Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 19 Апр 2018, 22:44 Дата и час: 19 Апр 2018, 22:44

Часова зона: Европа/София [DST]

 [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2015, 11:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 234
Законът за акцизите и данъчните складове постановява, че малките обекти за дестилиране (така наречените „казани”) са единствените обекти, в които може да се вари ракия за лична употреба. Клиентите имат право да изварят неограничено количество ракия от собствени плодове. Само първите 30 литра са с намалена на половина ставка (около 2,20 за литър в зависимост от алкохолния градус). За останалите ставката на литър е 4,40 лв за литър.

В пресата често чета как "някой" власти са проверили "еди кой си" и намерили в домът му "някакво" количество ракия и казан. респективно веднага са го обвинили в нелегално производство и дистрибуция.

За мен има няколко неясни момента.

1. Ако в мемента не правиш ракия и си седиш в къщи, някой почука на вратата и иска да направи обиск с цел откриване на нелегален алкохол, коя власт може да го направи и какви документи трябва да предяви за да влезе в домът ми и да тършува/обискирва. По кое време на деня може и не може?

2. Ако имам казан в домът ми и имам или нямам, някакво количество ракия ( не става дума за няколко тона а за 50-90 кг. след като не са ме заварили в момент на правене на ракия, как могат да ме обвинят в това, след като казанът го ползвам за други цели (обработка на плодове и др.) а ракията съм я купил на "битака"? Самото притежание на казан прави ли ме законо нарушител. Също и притежанието на ракия без документ прави ли ме закононарушител?

3. След като не съм хванат да продавам алкохол, могат ли да ме обвинят в това деяние?

4. Не наличие на документ за произход, повод ли е за конфискация на намереното количество?
Ако се влезе в която и да е селска къща, едва ли стопанинът и ще притежава документ за наличната му ракия!

5. Казаните длъжни ли са да издават документ за платен акциз, или ако не, къде той се плаща и въз основа на какви документи?Повод за горните размисли е, че често пъти съселяни се карат за нещо и някой отмъстителен се обажда и колади другият, че прави и продава алкохол.... пък после доказвай, че нямаш сестра.

Някой сблъсквал ли се е с подобни случай лично и как се процедира от "ебаната" страна :?
В пресата са описани подобни, но журналистите обичат да разкрасяват нещата и често пъти изкривяват истината.

п.с.
Извинявам се ако дублирам темата.

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2015, 12:04 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6858
Местожителство: София
При повечето описани случаИ ,ще ти натресат глоби някоИ власти до 3000лв...
Нямат нужда от каквото и да било властите,когато има сигнал за контрабандна,акцизна ит.н. стока...Влизат и търсят...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2015, 12:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2548
Местожителство: Пловдив
По 5-та т. Да. Въпросът е обаче дали клиентът е склонен да си плати пълния акциз на реалното количество...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2015, 12:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2766
Местожителство: ''Survivor'' България
ilu6a написа:
Нямат нужда от каквото и да било властите,когато има сигнал за контрабандна,акцизна ит.н. стока...Влизат и търсят...
Без прокурорска заповед не могат да ти влезнат в имота.Обикновено имат такава , била тя за спец акция на цялото звено, или поименна на когото ще проверяват....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2015, 13:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 234
Не става дума за нямакъв производител и продавач на алкохол, а за средно статистически гражданин, който си е направил казанче и си прави за свои нужди 50-80 литра ракийка годишно.

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2015, 13:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 234
Когато звънецът на вратата е придружен с думите “Полиция, отворете.”, на първо място аз наистина трябва да отворя – законът ме задължава да съдействам на служителите на МВР. Добре е да поискам от лицата да се легитимират със своите служебни карти, което те най-вероятно ще направят и без да им подсказвам.

След като установя контакт, служителят на МВР сам ще ме уведоми по какъв въпрос ме търси. Възможностите са няколко:

искат претърсване на дома ми;

ще ме арестуват (вж. “Арестуваха ме! Какви са правата ми?”);

Този материал разглежда случаите, в които полицията действително ще влезе в моя дом. Вариантите тук са два – претърсването да се извърши без съдебно разрешение (само в изключителни случаи и с последващо одобрение от съдия в рамките на 24 часа) или със съдебно разрешение.

Възможността органите на МВР да извършат проверка в моя дом без съответното разрешение е извънредна. Така, когато полицията позвъни на вратата ми по оплакване например от твърде силната музика на моето събиране, след като отворя, аз мога да откажа да ги допусна на проверка в дома си. Служителите на МВР обаче могат да извършат проверка на помещението и без моето съгласие или съдебно разрешение, ако имат основание да ме подозират в тежко престъпление (притежание на наркотици например) или укриване на престъпник. При претърсването задължително се сътавя подробен протокол, от който аз получавам копие. След проверката мога да се посъветвам с юрист относно валидността на съставения протокол, тъй като ако той не е изряден, резултатите от претърсването не са валидно доказателство, защото не са събрани по съответния ред. Събраните доказателства са негодни и ако съдията не одобри протокола.

Ако претърсването става по общия ред, с надлежно издадено съдебно разрешение, преди започване на процедурата, служителят ще ми покаже въпросното разрешение, което обаче аз не бих могъл да оспоря на място.

Просто трябва да се уверя, че документът пред мен наистина е съдебно разрешение за извършване на претърсване (мога обаче да оспоря разрешението по съдебен ред, а падне ли то, отпада и доказателствената сила на резултата от претърсването, което ще се окаже неправомерно извършено).

След като ми представи разрешението от съда, служителят на МВР ще ме покани да предоставя търсените доказателства. Дори да ги предам доброволно, органите на МВР пак ще претърсят дома ми, защото на изземване подлежат освен предварително набелязаните предмети и всичко останало, което може да има отношение по делото. Доброволното предаване обаче ще е в моя полза при евентуален последващ спор за увреждане на мои интереси в процеса на претърсването (например ако се разкрият обстоятелства от интимния ми живот или ми повредят имуществото).

Претърсването се извършва през деня и в мое присъствие, на мой пълнолетен близък (ако съм непълнолетен) или ако съм възпрепятстван – в присъствието на домоуправителя на кооперацията или представител на кмета или общината (тоест отсътсвието от помещението по никакъв начин няма да ми помогне). Има само три изключения за претърсване в отсътвието на ползвателя или заместващите го хора:

когато полицаите предотвратяват престъпление;

когато има данни, че в помещението се укрива човек, извършил тежко престъпление;

когато оказват неотложна помощ на хора или при друга крайна необходимост;

Ако полицаите влязат принудително в моето жилище, то трябва да впишат причината за това в протокола. Важно е, че освен мен при претърсването трябва да присъстват и поемни лица, избрани от органите на МВР. Те нямат отношение към случая и могат да играят ролята на безпристрастни свидетели. Поемните лица следят за пълнотата на съставения при претърсването протокол, като всички иззети доказателства се представят и на мен, и на тях.

Претърсването на моето жилище със или без съдебно разрешение, най-вероятно ще бъде съпроводено и с личен обиск, за който също е необходимо съдебно разрешение, но важат правилата за извършване на претърсване без разрешение – може да се извърши и без разрешение, ако има достатъчно основания да се счита, че укривам доказателства, основанието се вписва в протокола, протоколът се предствя на съответния прокурор до 24 часа. Служителите на МВР могат и да ми забранят да комуникирам с другите присъстващи, за да предотвратят укриването на доказателства. Важно е да знам, че мога да бъда обискиран само от служител от същия пол, в присъствието на поемни лица от същия пол.

Какво може да се обърка?

при претърсването може да бъде увредено мое имущество;

след претърсването може да установя липса на предмети, които не са описани и иззети по съответния ред;

претърсването може да разкрие информация за моя личен живот. Законът разпорежда тя да бъде пазена в тайна и ако бъде разгласена, мога да търся правата си;

може да ми бъде нанесена телесна повреда при използване на сила или помощни средства (палки, белезници и др.) от страна на органите на МВР;

при личния обиск действията на лицата, които го извършват, биха могли по някакъв начин накърнят моето достойнство.

Какво мога да направя?

да инициирам наказателно производство срещу виновния служител, като подам жалба в районното поделение на МВР. Виновният случител подлежи и на дисциплинарно наказание;

да търся обезщетение от държавата за претърпени имуществени или неимуществени вреди – моят иск трябва да е насочен срещу съответното районно поделение на МВР. Важно е обаче, че за да търся имуществена отговорност в гореизложените случаи, е необходимо да докажа само реалното настъпване на вредните за мен последици и връзката между тях и действията на служителя на МВР.

Ако при претърсване или обиск се нуждая от неотложна медицинска помощ, полицаите са длъжни да вземат мерки и тя да ми се окаже. Това включва и случаите, в които самите полицаи са ме довели до такова състояние, независимо дали то е било правомерно или не.

При свърхупотреба на сила или оръжие при упражняване на принудителни мерки върху мен или моето имущество мога да търся своите права и пред европейските институции в лицето на съда в Страсбург. Като при това полицаите са длъжни не само да не употребяват физическа агресия спрямо мен, но и вербална. Недопустими са обидите, заплахите и сексуалните намеци.

(*) Настоящата статия има за цел да очертае някои основни Ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен – съветваме Ви да се консултирате с юридически експерт. (*)

Правото е в съавторство с Илина Малцева

Актуализирал: Лиляна Попова

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2015, 15:50 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6858
Местожителство: София
Произхода на пещерската е ясен-от магазина и можеш да го докажеш с касова бележка(няма значение в буркани ли е или в цукало(където е мястото точно на този дестилат)))),а по-голямо количество се узаконява с бележката за платен акциз от казанджийницата.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2015, 16:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 161
Пак сме по прецакани дори от винпромите. Те плащат на готов продукт, а ние на дестилата, който излиза от казана. След отлежаване в буре или в отворени съдове градуса пада и излиза, че за готовата ракия, сме платили повече от винпромите. Вярно че не е кой знае колко, но важен е принципа.
Ами ако си платим примерно 2 години поред за някакво количество, не може ли да използваме тези бележки за постоянно? Ако дестилираме всяка година количеството, което консумираме няма ли да можем да минем със старите бележки при проверка? Ще могат ли да разберат по някакъв начин?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2015, 10:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 161
550лв. на хектолитър чист алкохол. Над тези 30л. е пълния 1100 лева. Говореше се, че може и да го повишат.


Върнете се в началото
  
 
 [ 9 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима