Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 04:31

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 349 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 24  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Май 2008, 20:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
ха та аз збравих да ви се похваля бе колеги... значи направих първите си 10 литра бира и в момента ферментира в една стъклена дамджана.
Та рецептата е следната
3,500 кг натрушен ечемичн малц
120г изпечен натрушен малц (пеках го до златист цвят)
40г хмел
и общо съм използвал около 20 л минерална вода.
1 пакет винарски дрожди

Няколко дни преди същинското правене на бира си направих така нареченият маштун (маштюн си мсиля че се произнася). Зглобих го от най прост студиопор като го слепих с течен пирон. Направих му хубав капак. По изчисления се водеше със вместимост 24 литра.

Та значи първо натруших малца със една стара руска кана за шейкове. След това се сетих че щях да пека малко малц за цвят,та измерих 120 г натрушен малц, метнах го в една стара руска печка и го пеках до златист цвят. После смесих всичкия малц.
Сложих в маштуна един найлонов човал (за което още се кахъря,как не се сетих че тия химии мопгат да дадът страничен вкус),изсипах 3,620 г малц и го залях с 10,860 л вода на температура 76,8 г, като се целях да олуча температура от 67 г. Обаче явно температурата на зърното е паднала още от първоначалните 18 градуса защото при смесването на водата и зърното аз получих температура от 64 гр. Не е болка за умиране,поне така си мисля. Трябваше да оставя малца и водата така 1 час обаче не се сдържах и на половината време му лювнах още литър на 86 градуса че малко да дигна температурата. В крайна сметка след 1 час извадих течност с температура 63 градуса и захарност 9%. Бях горд от своя маштун но едва сега се започваше всичко :lol: преждевременно бях сложил на котлона да врят още 6,96 л вода като се стремях да бъдат на 90 градуса, защото трябваше да оплакна малца още веднъж. Понеже видях че изкарах не повече от 5 литра мъст сложих допълнително още 4 л вода към тези 6,96 л. Като завря водата я налях в маштуна където беше малца и го оставих така за 10 мин. През това време от първата течност със захарност 9 % охладих 1 литър на 30 градуса. Размесих дрождите със 1/2 литър вода на 30 градуса и я добавих към мъстта. След 10 минути почна да шупти и се виждаха издигъщи се от дъното балончета,точно като газирана напитка. Източих и втората течност, но като я смесих с първата имах захарност едва 4%. Тогава сложих добрата стара кристална захар докат постигнах захарност 16 (понеже температурата на мъстта беше 30 градуса). След това мъстта я метнах на котлона и я заграях до кипене. След като завря метнах и хмелът,опакован във тензух, да ври за около 15,20 минути,като рабърквах усилено. След това охладих цялат течност до 32, 33 градуса смесих закваската с дрождите, метнах цялата течност в една стъклена дамджана,сложих и капачка през кято излиза само СО2 а не влиза О2. И в момента тази дамджана е на село,опакована в чергилаи удеала. Друагата седмица ми остава да я бутилирам. Значи направих бирата на 4 май и трбваше да я оставя 21 дена и след това да я бутилирам но на 25 излизам извун странат така че 1,2 дена порано надали е фатално. След като я бутилирам трябва да престои 2 седмици в хладилник че да се газира. Уви за добро или зло брат ми ще е догостаторът :lol:

И най-важното измих всично мн. старателно. От където минаваше бирата всичко беше измито с препарат за чинии и преплакнато минимум 3 пъти.

та ако се чудите от къде вземам тези точни цифри, просто ползвам програми за правене на бира. След малко ще съм ги качил и ще ви дам линк. а иначе беше запланувано да изкарам 16 литра бира обаче тези американци са объркали по програмите нещо та малца взе че ми погълна доста над очакваното. Та тва е за сега

Изпратено след 2 минути 21 секунди:
а и притакването от маштюна беше изживяване. С един маркуч смуча от зърнто с водата от долу едина голяма тенджера и едно сито за брашно :lol: . Така 2- пъти


Последна промяна wufan на 18 Май 2008, 11:57, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Май 2008, 22:22 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Единственото, което разбрах е, че на 24 май цялата банда сме канени при wufan на дегустация :wink: :lol:

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Май 2008, 22:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
ако ви се отскача до русенско добре сте ми дошли... :)

Изпратено след 6 минути 30 секунди:
Ако успея да отскоча до село през седмицата ще заснема всичко и ще го побликувам. Ако ли не с резултатите на есен ще пиша с нова сила,ако е рекъл Господ...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Май 2008, 10:51 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Браво, браво.
Нищо друго не мога да кажа за момента :D

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2008, 02:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
хахах и дълкоочаквания момент на дегостация настъпи едва вчера за мен защото едва вчера се прибрах в къщи.(в България). значи резултатът: не6то средно между леко газирана бира и вино. :oops: от кам горчивина е супер от кам мирис :roll: абе става,но бие на вино и тва си е.от кам спирт доста е силно и в крайна смедка сам прахосал 20 лв само за ток :lol: . Грешката ми е в дрождите!! Сега вече малко сьм скиптичен за втори опит но до колкото се познавам ще се опитам пак! ам колеги желая ви приятна вечер и наздраве от мен

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2008, 13:33 
Offline

Регистриран на: 05 Ное 2008, 20:27
Мнения: 24
wufan написа:
хахах и дълкоочаквания момент на дегостация настъпи едва вчера за мен защото едва вчера се прибрах в къщи.(в България). значи резултатът: не6то средно между леко газирана бира и вино. :oops: от кам горчивина е супер от кам мирис :roll: абе става,но бие на вино и тва си е.от кам спирт доста е силно и в крайна смедка сам прахосал 20 лв само за ток :lol: . Грешката ми е в дрождите!! Сега вече малко сьм скиптичен за втори опит но до колкото се познавам ще се опитам пак! ам колеги желая ви приятна вечер и наздраве от мен

май грешката ти не е в дрождите, а в кристалната захар. Бирата е с алкохол 4.5 - 5. Захарноста трябва да е около 8 - 9 процента - толкова се получава от малца. Не е трябвало да слагаш захар - това е.

_________________
От всички зеленчуци, най-обичам суджуци.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2008, 03:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
ами стори ми се слабничка 4%.Щото аи амел да притакам още веднъж малца... :oops:
сега имам пивоарски дрожди само пивоварск иечемик ми трябва и откривам 2-и опит само да попремине зимата че да не мръзна в гаража докато кълня малца :D

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2009, 17:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
абе ското си купих жива бира тука в моето родно Русе,и видях нещо което си ме притесни от всякъде. На дъното на шишето си имаше една бяла утайка,налива се половината съдържание от шишето във висока чаша и се разклаща добре другата половина където е мътилката в шишето и се добавя в чашата и всичко шупва. Аз в моят опит на дъното на дамаджаната има 3 пръста такава мътилка ма ми се стори бошлав работа и я отстраних и сега ме хващат дяволите,да не би да съм прецакал цялата работа с моето невежество. Ще има 2-и опит това е сигурно :wink:,но някой запознат ли е? дали да бутилирам тая мътилка?

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2009, 19:42 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
wufan написа:
абе ското си купих жива бира тука в моето родно Русе,и видях нещо което си ме притесни от всякъде. На дъното на шишето си имаше една бяла утайка,налива се половината съдържание от шишето във висока чаша и се разклаща добре другата половина където е мътилката в шишето и се добавя в чашата и всичко шупва. Аз в моят опит на дъното на дамаджаната има 3 пръста такава мътилка ма ми се стори бошлав работа и я отстраних и сега ме хващат дяволите,да не би да съм прецакал цялата работа с моето невежество. Ще има 2-и опит това е сигурно :wink:,но някой запознат ли е? дали да бутилирам тая мътилка?


Тя затова е "Жива". Не я филтрират през толкова фини филтри. Това, което си видял е мая (дрожди) :).
Мътилката не можеш да я махнеш на 100%, защото не разполагаш с необходимите филтри, но тава да ти е "проблемът". Една от рекламите на живата бира е, точно факта, че съдържа дрожди, които са изключително полезни за организма :)

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2009, 01:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
АЗ благодаря :lol: поне една тревога по-малко, а за филтрация и дума неможе да става при мен :lol: работих със добрата стара система "скачени съдове" :D

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2009, 19:48 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1107
Местожителство: Дупница
Едно време , когато имаше дефицит на всичко имаше дефицит и на бира... Обикновено дефицитът се проявяваше през лятото, а към зимата изчезваше и вместо дефицит по магазините се появяваше бира.
Веднъж реших да преборя дефицита и попадайки на бира си купих цяла каса! БЛАГОЕВГРАДСКО Нещо хич го нямаше на вкус и затова го забравих в мазето на хладно! Може би след около месец открих остатъка - на дъното на бутилките имаше отчетлив бял налеп! Въпреки това си отворих една бутилка - бирата беше много по-газирана и с по-добър вкус, отколкото преди месец!!! Явно са я бутилирали без да изчакат докрай ферментацията... Ех, гладни години бяха (и жадни) :D

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Мар 2009, 12:37 
Offline

Регистриран на: 30 Яну 2009, 19:51
Мнения: 39
Местожителство: София
wufan написа:
относно тази рецепта не я препоръчвам на никой... и е най-добре да си остане с образователна цел.Иначе до скоро абсентът е бил забранен (мисля 1999 г.) за повечето страни. Не съм сигурен обаче.
Относно моята бира :lol: :lol: много съм щаслив току що открих дори и хмел в моя роден край. Около 300 гр за 1,20 лв а ечемикът е по 75 ст. Утре официално започва моята пивоварна практика. :wink:

Колега ,къмто днешна дата аз намерих ечемика за 0,35 лв,а хмела за 1,80 за 100 грама

Изпратено след 26 минути 49 секунди:
wufan написа:
ами стори ми се слабничка 4%.Щото аи амел да притакам още веднъж малца... :oops:
сега имам пивоарски дрожди само пивоварск иечемик ми трябва и откривам 2-и опит само да попремине зимата че да не мръзна в гаража докато кълня малца :D

Колега ,ако не ти представлява трудност сподели откъде мога и аз да намеря пивоварни дрожди,Благодаря !!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2009, 22:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
bgjoro написа:
Колега ,ако не ти представлява трудност сподели откъде мога и аз да намеря пивоварни дрожди,Благодаря !!!



ebay.co.uk

http://cgi.ebay.co.uk/Safale-Beer-makin ... 240%3A1318


колега ако имате мерак мога да ви пратя... :wink: за хората отворени за опити като мен съм готов да помогна или да ви обесня как се пазарува от интернет.... но за това се обърнете към мен на лично съобщение че да не наводняваме форума... със здраве и наздраве :lol:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2010, 22:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Сега се мъча да направя малц за уиски. С малцуването вече смятам че съм постъгнал добри резултати и мога да твърдя че съм му хванал цаката. Направил съм 7 или 8 опита за озахаряване и там постигнах добър резултат но ще е трудно приложим за по голямо количество и за това направих повече опити.
При малцуването първирт опит беше провал, прорастнаха кълновете и малца стана горчив. Опитите за озахаряване които правих с горчивият малц изхвърлих , но с хубавият малц запазих резултатите и ги сложих за бира като сложих в тях мая на д-р Йоткер и хмел, количеството на бирата е около 4 л. на което сложих две шепи хмел да ферментъра с нея. Че да видим какво ще стане.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2010, 00:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
принципно този хмел го заваряват в мъстта,заради вкусови качества се правело това:megagrin: и след това се охлажда до 30 градуса и се мятат дрождите (маята), но е интересно какво ще се получи. Ако си оставил ферментиращият съд непокрит, закривай че е виненките не спят зимен сън :megagrin: . А и принципно ферментацията я препоръчват да е анаеробенна. И трябва да издебнеш точният момент когато бурната ферментация приключи за да бутилираш, че да се получи естествена газировка в следствие от тихата ферментация... Тва е теорията като цяло. Аз чакам пролетта и започвам :) Успех !

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 349 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 24  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима