Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 13:53

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Легализация
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2012, 11:59 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5802
Местожителство: София
victoryvt написа:
Произвеждането на алкохол, вино, бира , мляко, сирене, кашкавал и т.н. не е сравнимо с мозъчна операция, а по-скоро с готвене.
Щом можеш да си ги наготвиш у вас, за себе си, за семейството си - защо да не може да ги продадеш ?

За изброените неща се учи по 5-6 години...разбира се не е нужно да си завършил ХТИ за да готвиш но:
хигиената на голяма част от населението не му е силна страна...пример са безбройните кебапчйници,баничарници, дюнери...всичко се прави с голи ръце...пот капе от носа и челото и т.н. нооо на никой не му пука купува на поразия...
Та мен лично силно ме притеснява този момент от процесите-да си платиш за стрептококи, стафилококи и ентерококи, разбира се съвсем не е за пропускане момента за етилацетати и т.н.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Легализация
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2012, 13:07 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Регулации има по цял свят. Това е положението... Преди 30 и повече години минаваха едни хора по селата и изкупуваха яйца - предполагам го помниш. Във всяка селска къща имаше "мярка" за размерът на яйцата :lachtot: Времената се менят, производителите са длъжни да водят регистър за ваксинации и т.н. на кокошките, и никой в днешно време няма и да си помисли да ги изкупува от хората. Основната причина е, че не може да се гарантира, че с някое от тези яйца няма да си купиш и салмонела примерно. Подобно е и производството, което коментираме тук, а то се отнася и за всяко друго такова, особено, ако е хранително. Има изисквания по отношение на сгради, технологии и т.н. Няма как да бъдат изпълнени тези изисквания без да се вложи някой лев. Ще дам един прост пример - има изискване суровината и готовата продукция да бъдат в съдовве от материали, които могат да се ползват в хранителната промишленост. 1600л ферментатор от неръждавейка струва към 2000лв, а дори и за малко производство ти трябва поне няколко. В предния пост споменаваш касов апарат, а той струва някакви кирливи 300лв в сравнение с 10-те хиляди , които трябва да вложиш за 5-6 съда. Друг въпрос, че винарна с капацитет от порядъка на 10000л не може дори да се самоиздържа, какво да говорим за печалба. Само вкъщи за лични нужди може да се разчита на бидони, закупени втора употреба, и с неясен произход. Според мен цялата работа с тези разришителни и лицензи е опит да се гарантира някакво качество и спазване както на технологията, така и на санитарно-хигиенните норми. Колкото едно нещо е по-трудно постижимо, толкова собственикът му ще полага повече усилия да го пази, защото алтернативата е отнемане на лиценза и нанайси производство.
Относно пивоварните в Европа - регламентирано е по някакъв начин. В Европа няма и изисквания нивомерите по бензиностанциите да са свързани към фискалните системи (с малки изключения), както и ЕСФП да предва данни към данъчните (отново с малки изключения), но всичко това е плод на 'свободолюбивия' дух на Андрешко. Като не може с добро... Не можем с "чястни примери" да правим глобални изводи - как било в тази или онази държава. Админа може да потвърди, но в Германия, ако не си регистриран производител не можеш да си купиш буре. Представяш ли си какво ще стане тук, ако въведат подобно нещо? :explode:
Та така... мисля, че е необходимо да има лицензионни режими за всякакъв вид хранително производство. Това е начинът хората да купуват наистина качествени и безвредни продукти. А за малкият производител (търговец) - ще кажа нещо, което няма да се хареса на много хора, но истината е, че малките производители (търговци) имат само някаква социална функция в обществото. Те могат да хранят себе си, като в същото време отнемат не малко време на държавната администрация. Почти също толкова време (на администрацията) отнема и един голям производител (търговец). всички иновации, нови технологии и т.н. се плащат от големите. Светът се развива благодарение на тях. Нека не ги обвиняваме, че са виновни за всичко което се случва, и че определени текстове ги защитават, или ги поставят в по-добра позиция.
Още нещо, готвейки (произвеждайки) нещо за себе си, ти носиш отговорност за себе си и за семейството си. Можеш да се отровиш с ракия, или с бомбирали кисели краставички, но какво се случва, ако отровиш някой, на който си продал буркана с краставичките? Тук е голямата разлика - отговорността. Някой трябва да я носи.
Ииии казан от 100л може да пусне 100л ракия седмично, вЕрвай ми :megagrin: :lachtot:

:zauf2:

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Легализация
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2012, 15:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ами да, това е точно другата позиция, която аз не споделям.
Изписах пак един тон приказки, но ще ги спестя.
Всеки е свободен да вярва на всяка доктрина.
Аз лично ще продължа да си купувам яйца от домашни кокошки, независимо дали знаят какво е Бах или не знаят (какво е Бах).
Ще си правя сирене от мляко, независимо дали кравата е регистрирана с паспорт, снимка и дали е била усмихната докато я снимат.
Даже ако ми кажат че е пасла трева предимно, а не е била на фуражи с хормони и ензими - ще се зарадвам повече.
Ще ви дам пример за разговор между едни мутри, които някога преди много години решиха че ще купуват една мандра и ще си легализират бизнеса : "МММмм това сирене много хубаво бе - браво, а от колко литра мляко става ?" "От 7 , обаче имаме един нов технолог, който твърди че можел и от 3 л. да го направи, е нямало да е баш същото, но ... даже на вкус щяло да е и по-вкусно!"
Е тия двамата сега управляват една известна фирма - Мляко "Елена", сирене "Елена" и т.н.
Тъй че ... дет се вика - ти мляко не ми търси, търси ми технолог !
:)
Ай назраве, че то до 21.12.2012 малко остава :megagrin:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Легализация
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2012, 18:32 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Ами не точно :megagrin:
Защитавам тезата, че за лично ползване можеш да правиш каквото искаш, включително, и че ако се чувстваш лек, можеш да пиеш живак за повишаване на теглото :lachtot: , но в никакъв случай не можеш да предложиш тази иновция на пазара, и от нея да печелиш пари.
Въпросът е, че тряба да има норми, които да се спазват, а лицензиите са едни от мерките, които до някъде гарантират спазването на тези норми.
Под качествен продукт няма предвид продукт с високо качество, а такъв, който отговаря на някакв предварително регламентирани норми и производствени технологии, и който не е вреден или опасен за хората. В този смисъл хората, които цитираш вероятно предлагат такъв продукт. Не съм купувал от техните млека и сирена, и не мога да кажа дали са вкусни или не.
Аз също ще се радвам много, ако мога да продавам, но дори не си го и помислям по няколко причини:
- забранено е
- произвеждам малко, колкото за семейството ми
- не мога ОБЕКТИВНО да сеъм сигурен, че това, което произвеждам не е опасно за хората.

Има и друг момент - всички знаем, че държавата е мащеха, но всеки, който се занимава с някаква стопанска дейност трябва да плаща данъци и осигуровки. Как ще стане това? В предния пост споменах бензиностанции - когато дойде реда да се монтират нивомери, точно дребните, при които имаше най-големи злоупотреби скачаха най-много. Манипулираха показанията на ел. броячите, на ФП, на разходомерите. Отделно, че продаваха бъркочи с неясен произход, но с ясни последици особено за модерен дизелов мотор. В този смисъл, как можеш да гарантираш, че бай Мангал няма да дестилира "син" спирт и да го продава като ракия? Как ще гарантираш, че МунЮ ще произведе 300л ракия, а не 30000, като викне на помощ родата с няколк незаконни казани на село? Как ще гарантираш, че Пешо няма да наблъска овчия кашкавал с палмово масло, и как ще гарантираш, че при обявени 20л дневно от крава той е произвел 3кг кашкавал, а не 30? Историята е показала, че не може да се разчита на добрата воля. Трябва да има правила, и колкото са по-рестриктивни тези правила, толкова по-добре.

Та тази позиция защитавам. Аз съм едновременно производител (не на ракия, произвеждам други неща), предлагам услуги и едновременно съм консуматор. Опитвам се да бъда обективен и да гледам, както от камбанарийката на производители(търговци), така и от камбанарийката на потребителите.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Легализация
МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2012, 06:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Не мога да кажа много за Бг,понеже не съм там отдавна,но ми прави впечатление некачествените продукти,било то от големи и реномирани компании или малки мандри и дребни производители.Контрол трябва да има ,и то жесток,и малкият производител трябва да го спазва,ако не да фалира,това е...по цял свят е така.Като малък пример...производството на сирене и кашкавал,не мога да твърдя,че в Бг има качествени такива(да ме прощават производителите).Знам какво беше Витоша и Балканският кашкавал,сега е друго,може би както казва Виктор :) Аз ям много и от двете и смея да твърдя,че в момента тук има с класи по добър от където и да е,изключение,Швейцария и Франция.Иска се качество и строги закони които да регламентират произхода....стари и болезнени въпроси.А за производството на вино и ракия??Тук разрешение за направата на вино е 300$,не те ограничават,имат изисквания с които трябва да се съобразиш,после си на собствен риск...единствено етикетите трябва да минат през данъчните


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Легализация
МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2012, 09:03 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Адаш, $300 за собствена консумация, или за търговия? Във форума на homedistiller имаше много дълга тема, в която админа обясняваше стъпка по стъпка как е изградил и в последдствие получил лиценз за спиртоварна, и накрая как е спрала да работи. Което е още един пример, че малките не са конкурентно способни. По спомени в САЩ има някакъв "монопол", който играе роля на свързващо звено между производители и търговци. С други думи, ако ти имаш ресторант или магазин не можеш директно да се договориш с производителя, а се обръщаш към този "монопол", който купува за теб ракията от производителя, и после ти я продава.
Сетих се още нещо. Добър пример за успешен бизнес са кооперациите, но не в България. Кооперациите позволяват на група хора, в общия случай производители да затворят кръга на производството и да излезнат на пазара с краен, при това конкурентен продукт, или да ползват зедно техника, която по отделно не биха успели да закупят, или не е рентабилно. В момента част от марките коняци се държат от кооперативи, които са създадени преди стотици години с цел отстояване на правата и разширение на производството. От кооперативи се държат дори големи заводи от тежката промишленост.
За съжаление българската народопсихология е доста "сбъркана". Вместо 50-100-150 дребни производители на мляко (примерно) да се обединят в кооперация, всеки да вложи някаква дребна сума и да изградят собствена мандра, те се оплакват, че изкупните цени са ниски. Факт е, че ако не си помогнеш сам, няма кой да ти помогне... Та да се върна на народопсихологията - защо тук този модел на работи?!? защото всеки член-кооператор знае, че в удобен момент съдружниците му ще го опънат, и че в удобен за него момент ще опъне съдружниците си, и защото липсва инициатива.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Легализация
МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2012, 11:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2012, 10:29
Мнения: 7
Местожителство: София
Колега Луиджи, що ти трябва да излизаш от сивия сектор, та тук печалбата е по-сладка.
Ти само се докажи като производител на качествени ракии и пиянките от махалата сами ще те търсят. Не мож смогна дори да оцветиш ракията :smoker: .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Легализация
МнениеПубликувано на: 06 Сеп 2012, 08:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
За собствена консумация не се плаща нищо,карам по спомени,че беше 300$ миналата година само разрешението за производство до 20000 л на година.За спирт нещата са другояче и доста трудни.Големите спиртоварни не допускат конкуренция,както е станало най вероятно с админа на homedistiler.За вино има три вида разрешение http://www.ttb.gov/wine/entering_wine_industry.shtml


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима