Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 16:05

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 53 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2013, 06:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2010, 11:31
Мнения: 91
borisgp написа:
Седя си аз оня ден до бидоня и го наблюдавам втренчено, наблюдавам го и пуша цигара. Дима се вие из цялата мазъ а пепелта пада върху бъркалката. Идилия. Гледам клапана и изведнъж тя се появи, самата тиха ферментация ви казвам. Излезна балонче след 3 секунди ново не можех да повярвам, пълна мистерия. Тихата ферментация викам си ама нея никой не я е виждал как пък точно на мен ще ми се появи, в целия форум я търсят няма и няма и изведнъж ..... в мойта маза. Веднага отидох и извиках комшията влезнахме в мазъта и гледаме и той гледа и се чуди ...дали е тя дали не е, а клапана бълбука. Дълго гледахме и пушихме и някрая комшията каза: "Няма спор, тя е. Тихата ферментация ти се е появила". Така се бяхме олисали в това чудо, че не сме разбрали как сме заспали прави, а комшията даже леко наклонен заспал та едва се раздвижи сутринта. Поразмърдахме се разтърках очите наместих мустаците от третия път фокусирах клапана и що да видя от нея няма и следа. Изпаднах в паника комшията побегна, вика сигурно е при мене на една крачка са ни къщите. Така се беше засилил че не видя кофата с ярмата и така се преби, че всичкия ентусиязъм в него явно изчезна защото си излезна съвсем бавно и спокойно.....
Та пиша сега тука, как мислите, дали е била тя или съм объркал цигарите....странна вечер беше.

_________________
victoryvt написа:
Извод : Уискито е най-евтината ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2014, 23:08 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
spook написа:
Случайно влязах, защото ме интересуваше информация.
Изчетох много писанки и се хванах за главата, защото ме заболя до пръсване.
Първо РАКИЯ е само това, което е произведено от вино. Всичко останало не е ракия, а наподобява технологията на процеса.
Малко пояснения. В приородата има само 4 вида ферментация. Първата е акохолна, и се получава от дрожди в анайробни условия-т.е. в отсъствие на кислород, чрез разграждане на захари и получаване на спиртна напитка с ниско съдържание на алкохол. Втората е оцетнокисела в присъствие на кислород, подобна е и третата млечнокиселата - кисело мляко и туршия. Четвъртата е полезна за очистване на природата но не и за нас-птомаиново или трупно гниене, всеки я е наблюдавал по плодове, месо и т.н., отделят се много токсични вещества.
Ракия от вино!!! Нещата са много прости и са били известни на Прабългарите от 72 ооо години. Бере се узряло грозде, защото има по висока захарност и по малка киселинност-алдехиди и кетони. Гнилите гроздове се махат, избягва се 4-тата ферментация. Гроздето се смила. Дрождите за алкохолната ферментация се съдържат в люспите и чепките. В люспите са достатъчно, който не го мързи през сито може да махне чепките. На топло 14-18гр. протича ферментацията. Първо се мери захарността. Трябва да е 24%. Има години когато гроздето дава висока захарност до 27-28%. Тогава се намалява на 24%. На 100 литра материал се добавят към 10-12 литра вода. И обратно ниска захарност 20%. На 100 литра материал се добавя по 1 кг. захар за се дигне захарноста с 1% или в случая се слагат 4кг. захар. Алкохолната ферментация протича до 12% алкохолно съдърхание. От там нататък самия алкохол я подтиска и спира. Ако има по висока захарност се получава полусухи вина с остатъчна захарност. Мен лично ме цепи канчето от нея. Процеса протича на два етапа. Бърза ферментация за око 20 дни. разграждат се 85% от захарите, и бавна ферментация за около 40 дни която доразгражда още останалите 15% захари. При бързата трябва да се бърка, докато намалее и виното образува кора и се изчакват 20 дена. След това се прелива в буре, слага се на отвора коркова или гумена тапа, парафинира се в тапата малка дупка с маркуче и през буркан с вода да излизат газовете от фермрнтацията. Така виното никога няма да вкисне-избягва се оцетнокиселата и млечнокиселата ферментация. След 60-тия ден в стъклени бутилки. и се наслаждавате на вида вино което сте направили, или го сварявате на РАКИЯ. :) От 100 литра вино 12% се получава грубо казано 25 литра ракия 48%, 4 литра вино -1 литър Ракия 48%, но реално 20 литра ракия, 5 литра бягат при първака и патокито.


Те така...иначе ще ни се пръснат главите :megagrin:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2014, 17:06 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
hanibal написа:
а това е легълцето на матриала и кочинката за малките плюскала

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2014, 18:54 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
nikolaypetrov написа:
До сега ферментирах в една стая от къщата на село...


:prost:

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2014, 20:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2013, 13:25
Мнения: 61
Местожителство: ПЛЕВЕН
spook написа: "В приородата има само 4 вида ферментация."

"Ферментацията е процес за превръщане на въглехидратите и е своеобразна форма на обмяна на веществата на дрождите.
Класическото определение е: "Ферментацията е живот без кислород".

1. Млечнокисела ферментация.

В зависисимост от крайните продукти, които се получават, млечнокиселата ферментация се разделя на хомо- и хетероферментативна и смесена такава.

2. Масленокисела ферментация.

При нея захарите се разграждат под действието на специфични микроорганизми и се получава маслена киселина и редица странични продукти - оцетна, пропионова, валерианова, капронова, янтарна, мравчена и др. киселини, етилов, пропилов, бутилов и амилов алкохол, СО2+Н2.

3. Алкохолна ферментация.

В процеса на алкохолна ферментация се използват и дрожди за получаване на глицерин.
Ако във ферментиращата мъст се прибави Na2SO3 (натриев сулфит) в определено количество, като главен продукт вместо етилов алкохол се получава глицерин.
От 100 кг захар се образуват 42 кг глицерин, 21,8 кг оцетен алдехид и 4,5 кг алкохол.

4. :?:

Аз залагам на № 3, класическото й развитие, до C2H5OH :prost:

_________________
„Важното е, не да създадем нещо за напиване, а да сътворим напитка, на която ще се наслаждаваме напивайки се !” Бай Илия Илиев®


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Май 2014, 20:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
АЛКО-ХОМЕОПАТИЯ

Имам опит пребогат
на алко-хомеопат -
с питие церя без грешка
всяка собствена болежка.

Кръвно падне ли - винце!
При високо пък добре
действа мъничко ракия -
гъл-гъл, марш, хипертония!

Заболял те е стомах -
анасон жули без страх,
кеф ти узо, кеф - мастика
все едно е, дет' се вика!

Ползвай ром при глас гъгнив!
Мента - вместо лаксатив!
Бъбрек пък функционира
с тройна мощ след каса бира!

Примери - каквито щеш!
Писна ли ти да четеш?!
Ами, свършвам с инструктажа
и НАЗДРАВЕ ще ти кажа. :prost:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Май 2014, 21:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Ако не се лъжа автора е северозападно чедо. Немаме стигане ние... :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Май 2014, 15:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Мдаа и аз съм от фен- клуба на ПИЯНИЯТ БАРД


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юни 2014, 22:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
:lachtot: :lol:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Юни 2014, 08:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
borisgp написа:
Седя си аз оня ден до бидоня и го наблюдавам втренчено, наблюдавам го и пуша цигара. Дима се вие из цялата мазъ а пепелта пада върху бъркалката. Идилия. Гледам клапана и изведнъж тя се появи, самата тиха ферментация ви казвам. Излезна балонче след 3 секунди ново не можех да повярвам, пълна мистерия. Тихата ферментация викам си ама нея никой не я е виждал как пък точно на мен ще ми се появи, в целия форум я търсят няма и няма и изведнъж ..... в мойта маза. Веднага отидох и извиках комшията влезнахме в мазъта и гледаме и той гледа и се чуди ...дали е тя дали не е, а клапана бълбука. Дълго гледахме и пушихме и някрая комшията каза: "Няма спор, тя е. Тихата ферментация ти се е появила". Така се бяхме олисали в това чудо, че не сме разбрали как сме заспали прави, а комшията даже леко наклонен заспал та едва се раздвижи сутринта. Поразмърдахме се разтърках очите наместих мустаците от третия път фокусирах клапана и що да видя от нея няма и следа. Изпаднах в паника комшията побегна, вика сигурно е при мене на една крачка са ни къщите. Така се беше засилил че не видя кофата с ярмата и така се преби, че всичкия ентусиязъм в него явно изчезна защото си излезна съвсем бавно и спокойно.....
Та пиша сега тука, как мислите, дали е била тя или съм объркал цигарите....странна вечер беше.



Е това ми направи деня! Хахахаххахахахахахаха ЕВАЛА!

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2014, 07:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2010, 11:31
Мнения: 91
gari_niko написа:
искам да ви кажа ,че на седмия ден захаромера показа 0 и закарах пращинката да я варя изкарах 10 килограма чиста хубава ракия ,първо ми тръгна на 63 градуса и я спрях на 40 градуса като я премерих цялата накрая беше 56 и на третия ден спиртомера показа 50 . като хванах 5 кг-патоки на 38 грауса което спадна на 30 градуса.и което ще варя на следващата врътка.значи не съм правил никакви химии по пращината само дето я разбърках с дрелката при слагането на захарта и на другия ден пак пребръках но не с дрелката и това беше всичко ,вярно че ,пращината ми беше със слаб рандеман -джанка и кайсия около 4-5 кофи и 8 кг захар ,но не съм и очаквал да изкарам повече ,сега съм подготвил втората врътка 2 кофи круша нарязана на ситно и 2 кофи от латекс 15 кг с джанка утре в неделя ще подгрея 1към 3 захар на 18-20 захарнос и ще чакам нулата ,след коетo ще варя .после ще ви споделя какво е станало ,забравих да ви кажа че догодих ракията на цвят уиски като сложих прясна кора от червена джанка направо под чучура.

_________________
victoryvt написа:
Извод : Уискито е най-евтината ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2014, 19:36 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
skrapy написа:
... в средата на бидона слагам 200гр. бурканче мед (не изсипвайте меда) и допълвам с плода и не затварям бидоните както пише на 2-рата седмица вадя бурканчето с остатъка мед и така вредния метил...

Може и да е хумор, ама някой го взимат сериозно... :roll:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2014, 19:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 855
Местожителство: Плевен
Истината е някъде там.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2014, 11:51 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Bar_n написа:
... казанджията каза,че не е много добре в такъв казан да се вари само течност,трябва и малко от плода,защото иначе няма как да се завърти всичко в казана при вренето на джибрите,а само ще кипи както кипи вода при завиране...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2014, 21:03 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
simeonov_74 написа:
сложих му серниста киселина и на 9- тия ден го отелих

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 53 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: GECATA и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима