Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 14:18

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 52 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: материали
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2012, 10:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ензимът пристигна !
Куриерът беше точен като по часовник.
Довечера ще забъркам малко в едно шише да видим за 3 дена дали ще стане озахаряването по време на ферментацията.
Голямо количество сега не ми се тества че имам да дестилирам на 3 пъти кайсиевата.
Който иска да се пробва директно на 25 кг. зърно да казва - ще му пратя необходимото количество ензим с куриер.
Дотук с транспорта и банковата такса се връзва 40 мл. за 9 лв.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: материали
МнениеПубликувано на: 19 Юли 2012, 17:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
По молба на Орел давам линк към два пидиефа с презентация на този ензим от фирмата производител Джененкор :
http://bioenergy.illinois.edu/news/biorefinery/pp_foerster.pdf
http://www.agfdt.de/loads/bi08/koopsabb.pdf
В момента подготвям в текстов вид указания за работа на български, които смятам за меродавни въпреки противоречията в двата пидиефа на Джененкор. Но ми се ще първо да тествам процеса в една бутилка с един два литра материал и после да ги публикувам.
Реална проба с 10-20 кг зърно или брашно ще направя другата седмица, че сега нямам място от кайсиите.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: материали
МнениеПубликувано на: 25 Юли 2012, 14:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Току що установих с йодна проба че ензимът е свършил работата си :
Прикачени файлове:
jodna-proba-stargen-002-6-days.jpg


След направения опит с брашно в бутилка 2 л. мога да обобщя събрания опит така :
1. По данни на производителя трябваше да се размеси зърнения материал с вода в съотношение 1 кг. зърно с 3 л. вода. Обаче ако се ползва брашно - при това съотношение става нещо като рядко тесто и не е подходящо за работа. Аз добавих още 2 части вода и тогава пък го направих много рядко. Значи най-доброто съотношение е 1:4 ако ползваме брашно. За смлени ечемик или жито или царевица - може да се опита и 1:3.5.
2. Размесването трябва да става при определена температура - за ечемик и жито - 56-57 гр., за царевица - 62-63. Тук в тази фаза производителят препоръчва внасянето на отделен ензимен комплекс - алфа амилаза + бетаглюканаза и протеази. Което ние засега нямаме, но загубата в неефективност не е голяма.
3. След добро разбъркване трябва просто да се изчака да падне температурата сама до 32 гр. Тогава внасяме дозата ензим Stargen 002 (за пшеница или ечемик е около 1.8 кг/ тон зърно или 1.8 г. / кг или за 20 кг. зърно - 36 гр., за царевицата в почти двойно)
4.След известно време се внасят и дрождите с активатора. Да не се бърка докато не се развият по повърхността дрождите, след което - да се бърка периодично. За царевицата бъркането е задължително и то по-често ако може.
5. След 3-4 денонощия поддържане на 32 гр. температура - да се провери с йодна проба дали е приключило разграждането на нишестето, а със захаромер - дали е приключила и ферментацията.

Нарочно съм пропуснал темата с подкиселяването, защото установих опитно че ако спазваме техните изисквания за пеха - 4-4.5 ферментацията върви много слабо (те обаче препоръчват специални дрожди, които ние нямаме) Аз и затова и все още не мога да кажа че експериментър в бутилката ми е приключил - да имам добра йодна проба, но вчера имах 13% захарност, а днес е 8-9 някъде. Всичко това благодарение на силното подкиселяване в началото.
Според мен - стойности на пеха около 5 са добре.

Дрождите :
Препоръчва се по-голяма от нормалната доза дрожди. Освен това те трябва да са и за висока температура (32 гр.) - така че въпреки естественото ми нежелание да препоръчвам хлебна мая - май ще трябва да го направя.
Но нека се има пред вид че тя макар и да работи на високи температури не издържа на друг фактор - висок алкохол, така че ако се ползва тя - нека се разреди сместа повече - 1:4 или 1:5 зърно:вода в началото.
За ечемик 1:4, за царевица, жито, или брашно направо 1:5

Смилането на зърното да е колкото може по-ситно !
Ще правим алкохол, няма да цедим бира :)

Активатор е силно препоръчителен, тъй като и без това нямаме предобработка с бетаглюканази и протеази.
Който има малц - може да го ползва всъщност - при размесването на 56 гр. като се добави малко малц - ето ти ги бетаглюканазите и протеазите ! Даже и малко малтоза ще се произведе за дрождите.

Предполагам че и без нищо допълнително пак ще стане, но няма да са добри резултатите - ензим, хлебна мая, зърно, вода - и след 4-5 дена до седмица - дестилация.

Успех на всички, които ще го тестват и да споделят после какво са получили.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: материали
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2012, 12:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2011, 15:43
Мнения: 61
Вчера сутринта получих ензима от victoryvt и след работа експериментът започна.
Размесих 2.5кг царевица и 2.5кг ечемичен малц и ги разбърках с 20л вода с температура около 65 градуса /от бойлера/. Разбърках добре и добавих едно пакетче лимонтузу /според Уикипедия се пише точно така/. След като температурата падна до 35-36 градуса добавих ензима - около 9гр. При температура 32-33 градуса добавих и едно пакетче мая на доктор Йоткер. Почти веднага започна отделяне на някакъв газ, но стана късно и си легнах.
Тази сутрин в бидона цареше абсолютна бурна ферментация при температура 22-23 градуса. Надигнала се е "шапка" и се чуват характерните звуци. Поради сравнително малкия обем ще е трудно да се поддържа постоянна температура, но явно движението в някакви граници няма да е фатално. Очаквам с покачване на температурата през деня процеса да се активизира още.
Не съм добавял активатори заради използването на малц.
През уйкенда ще повторя експеримента в по-голям мащаб и само с ечемик.
От сега мога да кажа, обаче, че икономически производството на алкохол по този начин ще е изгодно само в по-големи обеми. 0.5 - 1т зърно и нагоре. При малки обеми ефекта се размива в пощенски разходи и банкови преводи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: материали
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2012, 15:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Е, да - все пак сега го пробваме, но ако се хареса - цената на килограм ензим трябва да е около 30 евро ако го вземем от производителя. Даже може да е и надолу.
А килограм ензим е за половин тон зърно, да не казвам че и за цял ще стане но по-бавно.
А тон зърно се равнява на почти тон захар ! Айде - 800 кг. да са , да не е тон.
Само дето цената на едното е 300-400лв., а на другото - 1600.

Иначе за пробата - изкарай я на топло, иска си определено 32-та градуса. Предполагам че на 25-26 гр. ще се проточи малко повече процеса. Но едва ли повече от седмица.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: материали
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2012, 17:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2011, 15:43
Мнения: 61
Днес през деня материала се е загрял до около 32-33 градуса и ферментацията продължава с пълна сила. Прави ми впечатление, че фините частици, които се утаяваха на дъното са намалели доста.
Голяма промяна има в аромата, който е в бидона. Вече не мирише на смляно зърно, а има някаква тънка, свежа нотка.
По всичко личи, че животът ще продължи и без Гриша Ганчев :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: материали
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2012, 19:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
:megagrin: :megagrin: :megagrin: Ами да, току що казаха по новините че и в Румъния го разследват.
Надявам се бъркаш материала ? Поне по веднъж сутрин и веднъж вечер.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: материали
МнениеПубликувано на: 26 Юли 2012, 20:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2011, 15:43
Мнения: 61
Бъркам редовно.
Преди малко премерих захарността и плътността. Захарността премерих с език. Не се усеща сладост. Със захаромер премерих плътността и показа две единици при температура над 30 градуса. Реално сигурно е 2.5-3 единици.
Утре ще премеря пак, за да видя дали се натрупва захар или всичко озахарено се преработва от дрождите веднага.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: материали
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2012, 18:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Днес ми остана време да пробвам ензимите. Смлях аз 20кг ечемик на ярмомелка без сито, мисля, че стана малко по едро отколкото ми се искаше, но каквото такова. На 1кг ечемик-4л гореща вода на 56 градуса, сложих от ензима и сега още чакам да спадне температурата до към 30-35 градуса, за да сложа маята.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: материали
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2012, 19:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Е що без сито, даже на най-дребното трябваше.
Дано ги изгризат де, ама ме съмнява ...

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: материали
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2012, 19:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Без сито, зашото не можах да намеря никакво сито, момчето, което трябваше да го мели му влезна нещо в окото и неможеше да гледа, та трябваше аз да му търся ситата, ама пусто в селска барака е като в женска чанта- всичко има, ама когато ти трябва го няма, нелепа работа и бързахме за болницата и така. Важното е,че се оправи. Тамън и снимки да направя и свършиха батериите, след 20 мин ми се счупи спиртомера и вече ми писна и отивам да пия бира. :megagrin:

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: материали
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2012, 21:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2011, 15:43
Мнения: 61
Вчера дестилирах материала. Резултата е доста под очаквания и много под предишни експерименти с озахаряване с малц. Или температурата е била ниска, или дозата на ензима.
Нарочно не пиша какъв е добива, за да не влияя на другите колеги преди да са завършили собствените си опити.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: материали
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2012, 11:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Късно снощи вкарах маята и активатора, тази сутрин 2 от съдовете бясно ферментираха, чак плюеха през клапаните, третия нещо не бълбукаше, но май не беше затворен херметически. До петък, събота се надявам да ферментира.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: материали
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2012, 14:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Явно и аз ще трябва да се включа в пробите, че поне да си знам.
Нямам капацитет да меля толкова много зърно, а не ми се ходи по село на фуражомелката.
Ще видя дали няма евтино брашно на чувал по 25 кг., ако е 60-70 стна кг. направо такова ще ползвам.
Обаче нека всички имат пред вид че - смилането на дребно е важно, температурата на ферментация 32 гр.е важна, и не на последно място- материалът не търпи отлагане във дестилацията - спрели ферментацията - на казана ! Иначе ... вкисва или най-малко пада алкохола, даже една крива са дали датчаните - как се променя процента алкохол във времето. След максимума кривата започва да пада.
Максимума е на 3-4 ден.
Т.е. или варим на 4-тия или на 5-тия. Естесвено само ако йодната проба е добре и захаромерът показва под 5% , да не казвам 0.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: материали
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2012, 00:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Аз започнах с 10 кг. жито, 5 кг.ечемик и 5 кг. малц от ечемик.
Млях ги на малката си мелничка 3 часа почти, размесих като добавях малца на порции при 53-52-51 гр. после добавих още 16 л. вода на 100гр. и получих накрая смес на 56 гр.
Оставил съм я да изстива сега, докато се случи това - сега си пробвам магнитната бъркалка от старо флопи за компютър.
Представлява изкормено флопи на шпиндела на което има един много як магнит от хард диск , а над флопито е сложена в момента малка кофа (8л.) пълна наполовина с течност от бидона и капнати 40 капки ензим + една лъжица глюкоза + половината от дрождите за бидона (1/2 от 20 гр. BO213) Идеята е вътре в съда (кофата) да има нещо желязно което да се върти от въртенето на магнита - пирон без глава в найлонова обвивка,която е запалена със запалка в двата края за да стане херметик.
Така сеполучава едно постоянно движение на сместа в кофата и дрождите се размножават екстремално.
Утре смятам да имам от 10 гр. сухи дрожди - стартер с мощността на 5 пъти повече дрожди.
Нагласил съм и 100 гр. активатор - минерали за дрождите, ще го ливна заедно с тях в бидона.

Като изключим дългото време за мелене на 20 кг. зърно, другото интересно беше - как се сменя спукана канелка на бидон когато в него вече има материал с температура 50 гр. :)
Ами как - трудно и със стискане на зъбите :)
Утре ще измеря пехато, ще сложа ензима и дрождите и за събота се надявам да съм готов за дестилацията.
едит : Тая сутрин беше още на 40 гр., но все пак сложих ензима. Дрождите са още в кофата, ще ги добавя по обед като се прибера и дано да е паднала още температурата. Надявам се да не му е пределна тая темп. от 40 гр. на ензима, но ще разберем. Пехато беше между 5 и 5.5, не съм го коригирал.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Последна промяна victoryvt на 08 Авг 2012, 14:53, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 52 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима