Царевичната бира и как беше употребена

Прикачени файлове:
carevi4nabira.jpg [ 40.65 KiB | Прегледано 569 пъти ]
Прикачени файлове:
carevi4nabira-3.jpg [ 48.76 KiB | Прегледано 569 пъти ]
Малко бледа на цвят, но на вкус беше добре и даде силен импулс за варенето на истинската !
Следва - подготовка на казана, чилъра и подложка против залепване (използвах решетка от един от бидоните ми - която иначе не става за затискане без други пособия)
Прикачени файлове:
podgotovka-kazan.jpg [ 90.77 KiB | Прегледано 569 пъти ]
Ето и машинката за мелене в действие - 5 кг. малц за няма и половин час с една пауза от 10 мин.
Прикачени файлове:
melene-maltsa.jpg [ 90.94 KiB | Прегледано 569 пъти ]
"Айнмайшен"

на 55 гр. за 10 мин.
Прикачени файлове:
einmeischen.jpg [ 66.36 KiB | Прегледано 569 пъти ]
Озахаряването не съм снимал защото няма какво да се види интересно. Загряването до 62 гр. стана за около 25 мин. , задържането на 62 за 45 беше чрез изолация - след развиването температурата беше 60, дозагрях до 71 и там вече поддържах с минимално загряване, после пак завих и остваих понеже ми се наложи да излизам.
Голямото количество лесно се поддържа на определена температура !
Йодната проба спря да лилавее още преди 70 гр., обаче ... след прецеждането на сладката пивна мъст пак полилавя

Мислих, мислих и реших че това е поради изстискването на материала - в едрите зърна е останало неразградено нишесте, което при изстискването е навлязло в течността. Затова за следващия път мисля да меля по надребно.
Ето и резултата от меренето на сладката пивна мъст със захаромер по Брикс (охладена до 30 гр.)
Прикачени файлове:
extrakt.jpg [ 78.8 KiB | Прегледано 569 пъти ]
Прецеждането беше трудно, но все пак стана - 6 кг мокър малц тежат над 10 кг., парят (78 гр.) и пушат

използвах и ваничка 35 литра в която сложих изстискания материал , захванах с щипки и залях с втората вода (22л. на 78 гр.), след това разбърках добре, изчаках малко и изстисках. Прелях промивните води при другите, и после сложих в празната вана една малка кофичка, върху нея свития тензухс материала. Така докато подгрявах казана с голямото количество успях да доизцедя още 4-5 литра. След това изхвърлих горещите трици.
Един съвет : Никога не правете тази грешка - да изтупвате тензуха

после става човек като петниста хиена.
Врящата бира с първия хмел (ароматичен 12 гр.)
Прикачени файлове:
vrene-s-hmel.jpg [ 88.89 KiB | Прегледано 569 пъти ]
20 мин след завирането сложих и горчивия хмел
Прикачени файлове:
gor4iv-hmel.jpg [ 89.86 KiB | Прегледано 569 пъти ]
Вренето го проведох с мин. загряване, под капак като отвреме на време отварях за да разбърквам и да прибирам остатъците хмел по ръба на казана.
Накрая охладих за около 30 мин. с чилъра - серпентина от мед фи10 мм / 6 м. и започна финалното прецеждане - голяма мъка, но който има търпение - ще пие бистра бира, който се нервира като мен - ще пие по-мътна

Измерих гъстотата на сварената бира - 9% (май е малко ? )
Преди това рехидрирах едно пакетче дрожди Safbrew S33 в 100 мл. топла вода с една лъжица захар, след това в един литър мъст и след прецеждането добавих към тубата с бирата.
Не забравих да отделя и 4 л. незаквасена мъст, която да изчака да мине бурната ферментация на основното количество и да влезе при бутилирането за газировката.
Клапанът започна да пуска балончета чак сутринта, а следобеда вече пърпореше като моторетка. Сега вече пуска по едно балонче на минута, а до довечера предполагам че ще спре съвсем.
Ами това е - много работа, но ... все пак след две седмици мисля да пия бира, пък да видим.
Дотогава ще подготвя малц за още една варка. Този път с пивоварен ечемик.
Ще проверя гъстотата довечера и ще реша дали да бутилирам или да изчакам още един ден.