Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 22:19

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2015, 13:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Мар 2014, 19:46
Мнения: 16
Местожителство: Перник
Здравейте колеги,
отново се обръщам към Вас с молба за помощ. Случая е следния: заредих един бидон с джибри от круши( добре узрели), добавих и необходимото количество захар, така че захаромера да показва 23-24. Оставих материала на топло място, така че за две седмици захарността падна на 0 и дори се бе обърнала шапката на джибрито.От там сложихме материала в казана и от тук започва учудването ми, защото ракията протече на 52 градуса.Помислих че аз нещо съм сбъркал но се оказа, че на още трима съседи ракията е протекла с много нисък градус.
Дали е възможно да се дължи на използваната захар а именно "Вучков" , като един съсед е ползвал "Захира"? Дали сега идвайки сезона на джибрите и туршиите да ни "цакат с топла бира" с тая захар и ако да , каква бихте ме посъветвали да използвам, защото има още едно дърво което ме чака да бъде заложено в бидона?
Извинявам се предварително ако е писано по тази тема но, тъй като никъде не открих отговор в други теми за това реших да пиша.
Предварително благодаря


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2015, 13:38 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Все тая каква захар ползваш-важното е да провеждаш правилно ферментацията, дрожди поне...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2015, 14:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
Ей тая захар само не става-ЖЕЛИРАЩА ЗАХАР 1 КГ http://www.agrana.bg/produkti/zakhar/zakhira/

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2015, 19:00 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
E трябва да си идиот с излишни пари за да ползваш такава за ракия...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2015, 19:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юли 2011, 17:19
Мнения: 36
Не е толкова важно на колко градуса е тръгнала ракията. Важното е да се извади всичкият алкохол от джибрите. Няма да е лошо да дадеш малко инфо: колко круши, колко захар, колко вода, колко ракия (първак, тяло, патоки).


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2015, 21:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
Don Miteron написа:
.................захаромера да показва 23-24. Оставих материала на топло място, така че за две седмици захарността падна на 0 и дори се бе обърнала шапката на джибрито..............на още трима съседи ракията е протекла с много нисък градус.
Дали е възможно да се дължи на използваната захар а именно "Вучков" , като един съсед е ползвал "Захира"? Дали сега идвайки сезона на джибрите и туршиите да ни "цакат с топла бира" с тая захар ..........................................


Проблема не е в захарта. Тази година и аз ползвам за крушите и сливите "Захира", че е най-евтина. Проблеми нямам. Крушите ги дестилирах, а сливите още превират. Крушовата тръгна на 72 по спиртомер и я спрях на 50 . Общото количество е на 65 по спиртомер. Плодови "джибри" правя винаги на 20 % по Брикс. Ферментират без никакви проблеми. Дрожди и ензими също ползвам задължително. Какво означава това "дори се бе обърнала шапката на джибрито"? Не бъркаш ли материала всеки ден? Трябва шапката постоянно да е потопена колкото може. И колко топло е "топлото място"? Жегите са вредни, ако материала е оставен на слънце. По-скоро проблема е , че нещо не правите както трябва с комшиите. Опиши с няколко думи по точки какво правиш. Ако има грешка някаква да има време да реагираш за следващата партида. :prost:


Последна промяна IVO 68 на 30 Авг 2015, 22:04, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2015, 21:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Апр 2014, 14:07
Мнения: 44
Ако всички съседи ползвате един уред за дестилация, да не е проблема в него.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2015, 22:16 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Или се долива повече вода в казана за да се напълни-странен маниер на повечето "казанджии"...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Авг 2015, 10:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
+1 , мисля да е както написа ilu6a...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2015, 12:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Мар 2014, 19:46
Мнения: 16
Местожителство: Перник
Благодаря на всички за отговорите!
На кратко ще опиша това което направих: бидона , който ползвам е 100 литра. Напълних го почти до половината с материал от круши те , като не съм измервал колко килограма са те . Смлях ги в едно корито предварително и като ги поставих в бидона ги залях с топла вода 40 литра и захар 11 пакета. Захарността на общото количество бе между 23 и 24. Поставих бидона в една ламаринена постройка , която се нагрява пряко от слънцето и температурата там е винаги с един два градуса над външната т.е. материала е бил на температурата около 30 градуса . Още вечерта почна да ферментира бурно та даже малко прехвърли от материала. Бърках го всеки ден първата седмица след това не. Просто не знаех че трябва постоянно да се бърка. На втория ден от третата седмица захарността бе на нула а шапката , както бях написал се бе обърнала. Всеки от съседите ползва включително и аз собствен казан. Моя е стар малък 60 литра . Първака който отделих бе 500 мл.от първия казан и 300 от втория . Общото количество ракия което става за пиене преди да го спра на 40 градуса бе 2.7 литра а патоката я събира докато се палеше , и от там излязоха 1.2 литра . Разбира се аз всичко това ще го изварявам с другия материал .

Много ще съм благодарен ако някой от вас открие къде може да съм сбъркал четейки това , което написах за да може да не направя някоя грешка и с другия материал


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2015, 14:36 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Don Miteron написа:
почти до половината с материал от крушите , като не съм измервал колко килограма са те .
залях с топла вода 40 литра и захар 11 пакета.
Захарността на общото количество бе между 23 и 24.

Ей тук е грешката...материала е бил със захарност 15-17%...и то ако крушите са били със захарност над 10-11%.В тая жега(30гр и нагоре) при ферментацията неминуемо си загубил градус,поради ред причини...
Тоест алкохола ако бил 8-9% в целия обем и е паднал с градус ,два ...отиваш на 6-700 алк единици...тоест колкото си изкарал ...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима