Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 00:41

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 52 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: материали
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2012, 15:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Да споделя терзанията пък да видим какво ще излезе.
Сутринта в 8 ч. видях че температурата в бидона е 40 гр. , позачудих се малко и сложих ензима. Направи ми впечатление че има лека пяна на повърхността, но реших че може да е от дългото действие на малцовите ензими. Не киселееше, не сладнеше, пеха - 5.5. Не сложих обаче дрождите ...
В 12 ч. проверих нещата и с ужас установих че има шапка и без моите дрожди !
Вероятни причини :
1. Спонтанна ферментация с някакви диви дрожди.
2. Оцетна или млечно-кисела ферментация.
3. Просто това е ефект от действието на ензима.

Да се надяваме да е 1, или 3 :)
В 14 ч. (6 часа след добавяне на ензима) измерих със захаромер, макар и трудно - 10-12%, на вкус сладни леко, на мирис е като повръщано. Шапка пак имаше. Бъркам когато мога, довечера ще докладвам пак. В 14 ч. пеха 5, температура след разбъркване - 35.8гр.

Мисля че грешим като добавяме малц (защото макар и слабо при 56 гр. се задейства бета-амилазата на малца и се продуцира малтоза, която може да предпостави вкисване докато ние чакаме да се охлади бидона), и освен това грешим като не подкиселяваме подобаващо.
Но нека изчакаме.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: материали
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2012, 09:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ден втори :
24 часа след добавянето на ензима и 18 часа след добавянето на дрождите - захаромерът показва вече 7%, пеха пада на 4.5 или между 4.5 и 4. Температура на материала - 34 гр. (снощи в 22ч. беше 31 и аз завих бидона с изолация и включих един нагревател за аквариум на 31 - това му е максимума).
Сутринта махнах нагревателя защото прецених че няма нужда - материала се беше затоплил сам до 34 гр. даже мисля да понамаля изолацията, но и така е добре.
Ферментацията е в силата си, шапка голяма, мирише вече на алкохол.
Иначе общата миризма на материала е като в кофа с повръщано :)
Много се надявам първоначалната шапка която ме притесни (преди добавянето на дрождите) да е била поради действието на ензима. Мисля да го пробвам в мини обем в тенджера - да разваря царевица смляна надребно и да я охладя набързо, да капна 20-30 капки ензим (толкова е за 1 кг. материал) и да видя дали ще се вдигне шапка без дрожди - варенето и бързото охлаждане ще ми гарантират липсата на заразяване с каквото и да е.

В 14:00 днес - 34.8 гр. температура - махам половината изолация, захарност 5% ! Вътре ври и кипи яко, все още мирише на повръщано, но се свиква :)
Йодната проба не е черна, нито синя - едно такова тъмно-кафяво : т.е. останали са само олигозахариди, които са на път да бъдат преработени до глюкоза.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: материали
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2012, 10:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
48 часа след добавянето на ензима :
Захаромерът показва 3 %, температура точно 32 гр., пеха 4 и малко отгоре, няма сладост, доста е кисело и мирише на алкохол. Шапката е все така голяма, след разбъркване пак се вдига заедно с балончета.
Миризмата се промени към по-добро (или аз взех та свикнах).
Обаче - йодна проба почти идеална : много зор трябва за да забележиш нещо различно от кафяво, клонящо към жълто. Предполагам че още довечера или утре сутринта ще е чиста йодната проба.
Сега вече завих бидона с изолацията от всякъде за да задържа 32-та градуса. Утре вечер мисля да заредя казана и да видим какво ще пусне.

Ден 3-ти (72 часа след доб.на ензима) :
Йодна проба - идеална :
Прикачени файлове:
jodna-proba-enzim.jpg


Захаромер : 2.5%
Температура : 29 гр.
Пеха : между 4 и 4.5, по-скоро си е направо 4.
Ферментация съвсем слаба.

В рамките на следващите 24 часа ще трябва да се дестилира.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: материали
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2012, 22:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Е няма такава смрад, за малко да повърна. :(
Иначе захаромера и в трите съда показва 0, йодната проба е перфектна, освен миризмата на разлагащи се трупове се усеща и алкохол, утре и в неделя ще дестилирам. Не очаквам кой знае какво, но ще видим.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: материали
МнениеПубликувано на: 10 Авг 2012, 22:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
аз вече събирам питейната фракция
Реших да не чакам повече защото отдолу излизат балончета които не са въглероден двуокис и ме съмнява че ще се вкисне за часове. Затова в 8 прецедих и запалих казана.
При мен сега си миришеше както всяка друга зърнена джибра.
Сложих едно пакетче сода и вече събирам алкохола.
На вкус е типично зърнено.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: материали
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2012, 19:08 
Offline

Регистриран на: 19 Ное 2011, 23:03
Мнения: 2
Така след два месеца чакане успях да пробвам с зърното и ензима и аз. Резултата е 1,2л-60*. 10л-50* и 10л патоки на 34*.Да кажа сега и аз как процедирах.Ден 1 сложих вода 66л да заври в казана , след това прехвърлих в бидон сигурен съм че температурата не е била по малко от 90* добавих зърното като то беше:15кг. царевица и 5 кг. ечемик смлени на най- малкото сито на ярмомелка. Много бъркане падна до като се получи хомугенна смес видя ми се гъсто и добавих още 12л. вода. след като падна на около 40* сложих ензима "задачи излезнаха и не можех да чакам да падне още" след 2h сложих дрождите FCD 10gr.и активатора пак 10гр.яко бъркане.Ден 2 нищо не знам какво е било защото не бях при материала само накарах един приятел да ги разбърка и каза че ври.Ден 3 отварям сутринта бидона ужасна смрад :help: йодна проба жълто кафява ph-4,5,захаромер 6 ама ври та се къса.Ден 4 всичко е като ден три само ph 4.5-4 и захарта 0 но вря до обяд и след това започна едно странно врене все едно извира вода без балончета абе странна работа ми се видя и реших на другия ден варя.И така на ден 5 варих .
Всичко това се получи с помощта на Виктор на който съм много благодарен за съветите и ензима, човека даже и телефона си даде на един непознат ако има нужда от съвет, МНОГО БАЛГОДАРЯ НА ВИКТОР :prost: :sauf:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: материали
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2012, 20:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Колегата Лимонад е постигнал засега най-добрия резултат със зърно !
Сметнах му алкохола, получава се 6.120л. чист алкохол (той е пропуснал да напише че е вкарал в казана и старо патоки 10л. на 32%, та като го извадя това 3.2л. от полученото 9.32 се получава 6.12) от 20 кг. зърно.
Дори на теория, без да се отчитат загуби по време на ферментацията и в казана - 7л. чист алкохол е максимума от 20 кг. зърно.
Той е между 6 и 7 ! Освен това 5 кг. са му ечемик вместо царевица, което намалява добива.
И при него се забелязва лошата миризма по време на ферментацията, но явно крайния алкохол мирише добре :)
Моят първи опит даде доста по-малко 4л. на 66 , 0.5 л. на 90 и 6л. на 10 - което е около 3.7л. чист алкохол пак от 20 кг. зърно. Но аз си извадих поуки, та при следващия опит мисля да се боря за добър рандеман.
Още веднъж браво за колегата !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 52 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима