Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 07:58

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2012, 15:08 
Offline

Регистриран на: 04 Май 2010, 09:37
Мнения: 202
Местожителство: София
Не зная дали има сомелиери на ракията. Как да отпиваме, какво трябва да усетим при първият досег с питието? За мен ракиите се делят на два вида-хубава и лоша, но...

_________________
Моята колекция ракии: http://rakiyata.blogspot.com/


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2012, 15:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Дефинирай "хубава".
Има три вида ракия-скъпа, ефтина и сносна цена, всичко друго е субективно.
Ако някой сомелиер ти каже че това вино от Каберне е страхотно а ти всъщност не харесваш Каберне а Мерло или въобще не харесваш червено?Ако на 100 човека им харесва тази гроздова и казват че "хубава" и я наградят с 7 златни и 4 сребърни медала а ти обичаш сливова то за теб хубава ракия ли е?
Скоро имаше някаква публикация как Дом Периньон не се харесва на много хора когато не знаят какво пият, в момента в който разберат и работите се променят.Човешките възприятия могат да се контролират и са подвластни на съзнанието така че сам се сещай.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2012, 16:11 
Offline

Регистриран на: 04 Май 2010, 09:37
Мнения: 202
Местожителство: София
Оф, днес не се изразявам много добре, ама бях нощна. Под хубава имам предвид такава, която на мен ми харесва. Да е мека, като отпиеш, па макар и повечко градуси. Да не ми киселее. да няма неприятен мирис и послевкус. Не ви ли се е случвало да отпиете от ракия, уж добра, а после в устата все едно сте яли жаби?

_________________
Моята колекция ракии: http://rakiyata.blogspot.com/


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2012, 16:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
karlsson написа:
Дефинирай "хубава".
Ако някой сомелиер ти каже че това вино от Каберне е страхотно а ти всъщност не харесваш Каберне а Мерло или въобще не харесваш червено?Ако на 100 човека им харесва тази гроздова и казват че "хубава" и я наградят с 7 златни и 4 сребърни медала а ти обичаш сливова то за теб хубава ракия ли е?

Абсолютно. Все съм се чудил, как така някой (в случая сомелиер) ти казва, че дадена ракия/бира/вино/кафе е по-добро от друга/друго, след като никой друг (освен подобните на него, т.е. сомелиери) няма неговите качества (на дегустатор). Нямам нищо против тях, и това си е професия, ама как така "усещаш" дадени вкусове качества, едва тогава, когато някой ти ги подскажа и на практика нямаш толкова развити рецептори, като него.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2012, 16:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
kolonal написа:
...Как да отпиваме, какво трябва да усетим при първият досег с питието?...

Гледам питаш и си отговаряш :lol:
kolonal написа:
...Да е мека, като отпиеш, па макар и повечко градуси. Да не ми киселее. да няма неприятен мирис и послевкус. ...

Еми то това е цялата работа.
То си е като всеки друг алкохол, в зависимост от температурата и градусите се променя и вкуса.На мен ми е странно как хората пият ракия извадена от фризера на -15 с 55%алк. и вика "Мммм, страшна е." :? Какво му е страшното, страшно е ако я оставиш да се стопли на 40-42 градуса и като те шибне някакъв гаден вкус на паток и първак.
Аз лично мразя натоварения с миризми и аромати алкохол, предпочитам с леки но приятни и да не ти се натрапват.Мускатова мразя понеже ме задушава но пък ако е орязана внимателно малко от към фракции е страхотна ракия.

Ето ти един пример за това за което питаш, можеш да "пиеш от извора" :lol:
Цъкваш на ТОЗИ линк към Гленфидих, ще ти иска да му посочиш държава, дата и година на раждане, можеш да ги излъжеш ако искаш.После ще те пусне вътре ама му тресни хикса на изкочилото приложение.После от ляво му даваш "Explore Glenfiddich".Ще ти излезнат едни малки прозорчета и за това как се пие може да цъкнеш на Drinking Pleasure.Един чичко обяснява как се отварят вкусовете и ароматите, има и едни прозорчета с обяснения какво става като се използва лед, вода...Има и едно прозорче за комбинацията с храни...Интересно е въпреки че е на английски се схваща лесно от хора които не са запознати с езика защото използват достъпни по-прости думички.Сайта е малко странен на пръв поглед но е доста приятен.
Тоя па и той какво разбира, друго си е големия гълток и веднага да прекараш с разтворено Степ-че :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2012, 17:11 
Offline

Регистриран на: 04 Май 2010, 09:37
Мнения: 202
Местожителство: София
Много съм зле с англ., та да те питам: чичкото защо сложи вода?

_________________
Моята колекция ракии: http://rakiyata.blogspot.com/


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2012, 17:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
stanilabg написа:
...Все съм се чудил, как така някой (в случая сомелиер) ти казва, че дадена ракия/бира/вино/кафе е по-добро от друга/друго, след като никой друг (освен подобните на него, т.е. сомелиери) няма неговите качества (на дегустатор). Нямам нищо против тях, и това си е професия, ама как така "усещаш" дадени вкусове качества, едва тогава, когато някой ти ги подскажа и на практика нямаш толкова развити рецептори, като него.

Еми елементарно, обаче проблема е че нямаме такава култура на пиене за да им използваме познанията.Ние сме селяндури по кръчмите и първото нещо което гледаме са цена/количество.Колкото повече толкова повече :datz: Аз примерно не пия джин понеже го мразя в червата си.Ето излъгах, пия джин но Бомбай или ако няма тогава Бифийтър но по принуда.То и аз големия пияч, пия по 50мл а ако изпия 100мл и пред блока започва всенародно веселие а кмета идва да ми носи почетна грамота с плакет за количество изпит алкохол :D Но цените са такива че докато аз си правя кефа да изпия едно малко или голямо джинче повечето хора го обръщат в левчета а от левчета във големи водки Савой или Флирт.За цената на мойто джинче те ще жулнат четири водки, важно е количеството и на другия ден да се хвалиш как си изпил четири водки в кръчмата.Същата работа е с виното, давай да пием там нещо кво да е за 14лв бутилката, те всички са едни и същи...
Работата на сомелиера или на бариста както даде пример с кафето ( а сега кажи как е в мъжки и женски род и в множествено число бариста :D ), е да може без да познаваш вината да му кажеш:
-Слушай ся уе нашия, пий ми са някакво червено вино но да е лекичко на вкус, да не е тръпчиво и да е много плодово като да има вкус на ягодки.За жената кво да е, тя не разбира, от най-ефтиното :fies:
Или да поискаш съвета му за някое тежко и плътно червено вино с преобладаващ вкус и аромат на черна череша но да не е стипцаво.Или живо бяло вино леко киселеещо.Или много лекичко бяло вино с вкус на теменужки и нагризан от бобър корен на индрише :lol:
Тук вече си влиза в ролята сомелиера да ти предложи различни варианти като ти подчертае различните специфики и не на последно място да ти предложи и подходящата храна и ти да му се довериш.

Ама нали се сещаш че нямаме тази култура за което стана дума по-горе а само се смеем на западнярите че не можели да пият.Ами не могат понеже не се наливат като идиоти.


kolonal написа:
Много съм зле с англ., та да те питам: чичкото защо сложи вода?

Чичкото сложи вода за да свали малко градуса като така отваря ароматите и вкусовете и се усеща вече плодовия аромат и такъв на тофи и опушените цървули на баба му.Избягва това припарване в устата което се получава от алкохола при по-висок градус.При добавянето пък на лед и падането на температурата на алкохола започват да изчезват част от тези аромати и става "по-спиртосано".
Виж интересното, как добавя вода с подходящата температура и хваща чашата с цяла ръка за да може да й стопли стените и като я завърти и да вдигне ароматите.Определено високоалкохолните напитки са откраднали от виното за това как да ги пием-с подходяща температура, на малки глътки и задържане в устата.
Следващия път като вариш ракия разреди първака който отделяш, ама баш първака до около 30%алк и опитай малко без да го гълташ и го изплюй.Тогава ще видиш истинската сила на аромата и вкуса на ацетона, ще имаш чувството че си пил от на жена ти лакочистителя.За това е и задължително (поне аз така правя) като дойде момента да тръгва паток да разреждам ракията доста подобаващо за да мога да усетя и минимален страничен аромат и вкус, в момента в който се появи и отделям без значение ако ще и да е 55% на чучура което при висок градус не може да се усети.
Та за това чичката сипа вода, за това и уискита и тем подобни се въртят около 40%алк защото са преценили хората че там е компромиса между алкохол и аромат, ако искаш да засилиш аромата сипваш малко вода а ако искаш да го неутрализираш слагаш малко лед.Това е златната среда.По тази причина и кайсиевата ракия е около 38 градуса понеже при нея аромата е по-слаб и трябва да изпъкне, като я набрулиш на 45 и нагоре градуса все едно дъвчеш костилки от кайсии и прекарваш със спирт.

С това се връщаме на горното че много е важно да се похвали човек как е сварил ракия на 55 градуса и че това било ракия за истински пиячи и мани я тая пикня на 40-43 градуса.То не ти ли изгори червата и устата не ми го хвали.

kolonal написа:
...Не ви ли се е случвало да отпиете от ракия, уж добра, а после в устата все едно сте яли жаби?

Ето точно за това говорим в този досадно дълъг пост който стана.Като премине действието на спирта и склоноста му да убива вкусовете се появяват по някое време лошите аромати.Това ще го избегнеш като предварително си разредиш малко ракията с вода и ще го хванеш веднага проблема докато другите викат "Ей, мъжка ракия ей..." и бягат с каната за вода.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2012, 20:08 
Offline

Регистриран на: 04 Май 2010, 09:37
Мнения: 202
Местожителство: София
Благодаря. Прочетох целия дълъг пост. Със сигурност не ми беше досаден, а интересен.

_________________
Моята колекция ракии: http://rakiyata.blogspot.com/


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2012, 09:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
karlsson написа:
Работата на сомелиера или на бариста както даде пример с кафето ( а сега кажи как е в мъжки и женски род и в множествено число бариста :D ), е да може без да познаваш вината да му кажеш:

Вчера от бързане съм се заблудил. :roll:
Имах предвид дегустатор, а не сомелиер (не знам до колко са подобни като професии). Е, как така, след като никой друг няма такива качества, може да му се вярва, когато оцени дадено нещо, че е по-добро от друго.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2012, 10:00 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
Дълго е да е отговори на въпроса ти.
Но има една книжка на Неда Проданова,която ще отговори на повечето ти въпроси в тази посока.
http://books.bg/books/91/126185.html

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2012, 10:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
ilu6a написа:
Дълго е да е отговори на въпроса ти.
Но има една книжка на Неда Проданова,която ще отговори на повечето ти въпроси в тази посока.
http://books.bg/books/91/126185.html

Ясно е, че може да се развиват рецепторите и има начин как да се научим.
Въпреки това си остава мнението, че се доверяваме сляпо на дегустатора.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2012, 11:08 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
stanilabg написа:
...
Ясно е, че може да се развиват рецепторите и има начин как да се научим.
Въпреки това си остава мнението, че се доверяваме сляпо на дегустатора.


Питането ми е принципно - да разбирм ли, че по принцип не се доверяваш на експертните мнения?

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2012, 20:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Аз написа:
Питането ми е принципно - да разбирм ли, че по принцип не се доверяваш на експертните мнения?

Хм, по принцип се доверявам.
Въпросът по скоро е, как може да се доверяваш, след като не можеш да провериш дали е истина.
И какво ще рече експертни мнения?

П.П. Ако желаеш, обърни внимание на това. Не много по темата, но мъничко се доближава до това, което искам да кажа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2012, 23:49 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
извиняваи но диференциални уравнения решаваш ли?
Ако не,то как ще разбереш,че някои ги решава след като можеш само квадратни?
Ако пък можеш то знаеш много добре колко време ти е отнело да се научиш да решаваш....
Те така и виното,не може да жулиш само Асеновградски мавруд и да намериш красота в една Сира 2006 на Копола,без малко да си се образовал по темата...
Четене и опитване -това е истината, отгоре няма да доиде!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Апр 2012, 08:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
ilu6a написа:
извиняваи но диференциални уравнения решаваш ли?

Не. Въпросът не е, дали мога да решавам, или не мога. Въпроса е, че мога да отворя (принципно) дадено помагало и да видя дали е решено правилно (забележи, без да се учиш, просто сравняваш с примера). Това е математика - или е решено, или не е. Обаче виж, не съм сигурен, че ако на двама дегустатора им налееш от една и съща бутилка вино, и двамата ще "намерят" едни и същи черти/вкусове загатнати в виното.
Между другото, все съм си мислил, че дегустатора се ражда такъв, че има дарба. Да не забравяме, че тези хора в повечето случаи дори не употребяват алкохол (става дума за дегустатора на алкохол). Така че, и 100 л "Асеновградски мавруд" да изпиваше на месец, едва ли би събудил дегустатора в него.
Виж, не се заяждам. Не съм конфликтен. Не искам да засегна никого от форума, който е дегустатор или поне разбира много от вина. Вино пия, обичам полу-сухо (забележи, някои казват, че само сухото вино е вино - как може да ти каже някой, какво вино да пиеш, какво ми харесва на мен :? ), но не твърдя, че съм разбирач. Просто, винаги ме е учудвало, как хората "виждат" същите черти в бутилка вино, както ги вижда дегустатора, само защото той им е казал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: PowellTom и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима