Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 25 Юни 2017, 06:35 Дата и час: 25 Юни 2017, 06:35

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 15 Апр 2008, 17:13 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1921
Местожителство: София
Цитат:
Голяма част от виното, което се произвежда в домашни условия в Северозападна България съдържа канцерогенни вещества, заяви Донка Иванова, технолог във ломската винарна “Поломие”. Тя уточни, че частни производители масово използват сортовете грозде “Отел” и “Липа”. Тези сортове са забранени за производство на вино в Европейският съюз, подчерта Донка Иванова и допълни че отровното вещество малвидин, се съдържа в ципата на гроздето и няма начин да бъде отстранено при преработка. Иванова посочи, че при производството на “домашна” ракия, получената продукция не се анализира за съдържание на метилов алкохол. В домашни условия за производство на ракия се използват загнили и некачествени плодове, които не са подходящи за консумация и консервиране. В тези плодове съдържанието на метилов алкохол е най-голямо и той преминава в последствие в произведената ракия. Неотделянето на костилки от плодовете също увеличава съдържанието на “лош” алкохол в крайния продукт, допълни Иванова. Много от производителите, които продават “домашна” ракия са получавали отравяния, след консумация на собственото си производство, подчерта Донка Иванова. По думите й, производителите от региона предпочитат ракия с по-висок градус, между 55 и 60 градуса. Това също е една от причините за производство в домашни условия, което обаче не означава по-високо качество. “Нерегламентираната продажба на домашно произведена ракия ощетява държавата, защото това са неплатени данъци”, категорична бе Донка Иванова
инфо-Фокус

http://noviniteb.com/index.php?newsid=1429


Коментар: Разбира се, че г-жа Иванова би желала да се постави в услуга на работодателите си, но обобщенията й са доста тенденциозни. Нормата за максимално съдържание на метилов алкохол е до 10000 милиграма на литър при 100 об. % алкохол. Наистина човек трябва доста неща да обърка, за да отрови ракията си толкова. А като технолог г-жа Иванова би трябвало да си спомня, че костилките са опасни заради циановодородната киселина, а не заради някакъв "лош алкохол", каквото и да означава това понятие. Ясно какво целят подобни ялови глупости. В момента единственият начин за обикновения човек да се сдобие с нормална ракия е да си я направи сам, но точно това е трън в очите на собствениците на винпромите. А относно неплатените данъци, нека г-жа Иванова си направи кратка справка, преди да посмее отново да се изказва неподготвена.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Апр 2008, 21:53 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 991
Местожителство: София
Ам, малко четене и действително се оказва, че тези сортове са забранеи за производство на вино защото съдържат вещества, за които се предполага (не било категорично доказано), че са канцерогенни. Въпросните вещества не били летливи, и съответно не се преминават в дестилата, ако се произвежда ракия. Друг въпрос, че според специалисти от тези видове грозде ракията не била с високи качества.
Малко е спорно дали в загнилия плод се съдържа метилов алкохол. Познанията ми като аматьор казват, че за производство на ракия и бренди се използват добре узрели, запазени качествени плодове най-вече за да се постигне продукт с приятен, автентичен аромат. Всеки професионалист, ако щете всеки "казанджия" и много голяма част от любителите знаят, че първака на се пие защото съдържа "доста" метилов алкохол. Също така, всеки знае коя част от дестилата се изхвърля, коя се запазва и коя се оставя за следващо изваряване.
Нямам право да правя квалификации, по простата причина, че съм любител, и че всичко това го правя за собствено удоволствие, но в случая г-жа Иванова се изказва малко като политик от опозицията :oops:
Силно се съмнявам, че винпромите могат да покажат сертификат от лабораторен анализ на ВСЯКА партида от техните "брендове".
Лошото е, че бях чул добри отзиви за винарска изба "Поломие", но при такова изказване на технолога им...

Всичко това ми напомня за онази приказка, в която крадеца викаше: Дръжте крадеца.

Зам. министъра на финансите Кирил Желев признава, че ЗАЛОВЕНИЯ нелегален алкохол е 17% от количеството за което са платени акцизи. А този, който не е заловен? А какъв е процента на домашно произведения алкохол?

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Апр 2008, 00:51 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
много клиенти които си варят ракията в моята ракиджийница не си вземат първака бях събрал около 60л. случайно се запознах с човек който работи в лаборатория издаваща сертификати за продажба на алкохол в европа без този документ не може да вкараш алкохол в европа та този първак го преварих в обикновен 150л. казан и дадох проба на човека да ми направи анализ само за метилов алкохол защото цял анализ е скъп резултата беше че метила е в нормата сами разбирате че първака е от разни материали имало е всичко и гнило и мухлясало явно в домашната ракия метила е незабелижим щом в първака е в норма


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2008, 15:46 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 264
Местожителство: Хасково
"Отел", и "Унгар" / така е известно гроздето тук/ имат специфичен аромат на горски ягоди и затова не ги приемат във винпромите. Унищожава истинският аромат на специфичните сортове грозда. Комшията прави па 200 л вино от "Унгар", гъсто и тежко. Устата ми става като теменужка виолетова и жената веднага ме познава къде съм ходил.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 29 Апр 2008, 12:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 17:46
Мнения: 42
Местожителство: Erlangen, Germany
Админе, 10000 милиграма на литър го смятам 10г на литър, сиреч като разредиш до 40% об., грубо 2 литра. Т.е. после имам 5г метанол на литър в това, което се смята годно за пиене.

Нещо май не съм съгласен да си налея таквоз нешо в гърлото. Точно 10г метанол е количеството което отнема необратимо зрението на 80кг човек.

_________________
Добрият пияница пада чак в десерта, а лошият още в салатата!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 29 Апр 2008, 22:56 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1921
Местожителство: София
@bjohnev: Не съм го измислил аз. За справка виж

"НАРЕДБА за определенията на видовете спиртни напитки, видовете суровини и технологични операции, правилата за производство на спиртните напитки, разрешените добавки и условията за използването им"
Цитат:
Чл. 12. (1) "Плодова ракия" (еau-de-vie de fruit, fruit spirit, Obstbrand) е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 36 об. %, която е:
1. получена изключително чрез дестилация до 86 об. % на ферментирал месест плод или мъст на месест плод в присъствието или не на костилките от плода;
2. със съдържание на летливи субстанции, равно или по-голямо от 2000 милиграма на литър при 100 об. % алкохол;
3. с максимално съдържание на метилов алкохол до 10 000 милиграма на литър при 100 об. % алкохол;
4. със съдържание на циановодородна киселина не по-високо от 100 милиграма на литър при 100 об. % алкохол за плодова ракия, произведена от плодове с костилки;
5. със специфични органолептични характеристики.

Достигането на толкова голяма концентрация е възможно само от глупост или умишлено.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2008, 01:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 17:46
Мнения: 42
Местожителство: Erlangen, Germany
Е, ако тов е БДС, тежко ни и горко...

_________________
Добрият пияница пада чак в десерта, а лошият още в салатата!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2008, 21:08 
Offline

Регистриран на: 05 Ное 2008, 20:27
Мнения: 24
venci написа:
много клиенти които си варят ракията в моята ракиджийница не си вземат първака бях събрал около 60л. случайно се запознах с човек който работи в лаборатория издаваща сертификати за продажба на алкохол в европа без този документ не може да вкараш алкохол в европа та този първак го преварих в обикновен 150л. казан и дадох проба на човека да ми направи анализ само за метилов алкохол защото цял анализ е скъп резултата беше че метила е в нормата сами разбирате че първака е от разни материали имало е всичко и гнило и мухлясало явно в домашната ракия метила е незабелижим щом в първака е в норма

Не е точно така. В ракията освен метилов алкохол има и още куп други неща. Вземи една бутилка ракия, вкарай я във фризера за 24 часа, след това веднага я пусни през филтърна хартия(бяла) и после виж какво се е отделило по хартията. И това по принцип никой не го отделя при домашните ракии.

_________________
От всички зеленчуци, най-обичам суджуци.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2011, 23:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 19:19
Мнения: 112
Темата е стара, но много актуална. Напоследак в медийте се явяват разни костюмирани монополисти и надълго и на широко злобеят срещу производителите на домашна ракия! Защо,защото губят пазара, предлагаики на сиромаха българин спирт внесен от Украйна за жълти стотинки и вода родно поизводство. :shock: Вярно че и държавата лапа от акциза но ние какво сме виновни че нашия продукт е в пъти по кчествен.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re:
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2011, 10:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2626
Местожителство: ''Survivor'' България
[quote="bassab"
Не е точно така. В ракията освен метилов алкохол има и още куп други неща. Вземи една бутилка ракия, вкарай я във фризера за 24 часа, след това веднага я пусни през филтърна хартия(бяла) и после виж какво се е отделило по хартията. И това по принцип никой не го отделя при домашните ракии.[/quote]
:2thumbs: :2thumbs: :2thumbs: :klatsch: :klatsch: Много малко хора го знаят този начин, или ако го знаят не го използват. :respekt:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2011, 19:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ало... не правим водка. Има ли аромат има и сивушшие масла.
По принцип водката е най-чистото питие, иска ме ли аромат ще има и тежки алкохоли дори и леки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Мар 2011, 09:41 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
В процеса на дестилация се отделя и хубаво и лошо, а във винпромите варенето става на колони, подтискат се едни или други аромати, а анализите преди ватене са много важни!!! Когато знаеш концентрациите на примесите и вида на материала, следил си целият процес на ферментация, тогава не играеш на сляпо, да дегустираш и опитваш това и онова. Просто пускаш колоната и нагласяш градуса на изтичане и аромата с него! Ако нямаш много метанол(чист материал) - не отделяш първоток. Когато си провел ферментация при ниски температури(18-20 градуса) нямаш много опашни фракции и алдехиди и можеш да си позволиш да извадиш дестилата и на 48-50 об.% За това дестилатите във винпромите са по-качествени, имаш постоянен контрол и знаеш във всеки един момент, какво правиш! Е, има и такива, които не знаят, какво правят ама то си е за тяхна сметка!
А, за внос на спирт от Украйна и дума не може да става! Молдова си пуснаха заводите и правят самагон за Украйна, в България си имаме достатъчно хубав спирт!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Мар 2011, 10:31 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6105
Местожителство: София
alambik написа:
България си имаме достатъчно хубав спирт!

СИС Индъстрис заливат страната...,че и изнасят.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Мар 2011, 21:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Дискутираното изказване на г-жа Донка Иванова е нищо ново под звездите.Че посочените видове грозде не се използват от винарните и са отречени от сомелиетрите е знайно но това не значи че за домашно производство не стават.Има пиячи и пиячи а още повече и къркачи последните не придирят с какво се наливат.Отело се отглежда заради студоустойчивоста му и че за него лоша година почти няма.Липа нямам но съм пил вино а и ракия от джибри част от които са от липа,виното не ми допада ама да не обидя домакина пих.Ракията имаше характерния аромат и не бе лоша но си е по добре от виното.
Цитат:
България си имаме достатъчно хубав спирт!

От къде и от какво е тоя спирт?
Колкото до домашното производство и нелегалното няма как да му хванат края.То и в САЩ има нелегално производство та камо ли у нас при все че в USA е имало сух режим.
При тая немотия която е налегнала народа малцина варят ракия и правят вино за удоволствие и само за тръпката.За повечето хора това е начин да си пият по евтин алкохол че и да си докарат някой лев от продажби.
Каквото и да пишат,каквито и да са желанията на "крупните производители" няма да посегнат на "радостта" на народа идат избори и ще си траят.
:prost: :zauf2: :sauf: :prost:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2011, 19:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Мар 2011, 18:59
Мнения: 3
Здравейте всички които обичате ракията. Аз имам казан за ракия 200л. Варя си в него ракия от 15години. Много съм доволен от направата на домашна ракия. Но имам 1 въпрос който не се отнася за ракия а само за казана. Някой знаели какво трябва да преправя по казана за да мога в него да слагам билки и да изкарвам етерично масло. :prost:


Върнете се в началото
  
 
 [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима