Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 14 Дек 2017, 02:43 Дата и час: 14 Дек 2017, 02:43

Часова зона: Европа/София




 [ 367 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 21, 22, 23, 24, 25  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2013, 09:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1651
Местожителство: В.Търново
Аз от магазина купувам само да си сверя пеха-метъра :megagrin:

Прикачени файлове:
amber-ale-last.jpg
amber-ale-last.jpg [ 121.66 KiB | Прегледано 1029 пъти ]


12% екстракт, 4.9% алкохол, 70 IBU
Малко съм прекалил с хмела, ама пък убива микробите :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2014, 10:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2749
Местожителство: ''Survivor'' България
Специално за Виктор; :D



вида ли какво оборудване имат..... :klatsch:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2014, 14:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
victoryvt написа:
Аз от магазина купувам само да си сверя пеха-метъра :megagrin:

Прикачени файлове:
amber-ale-last.jpg


12% екстракт, 4.9% алкохол, 70 IBU
Малко съм прекалил с хмела, ама пък убива микробите :)

Това за магазина ще го преглътна щото разбрах ,че циганката дето те хвалеше е умрела(ако носиш на майтап),но я разясни това 70 IBU. Аз си го натъманявам като мярка за хмела, но не е лошо да се чуе от човек дето му е напълно ясно. А пък и никъде не го виждам по маркировката на бирата, та да може човек да се ориентира.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2014, 17:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 762
Местожителство: около Пловдив
IBU - international bittering unit , степен на горчивина образно казано. На масовите бири не е изписано ,защото те са еднотипни ( стил пилзен). Горе долу при тях горчивината е 20-30 IBU. При пшеничните е по ниска.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юни 2017, 23:01 
Offline

Регистриран на: 20 Юни 2017, 19:40
Мнения: 2
Здравейте,
Нова съм във форума и се надявам да ме приемете.
Писах на 2 пъти за моя първи експеримент с варенето, но не можах споделя, сайтът ме изхвърля.
За това тествам.
Модератор:
Добре дошъл!
Сесията във форума е 60 минути, ако нямаш активност през това време, тя автоматично се затваря. За технически проблеми ползвай ЛС, вместо темите в които текат обсъждания или ако публичността изрично е желана или полезна или все още не можеш да изпращаш ЛС - раздела "За сайта".
ПП
Моите извинения :datz: Добре дошла! :prost2:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юни 2017, 22:40 
Offline

Регистриран на: 20 Юни 2017, 19:40
Мнения: 2
Благодаря за приема, но съм дама :) така че се надявам да съм добре дошла. Освен постовете не мога да качвам и снимки, не знам къде е проблемът, но знам че си имам ново хоби, обожавам бирата, без да имам кой знае какви претенции. Домашното си е домашно-вкусно и ароматно. Очарована съм (а половинката ми още повече) от първата си варка, така че продължавам с опитите
Приятна вечер на всички! И наздраве.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2017, 22:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 681
Местожителство: Пловдив
Успех и в новите варки! Опитът идва с провали или знание, а най-добре и с двете. Наздраве!

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2017, 20:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2749
Местожителство: ''Survivor'' България
Да не отварям нова тема пиша тук. След поредната ни форумна среща.съм впечатлен от домашната
бира.Бях забравил вкуса на истинската бира от как бях в ''немачко'' преди много години.
Ставам пивовар.... :megagrin: през времето когато няма грозде разбира се :lachtot:
Започвам да чета усилено в мента съм на път да си закупя и необходимите ''усталуци'' ама ще видим..... да не давам големи надежди но, с помоща на колегите от форума и плевенските пивовари
мисля че нещата ще тръгнат :megagrin:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2017, 13:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2017, 08:29
Мнения: 117
MONI BARONA написа:
Да не отварям нова тема пиша тук. След поредната ни форумна среща.съм впечатлен от домашната
бира.Бях забравил вкуса на истинската бира от как бях в ''немачко'' преди много години.
Ставам пивовар.... през времето когато няма грозде разбира се
Започвам да чета усилено в мента съм на път да си закупя и необходимите ''усталуци'' ама ще видим..... да не давам големи надежди но, с помоща на колегите от форума и плевенските пивовари
мисля че нещата ще тръгнат

" -Какви са ти бели нозете , похвалил Иван мома на селската чешма.
- Ех пък ти какъв си бачо Иване, две думи рече и ме кандърдиса" :megagrin:
Та и аз отдавна се каня да сваря бира. Искам да избегна типичните грешки на новобранеца. Инсталацията ще я направя сам. Имам два съда по 25 литра и един 60. Евентуално и два от 40 литра мога да намеря. Те са неръждаеми и подходящи за нагряване с газ, защото са басани с полусферични дъна. Предпочитам да е с ток, но и това може да се реализира. Имам помпи които издържат до 80 гр. на азотна киселина. За неагресивни течности 95 гр няма да е проблем. Охладители от мед или неръждавейка също са ми по силите. Въобще с изпълнението няма да има кой знае какви трудности.
От бира обаче имам практика само във фаза консумация.За четене , чел съм какво ли не.
Това което ме интересува е с тези материали каква инсталация да направя, и каква технология е подходяща. Знам че това което имам трябва да се използват рационално.
Ако някой бирен майстор даде насоки, много ще ми помогне. Важното за мен е първата крачка да не е в грешна посока, а и тенденцията за развитие да я има. Който е опитен знае за какво става дума.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2017, 13:39 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6649
Местожителство: София
Aз имам само една тенджера 25л,охладител за нея и термометър...пък казват ,че се справям добре.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2017, 14:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2017, 08:29
Мнения: 117
ilu6a написа:
Aз имам само една тенджера 25л,охладител за нея и термометър...пък казват ,че се справям добре.
Да, става и с минимални усилия. Това което може голямото, малкото не го може. Разполагам и с помещение достатъчно просторно за казана, за необходимите съдове и всичко което трябва за вино и ракия. Има място и за бира. Няма нужда нищо да местя, или прибирам, даже местенето ми разваля нирваната. На балкона, или в кухнята на панелката трябва да се съобразяваме с едно, на вилата или в къща с друго. Имам и апартамент, и вила та знам как е. В апартамента проблем е да се отървеш от комшиите,а на вилата да намериш комшия декември месец да си оценявате производствата. :)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2017, 14:06 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6649
Местожителство: София
На мен варка от 20л ми е достатъчна...като я направя в палатката.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2017, 14:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2017, 08:29
Мнения: 117
ilu6a написа:
На мен варка от 20л ми е достатъчна...като я направя в палатката.
Такива са ти условията, така правиш. Аз питам за това което имам. Ще ми се да го използвам максимално.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2017, 14:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2015, 09:51
Мнения: 514
Местожителство: Берлин
Скромно казано- отлична- превъзходна ти е бирата- дали да не сготвиш на моите тенджери-някой път- хем и за раздаване по приятелите ще има доволно???

_________________
Кеф цена няма....Нещата трябва да са "пипнати"....!!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2017, 16:01 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6649
Местожителство: София
koser написа:
Такива са ти условията, така правиш. .

Идея нямаш какви са ми условията..просто толкова ми е необходимо за лично( и не само ) ползване.Като направя 60-70л за един ден,ми стигат за 2месеца...е може и за по-малко да свършат)))).

akiro...да не станат много задачите))) :megagrin: не,че ни плаши работа де....още по-малко такава.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 [ 367 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 21, 22, 23, 24, 25  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима