Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 02:16

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2012, 10:57 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Все си мисле ,че такава информация ще е полезна...
Ето линк на магазин в който вчера бях....
Направи ми добре впечатление асортимента на вината...,освен това с удоволствие отговориха на повечето ми въпроси свързани с някои вина...и то доста след изтичане на работното време...
http://www.vinoidrugi.com/


Разбира се като говорим за вина неможе да не споменем
http://www.casavino.bg/

Макар там цените да ми се струват завишени от 1 година насам...но пък е идеално място човек да почерпи инфо за нови вина...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Апр 2012, 09:21 
Offline

Регистриран на: 04 Май 2010, 09:37
Мнения: 202
Местожителство: София
На каза-та цените наистина са нагоре, дори и от обикновените магазини. Илюша, склада на Алберт знаеш ли го? Там, на "К. Величков", доста добре е зареден. Ако решиш да се разходиш дотам, викай да те водя.

_________________
Моята колекция ракии: http://rakiyata.blogspot.com/


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Апр 2012, 11:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
В сайта на Фланкер има нови бирени дрожди :
http://vinarko.com/magazin/%D0%BF%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B8
Ще пробвам тези за английски ейл и ще докладвам.
Brew Day - събота или неделя :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Апр 2012, 11:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Малка домашна пивоварна в действие :
http://www.brewtree.com/BREWTREE_TUTORIAL.html
Има и схема на връзките и крановете :
http://www.brewtree.com/f/beertreeModel(1).pdf
Както и подробен план за работа :
http://www.brewtree.com/page/page/1109797.htm

Разгледах я и я разучих за половин час, не е нещо кой знае колко сложно. Чилъра предполагам е тръба в тръба (по-точно серпентина в серпентина). Прави впечатление и употребата на естествен хмел , както и твърдението че така крайния продукт бил още по-бистър.
Вярно че доста труд по изработката ще има, но мисля че си заслужава !
Единственото усилие после е ... качването на стълбата да сипеш зърното в маштюна :lachtot:
Забележете и какво ползва пича за аериране : бутилка с кислород !
(Като отбелязва, че е желателно да е спрян огъня на газовите горелки за да не станела Раухбира /опушена бира, то има такъв модел бира всъщност/ :lachtot: )

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Апр 2012, 17:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
http://brewingtechniques.com/bmg/schwarz.html

Полезна статия сравняваща двата вида ечемик - 2-у и 6-редов.
Интересното е че там в щатите е доста разпространен малца от 6-редов ечемик, за който в Европа се счита че не става за пивоварене. Всъщност като се попрочете малко ще се види че съвременните култивирани представители на двата вида имат сходни показатели.
Тъй че ...
Смело напред - какъвто и ечемик да хванем за малцоване - с повечко внимание при сушенето и после при майшуването - резултатът ще е приемлив за домашния бираджия.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Май 2012, 12:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Много полезен и интересен сайт на един английски домашен пивовар :
http://www.jimsbeerkit.co.uk/
Изображение

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Юни 2012, 10:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Една страничка с формули за преобразуване от ши***ите (тъпите) англоамерикански мерки в такива по СИ :
http://www.bestfish.com/convert.html
И да добавя формулата за превръщане от градуси Фаренхайт в градуси Целзий :
°C = (°F – 32) / 1,8

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юни 2012, 21:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Много интересен руски форум на домашни пивовари :
http://forum.prostopivo.ru
Аз се регистрирах, има и книги за теглене няколко.
Има и линкове към техни филмчета в ютюба.
Красноярск - нейде близо до Новосибирск и най-вече до Монголия :megagrin:
Ползват дрожди на Ферментис също като нас S-33, S-04, но малц си имат и вносен и руски, както и си правят някои малца като нас.
И те са си направили една тема с проверени рецепти за бира, разгледах я и установих че общо взето и при тях ефективността на процесите е близо до 4 л. бира от кг. зърно (и то става дума за комерсиален малц), така че аз за себе си се успокоих - щом съм и аз с моя малц там някъде, значи това е нормалното за домашната техника.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2012, 11:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Намерих един интересен руски сайт с доста разбираемо обяснение на теории в областта на дестилацията и ректификацията.
Ще постна само един линк, но в самия сайт има много и добра информация :
(Той сайта е известен де, не че съм открил топлата вода ...)

http://www.homedistiller.ru/teoria-rektifikacii.htm

Например в началото се вижда много добре точно защо и как може да се опредили колко л. спирт се получават от 1.кг. захар
Поне на теория :
0.511кг спирт или 0.644л.
Което ще ме накара малко да си променя запомнената константа 0.51 защото се оказва че тя е тегловна, а ние накрая мерим алкохола в литри.
Вярната константа би била 0.644 с която да се умножи захарността и да се получи алкохолното съдържание в материала за дестилация (защото него така или иначе искаме да го измерим със спиртомер, а той мери обемно отношение)
От тук и се получава и по-голямо число за очаквания добив и ако сме още по-далеч от него , значи загубите са доста повече.
Пример :
90кг. гроздова каша със захарност 24% се е получила от 100кг. грозде след премахване на чепките, от нея ще имаме 50кг. течност за дестилация и очаквания добив на етилов алкохол ще е приблизително 50*0.644=32л. - разреден на 40 гр. за консумация е 48л.
Което е доста далеч от реалното на казана после - първаци, патоки, останали недестилирани в казана, излетели заедно с въглеродния двуокис и т.н.

Има описани и точни проценти на нежеланите примеси в главите и опашките. (6% от целия очакван алкохол разпределени почти по равно в главите и опашките). Което дава точен отговор на въпроса "Колко първак да отделям", но само ако се работи с колона :)

Описана е и точната процедура за работа с колоната - колко да е отлива в различните етапи, как да протича подгряването и т.н. Все неща които и аз емпирично съм приел за верни, но поне тук ги пише черно на бяло.

В края на статията има няколко прости метода за окачествяване на получения алкохол - сигурен съм че ако си тестваме нашите продукти ще останем много изненадани от резултатите :megagrin:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2012, 20:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
http://www.vinar.bg/index.php?page=prod ... =8&pid=182

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Апр 2013, 09:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
http://www.vinoenology.com/
ето един доста ценен сайт, който е пълен с калкулатори специално за винопроизводството, а също и магазин

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Юни 2013, 17:51 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
http://www.brouwland.com/


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2014, 14:17 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Нещо ,което не бях срещал в Бг,аукциони на вина...
http://www.vinobg.com/index.php?main_pa ... th=38_5_14

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2014, 17:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
ilu6a написа:
Нещо ,което не бях срещал в Бг,аукциони на вина...
http://www.vinobg.com/index.php?main_pa ... th=38_5_14

Ей това вино http://www.vinobg.com/index.php?main_pa ... b6otecjid2
го има все още в Метро на цена 40лв.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Фев 2014, 09:33 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
мда...ама е 2008 поне в Метро София.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима