Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 12:10

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2012, 14:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 13:57
Мнения: 3
Здравейте, тръгнах да търся съвет и попаднах на този сайт. Видях доста компетентни мнения, затова моля за помощ.
За първи път се занимавам с вино, изчетох какво ли не във форумите. Сега виното се бистри в бурето, но пет литра ми артисаха и си ги сложих за доливане в стъклена дамаджанка, ама от любопитство го пробвах и установих, че има много силно изразен танинов вкус, леко горчив, и въобще не е сладичко /поне една идейка/, ако някой знае ще ме посъветва ли как да ги понамаля тия вкусове, ако се окаже че и другото в бъчвата, е същото. То му е рано още, само преди петнадесетина дни го източихме и бавната му ферментация не е приключила, това в дамаджанката е на терасата а там е по-топло отколкото в каменната маза на вилата, та се надявам там да е друго, ама ако не е да имам някаква идея какво да правя. :help:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2012, 14:53 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Спокойно при избистрянето голяма част от танините ще паднат, и вкуса ще се заглади.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2012, 15:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 13:57
Мнения: 3
Ох дано, камък ми падна от сърцето. Мразя да се провалям, а това че не е ама хич сладичко, ще се оправи ли, че така нагарчащо май не ми допада, май съм свикнала с по-сладички вина, а вече не мога да го направя десертно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2012, 16:19 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Това,че не сладни значи , че бурната ферментация е минала и е останало много малко количество захар, което реално не може да се усети. Направила си сухо вино. Няма как да стане сладко освен , ако не му помогнеш някак. Говориш за десертно вино, там технологиите са други. Ще трябва да си го пиеш така.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2012, 16:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 13:57
Мнения: 3
Да , не очаквах да стане толкова сухо, повечето имат проблем с остатъчната захар а не с липсата и,а и изтървах времето за десертно, ама ако имате идея как да му помогна на тоя етап да стане само малко по- сладко. Ако му добавя малко захарен сироп, дали ще му навреди. Виното е толкова тънка работа, че ходя около него с калцуни да не го стресирам с по -високи шумове и да се вкисне настроението му.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2012, 22:04 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
аз лично ,не мога да разбера какво се опитвате да постигнете...дайте пример ,за да можем да ви насочим..

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2012, 23:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Разтваряш едно степче вътре и... воаля ;)

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2012, 01:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2012, 14:04
Мнения: 9
Местожителство: София
Танина ще се махне но за вкуса еми той ще става по-тежък.Ако бях на твое място ще изчакам тихата ферментация и като го извадя ще му сложа Подобрител за вино пък голяма работа като стане с червен цвят но поне ще си го пиеш с удоволствие :prost: :prost: :prost: .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2012, 09:51 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Няма да му навредиш със захарен сироп, но може пак да тръгне ферментация. В случая можеш да пробваш на готово вино да добавяш някакъв подсладител примерно,обаче не съм смного убеден в качествения краен резултат. Другия вариант е като седнеш да си пиеш вино да си слагаш по една лъжичка захар и да си го правиш сладко.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2012, 10:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Абе много ми е чудно как ще седна аз на една чиния пържоли и да пия сладко вино ?
Пък ако има някои фенове да пият вино с торта или бонбони - де да знам ...
Както и за бирата има различни дрожди дето оставят някакъв процент неразградена захар накрая, така сигурно и за вино има дрожди за полусухи и сладки вина. Иначе няма да стане - остане ли захар и живи дрожди - ферментацията пак ще тръгне.
Освен да се филтрира с шихтови филтри, или да се избият дрождите със серен двуокис (и то доста здрава доза)
Вариант - при 5% захарност - 10 л-ва туба влиза за два дена в хладилника на 5 гр. - падат дрождите долу, декантира се виното, хаква се една конска доза серен двуокис, пак в хладилника за ден два докато падне ощеедна утайка от мъртви дрожди - декантиране и в бутилки.
И пак ще е за скорощно пиене. Освен това ще мирише и на серен двуокис поне малко.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2012, 14:05 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Предполагам, че ако във виното се добави подсладител- Ацесулфам Ка, Цикламат или други гадости, с тях няма да тръгне ферментация ама незнам дали ще издържат на киселата среда.
Абе мани го тва сладко вино, купете си от магазина един вермут или полусухо вино и готово. Тая година някаква мода ли е, че се търси сладко вино, незнам.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима