Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 20:09

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 349 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 24  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2011, 18:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Яну 2011, 18:23
Мнения: 5
Здравейте всички.

Цял ден му се радвам на форума и много ми хареса тази тема и много подробно прочетох всичките мнения. Виждам, че всеки има различни начини на приготвяне. Голям мерак имаме с един приятел да направим домашна бира.
Видях, вече едно подробно описание как се прави. Искам да питам от опита от тогава, които имате, какви корекции бихте направили за да се получи по-добре: ))

Благодаря много :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2011, 19:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Както всяка марка бира има свой вкус така и в домашни условия може да се постигнат различни вкусове но трябват проби проби..

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2011, 21:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
и подробни писания ;) че да се запази и постигне пак "вярната формула" ! Успех !

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2011, 22:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Яну 2011, 18:23
Мнения: 5
Видях, че при първото описание как се прави си е написано 1 пакет винарски дрожди, а при второто само ечемик, хмел и бирена мая. За озахаряването може ли малко повече информация, каква е цаката за да не бие на вино после :)
Освен гореща вода, какво използвате за дезинфекция ?
wufan, от 3,500 kg ечемик, колко литра се получиха бира? :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2011, 22:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Значи тук е моментът да си призная че не съм достигнал до краен продукт който мога да нарека бира поради куп фактори и известна безотговорност от моя страна! :D
Но за озахаряването е нужно да спазваш правилните температурни интервали, като по лесното им спазване става със съд с добра термо излация . Нагряваш "джибрата" и оставяш да престои опр. време и така до изпълване на самата рецепта. След това правиш един йоден тест който колега petiomalchev е описал и дори е приложил снимков мат'риал за да установиш останало ли е неозахаряване нишесте . За дезинфекция можеш да ползваш какъвто препарат за съдове искаш стига да си обеден че ще го измиеш добре .. За мая никога не ползвай винарски дрожди , ако трябва сложи мая за хляб пак ще е по-добре. И задължително - ферментацията да протича в не кислородна среда !!!!

и един цитат от 3-4та страница
SiteAdmin написа:
Йосканер Фридерикс - 10 литра


Успех !
  • 2,5kg светъл малц, едро смлян
  • 20g хмел на пелети
  • 8L вода
  • 8L вода за доливане
  • бирена мая, високотемпературна 15-20°C
_____________________
  • приготвяне при 40°C за 10min
  • белтъчна пауза при 55°C за 15min
  • озахаряване при 65°C за 40min
  • доозахаряване при 72°C за 40min
  • йодна проба
  • 78°C за 20min
  • филтриране
  • измиване на остатъчната захар със 78°C вода
  • варене 90min
_____________________
Забележки:
  • Готовата бира е с 12,5% сухо вещество.
  • Съдържа доста хмел, което се забелязва във вкуса.
  • Хмелът да се намали от 25g на 20g.
_____________________
http://mitglied.multimania.de/wetes/dat ... te.htm#nr1

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2011, 17:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Здравейте!

Доста интересна тема и доста неразвита в България за съжаление. Ето един вариант от моята продукция - мътна (вайс) бира.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2011, 19:11 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
някак тази капачка на масата ....извинявай ми е подозрителна,много хубава пяна за домашна...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2011, 20:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
I_Vsichki_Goli написа:
Здравейте!

доста неразвита в България за съжаление


Дано бъда правилно разбран, но с тази "картина" никак не развиваме темата :)
:prost:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2011, 21:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ами да прав е wufan разкажи как я направи подробно и харесва ли ти резултата.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2011, 21:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
ilu6a написа:
някак тази капачка на масата ....извинявай ми е подозрителна,много хубава пяна за домашна...


Друже, не може ли сам да си я бутилирам? Ако държиш, ще постна и снимки как става :)
Пяната даже драстично съм я намалил, иначе по 15 минути се налива една бира.

Какво имах предвид с това, че не е развита? Примерно елементарни неща като суровините. Почти невъзможно е човек да си намери малц, какво остава ако иска да свари 2-3 вида бира и му трябват 6-7 вида малц. Да не говорим за разнообразие при хмела и маята.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2011, 21:20 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
Явно си доста напред с материала-това няма как да ти се размине...
Тоест можеш да почнеш когато ти е удобно да ПИШЕШ!!!!
И качваш снимки!!! :shock:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2011, 21:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
Да си допия ракията и ще започна в нова тема, ако може :)
Ще разказвам и показвам. Опитът ми все още е скромен - година и половина, но в царството на слепите, този с бирата е цар :buch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2011, 16:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2011, 15:50
Мнения: 5
Здравейте,

От дооста дълго време и аз се каня да си направя домашна бира. И тъй като времето си минаваше, а аз така и не се наканих да експериментирам, най-накрая ми писна и пробвах от заготовките дето продават. И аз като доста от вас бях много предубеден към тези полуфабрикати. Резултатът обаче бе направо изненадващ:) и с класи над купешката бира. Случвало ми се е от купешка да ме удря в главата, докато от тази досега съм нямал подобни оплаквания:) И утре ще слагам четвъртата си заготовка. А иначе за мерака искам да пробвам както си му е реда от началото да започна процеса, а темата тук е страхотна.

P.S. Откакто почнах с домашното производство, не вкусвам от купешките боклуци.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2011, 17:18 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
е хайде не бъди така краен...едно карлсбергче 330млл А???Сигурно е боклук???

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2011, 17:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Яну 2011, 17:09
Мнения: 75
ilu6a написа:
е хайде не бъди така краен...едно карлсбергче 330млл А???Сигурно е боклук???


Незнам какво си се прехласнал по Карлсберг-а, но, вервай ми ;) , нито една бира, произведена в България не става за пиене :roll:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 349 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 24  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима