Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 19:52

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Апр 2012, 09:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
В посочената от мен книжка ще намериш отговорите.
ето няколко линка които също могат да допринесат за винената култура...
http://www.divino.bg/statii/%D0%B7%D0%B ... 0%BC%D0%B5

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Апр 2012, 09:52 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Ако мнението ми е прозвучало като заяждане, моля да ме извиниш :zauf2:
Всеки човек се ражда с някаква дарба. Тези хора развиват точно тази дарба :) Художниците своята (линка, който си дал) :lachtot:
Предполага се, че тези хора могат доста обективно да оценят продукта, бил той алкохол, кетчуп, грамофон, сграда, и каквото се сетиш. Не е казано, че въпросният алкохол (примерно) субективно им харесва, но има... как да кажа, критерии по които се оценява, съответно покривайки повече, или по-малко от тях получава съответната оценка.
И никъде не е казано, че ти, аз или който и да било трябва да робуваме на тази оценка. На мен също доста неща не ми харесват, а се твърди, че са мнооооого хубави.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Апр 2012, 10:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
О, я гледай каква интересна дискусия се е заформила, пък аз съм се скрил в кухнята и покрай печката да търся де е края на възможностите на малца :megagrin:
Едно време бях бог на диференциалните уравнения, сега мога само да ги гледам и да цъкам с език.
Обаче и аз съм се мъчил да разбера съвременните художници - е нема разбиране брат !
И съм говорил с такива - като ги питаш - на този защо му е квадратна главата , оня ти отговаря че кръгла всеки можел да я нарисува и че ако съм искал реализъм да съм вземел фотоапарата да снимам, а не да чакам той да ми го нарисува. Той видиш ли можел, ама не искал да рисува реалистично !
Дълго време имах една картина в хола - подарена от един от тези художници - мъж и жена под едно дърво , прегърнати - та : дървото приличаше на хеопсовата пирамида, на мъжа ръцете бяха като на орангутан дълги , раменете му като на трансформърс широки, на жената главата като пресечен конус, и те така ...
Да не навлизам в подробности как ми обясни автора тези иновации :megagrin:
За алкохола и храната обаче ... мисля че няма нужда някой си сомелиер да ме убеждава на какъв склон и колко е била песъчлива почвата дето е расло гроздето - хубавото вино си е хубаво !
Нюансите да си ги откриват специалистите, на мен така или иначе ми остава в устата един хубав вкус, а от какво точно е съставен не ме вълнува много.
За разреждането на алкохола съм напълно съгласен че отваря ароматите !
Кое вино при каква температура се пие - също съм съгласен ! То това важи и за бирите, на всяка бутилка си пише , ама трябва да гледа човек. А не както съм виждал - да връщат поръчана бира в заведение само щото не била от фризера и дет се вика едва ли не не е на границата на заледяването.
Между другото - наливната бира не я харесват много от префинените пиячи, но аз я харесвам точно защото е на точния градус за сервиране, пяхата й е някак си по-естествена ... и не блъска на спирт толкова.
И моята си бира я харесвам , вече първата реколта отлежа достатъчно, цвета се стабилизира, засили се даже, пяната стана пефектна - отначало беше като от веро - с едни големи балони, а сега е мека, фина и стои дълго, същевременно бирата не се разгазирва бързо в чашата, както при бутилковата от магазина.
Всъщност съгласен съм че вкусът и мирисът се развиват с времето и биха могли да се обучават, в същото време знам и за много дегустации на вина които се правят пред хотелиери, които биват уж обучавани в сомелиерство, а всъщност ги зарибяват за определена винарна, да не говорим и за много такива дето срещу добро заплащане биха се изказали за определено вино по-добре отколкото за друго. Ходи после доказвай че не са били прави.
Абе да има какво да се пие, пък на доброто - лошо не вярвам някой да каже, независимо на южен склон ли е расло и колко е била песъчлива почвата :zauf2:

Имаше един виц за един дето се явявал на интервю за работа като технолог във винзавод, та шефа му дава разни продукти да пробва и оня прави перфектен разбор - коя година, на какъв склон, на каква почва, при каква температура и влаждност ... и накрая шефа решил да накара секретарката да се изпикае в една чашка - та анализа бил : "Блондинка, на 26 г. , бременна в третия месец, ако не ме назначите, ще кажа от кого е бебето !" :lachtot:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Апр 2012, 14:27 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
victoryvt написа:
За алкохола и храната обаче ... мисля че няма нужда някой си сомелиер да ме убеждава на какъв склон и колко е била песъчлива почвата дето е расло гроздето - хубавото вино си е хубаво !
Нюансите да си ги откриват специалистите, на мен така или иначе ми остава в устата един хубав вкус, а от какво точно е съставен не ме вълнува много.

Всъщност съгласен съм че вкусът и мирисът се развиват с времето и биха могли да се обучават, в същото време знам и за много дегустации на вина които се правят пред хотелиери, които биват уж обучавани в сомелиерство, а всъщност ги зарибяват за определена винарна, да не говорим и за много такива дето срещу добро заплащане биха се изказали за определено вино по-добре отколкото за друго. Ходи после доказвай че не са били прави.

Няколко неща...:
Сомелиера не му е работа да убеждава за дадено вино-негово задължение е да ви препоръча за избраното от Вас вино подходящото блюдо...или ако сте си избрали меню да препоръча подходящото вино...
Дегустатора е този който открива нюансите,мирисните характеристики на дадено вино.
Вкусът не се развива с времето,даже напротив -губим го!Към 60 тата си година човек има около 20 пъти по -малко вкусови луковици...
Апропо те не са от ключово значение при дегустациите-вкусовете са ,солено ,сладко ,кисело,горчиво,...
Основното при дегустиратнето е обонянието,а то се развива...натрупва библиотека за различни аромати,която трябва да се подържа и развива.
Няма такова нещо като хотелиери обучавани в сомелиерство с дегустации на определени вина...-сомелиерските курсове и обучение протичат по съвсем друг начин.
Вината имат система на оценяване и неща като "добро заплащане - изказали за определено вино по-добре отколкото за друго"-няма!....тая протостия я вършат журналистите...
И накрая :
Има много и различни добри и по-добри вина-те са такива поради различните характеристики които носят..пък и дори от един сорт да са и за да го разбираме е необходимо да усещаме повече от това само да ни оставя хубав вкус в устата-а това умение се развива....
И понеже спомена и за бира ще кажа че виното и бирата се дегустират по абсолютно различен начин...подхода е така да се каже противоположен:
Докато във виното се търсят качества ,то в бирата се търсят дефектите...поради тази причина дегустаторите, които се занимават с бирата тренират да разпознават "аромати "като котешка урина ,бебешко повръщано,конска пот и т.н.....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Апр 2012, 17:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Аз познавам един двама управители в хотели (не собственици), които редовно биват канени на подобни дегустации организирани от една или друга винарна под формата на курсове за обучение. После от тях зависи какви вина ще се предлагат в ресторанта на хотела. И те решават на базата на други аргументи, не само на нос и език.
Ще разпитам сега за подробности, защото малко ми се е изтрила паметта - може би и заради количеството изпит алкохол през годините :megagrin:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Апр 2012, 20:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Наистина полезна дискусия. За себе си знам, че със сигурност никой няма да е прав, просто собствения вкус трудно може да се промени, освен ако човека не е много податлив на външно влияние. Сомелиерите и те са на някакъв вид заплата, така че и те не пасат трева ;) Друг е въпроса доколко разбират от вино и високоалкохолни напитки. Изобщо какво значи да разбират? Наистина има специалисти, но има и такива просто надарени с дар слово.
victoryvt много добре оформи реалната картинка (според мен) - всеки скача според свирката. Вина от определени изби има и в съответните ресторанти и така е по цял свят, ние тук не отриваме топлата вода. Това си е нещо нормално, колкото нормално е да избереш в този или онзи ресторант да отидеш според собствените предпочитания. Темата е безкрайна ... :prost2:

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Апр 2012, 21:58 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
вкуса и предпочитанията ясно ,че трудно могат да се променят...а и не е нужно!
Но възприятията могат да станат по-пълни с малко насоки...
Как примерно да се сетиш какъв аромат носи Гъмзата примерно(индрише,мушкато)ако маалко не те подсетят за този аромат,въпреки че го знаеш и улавяш ...но просто не се сещаш точно какъв е аромата...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2012, 10:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Точно така !
Аз пак за бирата да кажа - след като прочетох какви са разликите в дрождите за горна и долна ферментация (тези с горна приключват на около 3-3.5% ферментацията, а тези с долна - 2-2.2 %) чак тогава започнах да разбирам на какво се дължи тази едва забележима сладост като някакъв остатък в моята бира. Та в тази връзка - много ми се иска да пробвам същия материал с дрожди за долна ферментация, но изтървах момента - студът си отиде за тази година. Догодина - стане ли в мазето 10-15 гр. , а в гаража 2-3 - действам с долна ферментация.
За виното имам чувството че няма да мога да се обуча , но пък сега съм мераклия да опитам наесен някакъв нов вид - мерло с каберне примерно, даже ще забъркам в два отделни съда - единия с чисто мерло, другия с купажираното. Миналогодишното мерло стана идеално, при това с дрожди на Ванков. За тая есен мисля да се подготвя и с други дрожди, да видим какви ще ми препоръчате като за съответното вино . Освен това сега вече имам и една медна серпентина 3квата заради бираджилъка, която мога да ползвам за охлаждане на мъстта и задържане (мацерация), после стоплянето ще е по традиционния метод с топлите бутилки.
Наближава и времето за кайсиевата ракия ... та да видим !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2012, 23:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Добра тема се е оформила и всеки е прав във съжденията си .Но има голямо отклонение от темата от ракия се преминава на вино и накрая бира .
Може би доказвайки че специалистите сомелиери и дегустатори са най добри във вкусовите възприятия на напитките сте се отклонили.
Не съм чувал за "опитвачи" и "окачествители" само на ракии а би трябвало да има иначе как се провеждат конкурси и раздават медали.Тук обаче бягаме от същността на форума а именно производство при домашни условия на напитки (алкохолни).
Кой сомелиер или дегустатор ще вземе да се занимава с домашно направени бира вино и ракия така че топката е в нашето поле ние сами трябва да се научим да разпознаваме добрите от лошите напитки.
Добра ракия (хубава) е тая която е получена от здрав качествен материал при правилна ферментация и т.н. да не изброявам всички добри практики дискутирани във форума.
Опитвайки добрата ракия трябва да те кефи по време на пиене и да не дава лоши последствия на другия ден.
Колкото до диференциалните уравнения ами частно диференциално уравнение от втори ред или уравнение на Шрьодингер :lachtot: .
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима