцовото зърно, после при озахаряването вече не е страшно - трудно загаря.
Та за бирата понеже няма разваряване - няма да загаря, просто едно улеснение при цеденето.
За бирата може да взема и един нов казан 40 л. емайлиран, понеже другия ми е голям. Та се чудя колко да е голям тоя кош.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2012, 17:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Комарската мрежа е много нежна,само да я закачиш малко по така и се къса. Тя от слънцето прегаря та камо ли от температурите в казана, не е дългосрочно решение. Иначе аз мисля моя кош да е с радиус 1-2 см по-малък от тенджерата, дъно от инокс с нарязани канали и отвори.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2012, 17:40 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Как бе ,тефлоновата нищо не и става...цедя джибри като я усуквам с лост,много са здрави.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 349 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 24  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима