Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 12:12

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2015, 13:31 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
За измерване на алкохолно съдържание има специално разграфени рефрактометри, но съм доста скептичен за практическата им приложимост. Податливи са към грешки и са неточни. Въпреки това направих една таблица за съответствието на рефракционния индекс между Брикс-скалата на рефрактометъра за захарност и рефракцията на ЧИСТ воден разтвор на алкохол.

Под бюрото ми има за спешни случаи една бутилка J&B, та скочът показа "захарност" ~14,5°Bx, което отговаря на рефракционен индекс 1,3549 който пък съответства на 39,1% об. алкохол...

°Bx - % об.
0 - 0,0%
1 - 2,9%
2 - 6,0%
3 - 8,8%
4 - 11,2%
5 - 13,8%
6 - 16,2%
7 - 18,6%
8 - 21,0%
9 - 23,7%
10 - 26,1%
11 - 28,6%
12 - 31,5%
13 - 34,3%
14 - 37,5%
15 - 40,8%
16 - 44,7%
17 - 49,5%
18 - 54,5%
19 - 60,3%
20 - 68,3%
21 - 80,4%

За случаите, когато няма достатъчно течност за ареометрично измерване, това може да се използва за ориентир. Ако обаче има примеси, влияещи на рефракцията, например остатъчна захар, рефрактометърът няма да е надежден... ареометърът всъщност също...


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2015, 13:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Много интересно. :buch:
А аз отдавна търся да хвана дявола за опашката и да намеря рефрактометър, мерещ и захарност и високо процентов алкохол ;)
Имайки предвид, че се мери пречупване на светлина през среда, няма ли цветът на ракията/уискито да окаже влияние? Това не важи, разбира се, при безцветни алкохоли.

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2015, 13:53 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Цветът няма значение за рефракцията. От значение е рефракционният индекс на оцветителя, но най-често той пък е в пренебрежими концентрации.

Не зная колко високопроцентен алкохол искаш да мериш, но над 60% об. измерването с рефрактометър губи смисъл, заради голямата грешка. Теоретично би могло да се измерва до 85% об., откъдето с увеличаването на концентрацията рефракцията започва да намалява. Например 95% алкохол има същият рефракционен индекс както и 73%...


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 12:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Щях да пускам същата тема ...
И аз си играх при последната дестилация да меря и с рефрактомера и със спиртомера, тъй като ме нервеше слабата струйка от чучура. (за да събера 200мл. проба трябваше да клеча 2-3 минути)
Обаче тестовите ми данни силно се различават от тези на рефрактивния индекс на етиловия алкохол.
И реших че може би е заради това че съм мерил различни фракции - високите проценти ги мерих като разреждах първак от 93 до 50%, а ниските - с патоки от 40 до 5%
И сега не знам кои данни да усреднявам.
Не ми е под ръка листчето със записките, но като го намеря ще ги впиша.
Мисля си че най-точни биха били показанията снети от разреждане на водка или чист етилов алкохол от аптеката.

Продиктуваха ми ги по телефона :)
92% алкохол -> 20% Брикс
78 -> 19.7
65 -> 18
55 -> 16.8
50 -> 15.3
45 -> 13.7
40 -> 12.5
35 -> 11
30 -> 10.5 (9.8) тук съм записал две стойности защото съм мерил едната при рзреждане на първак, а другата при патоки. Следващите са от разреждане на патоки :
25 -> 7.8
20 -> 7
15 -> 5
10 -> 3.8
5 -> 2

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 14:45 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Измерването губи смисъл при първак и патоки - намесват се други вещества, концентрацията на които може много силно да се променя и всяко от тях променя рефракцията по своя си начин.

Използвал съм прецизни справочни таблици с вярност до петия и шестия знак, като дробните части между стойностите са интерполирани с кубичен сплайн, така че данните са изключително надеждни и без закръглението биха били верни поне още два знака, но... се отнасят за чисти вещества - захароза, етанол и вода. В реалния свят примесите внасят трудно предвидима грешка.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 15:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Да, така е. За съжаление интерес към измерване на моментни стойности при дестилацията имаме предимно в тези фракции, където са най-многото примеси.
Интересно ми е дали някой ползва рефрактомер за алкохол и дали е сравнявал показанията му със спиртомер ?

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 15:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Продават се и рефрактомери, разграфени за алкохол. Но доколкото ми е известно за ракия лъжат, измерване по плътност с температурна корекция е по-точно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2016, 10:56 
Offline

Регистриран на: 14 Сеп 2016, 07:57
Мнения: 1
Здравейте, четейки темата си задавам следния въпрос:
Възможно ли е при измерване на захарността с рефрактомер, по време на ферментацията, всъщност в края на същата да се измерва съдържанието на алкохол а не на захар?
Благодаря предварително за Вашето мнение.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kestrel, krasy7, msergiev, vesko11, vnnaidenov, vtv и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима