Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 09:55

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 349 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 24  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2012, 19:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Явно говорим за различни мрежи.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2012, 11:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
И все пак към това , което остана след варенето си позволих да му добавя 100мл вода и да го сложа да ферментира. От една седмица тече вторичната ферментация в една ПЕТ бутилка от бира(500мл) и така се е одървила, че е като камък. В началото можеше да се стисне леко, сега е невъзможно. Дано издържи :lol: още 10 дни.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Последна промяна hellreiser на 14 Фев 2012, 16:41, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2012, 16:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Смъкни я в мазето - ако е към 10 гр там - поне ако гръмне няма да те е яд

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2012, 16:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Сложил съм я в покрита кофа, но се надявам да не се стига до гърмеж. :)

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2012, 17:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Няма да гръмне и съм сигурен, че много ще ти хареса!

П.П. Не я чакай до 5-и Август :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2012, 17:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
До 5ти Август ще съм изпил сигурно 80л бира, като се има на предвид че има Европейско по футбол, иначе тази ще бъде ритуално отворена :lachtot: на 25 февруари. Сега чакам да пристигне един електронен термометър и пак съм на тенджерата, този път 10л

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Фев 2012, 13:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
И така днес отворих бирата. Ето резултата
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Газировка - доста
Цвят- за мен перфектен
На вкус е приятна за пиене, долавя се лек мирис на мая, но това трябва да е нормално.
Утайката е доста - около 2-3 см в шишето.
Охмеляване- доста високо ниво хмелови горчиви в-ва. Обяснявам си го с това, че ми изкипя 90% от водата при варенето. По ниво на охмеляване подминава специалните и експортни пива и е в графата на горчивите, но пък ми харесва.
За напред трябва да работя за подобряване на филтрацията и на изваряването с хмел, както и може би да намаля малко дозата на хмела( охмелявах с 1гр/л горчив хмел 10,3% алфа горчиви к-ни. Както и да изчакам с още поне 12 часа главната ферментация.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Фев 2012, 14:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ами доста ти беше концентиран сиропа, след главната ферментация ако си сложил от него за газировка ...
пробвай да си регулираш котлона или да увеличиш количеството за да може и с по-силен котлон да ври бавно.
Това само от малц ли е ?
Аз днес ще пусна една проба от царевица с малко малц и за да не я хвърлям ще я пусна за бира :)
Да видим какво ще стане.
Опитвам и да си съживя дрожди от преди нова година - бях си запазил едно шишенце с утайка от предните бири, та сега се мъча да го накарам да шупне - вода, малко малц, захар, активатор, малко лимонтозу за подкиселяване.
Засега няма признаци за развитие :(

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Фев 2012, 18:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Това е само малц. Преди главната ферментация не съм отделял 10% за вторичната, трябваше да отделя 30-40мл -не видях смисъл. Сега съм приготвил една 22л тенджера на която инсталирах електронен термометър,като подгрявам с газова горелка. С нея става много лесно и поддържането на температури, защото к-вото е голямо, без подгряване задържа 15мин температура в граница ( естествено след като я завия). Не вярвам да имам проблем с варенето втори път.
Тази седмица ще правя една 10л партида.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Фев 2012, 19:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
2 л. бира от царевица и малц биде бутилирана и оставена да доферментира, в края на март ще я видим на какво прилича.
Странна работа - цвета е като на сок ябълка, но на вкус си е бира - леко горчива, с друг аромат, малко намирисва особено, но като глътнеш влиза добре.
Освен това се избистри по различен начин - раздели се на два слоя - горния : абсолютно прозрачен, долния : боза.
Аз го почнах като експеримент за озахаряване на царевицата с премалцване, а то ще вземе да стане на бира :)
Не съм правил снимки, защото разлях докато я източвах и се ядосах. Но ще снимам направо крайния резултат след 3 седмици.
Добавих малко захар за по-голяма газировка, понеже не използвах цялото шишенце оставен материал - за да не вкарвам утаеното на дъното му.
А вече имам и истински пивоварен ечемик, подарен от Хелрейзър !
Ще има сериозни опити в бираджилъка.
Казан 40л. за 45лв. си закупих, сега търся котлон прост с голяма плоча и остава и серпентина за охлаждане да си навия и съм готов.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2012, 10:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Аз се гордея с вас ! :)

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2012, 22:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Приключвам варенето на 30 л. светла бира, утре ще кача снимки и измервания.
Засега всичко върви по план, отивам да охлаждам и да слагам за ферментация.
Малцът е от миналата година декември, фуражен ечемик. Сега подготвям малц от пивоварен ечемик (благодарение на Хелрейзър), следващата варка ще е с него , да видим каква е разликата.
Отворих и пробната царевична бира - като изключим бледия цвят, другото си е наред, но ... ечемика си е ечемик !
Наздраве !

30 ама друг път - 20 я има , я няма ...
ето и ТТ данните :
1. Малц 6 кг. от фуражен ечемик светъл без обработка.
2. Вода за озахаряване - 20.400 л.
3. Вода за промиване - 22.500 л.
4. Ароматичен хмел 12 гр.
5. Горчив хмел 14гр.

Процедура :
1. Размесване при 55гр. - 10мин.
2. Озахаряване на 62гр. - 45 мин.
3. Озахаряване на 71 гр. - 45 мин.
4. Прекратяване на 78 гр. - 10 мин.
5. Прецеждане, промиване с втората вода на 78 гр.
6. Варене с първия хмел 20 мин. добавяне на горчивия и варене общо 90 мин.
7. Охлаждане със серпентина фи 10мм, 6 м.
8. Прецеждане , отделяне на 4 л. от мъстта за последваща газировка, заквасване на останалата мъст с бирени дрожди Safbrew S33 (за горна ферментация).
9. Главна ферментация при 21 гр. (стайна температура) докато захарността стане 3.3%

След прецеждането на сладката пивна мъст - екстракт 16%
След варенето и преди заквасване - екстракт 9%
(Мерено със захаромер по Брикс)
Краен резултат - 20 л. общо заедно с 4-те за газировката.
Първи впечатления : Голяма загуба на вода - очакваното количество краен резултат трябваше да е 30л. а се получиха 20,
22 л. вода са "изчезнали"
Изпарение + недоизстискване.
За следващия път - да се опита с по-дребно смилане на малца и повече изчакване за изстискване.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2012, 19:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Браво, не си поплюваш 20л мяташ. В какво ги бутилираш? За по дребното смилане според мен не е работа, защото ще има повече утайка и без това е доста.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2012, 22:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
За бутилирането засега съм нагласил няколко стъклени и много пластмасови от бира.
Бях се притеснил за ферментацията, но в момента си свиркам и се кефя на клапана - не спира да бълбука, а снощи не искаше да тръгне - чак си помислих че съм унищожил дрождите. Тия явно са малко лениви, не са като Йоткериците.
Обаче сега взривяват направо, доволен съм, да видим крайния резултат де, все пак.
Ферментирам в туба 30 л. пълна на 2/3 , макар да очаквах че няма да мога да събера резултата.
Странно защо се получи по-малко материал, хем гледах да няма много изпаряване, че я искам да е лека бирата. И пак 20 л. вода ми се губят някъде.
Ще се разбере после, но едно мога да кажа - миризмата на вряща бира с хмел е нещо незаменимо !
Сетих се че сега беше момента да направя с долна ферментация че в гаража е не повече от 10 гр. и ще се задържи така поне месец, но ...
догодина, а и що да не взема да намеря някой стар хладилник и да го наглася на 10-15 гр. и да си правя лагер ежегодно.
Снимките утре, сега мисля да спя !
Наздраве !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2012, 10:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Царевичната бира и как беше употребена :)
Прикачени файлове:
carevi4nabira.jpg

Прикачени файлове:
carevi4nabira-3.jpg

Малко бледа на цвят, но на вкус беше добре и даде силен импулс за варенето на истинската !

Следва - подготовка на казана, чилъра и подложка против залепване (използвах решетка от един от бидоните ми - която иначе не става за затискане без други пособия)
Прикачени файлове:
podgotovka-kazan.jpg


Ето и машинката за мелене в действие - 5 кг. малц за няма и половин час с една пауза от 10 мин.
Прикачени файлове:
melene-maltsa.jpg


"Айнмайшен" :) на 55 гр. за 10 мин.
Прикачени файлове:
einmeischen.jpg


Озахаряването не съм снимал защото няма какво да се види интересно. Загряването до 62 гр. стана за около 25 мин. , задържането на 62 за 45 беше чрез изолация - след развиването температурата беше 60, дозагрях до 71 и там вече поддържах с минимално загряване, после пак завих и остваих понеже ми се наложи да излизам.
Голямото количество лесно се поддържа на определена температура !
Йодната проба спря да лилавее още преди 70 гр., обаче ... след прецеждането на сладката пивна мъст пак полилавя :datz: Мислих, мислих и реших че това е поради изстискването на материала - в едрите зърна е останало неразградено нишесте, което при изстискването е навлязло в течността. Затова за следващия път мисля да меля по надребно.
Ето и резултата от меренето на сладката пивна мъст със захаромер по Брикс (охладена до 30 гр.)
Прикачени файлове:
extrakt.jpg


Прецеждането беше трудно, но все пак стана - 6 кг мокър малц тежат над 10 кг., парят (78 гр.) и пушат :)
използвах и ваничка 35 литра в която сложих изстискания материал , захванах с щипки и залях с втората вода (22л. на 78 гр.), след това разбърках добре, изчаках малко и изстисках. Прелях промивните води при другите, и после сложих в празната вана една малка кофичка, върху нея свития тензухс материала. Така докато подгрявах казана с голямото количество успях да доизцедя още 4-5 литра. След това изхвърлих горещите трици.
Един съвет : Никога не правете тази грешка - да изтупвате тензуха :megagrin: после става човек като петниста хиена.

Врящата бира с първия хмел (ароматичен 12 гр.)
Прикачени файлове:
vrene-s-hmel.jpg


20 мин след завирането сложих и горчивия хмел
Прикачени файлове:
gor4iv-hmel.jpg


Вренето го проведох с мин. загряване, под капак като отвреме на време отварях за да разбърквам и да прибирам остатъците хмел по ръба на казана.
Накрая охладих за около 30 мин. с чилъра - серпентина от мед фи10 мм / 6 м. и започна финалното прецеждане - голяма мъка, но който има търпение - ще пие бистра бира, който се нервира като мен - ще пие по-мътна :)
Измерих гъстотата на сварената бира - 9% (май е малко ? )
Преди това рехидрирах едно пакетче дрожди Safbrew S33 в 100 мл. топла вода с една лъжица захар, след това в един литър мъст и след прецеждането добавих към тубата с бирата.
Не забравих да отделя и 4 л. незаквасена мъст, която да изчака да мине бурната ферментация на основното количество и да влезе при бутилирането за газировката.
Клапанът започна да пуска балончета чак сутринта, а следобеда вече пърпореше като моторетка. Сега вече пуска по едно балонче на минута, а до довечера предполагам че ще спре съвсем.
Ами това е - много работа, но ... все пак след две седмици мисля да пия бира, пък да видим.
Дотогава ще подготвя малц за още една варка. Този път с пивоварен ечемик.
Ще проверя гъстотата довечера и ще реша дали да бутилирам или да изчакам още един ден.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 349 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 24  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима