Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 17:19

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 349 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 24  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2012, 11:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Защо слагаш първо ароматичния хмел, той се слага по правило 10мин преди да приключи варенето, защото така се губят ароматите му. А горчивия се слага 10 мин след началото на варенето, защото изисква повече време за изомеризиране на горчивите вещества.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2012, 13:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Не съм подхождал научно, а емпирично :)
Преизчислих рецептата на колегата от Германия с голия ник :
http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=11&t=882
"светла бира с горно втасване"

Ще трябва да поровим да видим и други рецепти за светла бира, но те така или иначе ще се различават малко.
Освен това - аз само съм преизчислил за 30 литра от 50 , обаче предварително няма как да знам че те не станаха 30, ами 20-24 л.
Така че ще се донапасвам със следващото варене, а и ще видя какво аджеба ще излезе сега.
Даже мисля че вече ферментацията приключи, има 1 см. утайка на дъното на тубата, клапанът не пуска мехурчета, жълтее ми през стените. Довечера ще изтегля един л. за измерване на плътността и ще решавам кога да бутилирам.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2012, 15:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Ммм дааа, това с изпаряването си е проблем, оттам ни се променя и вкуса на бирата, незнам в последствие,след варенето, ако се добавя известно к-во вода за компенсация дали ще е добре. На мен като ми извря добавих около 20%. Иначе рецепти много, ама ние с тоя асортимент от малц сме за никъде :lol:, имаме светъл, светъл,светъл и евентуално малко тъмен, ако го препечем. Можем да играем със хмела обаче.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2012, 16:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Тц, не е в изпаряването моя проблем - аз засякох в началото на варенето с хмела колко е било, сега ще видя и в тубата след ферментацията, и ще сравнявам, но не е много изврялото.
42 литра вода съм вкарал, а колко съм изхвърлил с триците не знам - крайния резултат в тубата 30 л. е до около 2/3 + 4 литра в две бутилки = 24 литра грубо.
18 литра се губят - да са изврели не повече от 2, значи другите 16 са заминали с триците.
Между другото, водата я мерих с кантар, за да избягна грешки в кофите - напр. 10-литрова кофа е 10 ама до ръба, а 15-литрова събира 12 в най-добрия случай. Обаче 1 л. вода тежи 1 кг. - така че - закачам кофата и вдигам с кантарчето - показва ми 9.5 кг. , изливам, наливам пак долу горе същото - показва 9.300 - наливам го и вече имам да добавя 1.2 л. - тях ги меря с бутилка от 1.5 л. и така стават точно 20 л.
Друг вариант е да ги меря с рулетката по височина в казана.
Но каквото и да смятам - прецеждането е важен елемент, както и едрината на меленето. Лошото е че при по-ситно мелене - ще имам още по-голям зор при прецеждането.
Колега "Всички голи", ти мерил ли си гъстотата след варене и преди заквасване (на светла бира примерно)
(Понеже виждам че си онлайн :) )

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2012, 16:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Аз хубу съм онлайн, ама мишката даде фира и съм малко клавиатурен в момента :)

Значи аз слагам към 35 литра вода, за да получа около 20 литра бира, демек остават към 60% от течността. Гъстота не меря, защото течността е бистра и ми трябва само захарността.

При филтрирането (първото), чакаш ли да се избистри течността, демек да се образува малцов филм на дъното, който допълнително да филтрира? При мен понякога трябва да чакам до 30 минути, за да е достатъчно бистра течността, за да съм доволен. Тази, която не ми изглежда достатъчно бистра я прецеждам отново и отново


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2012, 17:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Имам цял рафт с мишки, ама на 2000 км от тебе :)
(Компютърни мишки, другите ги моря с отрова)
Е аз за захарност говоря (захаромерът мери плътност реално, а ние й викаме я захарност, я екстракт ...)
Та ако си мерил преди заквасване, кажи колко показва, защото така или иначе казваш в рецептата - бутилира се при захарност 3.5%, А от колко тръгваме ?
Искам да разбера дали моите 9% са добре или са малко
Иначе ако ти от 35 литра вода правиш 20 л. бира, то явно долу горе съм в час - 1.75л вода -> 1 л. бира, значи 1.75*24=42л. - точно толкова се получиха при мен - 42 и нещо влязоха :)
Ами явно е така.
Аз прецеждам чрез изваждане на целия тензух с материала и поставянето му в друга ваничка (нямам кран на казана) и там го смесвам с промивната вода, пак вадя в голяма кофа, освобождавам ваната като я изливам при първата течност (сладката пивна мъст), и в освободената вана слагам кофата с тензуха който излиза извън нея и се окапва вътре в нея и малко навън във ваната, през това време се занимавам с голямото количество да го стоплям до кипване и меря хмела, след 15-тина минути прибавям и това което се е окапало в кофата, стисвам колкото мога (защото пари) и след това изхвърлям мокрите трици. Ако можеше да се пресова щеше да пусне поне още 3-4 литра (от 6 кг. мокър малц)
Питам за меренето на захарността или както там ще й викаме, защото поне каквото четох в разни американски рецепти за домашна бира (All grain brewing) винаги дават начална и крайна плътност (Initial gravity / final gravity)
Отделно че това е показател за очаквано алкохолно съдържание (разликата между двете умножена по коефициент дава точно % обемен алкохол)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2012, 17:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Значи плътността/захарността ми обикновено е 12%, плюс минус 0.5%. Това се получава в едно 90% от случайте. Но може да започна да я правя малко по-лекичка сега през лятото, да може да се пие повече :)))

Когато прецеждам, НИКОГА не стискам нищо. Затова ти става тази мътилка. Оставям всичко само да се прецеди и филтрира. Понякога цялото цедене и филтриране отнема над 2 часа, но пък после бирата става бистра като котешка пикня :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2012, 17:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ами явно ще трябва да варя на полузатворен капак или без капак, за да се поизпари малко, и евентуално да променя малко едрината на меленето.
9% ще дойде малко, ще стане съвсем "лекичка" :)
Но да не забравяме че все още не съм пробвал с пивоварен ечемик, там би трябвало да излезе повече екстракт (процентите преди ферментация)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Мар 2012, 09:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Снощи я бутилирах - 48 часа след заквасването захаромерът показваше малко над 3 %.
Излезе точно 23 л. + 2.5л. мътилка и утайка.
След две седмици ще я пробвам и ще докладвам, ако резултата е удовлетворителен - завъртам още един казан с малц от баш истински пивоварен ечемик.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2012, 09:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Извинявам се за Off topic-а.
victoryvt, нали ти търсеше пивоварен ечемик? Само да ти пусна мухата - виж какво изобилие от продукти за бира има при нас (в първия сайт на когото попаднах).
Дрожди 1
Дрожди 2
Хмел
Малц 1
Малц 2
Малц 3
Малц 4
Малц 5
Малц 6
Малтоза - Декстроза


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2012, 12:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Словакия, Чехия ... там ако няма малц, къде другаде :)
(То стана малко като вица за евреина и корееца - "Хайделберг, Розенберг, айсберг - все тая ..." :megagrin: )
Обаче цената е добра - излиза 1 евро 1 кг малц. Като знам колко време и енергия харча за да произведа 3-4 кг. от ечемик ...
Аз чакам да тръгне новата фабрика за бира във В.Търново, та ще видим какъв малц ще влиза там (ако изобщо влиза :lol: )
Че каквото чух от хора близки до технолозите им ...
Масово се ползва немалцов ечемик, озахарява се с ензими, малц съвсем малко се ползва, освен това се вари силно концентрирана течност с хмела (икономия на енергия), после се разрежда с вода, ферментира и т.н.
Има и още по-хард изпълнения - вместо ечемик - сорго и/или царевица.
Моята царевична пробичка обаче не беше лоша - вчера си я доизпих като я смесих 1:1 с Ариана :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2012, 14:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Много моля, колегите емигранти да не ни дразнят, че ни изтекоха лигите по тия малцове и суровини :lachtot: Получавам вече комплекси колко сме далеч от истината.
Съвсем на скоро забелязах по пътищата, че Шуменско набляга на реклама, че тяхната бира е 100% малцова, което идва като подкрепа на горните твърдения.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2012, 14:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
victoryvt написа:
Словакия, Чехия ... там ако няма малц, къде другаде :)

Така е. Има всичко необходимо за направата на дом. бира, но от моето обкръжение, никого не познавам, който да прави бира. :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2012, 15:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Сетих се защо екстракта преди заквасването ми е бил малко (9%) ;)
Ами аз за да не мириша на комшиите на пивоварна реших да варя мъстта под капак и така тя не е извряла достатъчно за да се сгъсти !
Просто сега имам 23 л. лека бира, а иначе щях да имам 17 л. нормална .
Друг е въпросът че би трябвало от 6 кг. малц да имам 20-23 л. нормална, което значи че не съм добре на рандеман, но аз засега ще го отдам на фуражния ечемик, и ще видим пивоварният как ще се представи.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2012, 16:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
И двата пъти след озахаряване на 3кг малц с 9 литра вода отчитам 11% нещо си, в сравнително топла мъст и преди промиване. След промивка с 3литра вода единия път ми отчете 8% пак в топла мъст. Това с пивоварния. След варене така и не премерих.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 349 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 24  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Andrian10 и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима