Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 07:48

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 349 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 20, 21, 22, 23, 24  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2012, 15:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Ето я почти готова,

Изображение

очаквах малко по-добър вкус :? :lachtot: , но като за първа тъмна толкова. Втората я варих днес,ама и нея май я оплесках, ама ще видим.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2012, 17:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Какви не ти хареса и какво всъщност искаше да постигнеш?

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2012, 17:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Тъй нареченото "тяло" е малко голо така да се каже, очаквах да е малко по плътна в предвид температурите на озахаряване, че бяха високи. Трябва и ти да я опиташ, че нали знаеш колко са ми зле рецепторите :lachtot:

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2012, 17:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Мда, добре е да се опита :lol: Опиши режима по който майшува. Иначе тялото може да се коригира и с други методи като ... филе Елена, кайзер пъстърма и други добавки :megagrin:

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2012, 17:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Смесване при 38градуса
белтъчна пауза- 55градуса-20мин
озахаряване- 66 градуса-70 минути
вдигане до 78 градуса,
Преди заквасване захаромера показваше 12,5%, след 1 седмица ферментация точно преди бутилиране показваше 5,5%, сладост не се усещаше.
Идеята за филето е страхотна, аз все я пия с чипс с фъстъци и някакви такива щърбалаци. :D

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2012, 18:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
hellreiser написа:
озахаряване- 66 градуса-70 минути

Паузата е малко междинна и оттам си предпочел по-дългото време. А може и рецептата да е била такава. В случая трупаш захари и същевременно доста дълбоко разграждаш амилопектина до повече крайни декстрини. Белтъчната пауза е добра.
Ако искаш, другия път малко коригирай режима. Може да направиш кратка пауза на 62 градуса за 10-15 минути и на 72 градуса за 25-30 минути. Сега как я намираш откъм алкохол, по-силна или по-слаба?

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2012, 18:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Браво, екстра е на външен вид. За вкуса - ти ще кажеш.
А след отварянето на бутилката ако премериш захарност със захаромер - колко показва ?

Няма как да няма тяло ако е финиширала на 5.5% - по-скоро може да иска още хмел, нищо че е тъмна.

И аз мисля да почвам, ще взема да действам в кухнята в по-малък мащаб - 9л-ва тенджера под налягане ще ми е казана, разбира се без капака. Не знам какво би станало ако варя под налягане ? :)
Е, няма да има изпарение, но процесът ще е по-бърз.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2012, 19:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
И на цвят и на пяна изглежда страхотно. Сигурно и на вкус е плътна и пивка, а ти от скромност ... ;)
А и начина за корекция на тялото с филета и пастърми много, ама много ми хареса! :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2012, 17:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Flanker написа:
hellreiser написа:
озахаряване- 66 градуса-70 минути

Паузата е малко междинна и оттам си предпочел по-дългото време. А може и рецептата да е била такава. В случая трупаш захари и същевременно доста дълбоко разграждаш амилопектина до повече крайни декстрини. Белтъчната пауза е добра.
Ако искаш, другия път малко коригирай режима. Може да направиш кратка пауза на 62 градуса за 10-15 минути и на 72 градуса за 25-30 минути. Сега как я намираш откъм алкохол, по-силна или по-слаба?

Рецептата беше такава. Алкохола е в повече от светлата определено, защото изпих една и ме напи :D , сигурно от умората.

ivobal написа:
И на цвят и на пяна изглежда страхотно. Сигурно и на вкус е плътна и пивка, а ти от скромност ... ;)
А и начина за корекция на тялото с филета и пастърми много, ама много ми хареса! :megagrin:

Няма скромност при мен, наистина очаквах повече, обаче затова винаги има следващ път.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2012, 12:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
victoryvt ти ме накара да се замисля :megagrin: . Аз все си казвам такат и така си има процеси които изсикват необходимото време и деня отива , ама пък не се бях замислял че 10 л. по бързо ще достигнат необходимите температури :) ще взема д абарна една половинчата доза най накрая , докато си пия ракийката и винцето


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Апр 2013, 18:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Ное 2010, 06:47
Мнения: 13
Една идея за избистряне на бирата http://birata.blogspot.co.uk/2013/04/blog-post.html ако някои има проблеми да погледне :prost2:

_________________
http://birata.blogspot.com/


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Апр 2013, 09:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Владо, а защо не желатин ?
С бентонита падат и доста багрила.
И една опасност има при такова избистряне - после не остава жива клетка дрожди за газировката.

Аз ползвам и друга техника - по време на вренето 10 мин. преди края слагам ирландски мъх (или извлека от него - карагенан) - много силен коагулант. Всичко пада в утайка и бирената мъст е като котешка пикня бистра.
После и във ферментора остават само дрождеви утайки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Апр 2013, 15:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Ное 2010, 06:47
Мнения: 13
Става и с желатин,аз лично съм по доволен от бентонита,нямал съм проблеми с газирването.Този мъх много го хвалят,трябва да се пробва задължително :prost:

_________________
http://birata.blogspot.com/


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2013, 17:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2012, 11:46
Мнения: 96
Местожителство: Горна Оряховица
Като видя мъхестия резултат, може да вкарам и аз малко


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2013, 09:32 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Момчета,искам само да ви попитам:
Как след като пиете домашно направената бира си купувате от магазина??????
А кажете де???
Няколко пъти пия бира направена от eдин младеж от форума...и след това тези от магазина ми се струват....воднисти...да не кажа друга дума..

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 349 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 20, 21, 22, 23, 24  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима