Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 18:27

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: За протеините...
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2015, 12:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 230
Здравейте колеги :megagrin: .Миналата година ми направи впечатление че в гроздето което мляхме с братчеда имаше доста буболечки ..... стана ПРЕВЪЗХОДНО вино .... така или иначе никой не беше особенно усърден в махането на буболечките ... още повече че едно време мойта Баба лека и пръст казваше че даже е полезно за вкуса на винцето . Тази година обаче ФАЛ .... беше дъждовно и имаше 2 3 калинки и 4 от онез зелните дет смърдят :furz: .... стана ми жал за калинките и ги махнах ,но тогава се сетих за миналата година и чудесния вкус на винцето .Извиках децата дадох им по един плик и ги пратих на поляната да наловят всякакви скачаши и пълзящи гадове .... подбрах внимателно 2 шепи /предполагам миналата година са били не по малко/ и ги вложих във вече готовата пращина . Ще пиша по късно на зима дали е имало ефект . Имам и един бидон в който не сложих 'ПРОТЕИНИ' та ще мога да сравня :zauf2: .

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2015, 21:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Сложи мангал за ден,два,ама някой по вмирисан...ако не намериш,сложи някой мИгрант,ама не женски :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2015, 06:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 922
Калинките според мен не трябва да се махат. Те се използват като ензими за извличане на цвят при червени вина.
Значи може да се обобщи следната рецепта за ПРЕВЪЗХОДНО вино с чудесен вкус и аромат:
1. Калинки за цвят - да са в по-голямо количество. Червени за червени вина, и жълти за бели вина. /При направата на Розе да се използват само червени в намалени количества и да се махнат при достигане на желаният цвят/.
2. "4 от онез зелните дет смърдят" :furz: - за аромат. Може и в по-голямо количество според предпочитанията.
3. За плътност на вкуса - 2 шепи наловени и внимателно подбрани от поляната всякакви скачаши и пълзящи гадове.
4. За активатор на ферментацията - 1 шепа зелени мухи /от онези дето кацат на ......./
5. 1 шепа тлъсти земни паяци - за изплитане на мрежа над материала за да не изплува шапката и да предпазва от виненки и всякаква вредна за винцето гад. Спестява ръчен труд и време за разбъркване на материала. Изискват се леки тренировки и минимални умения за улавянето им.
Може да се използва следната технология за лов на паяци: http://literaturensviat.com/?p=88019
"как се ловят тлъсти, земни паяци .......? Те не са като ония дето домакините ги обират с метли, с пухкави ветрила по стените и таваните, а едри, тлъсти, с изпъкнали коремчета, многокраки и с миниатюрни, застинали очички, които могат и да те хипнотизират, ако дълго ги гледаш от близо. Те са един от 21,000-те паяци по света, известни на съвременната наука! Един от 800-те вида, които се срещат у нас.
...… Първо трябва много внимателно, педя по педя, да се огледа селската поляна или крайводното пространство, за да се открият поне 4-5 дупки на земни паяци. Дупките за отвесни, с диаметър около 10-12 милиметра, с идеално оформени стени, на различна дълбочина, на не повече от 30-40 сантиметра. Трудно се откриват - замаскирани са обикновено с трева, листа, клонки. Във всяка дупка, с разширение в дъното, живеят обикновено 8-10 големи паяка ........
Атрибутите, за лова на паяци са много обикновени, достъпни за всяки: бурканче с капачка, тънко въженце, няколко восъчни свещи и кибрит. Стартът започва със запалената кибритена клечка, която размеква свещта, восъкът се събира като топка и се захваща в края на канапа. После въженцето се спуща в дупката и ръката, която го държи, трябва да „замре” в пълен покой. Първият паяк веднага налита на восъка, но следващите изглежда долавят клопката и по-дълго се двоумят, докато се захванат яко с всичките си крачета около восъчната топка.
Майсторлъка е да улучиш момента и бързо да изтеглиш паяка, който от страх още по-силно се вкопчва във восъка."

Наздраве и консумирайте с мярка! :prost: :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2015, 10:19 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Майтап си правите, ама кока-колата, с която разреждате водката, наистина съдържа насекоми. За оцветяването ѝ се използва кармин, регистриран като E120, който всъщност е смлени на прах кошенилни бръмбари.

Правилен подход е явно, защото яйцата и ларвите на дрозофилата придават особен чар на сливовицата :)

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2015, 10:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 858
Местожителство: Плевен
Къде ти вино или ракия,че и пияница без винарки :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2015, 11:12 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
То без винарки,нямало ферментация....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2015, 19:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Браво на hanibal за темата :2thumbs: ..незнам защо се крие ползването на протеините!!
Аз ползвам от доста време колорадски бръмбар(не от Колорадо,а от Мексико)и съм много доволен покачва се рандемана,и придава лек мускатов аромат!! :)
Предимства:
1.Лесен за разпознаване(могат да се селикционират и от деца)
2.Лесен за намиране..в най близките картофи(стига да не са ГМО)
3.Богат на протеини(най вече мъжките екземпляри)
Лично аз преди влагане ги сулфитирам със 6% серниста киселина защото при гладни години нападат и доматите, а те са носители на подивели дрожди!! :)
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2015, 20:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 922
TRANSFORMERS написа:
Браво на hanibal за темата :2thumbs: ..незнам защо се крие ползването на протеините!!

Аз пък помислих, че hanibal се бъзика, защото темата е в раздел "Веселба". :prost:


Последна промяна IVO 68 на 26 Сеп 2015, 21:12, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2015, 20:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 858
Местожителство: Плевен
Без да се сърдите,шегувате ли се с тази тема?Аз като пипна миризливка и съм готов да поръна.Камо ли да знам че има буболечки във виното.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2015, 21:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 922
vnnaidenov написа:
Аз като пипна миризливка и съм готов да поръна.Камо ли да знам че има буболечки във виното.

Първо се изсушават във фурната на слаби градуси! После се смилат с мелачка за черен пипер. Придобиват аромат на канела и индийско орехче. Тогава се слагат в джибрите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2015, 22:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
А пък аз си имам крава, ама не такава крава а лилава крава,
като направя винцето давам го на кравата и после чакам....
Ей какво вионо става , кеф то шоколад , кеф ти карамел...

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2015, 23:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 858
Местожителство: Плевен
Модератора,закрий темата.Това,че целуваме пу..и,не значи че не сме гнусливи :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2015, 07:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 922
Рано е още за закриване! Още не сме обсъдили най-лесно достъпните протеини. Бели червеи от рибарските магазини. Използват се за добавки при производство на бели вина. Както каза TRANSFORMERS, първо се обработват със серниста киселина. После се сушат във фурна на ниска температура. Трябва да се внимава. Ако се препекат нагарчат и развалят малко вкуса. :D
А най-мързеливият начин е да се купи готова сушена храна за рибки. Само се смила в необходимото количество и се добавя към джибрите. Това е универсална добавка за всички видове вина. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2015, 12:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
vnnaidenov написа:
Камо ли да знам че има буболечки във виното.

:) Има, има...
То и в манджата има, Админът каза за оцветителите.
Луканка - http://bghelpforum.com/urlrw-vt13870.html#.Vge328vtlHw
Шоколад и др. - http://www.vsekiden.com/176243
Факт - http://fermera.bg/component/k2/item/629 ... D0%B0.html
Тенденция - http://e-zdravey.com/bg/kakvo-shte-yade ... ovi-valni/

Справка
Винаги от животински произход :

E120 Cochineal (смлени насекоми)
E441 Gelatine (кожа, кости, сухожилия)
E542 Edible Bone Phosphate (смлени кости)

E904 Shellac (секреции от насекоми)

E910 L-cysteine (животински косми)

E913 Lanolin, sheep wool grease

E920 L-cysteine and L-cysteine hydrochloride (животински косми)
E921 L-cysteine hydrochloride monohydrateE966 Lactitol (жив. косми)
E966 Lactitol

Сега разбрах защо не правиш вино, а само дестилати :lol: :prost:
Майтап, майтап ама май скакалци ще мезим след някоя година, та трябва да се свиква :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2015, 17:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 922
У-ха-а-а! Разкошна комбинация - смлени насекоми, кожа, кости, сухожилия, секреции, животински косми! Вино за ценители! :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: teodor_first и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима