Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 27 Май 2018, 00:32 Дата и час: 27 Май 2018, 00:32

Часова зона: Европа/София [DST]

 [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2012, 16:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2012, 13:02
Мнения: 6
Здравейте,
Искам искам да ми дадете съвет. Предлагат ми 400 литров казан за ракия и имам възможност да си го закупя/горе-доло толкова голям ми трябва/. Казанът ще го използвам само за лични нужди. Та въпросът ми е ако си го закупя и монтирам на село ще имам ли някакви проблеми от властите??? Ако трябва да следвам някаква процедура по регистрацията на казана - каква е тя? Пак пиша, че казана ще се използва само за лични нужди, ракия няма да продавам.
п.с. ако има някъде такава тема, моля претете ми линк и ме ивинете


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2012, 17:56 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 298
Мътна и кървава ако ще го регистрираш. Иначе за трябване трябва, ама ако си в някое по-малко село по-добре си трай. Че по принцип има изисквания и към помещението - да е на еди-колко си метра от други постройки и т.н. и т.н.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2012, 17:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 422
Местожителство: ПловдивЪ
А на селото имаш ли твой гроздов масив от който да си набавиш необходимото количество суровина за ракия за лично производство като не превишаваш лимита зададен в закона?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2012, 20:03 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 1072
Местожителство: София
Обемът е малко стряскащ :lachtot:
Моят съвет е да не занимаваш властите със себе си. Имаш ли вече представа как да изградиш огнището?

karlsson ти колко декара с ориз каза, че имаш?

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2012, 20:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Юли 2009, 13:32
Мнения: 65
Местожителство: Балчик
Според мен е много стряскащ.(за лични нужди)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2012, 21:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 422
Местожителство: ПловдивЪ
Аз написа:
karlsson ти колко декара с ориз каза, че имаш?

Много, все пак цял Китай работи за мен :lol:
Идеята с насочващия от мен въпрос е да схване пича че за "лични нужди" е доста стегнато понятие от към закон.С казан 400л. със сигурност понятието "лични нужди" ще е в разрез с разбирането на митниците.
Така че колега, влизай в тъмно сивия сектор в който сме всички и си гледай кефа.Докато не решиш да продаваш и да правиш мушенгии никой няма да се занимава с теб пък и комшиите няма да те издънят понеже ще се редят на опашка при теб да ти ползват казанчето.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2012, 09:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2012, 13:02
Мнения: 6
Всънощност подкарах темата от краката за главата ... та нека да изясня ситуацията.
Когато се взехме с жената, баща й ме заведе на тавана и ми показа една камара с бидони и ми каза: "Зетко, тези бидони са пълни с ракия, като първият е от тази година а последния е от преди 25 години. хобито ми е да варя ракия и рядко да я пия" Това му бяха думите на човека. Казах му, че ми трябват 10-тина литра за година и то ако ще ни дойдат гости та да имаме какво да им сложиме на масата, тъй като аз пия ракия когато се сетя. Тъъъъъъй до тука всичко наред, с жената, с ракията на тавана и с дядото. Но идва следващият момент, в който дядото на следващата година купува 3 тона грозде и ми казва: "Зетко ще вариме ракия!" - и от този момент започна да ме боли главатааааа: "Търси микробус,качвай , сваляй, вземи си отпуска да ми помохнеш, една седмица ще вариме ........" И дойде момента и му казах: "Дядка, купувам ти един казан, слагай го зад къщата и не ме занимавай повече, защото аз време нямам за твоето хоби"
Та това ми е дилемата, не искам да варя ракия за да я продавам, а просто искам да си спестя времето, разходите и това да бъда зависим от някого. Ако няма да влезна в противоречие със закона, отивам и купувам този, който ми го предложиха - 400 литровия и си решавам проблема.
А на селото, на което искам да го монтирам, казвам ви хората въобще не са хубави!! Много завис и злоба има в тях и най ми е лесно да закупя този казан, да започна да варя ракия и "да ми дойдат на гости от митниците" да ми вземат казана и да намерят ракията на тавана - та иди после обяснявай, че това ти е хобито и дрън дрън ... ни казан, ни ракия .....
Та моля ви, кажете ще имам ли проблеми ако си закупя казана и започна да варя в него само за лични нужди?? Не искам на никой комшия да варя, на никой услуга не искам да върша с него!! Ще си го ползвам само за лични нужди


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2012, 10:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 422
Местожителство: ПловдивЪ
Вълци вият, майка плаче...


Цитат:
Съгласно чл. 60 от Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС) производството на акцизни стоки се извършва само в данъчен склад, като алкохолни напитки включени в код по КН 2208 (ракии) могат да се произвеждат и в регистрирани специализирани малки обекти за дестилиране. Съгласно чл. 4, т. 8. от ЗАДС Специализиран малък обект за дестилиране (СМОД) е обект за дестилиране, в който се произвежда етилов алкохол (ракия) от грозде и плодове - собствено производство на физически лица, за тяхно лично и семейно потребление до 30 литра етилов алкохол (ракия) годишно на семейство. Това количество етилов алкохол (ракия), произведено в СМОД се облага с намалена акцизна ставка от 550 лв. за 1 хектолитър чист алкохол. В случай, че се произведе етилов алкохол (ракия) над количеството от 30 литра, се заплаща пълния размер на акциза Собственици или наематели на СМОД могат да бъдат само лица по чл. 40в от Закона за виното и спиртните напитки, като те подават искане за регистрация до началника на митницата по местонахождение на обекта преди започване на дейността и прилагат документите, изисквани по чл. 57, ал. 3 от ЗАДС. В допълнение, съгласно чл. 56, ал. 2 от ЗАДС Агенция „Митници" води електронен регистър на специализираните малки обекти за дестилиране и на обектите за винопроизводство на малки винопроизводители, който е публичен и се публикува на Интернет страницата на Агенция „Митници" на адрес: http://customs.bg/bg/page/227
Как ти се сруват 30л. на година за семейство?Отделно че гроздето както виждаш трябва да е:

Цитат:
... от грозде и плодове - собствено производство на физически лица...


В този вариант три тона грозде купено от някъде не собствено производство.
Ето да прочетеш още малко ЦЪК .
Законите са толкова сложни и трудни за спазване понеже българите сме свикнали да търсим начин да ги заобикаляме а не да ги спазваме с което си правим мечешка услуга но това е друга тема.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2012, 12:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Доколкото и аз съм го чел и умувал - върпосното количество 30 л. е преобразувано към 100% алкохол, т.е. ако е 50 градусова ракията - става 60 л. , ако е 40 градусова ... 75 л.
Естествено, трябва да извадиш документ от кметството на населеното място че ти, твоето семейство и т.н. притежавате съответните декари лозя , че ги обработвате и че сте набрали съответното колич. грозде.
След което - потегляш към митническо бюро някъде, да ти сметнат акциза, после го плащаш и си спиш спокойно.
Обаче ...
За да се регистрира въпросния СМОД (смоДана му работа) - те там си е ее--таковало майката : Проект, разрешение за строеж, ХЕИ, пожарна ... община , алабала - докато вземеш разрешение за ползване ... гроздето ще направи една две реколти.
Само тия пари да сметнеш и казана ще ти се види най-малкия разход. Да не говорим, че мястото на този обект няма как да е "У вас в двора"
И така стигаме до истината - че ...
И още - я първо питай тъста ти - дали е готов да плаща "намаления" акциз от 5.50 лв. за литър 100%-тов алкохол ? и като извади над 75 л. ракия на година да плаща двоен акциз ?
Така един литър ракия до 75 литра ще ти струва като акциз само 2.2 лв. и отгоре му сложи другите разходи, а над 75л - двойно.

Според мен трябва да се поиска промяна в закона - да се въведе понятието дребен производител (по размера на казана) който да плаща някакъв годишен лиценз и да му се позволява да работи в домашна обстановка - казан-тенджера до 40 л. примерно. Иначе никой няма да си даде парите и времето да регистрира СМОД, за да си свари 100 л. ракия, която едва ли би изпил за една година.
Ако това стане - всеки би предпочел да е легален и да спи спокойно срещу някаква нормална такса , както и да не го преследват че продал 10 л. на комшията и така си изкарал за тока примерно.
Лошото е че максимата "Овцата можеш да я доиш по малко, да я стрижеш от време на време, но решиш ли че искаш да я изядеш нацяло - само веднъж може !" нещо са я позабравили нашите законотворци, а и те нали са под "мъдрото" европейско крило.
Аз съм сигурен че ако се даде възможност на хората да заработват по малко и да дават съответно по малко данък, или такса или лиценз - всички ще са доволни. В тая криза само на заплата не става, трябва и нещичко да си добавяме. И там е изхода от кризата - да могат хората спокойно да бачкат и да произвеждат нещо - било алкохол, било сирене и кашкавал, било суджуци, било компоти ... кой каквото може, и да се отпусне малко примката около врата. Тогава ще имаме и самочувствие и спокойствие.
Но ...
Глобализацията не прощава - строги регулации облагодетелстват само едрия, дребния не може да изкласи един СМОД да си регистрира :)
Темата е безкрайна, а и сега съм трезвен да я разисквам нашироко.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2012, 15:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2012, 13:02
Мнения: 6
много съм съгласен с колегата victoryvt, дори и да имам събран някой лев за закупуването на казана, то едва ли ще мога да го регистрирам за да си бъда напълно спокоен ..... Язък, а така ми се иска да помагам на дядото ....
ще си ходя явно по мъките ....

но кой каквото и да ми говори, за едни може, за други не може. Само ще споделя, че съм виждал подвижен казан за ракия - казанът е направен в едно ремарке и го дърпат из цяло село с трактор и този казан е регистриран !!! Е къде отива тогава ЗУТ и всичките му парапатки ??? .. Къде е ХЕИ и какви строителни разрешения са необходими при положение, че казанът е подвижен?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2012, 10:11 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6894
Местожителство: София
http://www.eavw.com/bg/zakoni/nar_reg_zalich.htm

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2012, 10:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Четох го аз това, препрочитах ...
И общо взето ми се изязнява следната картина :
1. Понятие "домашен казан" не съществува.
2. И един казан да искаш да регистрираш - трябва да създадеш обект за това по смисъла на ЗУТ (Закон за управление на територията) като трябва да стигнеш до документ за разрешение за ползване, издаден от общината - от там пък ще те препратят към една наредба за минимално отстояние от жилищна сграда и всичко свършва до там - понеже ти у вас дори и на село да си - все си в границите на урбанизирана територия !
3. Отделно от всичко - водене на дневници - 6 на брой , за входящи суровини, за ферментирали каши, за готови алкохоли, за отлежаващи алкохоли ... и съответните декларации в началото и в средата на годината ...
4. Не разбрах само дали задължително трябва управляващият процеса в пункта да е технолог със съответното образование, защото тогава вече хептен никаква не можем я свърши :) (или това изискване е само за другите обекти за дестилация на спирт , алкохол и т.н.)

Всъщност, най-непреодолимата преграда е ЗУТ - изискването за въвеждане в експлоатация на обект, който да е на определено отстояние от жилищна сграда !
Така излиза че единствения законен казан би могъл да се намира извън рамките на населено място, там пък навлизаш в блатото на промяна предназначението на земя/парцел и ....
Ами това е - не се дава възможност на дребния собственик да печели законно. С честен труд, без да се реди на опашка в бюрото по труда да чака нещо си там ...
Същото важи и ако искаш да продадеш законно млякото на кравата си ако имаш крава и живееш на село - там пък трябва да регистрираш краварник и пак отиваме на ЗУТ и да е извън населеното място.
Не знам ако и картофи засее човек (вслушвайки се в думите на премиера) дали и за това няма да се окаже че трябва да се регистрира като фермер , че и по ДДС за да му връщат ддс-то на горивото за трактора :lol:
А който е имал фирма регистрирана по ддс , знае че само за счетоводни услуги ще ти трябват по 200 лв. на месец.
И ходи сега сади картофи де ...
Навсякъде и във всичко се говори за обекти, за фирми, за фермери - понятие дребен производител , домашен казан и пр. НЯМА !
Wellcome to EU !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Последна промяна victoryvt на 23 Яну 2012, 10:58, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2012, 10:46 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6894
Местожителство: София
Точно днес си купих една книжка за 17лв...стана 20 с доставката за тези дневници...със различнте ме технологични таблици за дестилати и вино...
Мисля да и пробия дупка и да я закача на пирон в някой клозет...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2012, 12:00 
Offline

Регистриран на: 13 Дек 2011, 18:20
Мнения: 85
Местожителство: EU
Законите в страната са добри, проблема е в това че: всеки си тълкува закона както на него му изнася.
Аз мисля че ако се предържате към максимата "всичко което е забранено но не е отменено е позволено и във времето някога ще бъде ограничено" проблемите ви ще намалеят.

_________________
C2H5OH По-добре да си обект на завист, отколкото на състрадание.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2012, 13:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Тая максима малко ми е максимално неясна :)
По-скоро - "Всичко което не е забранено със закон е позволено и трябва да се очаква всеки момент и неговото забраняване"
За съжаление в тоя закон изрично е забранено добиването на алкохол по всякакъв начин, тъй като е разрешено само ако си или данъчен склад, или СМОД - и в двата случая трябва да се плаща акциз съизмерим с цената на алкохола.
Аз предполагам че и самото наличие на алкохол в къщи без необходимите документи за платен акциз е нарушение. И нищо чудно някой полицай натегач да реши да прати отряд качулати да направят една екшън простотия както в случая с ония хора сега в Мировяне (Да се слави името Пенево :) /Димитър Пенев е от там/) - 20-30 маскирани полицаи правят обиск в който намират 5 кутии цигари без бандерол :lol:
Ами наличието на казан ?! Мани мани ...
Ще ни изпишат по медиите като "Разкрит е нелегален цех за производство на акцизен алкохол. Иззети са 10 000 мл. алкохол с неизвестен произход, полевия алкотест реагира на етилов спирт с висока чистота, Задържани са извършителите ВВ и ГГ на 41 и 35 г. . Иззет е и уредът за производство - емайлирана тенджера с обем 100 000 мл. , както и множество медни тръби и сглобки с неизвестно предназначение, а също така и 5 броя домакинска тел за почистване на чинии"

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
 [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима