Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 19:33

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 349 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2012, 11:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ти сигурен ли си че имаш светъл малц ?
Щото ако е някакъв друг вид - нормално е да има друг вкус.
Аз нямам за сравнение, но моя мисля че го суша до мин. - след като тежи колкото и по-малко отколкото е бил началния ечемик ...

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2012, 12:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Малцът е светъл, преди време също бях опитвал обикновен светъл малц, пшеничен, карамалц и вкуса също беше толкова очетлив, при нашия( поне при моя) е някакси обикновен зърнен вкус, което го отдавам на посредственото сушене, но каквото такова, важното е , че излиза продукт , който мен напълно ме удовлетворява засега.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Апр 2012, 12:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
А така ферментира втората партида бира :



Само да репортна (сведа до знанието) следната информация, която довечера мисля да проверя на практика:
Колко захар се слага при бутилирането на бирата, ако сме решили да опитаме този начин на газировка ?
Има по света безкрайно много онлайн калкулатори за изчисляване, по изходни данни - количество бира, стил на газировка (като кой вид популярна бира да е), температура на ферментацията - резултат : колко захар да сложите.
Обаче всичко е в унции, галони, фаренхайти :datz:
Ей , не се научиха тия американци на системата СИ !
Та , според моите сметки за 20 л. средногазирана бира , ферментирала при 20 гр. ЦЕЛЗИЙ :lol: се получава :
4.1 унции (8 супени лъжици) - 110 гр.
Така смятам да намаля до мин. утайката в бутилките, защото ... ето какво се получава сега :
В 2-литрова бутилка имам малко под 1 см утайка, при първото наливане - бирата е перфектна, при второто, добра, при третото - абе става, при четвъртото ... :megagrin: само аз си я пия.
Сегашната втора партида освен това я филтрирах преди варенето много време, чак прекалено, та би трябвало съвсем да се избистри.
Ама да видим.
Обаче ако сметнем другия начин за газиране - с 10% от материала, който остава в хладилник до завършване на главната ферментация на другите 90%
Тогава 10% от 22л. са 2.2л. - в тях има 11-12% захари (всъщност са с 3 по-малко - понеже ферментацията завършва при около 3% по захаромер)
Та да сметнем - на 2.2 л. 9 % са около 180 гр. ферментируеми захари.
180 гр. на 22л. са 0.8%
Тогава за същата газировка на 20 л. бира ще трябват около 160 гр. захар !
Ами аз ще взема да интерполирам между 110 и 160 и да сложа 150 :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2012, 20:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Най-накрая осигурих всичко нужно и се почва. :megagrin:
Мелницата - чертежа любезно предоставен от "Аз"
Изображение
Домашния малц е с повече влага и го вади като пресовка, но като го пипна и се раздробява.
Изображение
Така да се каже "профи" малца, който ми беше подарен се мели доста по-лесно и директно се разпада след валците.
Осигурен и охладител- медна серпентина, както и два съда за ферментиране и отцеждане
Изображение

Всички нужни консумативи са налице остава само същинската работа, но тя е вече удоволствие. :prost2:

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2012, 21:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Еей страшни пичове сте! Крайно време е с Victoryvt да обмислите вариант за някакъв малък бизнес - малка пивоварна или бирария. Обещавам да ви бъда клиент.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2012, 21:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Ха-ха, просто мерака ни е в повече. В момента резултатите са да кажем посредствени. Поне при мен има какво да се желае във всеки един аспект, когато постигна що годе постоянно качество, което да ми харесва и като събера пари за сериозно уборудване ще те поканя в мойта бирария :dance:

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2012, 21:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Еее аз съм търпелив човек ще почакам :) . Но по принцип за това с Victoryvt бях напълно сериозен - виждам ви като много добър тандем.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Апр 2012, 10:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Давай, давай че аз четвърти казан сварих вчера.
Ще кача и снимки, но в другата тема.
За влагата в нашия малц имам и аз същото виждане, но забелязах че при мен добре изсушен мой малц след две седмици в чувалче в гаража става драстично по-влажен.
За съжаление нямам как да го доиздухам на финала с 80-90 гр. сух въздух, та затова го държа малко повече на 60 гр., което ми е максимума с духалката. Освен това като се замисля иколко ток харчи духалката и бързо ми секва ентусиазма.
Замислил съм се за сушилня във вид на шкаф от винкел и ламарина, с рафтове за поне 10 кг малц на тях, един или два големи вентилатора отдолу,над тях по няколко пакетни нагревателя за печка като през няколко рафта да има пак още нагреватели. Така ще мога да увелича ефективността на сушенето - с по-малко енергия да суша повече малц, както и въздушната струя да е по-силна.
Вчера се опитах да наподобя кафяв ейл (Brown Ale) като предния ден/нощ пекох във фурната зелен малц за да стане карамелен. Установих че не трябва да се държи във вода, а да е само добре овлажнен, иначе водата се осладнява, след което при изпичането на 135гр. коренчетата се слепват и после като ги засуша заедно с тях пада и доста от карамела.
Но ... миризмата е ... страхотна !
И какъв цвят дава после ...
Сега си гледам тубата с водния клапан и малко се притеснявам че не бълбука толкова бурно както съм свикнал.
Обаче ще трябва да си намеря пивоварен ечемик, или поне друг вид ечемик. Тоя дето имам сега е много дребен иначе добре кълни, добре озахарява , но е слабичък на оцветяване.
@ Ивобал - Идеята за бизнес не е лоша, но понеже от доста време се занимавам с друг бизнес в друга област - знам едно - при тези регулации , нямаме никакъв шанс : само се замисли колко пари трябва да се платят за да получиш право да произвеждаш някакъв хранителен продукт, а за питие - още повече, то не са служби, службици, агенции по храните, митници, пожарни .... Тъй че , ще си остане хоби, то е ясно. Иначе - когото съм черпил все е казал добра дума, но и аз мисля че има много още за усъвършенстване. Но ... както каза оня дУпетат КУРнезов "Нашето дело е право дело, ще победим другари !"

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Апр 2012, 21:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Така, преди малко приключих :skeptisch: .
Рецептата която повторих е
5kg светъл малц, едро смлян
16L вода
16L вода за доливане

_____________________
приготвяне при 40°C за 10min
белтъчна пауза при 55°C за 15min
озахаряване при 65°C за 40min
доозахаряване при 72°C за 40min
йодна проба
78°C за 20min
филтриране
измиване на остатъчната захар със 78°C вода
варене 90min .
5кг малц ( 3кг домашен+2кг профи),
това е с профи малца
Изображение

тук е смлян
Изображение
еми кеф е да мелиш такъв малц. Моя домашния ми разката фамилията и ми докара доста ухлузвания по ръката в борбата за усмиряване на мелницата, ама нейсе.

Озахаряването беше чудесно, на бистра и охладена течност показваше захаромера показваше между 15-17 %
Следваше филтриране, което ми скъса нервите.

Изображение

Изображение

Скоростта на филтриране беше 100мл/мин или 6л/час, изчака ми се чакалото, но пък резултата беше уникален за мен. :cooler:

Изображение

Следваше варене в моя двор става при 93,5-94,5 градуса Целзии за 90минути. Горчив хмел 12гр 10мин след завиране, ароматичен хмел 4гр, 10 мин преди края. Тогава бухнах и медната серпентина да поври та да се пастьоризира малко.
Охлаждането стана бързо, около час. Пак следваше филтриране този път само 2 часа :verzweifelt: .
След варенето захаромера показа нещо между 10 и 15%, това в бистра и охладена мъст.
Отделих 1,5л за ферментацията в бутилките, но ще видим дали ще ги ползвам.
Посях с дрожди Safale S-O4, казах на майка ми да ми даде един пакет мая и тя хванала тези. :D . В бидончето за ферментация има около 17-18л.
И понеже цял ден се лее вода на поразия, водата от охлаждането беше събрана в бидонче - излезе около 40л, която използвах за основно за миене и остатъка ще отиде за поливане. Все пак сме 21 век и на икомиите на природни ресурси се обръща сериозно внимание.
Цялата дъндания започна в 8:30 и приключи в 19:30 :o
Сега вече съм каталясал, взех си една Великотърновска бира и гледам умно .
Гледам и колегата по форум и съдба от Старопрестолния град не е дремал днес, та като цяло мога да заключа, че днес е един успешен ден за домашното пивоварство, пу да не чуят бактериите. :prost2:

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2012, 11:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Браво !
Бетон си.
Аз вече намалих времето от 12 на 7 часа :lachtot:
И понеже гледам да не дразня комшиите с мирис на вряща бира с хмел :megagrin: провеждам мероприятията в късния следобед, та да може баш вренето да се случва около 21-22-23 ч., Но пък лесно смятам денонощията за ферментация, понеже винаги заквасвам около 0 ч. :lachtot:
Като гледам изпипваш нещата повече от мен, значи ще пиеш и по-бистра бира.
Аз нямам нерви да чакам второ цедене след охлаждането - прекарвам мат'риала през една цедка и туй то - после на дъното на тубата пада един пръст утайка, но на последък в шишетата ми е по-малко утайката и е залепена за дъното - което мисля се дължи на подобреното първо филтриране, което оня ден премина съвсем добре за около час, и то без да му давам зор. Дори не го усетих - сложих да завира половината материал, сложих и една голяма кофа да събира прецедено и се качих да хапна и да чукна госпожата :lol: с една бира от моите (тя ги уважава и без мен де, но все пак и аз да я уважа) после като се върнах казана беше заврял, кофата се беше напълнила - смесих ги, дадох зор на горелката, вкарах и един бързовар в употреба и след 10-15 мин. всичко вреше на поразия.
Абе трябва да популяризираме домашното пивоварене, само тука в България не е така разпространено, а има почва.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2012, 12:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Филтрирането реших да е стабилно, защото пустата утайка много променя вкуса на бирата. Затова реших да няма компромис там. Отвътре на канелката сложих един фитинг на 1/2 цол на, който края е затапен с мрежа алуминиева с око 2мм, така хубаво се задръства че :datz: , дебита спада до посочения от мен, но пък течността е сълза, в металната мрежа над фунията почти нищо не се задържа. Сега отидох да се покефя на клапана, ама греда. Гледам тая нощ се е пенявило има малко пяна чак в клапана, водата е почти изместена в едната камерка , ферментацията е на 6, обаче капака на бидоня изпуска. :D Иначе вътре витри и кипи, та ще карам малко на сляпо. Утре вечер ще източа 250мл за проба и ще видим докъде ще я докараме.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2012, 13:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ами те колегите от Хамериката - там вътре слагат един маркуч от оплетката на мека връзка за бойлер или за каквото и да е.
Можеш да си напаснеш една такава връзка 1/2 цола - купуваш я, режеш единия край , издърпваш назад оплетката колкото позволи, режеш парчето мека тръба вътре, пускаш оплетката да си заеме първоначалното положение и накрая я завързваш с нещо. Друг вариант има с медна тръба и надупчена или нарезната на малки цепки.
Има клипчета как се прави в тюба.
Аз понеже съм на пластмаса - не съм слагал нищо, обаче ползвам мрежа за комари - метър на метър и половина и така всичкото мат'риал ми е вътре в нея, а тя е плътно по стените на ваната като в края до канелката е леко надигната, за да се получи буфер с течност. Цялата вана леко съм я налконил , но като растилам зърното го правя хоризонтално и гледам да поддържан един пръст течност над зърното докато се прецежда. Като свърши водата чак тогава остава на сухо и на самотек се доизтича.
А, още нещо - докато наливам водата отгоре, гледам да го правя без да размътвам или размествам. Затова наливам по малко с едно канче от литър и то върху една решетъчна лъжица (дървена) така става нещо като душ. Мисля да си взема някаква малка лейка с разпръсквач. Може и от играчките на малчугана, ако не я е счупил вече :lol:
Това също го гледах някъде - водата за промиване пада от свита на кръг медна тръба с много дупки като душ.
Накрая след като се прецеди всичко струята течност сама спря, което ме навежда на мисълта че просто са ми останали сухи трици - като ги вдигнах се отцеди още малко от тях, но беше мътилка и не съм я ползвал.
Имах достатъчна скорост на цедене тоя път и даже намалявах струята с канелката.
Прикачени файлове:
lautertune.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2012, 14:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Имам една излишна бърза връзка та може и да я изкормя и да я сложа, поне отцедващата повърхност ще е по-голяма, оттам и дебита, а оттам и времето. Иначе и аз сипвам водата с кана 1л. Като се отцеди известно к-во и горния слой трици излезе на сухо сипвам и така докато водата за промивка свърши.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Май 2012, 22:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
52 часа след посяването захаромера показва 5%, на вкус не сладни, пробата 500мл я затворих в бутилка, утре вечере ще бутилирам още 2 бутилки без сироп и към останалото но ще добавя и сиропа

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Май 2012, 08:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Началния екстракт колко ти беше ?
Или е бил над 12, или си дал рамо на алфа-амилазата та сега имаш много декстрини, което не е лошо де - ще има тяло бирата !
При мен така стана с твоя ечемик, но аз си знам че наистина озахарявах на по-висока температура.
Затова я държах и една седмица да бълбука, но така и не падна под 5% , а сега имам само две бутилки останали, много добра беше на вкус.
Следващия опит го направих с озахаряване на по-ниска температура и там пък слязох на 2.5% крайна захарност. Сега на последния съм на точно 3% и мисля че това е оптимума (или може би малко отгоре - 3.5-4), но то и трудно се мери в тия диапазони.
Снощи ме домързя да бутилирам, но тая вечер ще действам.
Тъй че след две седмици ще си ги мерим :megagrin: (бирите).

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 349 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима