Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 12:44

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2014, 18:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2012, 21:56
Мнения: 9
Привет колеги,имам няколко въпроса относно направата на казан в двора на къща.Имам подходяща постройка,двора ми е около 1 декар.Къщата е в едно малко село,интересуваме какво трябва да е разстоянието на казана от другите къщи,трябва ли съседите да са съгласни за да го направя,и другото което ме притеснява,е че кметството на селото се намира на около 150-200м от къщата ми,трябвали и от тях да искам разрешение?Казаните ще са двойна преварка,но няма канализация и ще трябва да е на септична яма,колко трябва да е голяма тя? Моля за съвет как да узаконя обекта.
Благодаря предварително за отговорите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2014, 18:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
Понеже в тази студена вечер ударих 3 чашки винце, ще ти кажа направо
без да те лъжа, съвсем искрено от душа Нямаш шанс за законен казан
От там нататък ти сам си прави изводи те..... :prost:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2014, 20:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2012, 21:56
Мнения: 9
ако направя нова сграда с проект,разрешително за строеж както и декларации от всички съседи около мен че нямат претенции.Доста специализирани малки обекти за дестилация съм виждал който се намират в собствените къщи а тъй нареченото отстояние не е 100 метра а една ограда от мрежа.Дори в един не много голям североизточен град преди две години отвори доста модерна казанджийница и там няма спазено 100 метра и дори изхвърлят отпадни те води в градската канализация като са направили няколко утайника за отделяне на твърдите фракции.
Ако намеря място в "стопански двор" как стой узаконяването и съответно въпроса с отпадъка?
Ако е земеделска земята мога ли да го направя?Ток и вода с партиди не ми трябват.Хидрофор и фотовултаик.

Благодаря предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2014, 20:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
Законен казан :lol: И да минеш всичките тези перипетии с комшиите
Отиваш на митницата, митнически склад, бандероли,всеки път когато вариш трябва да присъства митничар, измервателни уреди за алкохола да не говорим за лаборатория за доказване на годността на алкохола от агенцията по храните че ще те заболи главата.
Пс не ми се пише повече...... и утре е ден :saufen:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2014, 11:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2012, 21:56
Мнения: 9
Тук става въпрос за направата на казанджийница,където хората ще идват да си изваряват материала,а не аз да правя алкохол и да го продавам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2014, 12:36 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Именно де , ето тук има малко насоки
viewtopic.php?f=9&t=2688

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2014, 13:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Като стана въпрос за хидрофори - фотоволтаичен панел не може да подкара стандартен хидрофор. Трябват няколко панела, акумулатори, инвертор, контролер и ред други джаджи. Става сериозна инвестиция.
Сега има помпи, които могат да работят директно от панел http://www.es3.bg/index.php/2014-01-07- ... -10-detail


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2014, 15:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Бай Танасе, много скъпо идва според моите сметки.Моята реална ситуация е помпа 370 вата, дават и 2,4 кубика на час, но в моя случай при денивелация от 5 метра реалното количество е 1,2 кубика.Поливам около един декар,и за годината 100 кубика са ми напълно достатъчни.
Ако трябва да дам 700 лв. за тяхната система , не виждам как мога да ги избия, камоли да спечеля.
Ако дам 600 лв. за ток(100 лева отделям за помпа),ще имам 10 000 кубика. Демек за 100 години, без да ме е грижа дали има слънце, светло ли е тъмно ли е. :o
То енергията ужким безплатна,ама като теглиш калема :shock:

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2014, 15:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Човекът нали казва, че ток и вода не му трябват, та затова :megagrin: Ракиджийница без бол вода не става, нали трябва и да се мият съдове, казани...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2014, 16:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2012, 21:56
Мнения: 9
Привет колеги интересни примери и разсъждения но нищо по същество на въпросите ми.
Как точно стой въпроса със съседите за да се построй казанджийницата?
Как да станат нещата към кого да се обърна?
Относно статута на земята:
Ако закупя земя в "Стопански двор" мога ли там да го построя?
Имам земеделска земя в селото лошото е че пътя е черен но да кажем не е проблем мога ли тука да го построя?
За това казвам за хидрофор и фотовултайк на земеделска земя докато докарат тока и водата ще мини доста време и доста пари.
Инвестицията трябва да ми излезе около 50000 лв.
Давайте съвети как да се случат нещата и разбира се да е законно.

Благодаря на всички отзовали се.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Яну 2014, 13:40 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Не е тук мястото на тези въпроси, по скоро ги задай към общината в, която искаш да извършваш дейността, после мини през митниците за да ти разкажат за лицензионния режим. На земеделска земя не можеш да строиш, трябва да и смениш статута, земята в стопанския двор никой от тук присъщващите предполагам не знае с какъв статут е. Ще трябва да прочетеш ЗУТ и още сумати неща.
цитат "Казаните подлежат на задължителна регистрация по Закона за акцизите и данъчните складове. Техни собственици или наематели могат да бъдат лица, регистрирани по Търговския закон, Закона за кооперациите или по законодателството на държава-членка на ЕС или на държава-страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, както и юридически лица, създадени въз основа на нормативен акт.
Те подават искане за регистрация на обекта до началника на митницата по местонахождение на обекта преди започване на дейността. Сред големия брой документи, които трябва да приложат са пълно описание на технологичното оборудване, включително съдовете и техния обем."

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Яну 2014, 16:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2012, 21:56
Мнения: 9
Относно регистрацията в митница не е проблем те няма как да ми откажат регистрация ако съм изпълнил техните изисквания който не са кой знае какви.Единственото което ме затруднява е документа въвеждане в експлоатация на обекта който се изважда от дадената община.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Яну 2014, 17:26 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
Не знам дали не си струва да потърсиш някой вече регистриран, но неизползващ регистрацията и да закупиш фирмата му, като в последствие смениш "производствения обект". Може би ще спестиш част от бумащината.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2014, 13:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2012, 21:56
Мнения: 9
Фирмата не ме бърка митничарите идват на място да те регистрират проверяват съдовете и ако не надвишава 1000 литра ми издават регистрация на специализиран малък обект за дестилация няма как да взема някоя регистрирана фирма която е изпълнявала дейност в София и аз след това да си варя ракия в Силистра и като дойдат митничарите ще конфискуват съоръженията в полза на държавата.Интересува ме как да го построя при условие,че нямам отстояние от 100 метра от жилищна сграда кой съседи трябва да ми се разпишат не ми е ясно ЗУТ?
Казана искам да ми е в двора има доста място но как се изважда въвеждане в експлоатация?
Някой който знае тънкостите на ЗУТ или има казанджийница като тази която искам да направя.

Става въпрос за средно голямо село намиращо се в област Силистра община Тутракан
митница се минава в гр.Русе.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2014, 11:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
РЕГИСТРАЦИЯ НА СПЕЦИАЛИЗИРАНИ МАЛКИ ОБЕКТИ ЗА ДЕСТИЛИРАНЕ И НА ОБЕКТИ ЗА
ВИНОПРОИЗВОДСТВО НА МАЛКИ ВИНОПРОИЗВОДИТЕЛИ
Специализиран малък обект за дестилиране" е обект за дестилиране, в който се произвежда етилов алкохол (ракия) от грозде и плодове - собствено производство на физически лица, за тяхно лично и семейно потребление до 30 литра етилов алкохол (ракия) годишно на семейство.
"Обект за винопроизводство на малък винопроизводител" е обект, в който се произвеждат не повече от 1000 хектолитра вино на година.
1. ЛИЦА, КОИТО ИЗВЪРШВАТ ПРОЦЕДУРАТА
Агенция «Митници»
2. ДОКУМЕНТ, КОЙТО СЕ ИЗДАВА ПРИ ЗАВЪРШВАНЕ НА ПРОЦЕДУРАТА
Удостоверение за регистрация на специализиран малък обект за дестилиране/ обект за винопроизводство на малки винопроизводител
3. НОРМАТИВНА УРЕДБА
 Закон за акцизите и данъчните складове (ЗАДС) - чл. 4, чл. 56 - 58, чл. 108, чл. 128
 Правилник за прилагане на Закона за акцизите и данъчните складове (ППЗАДС) - чл. 34 - 37
4. ВЪТРЕШНИ АКТОВЕ, РЕГЛАМЕНТИРАЩИ ПРОЦЕДУРАТА
няма
5. ПРОЦЕДУРИ, НЕОБХОДИМИ ПРЕДИ ЗАПОЧВАНЕТО НА НАСТОЯЩАТА
Собственици или наематели на малки обекти за дестилиране и обектите за винопроизводство на малки винопроизводители могат да бъдат само лица, по чл. 40в от Закона за виното и спиртните напитки - регистрирани по Търговския закон, Закона за кооперациите или по законодателството на държава - членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.
Необходимо е тези лица да имат регистрация за пунктове за изваряване на ракия – виж процедура в глава „Стопански дейности”, част „Производство”, „Производство на спиртни напитки”, „Регистриране на пунктове за изваряване на ракия”.
6. ПРОЦЕДУРИ, ВЪЗМОЖНИ СЛЕД ПРИКЛЮЧВАНЕТО НА НАСТОЯЩАТА
няма
7. ПРОЦЕДУРИ, ВЪЗМОЖНИ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ ЕДНОВРЕМЕННО С НАСТОЯЩАТА
няма
8. СТОЙНОСТ (ТАКСА):
Не се заплаща такса
9. ЕТАПИ НА ПРОЦЕДУРАТА

 ЗАПОЧВАНЕ НА ПРОЦЕДУРАТА
Подаденото искане и приложените документи се проверяват за съответствие съгласно изискванията на ЗАДС и ако са налице пропуски се дава възможност за тяхното отстраняване. Началникът на митницата по местонахождение на обекта в срок от 14 дни от подаването на документите, съответно от отстраняването на непълнотите по тях, издава удостоверение за регистрация (по образец).
 МЯСТО
Митницата по местонахождение на обекта
Списък с адресите на митниците са посочени в карта (в приложение) и на адрес http://www.customs.bg/index_bg.html

 НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
Лицата подават
1. Искане за регистрация на обекта (по образец) преди започване на дейността
2. Актуално удостоверение за вписване в търговския регистър - оригинал или нотариално заверено копие;
3. Техническа справка за откритите и закритите производствени обекти или складове с посочена квадратура и местонахождението им, пълно описание на технологичното оборудване, включително съдовете и техния обем;
4. Оригинал или нотариално заверено копие на документ, удостоверяващ въвеждането на обекта в експлоатация, издаден по реда на Закона за устройство на територията;
5. Заверено от лицето копие на картата за идентификация по регистър БУЛСТАТ;
6. Лиценз, разрешение или регистрация, когато това се изисква по закон;
7. Декларация, че обектът отговаря на изискванията малки обекти за дестилиране и на обекти за винопроизводство на малки винопроизводители;
8. Списък с трите имена и единния граждански номер на лицата, които водят производствения процес (отговорници на обектите) и отговарят на изискванията на Закона за виното и спиртните напитки и нормативните актове за прилагането му.
 ДЛЪЖНОСТНО ЛИЦЕ, ПРЕД КОЕТО СЕ ПОДАВАТ ДОКУМЕНТИТЕ
Служител в митницата по местонахождение на обекта
 РАБОТНО ВРЕМЕ С КЛИЕНТИ
Работни дни: понеделник – петък
Работно време: от 09.00 – 12.30 и от 13.00 – 17.00 часа
 ДРУГИ ЕТАПИ НА ПРОЦЕДУРАТА
Регистрираното лице е длъжно да уведоми писмено началника на митницата за всяка промяна на данните в искането в 14-дневен срок от настъпването й
Началникът на митницата по местонахождение на обекта прекратява регистрацията в следните случаи:
1. по молба на регистрираното лице;
2. при прекратяване или ликвидация на регистрираното лице;
3. по своя инициатива, когато регистрираното лице не отговаря на изискванията по Закона за акцизите и данъчните складове.
В правомощията на началника на митницата, издала удостоверението за регистрация, е да извършва проверки на регистрираните лица за спазване на изискванията на закона по отношение на специализираните малки обекти за дестилиране, съответно на обектите за винопроизводство на малки винопроизводители. Когато при извършване на проверка се установи, че регистрираното лице не отговаря на изискванията на закона, началникът, издал удостоверението, с мотивирано решение прекратява регистрацията.
10. СРОК ЗА ПРИКЛЮЧВАНЕ НА ПРОЦЕДУРАТА
14 дневен срок
11. ПРОЦЕДУРА ПРИ НЕРЕДОВНИ ДОКУМЕНТИ
Ако са налице пропуски се дава възможност за тяхното отстраняване в 7 дневен срок от подаване на документите.
12. ПРОЦЕДУРА ПРИ ОТКАЗ ИЛИ ОТРИЦАТЕЛНО СТАНОВИЩЕ
Когато пропуските не се отстранят, началникът на митницата по местонахождение на обекта отказва с мотивирано решение издаването на удостоверение. Непроизнасянето в срок се смята за изричен отказ за издаване на акта.
Лице, което е задължено и не се регистрира по ЗАДС, се наказва с имуществена санкция в размер от 500 до 3000 лв.
Установяването на нарушенията, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления се извършват по реда на Закона за административните нарушения и наказания.
Актовете за нарушения се съставят от митническите органи, а наказателните постановления се издават от директора на Агенция "Митници" или от упълномощено от него длъжностно лице
13. ЛИЦЕ, КОЕТО ИЗДАВА ДОКУМЕНТА ЗА ЗАВЪРШВАНЕ НА ПРОЦЕДУРАТА
Началник на митницата по местонахождение на обекта
14. СРОК НА ВАЛИДНОСТ НА ИЗДАДЕНИЯ ДОКУМЕНТ
Безсрочна
15. ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРОЦЕДУРАТА
В Централното митническо управление на Агенция "Митници" се води електронен регистър на специализираните малки обекти за дестилиране и на обектите за винопроизводство на малки винопроизводители. Регистърът съдържа следната информация: идентификационен номер на обекта; наименование, седалище и адрес на управление, единен идентификационен код на лицето; адрес на обекта; видовете акцизни стоки, които могат да бъдат произвеждани; дата на регистрация; дата на прекратяване на регистрацията. Регистърът е определен като публичен и се публикува в Интернет на страницата на Агенция "Митници" http://www.customs.bg/

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима