Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 04:44

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 349 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Май 2012, 15:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Не ,аз не съм варил.
Просто чисто теоретично без дрожди,(остатъчна)добавена захар при бутилирането , вторичната ферментация няма да има, самата тя е причината за газировка...
Извинявам се ако съм разводнил темата.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Май 2012, 15:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Захар само ей тъй с лъжичка не е добре да се слага, защото не се знае какви бактерии има по нея.
Аз процедирам така - кипвам 0.5 л. вода, слагам захарта в нея, разтварям, кипя я още 5-10 мин., охлаждам и наливам на дъното на измитите бутилки. Пълня ги, и ако се наложи доливам отгоре от захарния сироп, или правя нов ако има нужда.
Преди да ги затворя ръсвам по малко дрожди или пък слагам в охладения сироп дозата дрожди за бутилките.
(Това последното всъщност съм замислил да правя, още не съм го правил)
Остатъчната захарност е много малко. Всъщност - ако бутилираме на 4-5 ти ден от заквасването то няма нищо за ядене на дрождите вътре. Те още на втория ден са изпапкали почти всичко.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Май 2012, 16:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Апр 2012, 19:10
Мнения: 41
Местожителство: Димитровград
victoryvt аз по същия начин слагам захарта.От първото варене бутилките които са пвц за доста твърди на пипане и от там следва че се газират добре,имам и стъклени бутилки в които съм бутилирал в тях не знам какво се случва.Надявам се всичко да е наред.Не съм слагал допълнително дрожди само захар.За бутилирането утре с хлебната мая пак така ще действам.Мисля че мая трябва да се добавя ако при бутилиране бирата е на 0 захарност за да може да се възбуди нова ферментация плюс захарта която добавяме в бутилките.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Май 2012, 16:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Да, газирали са се добре защото си ползвал дрожди S33 !
Предполагам че и с хлебната мая ще се газират добре.
Крайния екстракт (захарност по захаромера) почти никога не може да е 0. За бири с горна ферментация пък съвсем. Причината е в образуването на неферментируеми захари - благодарение на действието на алфа амилазата. (Пример : озахаряване 1 час на 63-64 гр. ще даде по-малко неферментируеми захари отколкото същото озахаряване на 67 гр.) Съответно - при по-голяма ферментируемост (по-ниска крайна захарност) се получават бири с по-слабо "тяло" и повече алкохол, обратното - при по-висока температура на майшуването се получават бири с плътно тяло, но по-малко алкохолни. Всичко това е разбира се в зависимост от стила бира и рецептата.
Но дрождите са си вътре, една голяма част от тях измират след като свърши "храната" (глюкоза,малтоза и малтотриоза) Над една седмица не е препоръчително да чакаме ферментацията понеже започват процеси на автолиза на дрождите - разграждат се от самите си ензими в тях и се продуцират нежелани и неприятни вещества. Бирата се избистря много, но на вкус се променя. Така че ако се бутилира както правим на 4-5 дена макс. - дрождите са малични в голяма степен и само трябва да им осигурим храна и те ще започнат пак да правят алкохол.
Обаче ...
1. По време на бутилирането колкото и да сме взнимателни - все пак вкарваме някакво количество кислород. Което пък е предпоставка дрождите да започнат да се делят и така хабят захарите вместо за газиране - за размножаване. Този излишен кислород после при отлежаването вдига съдържанието на диацетила (неприятен дъх на масло и вреден - боли глава)
2. Внасяйки само захари ние създаваме друг проблем на дрождите - те имат нужда и от минерали - фосфати, азот и т.н. Така че газирането по германски тертип с незаквасен сироп отделен след варенето и престоял да чака в хладилник тук има определено предимство (В него освен захари има и всички минерали съдържали се в началната пивна мъст).
3. В затворената бутилка се натрупва налягане от газировката което налягане подтиска живота на дрождите и те спират да ферментират. Така може да остане излишна захар в бирата и да е слаба хазировката.

Както вече коментирахме - поне според мен - само S33 са удачни за бутилково доферментиране.
Или поне засега такива са ми вижданията.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Май 2012, 13:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Апр 2012, 19:10
Мнения: 41
Местожителство: Димитровград
Така другари пивовари :prost: ,Току що бутилирах тая моята биричка с хлебната мая.Супер доволен съм.Честно да си призная не се надявах на такъв успех бях доста скептично настроен.Бутилирах точно 26л бира с 3 захарност.Този път бутилирах цялото количество с 300гр захар и 500гр вода.Не знам защо но така прецених,усет ли не знам.Бирата е добре на вкус е колкото може да е добре една не газирана бира де :) .Само ми се струва малко множко хмела но докато не се газира не мога да кажа със сигурност.На този етап съм много доволен от себе си и от двата опита,да не забравяме че правя бира за първи път.От тука нататък остава да чакам :wallbash: и да чакам :wallbash: за да видя резултатите и да се коригирам за да постигна вкуса който търся.А аз не искам някакви префантосани бири а проста домашна светла биричка направена с мерак. :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Май 2012, 17:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ами браво !
Абе ние сякаш сме се наговорили.
Аз току що сядам след бутилирането на 28 л. вайцен-бира.
Само да споделя - да не се притесняваш от сегашното усещане за много хмел - като отлежи и се газира, а и не на последно място - като я охладиш за пиене - драстична разлика има в усещането за хмел.
Даже ми се струва малко.
Но, аз за моята ще си пиша в другата тема. И снимка една ще кача.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Май 2012, 20:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Еееее, айде да не остана и аз по назад.
Преди един час се върнах се върнах от една бърза командировка и от колата в еднага на бидона. :lachtot: Бутилирах нещо, което съм убеден че ще ме разочарова, но все пак.
Добавих към всяка бутилка 10% сироп, показанието на захаромера беше много противоречиво, при тази варка всичко е на карък и наопаки, та или ще гръмнат бутилките или няма да стане нищо. :?
Абе тва нащо е откачена работа.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Май 2012, 17:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Ааа бирата ти си е ОК ;) Вярно цвета е малко блед, но пък на вкус ми допадна. Газировката и резливостта си е съвсем прилична. От към хмел не си я претоварил, което също е добре за мен. Не знам ти как я харесваш. Иначе е ако си доволен от първия път ще изгубиш интерес към други експерименти ;)

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Май 2012, 16:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Радвам се ,че ти харесва. След като изпих няколко цели бири и на мен ми хареса. Може би искам малко повече послевкус на хмел да ми остане в устата, но ще опитваме.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Май 2012, 23:20 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
http://blog.vladec.net/beer-presents/

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Май 2012, 09:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
ilu6a написа:
http://blog.vladec.net/beer-presents/

Значи трябва да варим на пълнолуние :)

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юли 2012, 21:57 
Offline

Регистриран на: 18 Юли 2012, 20:31
Мнения: 1
Здравейте
Моля за една услуга.
Ако може тези от вас които вече са получили търсения фкус, цвят
Да опростят тези 22 стр. с объркваща информация със най сполучливите опити от първата до последната стъпка без излишно инфо.
Ще ви бъда задължен


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2012, 09:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Добре дошъл.
Тази ако ти е дълга - пробвай тази -
http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=11&t=1518
Първата страница ще ти стигне за да се надъхаш, а ако издържиш до последната, значи ставаш за пивовар :megagrin:
(понеже едно биропроизводство до заквасването с дрождите трае 7-8 часа и то след като си му хванал цаката, те неслучайно американците му викат brew day - денят за варене)
Само да те разочаровам, че в тая жега не е баш време за пивоварене, още по-малко за малц.
Ако си намериш прохладно мазе за ферментация и отлежаване и за правене на малца, ще ти потръгне работата.
Или поне климатизирана стая с температура не повече от 24-25 гр.
Дерзай, питай, действай !

Аз започнах миналата година с малц, озахаряване на малц и царевица за уиски, и после проба за варене на бира в тенджера - още първите две станаха добре, досега имам 8 казана по 30 л. и само два са с малко лош вкус поради горещото време. Трудът е много, но резултатите си заслужават. Ако можеш си намери малц от някъде, иначе докато го докараш в приличен вид ще мине време.
Доста от писаното в тази тема, че и в другите е плод на опити и грешки. Към днешна дата мисля че съм наясно с домашното пивоварене, та ако си фен и имаш мерак - ще ти помогна. Пък после ще си ги мерим :megagrin: бирите.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2012, 10:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Понеже няма никаква активност нещо нека се похваля. :)
Снощи сварих първата си тъмна бира.
Изображение

Изображение

Суровините са: Светъл малц, Caramunich type 2, Carafa type 2. Дрожди Safale SO-4.
Охмеляването беше само с горчив хмел 70мг/л, внесен 15 мин след завирането. (По съвет на Flanker- той ми каза така да направя :D, за което благодаря )
Екстракт преди посяването на дрождите- 12.5%
Сега вече ферментира доволно при температура 18-19градуса, остава да чакаме.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2012, 20:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Я погледнете Safale SO-4 каква хубава и плътна утайка правят, консистенцията е като на кисело мляко 2%,

Изображение

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 349 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима