Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 21 Юни 2018, 20:59 Дата и час: 21 Юни 2018, 20:59

Часова зона: Европа/София [DST]

 [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Мичурин...
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2012, 09:46 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6936
Местожителство: София
Във връзка с един лек диспут със сънародника Игор :
viewtopic.php?p=20130#p20130
viewtopic.php?p=20136#p20136
свързан с "научаването" на дрожди да работят в непригодна за тях среда.
Както казах в един пост тази идея не е нова...разработена е от човека който затри науката генетика в Русия това е Мичурин..Генетиката (тази мръсна буржоазна лъженаука!) влиза в остро противоречие с марксистко-ленинското "учение" , в което приоритет се дава на средата, която влияе тотално върху личността, тя (генетиката) е подложена на дива болшевишка критика. Болшевишки учЕни като Мичурин (на чието име нашите червени лумпени бяха кръстили черноморско селище - Царево) се опитват да докажат, че средата, а не наследствеността, играят по-важна роля върху развитието на растенията, животните и хората.
Той дава подобни примери като твоя Игоре с етиопеца и поколенията...само че с различни растения и кучета...Праскови на северния полюс ...кучета живеещи във вода и т.н....прсто твърди ,че ако настойчиво се подържа една среда то съществото неизмевнно ще се пригоди към нея при това с възможно по-малко белези ...
Тук дава за премер котки...които ако им се реже опашката то след 10 поколения ще почнат да се раждат при кръстосване котки без опашки...Ако прасковите се местят все по насевер то накрая ще се развиват нормално и на полюса и т.н....
Тук се намесва Сахаров...който е физик ,химик, и т.н....май-младия академик при това заслужено и пита:
Защо тогава след като котките ще загубят опашките си след като се режат няколко поколения ...жените продължават да се раждат девствени въпреки че от десетки хиляди поколения я губят на етап от живота си???


Та за дрождите,да може и да работят в няква непригодна за тях среда но с каква ефективност?
То може да се работи и само с диви дрожди но крайния резултат ,ще е далеч от резултата на пригодените за случая дрожди по всички параграфи.
За това има десетки хиляди.. С. Домерк в 1956 във Франция е изследвала хиляди проби,при това не само на мъст ами и на вина и са отделени още тогава 2023 щама дрожди всеки един е изследван поотделно принадлежащи на 25 вида!
Най разпространените в червената мъст са Sacch. chevalieri ,а за белите— Т. stellata и Sacch. oviformis. Близо 90% от всички щамоне и при бялата и червена мъст,тук е момента да спомена ,че дрождевота съдържание на здрава мъст е доста по различно от това на мъст в която има неузряло и некачествено(гнило)грозде...
Само за района на Бордо 2023 щама...за района на Коняк ...около 750 щама...в Италия....873...
Та просто не е сериозно да се твърди че една мая може да се пригоди да върши всякаква работа...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мичурин...
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2012, 09:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
То стана малко като вица за магарето :
"Тъкмо го научих да живее без да яде и то взе че умря ..."

А сега сериозно:
Според мен и двата фактора влияят, иначе ще трябва да спорим с Дарвин за еволюцията на видовете. Нали все пак сме еволюирали благодарение на средата. Обаче дали едно две поколения дрожди биха могли да се променят драстично, тук малко съм скептик. По-скоро ако имахме възможност сами да си ги отглеждаме бихме могли да ги променим в желана посока, но след много техни поколения.
А как точно ги отглеждат тези дето после ги насипват в пакетчета ?

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мичурин...
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2012, 10:40 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6936
Местожителство: София
теорията на Дарвин е различна-в нея става въпрос за усъвършенстването на различни видове взависимост от средата към по-добра устоойчивост и възпроизводимост,а теорията на Мичурин е че можеш да пригодиш вече пригодени видове едва ли не към всяка среда ако си достатъчно настоятелен-тоест да измениш посоката на еволюция защото ти е скимнало да гледаш праскови на полюса...примерно разбира се.
Тази теория е била особено необходима, за да могат да "узаконят" престъпните социални експерименти, извършени с хората в поробените от комунизма страни....
вайййй ти да видиш кво стана сяяяя...(
Как ги изолират...ете тука ще се олея))):
В зависимост от целта дрожди могат да се изолират от различни средии материали-почва,растения,насекоми различни течности.,плодове ,животински продукти(месни,млечни),клинични материали.устатата,чревно съдържимо и още мноооого.
При изолирането на дрождите на първо място се има предвид произхода на пробата-от торли,умерени или студени биотопи...Задължително е да се узнае микроскопската ориентация на пробата тоест бедна ли е богата ли е на дрождеви клетки ,в каква степен е контаминиране с други дрожди бактерии микроорганизми,плесени и т.н.При изолацията на чиста култура дрожди се ползват както обикновенете микроскорски и микробиологични методи но и някои различия в свойствата като скорост на разстеж,РН оптимум,устойчивост на отибиотици...и др.при бедни на дрождеви клетки материали се използват течни хранителни среди,а при богати на дрожди материали се ползват агарови среди,тай-подходящ е малцовия агар
При малцов агар с рН6 и температура 30 градуса успешно се изолират щамове от почти всички видове дрожди.На изолираната култура се прави микроскопски контрол на разстежа...,правят се суспензии от единични колонии.Обикновено изолирането е трикратно от единична колония на три последователни посявки върху агар в/у петриево блюдо с което се осигурява чиста култура дрожди
След като се осигури изолат от чиста култура на даден щам се пристъпва към таксономични изследвания,изпитват се физиологичните им свойства,а именно способноста им на ферментация на захари,асимилация на въглеродни и азотни източници... Точно тук изпъкват различията им да ферментират въглехидрати до алкохол и СО2Едни родове като Kluyveromices,Saccharomyces,Zygosaccharomyces, ферментират бурно глюкоза,докато други например Sterigmatomyces изобщо не ферментират захари,а трети пък например от род Hansenula има както неферментиращи ,така и силно ферментиращи видове.
За изпитване на способноста на ферментация се използва 2% р-р на тестирана захар-тоест не съдържа други ферментируеми захари.Наличието и сстепента на ферментация се отчита по отделеното количество газ...обокновено за период от 14 дена.По нататък се правят тестове за асимилация на въглеродните съставки ииииииии още мноооого други тестове ...докато се реши че дадения щам е подходящ за дадена дейност и почне да се продава в обезводнено праховидно състояние..

Стана май скучновато от дължината на поста))))))))))

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мичурин...
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2012, 12:11 
Offline

Регистриран на: 13 Дек 2011, 18:20
Мнения: 85
Местожителство: EU
Напротив,много е интересно, само да обясниш по подробно за;
Генетичния вектор за множествена и стабилна интеграция на ДНК последователноса в генома на дрождите и защо така бурно ферментират?

_________________
C2H5OH По-добре да си обект на завист, отколкото на състрадание.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мичурин...
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2012, 12:45 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6936
Местожителство: София
може би ти ще опиташ да отговориш на така зададения въпрос а?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мичурин...
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2012, 17:14 
Offline

Регистриран на: 13 Дек 2011, 18:20
Мнения: 85
Местожителство: EU
Алкохол написа:
Напротив,много е интересно, само да обясниш по подробно за;
Генетичния вектор за множествена и стабилна интеграция на ДНК, последователноста в генома на дрождите и защо така бурно ферментират?


p.s.По просто казано интересува ме обяснението на цитат -"Едни родове като Kluyveromices,Saccharomyces,Zygosaccharomyces, ферментират бурно глюкоза,докато други например Sterigmatomyces изобщо не ферментират захари,а трети пък например от род Hansenula има както неферментиращи ,така и силно ферментиращи видове".

_________________
C2H5OH По-добре да си обект на завист, отколкото на състрадание.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мичурин...
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2012, 10:16 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6936
Местожителство: София
Това е друг въпрос,а не по -просто казано.
Никъде не съм споменавал за щамове и разработката им ,че да дискутираме генетичния вектор за множествена и стабилна интеграция на ДНК...
Просто споменах няколко различни рода...

Ами да започнем от там че са различни родове-дрождевите клетки проявяват изключително разнообразие по отношение на размерите на клетката ,форма, цвят...,даже хетерегенност по отношение на цвят и морфология могат да имат дори клетки от един и същ щам.
Размера на клетките варира чувствително при различните дрождеви родове,видове...От тук следва да се отбележи че ,тези вариации на размера довежда и до вариации на клетъчната обвивка ,която пък има решаваща роля в контрола на осмотичните свойства на клетката(преноса на в-ва),а също така и на клетъчния пермеабилитет.
Морфология,ензими,....ми микробиологията трябва да преразкажа))))

Темата е доста обширна.
Мисля ,че ако намериш една "Систематика на дрождите" ще откриеш един доста пълен отговор на въпроса...Примерно "Систематика по Кудрявцев"...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мичурин...
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2012, 17:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 610
Местожителство: враца
Въпросът за видовете е основната разлика м/у креационистите , и теорията на Дарвин .
Дарвин знаем какво е казал , а Мойсей преди 40 века е казал , че всяко същество е създадено според вида си , и повтаря думата 3 пъти в едно изречение . Нищо друго не е повторено 3 пъти в 1 изречение .
Тоест по Дарвин един вид преминава според условията в друг , демек рибата става на сухоземно , маймун , и човек , ии обратното :D
Докато Мойсей казва че видовете са заключени , всички евентуални ъбргеиди за записани в днк , примерно видът врабчови се мени според средата от гарга до кос и врабче , но ако се кръстоса изкуствено с друг вид - няма поколение .
Демек голями вариаций , но в границите на видът си.

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мичурин...
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2012, 09:33 
Offline

Регистриран на: 13 Дек 2011, 18:20
Мнения: 85
Местожителство: EU
ilu6a написа:

Темата е доста обширна.
Мисля ,че ако намериш една "Систематика на дрождите" ще откриеш един доста пълен отговор на въпроса...Примерно "Систематика по Кудрявцев"...

Благодаря, намерих това: http://translate.google.bg/translate?hl ... md%3Dimvns, което е по интересно, но малко куца превода на Google преводача.

_________________
C2H5OH По-добре да си обект на завист, отколкото на състрадание.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Мичурин...
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2012, 10:18 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6936
Местожителство: София
ето още един сайт с доста информация на що годе добро ниво...
http://vinograd.info/info/teoriya-i-pra ... eniya.html

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 [ 10 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима