Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 23 Окт 2017, 23:37 Дата и час: 23 Окт 2017, 23:37

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Апр 2016, 20:39 
Offline

Регистриран на: 08 Ное 2011, 17:33
Мнения: 2
Здравейте, приятели. Първо малко предистория. След като извадих виното от джибрите, заложих отново с захар и вода за ракия. Всичко беше добре, но когато стана за печене нямах време и капата взе да плесенясва, изпекох доста след като беше приключила всякаква ферментация, а матеряла беше на топло. Като препичах сложих сода за хляб, излезе хубава ракийка, но нещо не ставаше за пиене... дори след консумацията на 50 грама веднага некакви страшни киселини избиват не ти е работа... реших да препека проблемната ракия и за да се неутрализират киселините сложих отново сода. След седмица ракията доби червен оттенък, стана бледо розова. Та въпроса ми е, що за зла гад се е получила? Ще остане ли от причинителя на стомашните киселини след повторно препичане?
Да отбележа, че сега ще се пече на казан с ректификационна колкона.
Благодаря предварително за отговорите.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 19 Апр 2016, 09:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2014, 11:58
Мнения: 80
Здравейте, приятели. Първо малко предистория. След като извадих виното от джибрите, заложих отново с захар и вода за ракия. Всичко беше добре, но когато стана за печене нямах време и капата взе да плесенясва, изпекох доста след като беше приключила всякаква ферментация, а матеряла беше на топло. Като препичах сложих сода за хляб, излезе хубава ракийка, но нещо не ставаше за пиене... дори след консумацията на 50 грама веднага некакви страшни киселини избиват не ти е работа... реших да препека проблемната ракия и за да се неутрализират киселините сложих отново сода. След седмица ракията доби червен оттенък, стана бледо розова. Та въпроса ми е, що за зла гад се е получила? Ще остане ли от причинителя на стомашните киселини след повторно препичане?
Да отбележа, че сега ще се пече на казан с ректификационна колкона.
Благодаря предварително за отговорите.


От оскъдната информация,която си дал става ясно,че нещо има объркано по време на дистилацията.Когато се очаква,че материала не може да се извари на време е необходимо да се източи от джибрите и да се остави в плътно затврени бидони виното.
Киселия вкус на ракията може да се дължи на неправилното отсичане на патоките. Обикновено отделянето на патоките става,когато при варене спиртния градус достигне 40. Кисел вкус може да се получи,ако не е сложена достатъчно хлебна сода за неутрализация на киселинноста.
Стомашни кислини може да се получат,ако ракията се комсумира със зелени салати или туршии.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 19 Апр 2016, 11:31 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6463
Местожителство: София
bajidani написа:

Обикновено отделянето на патоките става,когато при варене спиртния градус достигне 40. Кисел вкус може да се получи,ако не е сложена достатъчно хлебна сода за неутрализация на киселинноста.
Стомашни кислини може да се получат,ако ракията се комсумира със зелени салати или туршии.

Кажи честно... :lachtot:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 19 Апр 2016, 12:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2718
Местожителство: ''Survivor'' България
Николай Боянов написа:
реших да препека проблемната ракия и за да се неутрализират киселините сложих отново сода. След седмица ракията доби червен оттенък,

Ако при първата варка този ''червен оттенък'' го е нямало, значи има нещо нередно при преварката.
Може да е мръсна лула или нещо в съда за съхранение.Киселините дето ги получаваш
както каза колегата може да са от салатката :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2016, 13:20 
Offline

Регистриран на: 08 Ное 2011, 17:33
Мнения: 2
Здравейте, колеги. Ще опитам да отговоря поред. Да, изкофтих джибрите като не ги изварих навреме, ракията нямаше кисел вкус, предизвикваше стомашни киселини след консумацията и на 50гр само... Розовия цвят се получи не при преваряването от замърсена лула а когато сложих сода бикарбонат в ракията за да неутрализира причинителя на киселините в стомаха... В първия си пост попитах ако някой знае що за съединение се получава с червен цвят за да оцвети ракията в розово? Определено се образува със содата и някоя от съставките на ракията. Вече я преварих на казах с колона и сега всичко е ОК.
PS: Това не е първия случай в който да получавам киселини в стомаха от домашна ракия, на какво се дължи това?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2016, 15:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1539
Местожителство: Wallis and Futuna
аз също имам киселини само от ракия от памид....от друга не...
Случая с теб,може да е подобен на моя :)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2016, 23:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Авг 2016, 20:07
Мнения: 39
незнам дали ще ти помогна много, но проблема с киселините съм го имал при прекаляване със содата. ама много прекалихме тогава.

_________________
със страх грозде не се яде, със срам жена не се ...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2016, 21:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2016, 13:19
Мнения: 3
:nixweiss: :o :cry:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2016, 21:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1122
Местожителство: Плевен
Naskohondata1 написа:
аз също имам киселини само от ракия от памид....от друга не...

Ти си уникален медицинолозарски случай.Когато развият тази наука,може би ще открият какво ти е :lachtot:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2016, 15:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1539
Местожителство: Wallis and Futuna
Найденов
Ти ще си ми първият пациент,когато отворя кабинет :lachtot:
Имам и други дарби,например различавам гроздова от джиброва и колонна от такава от аламбик
Имам един септор на върха на езика,също като на гърмящите змии в Аризона,но това е друга тема....така,че,вЕрвай ми :)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2016, 18:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1122
Местожителство: Плевен
vnnaidenov написа:
различавам гроздова от джиброва

Различаваш на баба си парашутките :)
vnnaidenov написа:
колонна от такава от аламбик

Тук ще се направя че мааааалко ти вярвам :prost:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2016, 19:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 886
Найденов, твърдиш нещо, пък после сам не си вярваш :lol:

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2016, 19:09 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 1081
Той обърка цитатите! :)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2016, 19:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 886
Знам, не му е за първи път :)

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2016, 19:13 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 1081
Ма стана весело! :)
ПП:vnnaidenov, ако имаш нужда от помощ при цитирането, пиши ми на ЛС. Ще ти обясня подробно! :prost:


Върнете се в началото
  
 
 [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима