Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 19:59

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2011, 00:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Май 2011, 09:47
Мнения: 57
Колеги искам да си затворя няколко бутилки с една сливова дето излезе много добра и да съм готов да ги давам като подарък. Имам доста шишета, но се чудя с какво да ги затапя. Първата ми мисъл беше с коркови тапи, но после се замислих защо фабричните бутилки никога не са с такива. Дали има нещо дето да ги прави неподходящи, от сорта на дишане, изветряване и др. ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2011, 04:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Има различен корк,и различни тапи...на теб ти трябват коркови тапи със около половин милиметрово силиконово покритие от двете страни на корка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2011, 13:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Май 2011, 09:47
Мнения: 57
Благодаря Наско. Само дето идва пък следващият въпрос - има ли ги някъде по Българско въпросните тапи. Аз врачанско го пребродих в питане за тапи и накрая намерих на един пазар във Варна това лято като бях на почивка. Но обикновени...

На http://www.shop.bulgariandrinks.com/magazin имат също, но пак обикновени.

Някой нещо друго да знае ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2011, 19:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Ако не намериш,може да погледнеш тук http://www.midwestsupplies.com/winemaki ... sures.html ако си мераклия,мога да ги купя и пратя директно до теб,стига да не те притеснява цената и доставката до Бг,която за около 100 тапи ще е приблизително 35-40 $ до теб


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Сеп 2011, 20:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Или пък http://zlatnatabachva.com/index.php?opt ... &Itemid=54 пращат франко обекта.

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2012, 00:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Юни 2012, 00:25
Мнения: 5
rumcais написа:
Колеги искам да си затворя няколко бутилки с една сливова дето излезе много добра и да съм готов да ги давам като подарък. Имам доста шишета, но се чудя с какво да ги затапя. Първата ми мисъл беше с коркови тапи, но после се замислих защо фабричните бутилки никога не са с такива. Дали има нещо дето да ги прави неподходящи, от сорта на дишане, изветряване и др. ?


Мисленето във твоя случай не е полезно. фабричните бутилки не са с коркови тапи, защото живееш в България, а тука се цепи стотинката. като толкова мислиш си задай въпроса - защо най добрите коняци са с коркови тапи, защо най добрите уискита са с коркови тапи /сингъл малц/, защо всички добри сливовици в Сърбия, Чехия, Словакия, Австрия, грапата в Италия, арменските коняци са с коркови тапи. тапи за ракии всякакви от http://corkst.dir.bg


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2012, 08:43 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
От последния сайт има добри неща но се съмнявам ,че ще можеш да закупиш малка бройка...
Ето тези са повече от добри за целта:
http://vinarko.com/magazin/затварачки-за-бутилки-и-тапи/коркови-тапи-от-натурален-корк
Преди затваряне ги подръж във вряла вода 2-3 мин.,така омекват като кренвирши и лесно влизат в бутилката въпреки ,че се раздуват...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2012, 17:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
ilu6a написа:
Преди затваряне ги подръж във вряла вода 2-3 мин.,така омекват като кренвирши и лесно влизат в бутилката въпреки ,че се раздуват...

Само за протокола.
Наложи ми се да сменя гумената тапа за дамаджана, щото не ми утесняваше. Изрових една коркова (Ø 6 см), която ползвах преди години. Реших да я пусна през микровълновата за 1 мин. да се дезинфекцира - омекна като кренвирш. Апропо, явно става и без варене, а и микровълновата мисля, че убива всичко вредно. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2012, 18:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
stanilabg написа:
Реших да я пусна през микровълновата за 1 мин. да се дезинфекцира - омекна като кренвирш. Апропо, явно става и без варене, а и микровълновата мисля, че убива всичко вредно. :)

Връщам си думите назад. Явно не става с всеки един вид коркови тапи.
Тази за която говорих е тази:
Изображение

Обаче вчера се "схванах" докато затворя две шишета с ракия - половин час се мъчих. :wallbash: Това е тапата:
Изображение

Варих ги 3-4 мин, но чак като кренвирш не станаха. Успях да ги вкарам до половината и от там нататък запецнаха. Пак ги варих, и отново мъка. :x При опит от "завиване" (при това внимателно, без усилие) две се скъсаха по средата.
Каква "техника" (ръчна) използвате за вкарването на тапите? Някакви приспособения? Как ги натискате за да не се сплескват?

Смятам да си купя една джаджа за вкарване на тапи в бутилки. Изглежда като фуния с бутало (не мога в момента да намеря снимка), но за съжаление не знам на какъв принцип работи - предполагам де, ама не съм сигурен дали върши работа за цената си. :?
Някакви предложения за ръчни затварачки (изключвам настолни)?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2012, 19:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Аз миналата година се измъчих с такива - нямах машинка и всичко затапих на ръка 20л. вино в 750мл. бутилки.
После имах чувството че мога с два пръста да развия всякакви гайки и болтове :lachtot:
има малки за по 7-8 лв приспособления, има и големи ръчни затварчки за повече пари.
Тая година ще си купя нещо ама какво ще видим.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2012, 19:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Наплюнчи ги :lol:

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2012, 21:52 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
ей с това съм затворил около 1500бутилки...
http://zlatnatabachva.com/components/co ... a66017.gif

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2012, 09:21 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
Колега stanilabg, преди дни ти самият показа различни бутилки с различен диаметър на отвора.
Точно в това е номера - конкретният диаметър на бутилката+точния диаметър на тапата.
Преди и аз се мъчех много с различни бутилки и ту стане ту заклини, къса се, пада корк и т.н.
Сега му хванах цаката, подбирам бутилките (меря им диаметъра), използвам същите като твойте тапи - агломерирани (щот са най-евтини), и затварачка като на Илюша (пак щото е най-евтина).
Тапите само ги накисвам в топла вода от бойлера, не ги варя. За няколко минути омекват и... всичко точно. А, капвам и малко серниста във водата. Това си е моя идея, не съм чел или чул затова отнякъде.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2012, 11:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2011, 17:48
Мнения: 43
Каква е разликата между агломерираните и други коркови тапи.Кой са подходящи за затваряне на червено вино.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2012, 15:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
ilu6a, lhristov, на какъв принцип работи тази затварачка? :? Между впрочем, тук при нас се води "малка", т.е. за малък по размер тапи (не пишат какъв).
Изображение

Тази е средна.
Изображение

А тази голяма.
Изображение

Доста интересно решение ми се струва тази, но пък и е най скъпа.
http://www.agrokomp.sk/wp-content/uploa ... c2ram.jpeg

lhristov, бутилката която ползвах е с диаметър на отвора 18 мм, а тапата 23 мм. Не е ли подходяща? В какви граници трябва да са гърло и тапа?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима