Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 12:38

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2012, 12:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Всеки път като дестилирам нещо искам да си сметна точно алкохола в казана , за да имам яснота за ефективността на ферментацията и т.н.
И винаги се чудя как точно да определя литрите от всяка фракция.
Айде средната да кажем че ще е около 10л. и там може да се пробва с мерителна кана - литър по литър и накрая остатък.
Но първаците са под литър и +-100мл при над 90 % алкохол дават доста отклонение.
А имам точен електронен кантар !
Мога да отчета теглото до 1 гр. точност. И то на малки обеми.
Трябва ми формула за превръщане на килограми ракия с определен градус в литри.
Намерих една таблица http://www.separationprocesses.com/CourseWare/Experiments/Property01.htm - но там е в тегловен % алкохол , а спиртомерите ни мерят обемен.
Та реших да си я създам.

Идеята е следната :
От горната таблица вземам стойностите за плътност на водата и спирта (може и от всякъде, те са известни константи)
Плътността всъщност е колко тежи 1 л. нещо в кг.
Естествено колкото е по-висок алкохолният процент - толкова плътността ще пада.
Ако с Х отбележим обемното съотношение на спирта в разтвора (това мерим със спиртомер) , теглото на спирта в 1 л. разтвор спирт-вода
е (Х/100)*плътността на спирта или Х*0.78934/100 или Х*0.0078934.
Аналогично за водата в 1 л. разтвор при Х % спирт се получава :
(1 - Х/100)*0.99823

След като имаме теглата на двете компоненти в разтвора можем да изчислим неговата плътност като просто ги съберем (понеже говорим за 1 л. разтвор) :
Х*0.0078934 + (1 - Х/100)*0.99823 = плътността на разтвора спирт-вода с Х% алкохол (обемен)

Сега вече можем да сметнем колко литра е едиколко си кг. разтвор :
V=m/(Х*0.0078934 + (1 - Х/100)*0.99823)
Където V e търсеният обем, m е отчетеното тегло с кантар, а Х е процентът алкохол който показва спиртомера.

Ето и как изглежда това в ексел за температура 20гр. :
Прикачени файлове:
tablica-teglo-obem.jpg

Там горе вдясно трябва да се запише отчетеното тегло и да се види в таблицата съответния на алкохолния процент ред.
Например имаме непълна кофа патоки с градус 33% и се чудим колко точно литра е - мерим с кантара примерно 8 кг. и от таблицата се оказва че това са точно 8.6 л.
Измерването с кана ще е 8 пъти по литър и веднъж за отчитане на 600мл. - 8 грешки по 50мл. са 400мл. - т.е може и 9 може и 8.2 да отчетем. А с кантара е точно.

Ето го и самия файл :
(Щеше да го има ако беше разрешено качване на архиви - странно, преди можеше сега не може)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2012, 10:56 
Offline

Регистриран на: 13 Дек 2011, 18:20
Мнения: 85
Местожителство: EU
:2thumbs: Жалко че няма Нобелова награда за математика.

_________________
C2H5OH По-добре да си обект на завист, отколкото на състрадание.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: marinero_bg, mitkom, vesko11 и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима