Намерих един интересен руски сайт с доста разбираемо обяснение на теории в областта на дестилацията и ректификацията.
Ще постна само един линк, но в самия сайт има много и добра информация :
(Той сайта е известен де, не че съм открил топлата вода ...)
http://www.homedistiller.ru/teoria-rektifikacii.htmНапример в началото се вижда много добре точно защо и как може да се опредили колко л. спирт се получават от 1.кг. захар
Поне на теория :
0.511кг спирт или 0.644л.
Което ще ме накара малко да си променя запомнената константа 0.51 защото се оказва че тя е тегловна, а ние накрая мерим алкохола в литри.
Вярната константа би била 0.644 с която да се умножи захарността и да се получи алкохолното съдържание в материала за дестилация (защото него така или иначе искаме да го измерим със спиртомер, а той мери обемно отношение)
От тук и се получава и по-голямо число за очаквания добив и ако сме още по-далеч от него , значи загубите са доста повече.
Пример :
90кг. гроздова каша със захарност 24% се е получила от 100кг. грозде след премахване на чепките, от нея ще имаме 50кг. течност за дестилация и очаквания добив на етилов алкохол ще е приблизително 50*0.644=32л. - разреден на 40 гр. за консумация е 48л.
Което е доста далеч от реалното на казана после - първаци, патоки, останали недестилирани в казана, излетели заедно с въглеродния двуокис и т.н.
Има описани и точни проценти на нежеланите примеси в главите и опашките. (6% от целия очакван алкохол разпределени почти по равно в главите и опашките). Което дава точен отговор на въпроса "Колко първак да отделям", но само ако се работи с колона

Описана е и точната процедура за работа с колоната - колко да е отлива в различните етапи, как да протича подгряването и т.н. Все неща които и аз емпирично съм приел за верни, но поне тук ги пише черно на бяло.
В края на статията има няколко прости метода за окачествяване на получения алкохол - сигурен съм че ако си тестваме нашите продукти ще останем много изненадани от резултатите